Falafel Burgers

Deze Burger Friday gaan we op de vegetarische toer, want ook dat kan heel lekker zijn! Ja, ik houd enorm veel van vlees en leg graag met regelmaat een mooi stuk op de BBQ. Maar hier thuis eten we lang niet iedere dag vlees. Ook vegetarische gerechten staan hier vaak genoeg op tafel. En dat je vegetarisch kunt BBQ’en bewijst dit recept voor falafel burgers wel. 

Mexicaanse Maïskolven

Al jaren gaan er hier maïskolven op de BBQ. Er gaat vrijwel geen avondje BBQ voorbij zonder. Meestal gewoon met wat kruidenboter ingesmeerd. Heerlijk! Je kunt echter veel meer met maïs en dat bewijst dit BBQ recept voor Mexicaanse maïskolven wel! Pittig door de chili, fris door de citroen en kazig door de feta. Dit wil je!

Tortilla de Patata

Vandaag het recept voor een klassiek Spaans gerecht, maar dan van de BBQ. Tortilla de Patata. Een typisch gerecht, dat je vast wel eens hebt gegeten. Met een gietijzeren pan of skillet maak je deze ook gewoon op de BBQ. Heerlijk als bijgerecht, want je kunt voor iedereen een punt afsnijden!

Puntpaprika’s met Ricotta & Mascarpone

Het binnenkrijgen van groenten is voor de gemiddelde BBQ’er nog wel eens lastig. Het draait meestal vooral om vlees dat op de BBQ gaat. Om van je avondje BBQ’en een volledige maaltijd te maken mogen groenten echter niet ontbreken en het maken van heerlijke bijgerechten kan ook gewoon op de BBQ. Ik maakte deze met mascarpone en ricotta gevulde puntpaprika’s en die vielen goed in de smaak!  

Kaasdip met Spinazie & Artisjokken

Stookbrood met kruidenboter als bijgerecht tijdens de BBQ kennen we inmiddels wel. Het is tijd voor iets anders. Ik serveer graag alvast een hapje vooraf, alvorens ik een mooi stuk vlees serveer. Dat kan dan wel brood zijn, maar wel op een andere manier. Zo maakte ik deze kaasdip met spinazie en artisjokken. Heerlijk om een stokbroodje in te dippen en prima om je BBQ avond mee te starten!

Ratatouille van de BBQ

Ratatouille. We kennen het gerecht hoogstwaarschijnlijk wel van de gelijknamige animatiefilm met daarin een rat als sterrenkok. Een prachtig gerecht, dat ik laatst ook gewoon op de BBQ heb weten te maken. Indirect, in een gietijzeren pan. Het snijdwerk kost even wat tijd en ook het opmaken van de pan vergt wat discipline, maar als je dit vervolgens van de BBQ haalt en in zijn geheel onder de neus van je eters schuift, zul je voor altijd hun BBQ held zijn. Beloofd!

Gevulde paprika's van de bbq

Gevulde Paprika’s

Zoals ik wel vaker zeg probeer ik altijd een complete maaltijd van de BBQ te bereiden. Bijgerechten en groenten horen daar dan ook zeker bij, naast een mooi stukje vlees. Deze gevulde paprika’s zitten vol groenten en zijn ook nog eens makkelijk te bereiden. En naast een mooi bijgerecht zijn deze gevulde paprika’s een mooi hoofdgerecht voor de vegetarische BBQ’er. Want die gaan we toch niet opzadelen met vegetarische hamburgers en andere non-producten?

Guacamole Braaibroodjes

Guacamole Braaibroodjies

Een tijd geleden maakte ik al eens deze Zuid-Afrikaanse Braaibroodjies. De Zuid-Afrikaanse tosti, die wordt gegrild boven de braai, het Zuid-Afrikaanse equivalent van de BBQ. Ik kwam voor het eerst in aanraking met deze heerlijke braaibroodjies in 2012, toen we een reis maakten door Afrika. Sindsdien maken we ze regelmatig. En het leuke is dat je, net als bij tosti’s, eindeloos kunt variëren! Je kunt dus nog wel meer braaibroodjies recepten verwachten dit jaar.

Gevulde Flespompoen

Groenten van de BBQ zijn vaak nog een probleem. Althans, dat is wat ik in mijn omgeving zie. Vlees, vis, toetjes, dat gaat allemaal wel. Maar groenten mis ik vaak. En juist een groentegerecht van de BBQ maakt je BBQ maaltijd compleet. Een gevulde flespompoen van de BBQ is dan ook zeker een aanrader. Weinig werk, een paar ingrediënten en wat geduld. En dan eet je er met meerdere personen van. Zeker het proberen waard!

Deze tarte tatin van rode uien moet je proeven!

Rode Uien Tarte Tatin

Weer een keer een mooi bijgerecht van de BBQ. Of een voorgerecht. Dat kan ook. Een tarte tatin met rode ui. Je hebt er wel een gietijzeren pan voor op de BBQ voor nodig, maar daar kun je zo veel mee. Aardappeltjes bakken, desserts maken en dus ook een tarte tatin op de BBQ bereiden. Prachtig toch? Wij aten de tarte tatin als bijgerecht met 4 personen, maar met 6 moet ook prima kunnen, want we zaten bomvol na het eten!

Gevulde tomaten van de BBQ

Gevulde Tomaten

Zoals al vaker gezegd kan een BBQ niet zonder bijgerechten. En ja, daarvoor kan je in de supermarkt een stokbrood, een bak aardappelsalade en ander standaard spul kopen, maar je kunt ook zelf iets maken met verse ingrediënten. En we kunnen zelfs een stapje verder gaan, want naast een mooi stukje vlees kun je je bijgerechten ook op de BBQ bereiden. Hoeft helemaal niet moeilijk te zijn namelijk. Deze gevulde tomaten heb je bijvoorbeeld zo voorbereid en staan in een handomdraai op tafel. Heerlijk toch?  

Courgette Halloumi Rolletjes

Laatst maakte ik deze courgette geitenkaas rolletjes en die bevielen goed. Gelijk dacht ik ‘Dit kan ook met andere kazen’. Dus deze keer werden het dezelfde rolletjes, maar dan met halloumi. Halloumi is een kaas, gemaakt van een mengsel van schapenkaas en geitenkaas. Halloumi smelt niet, heeft een heerlijke smaak en past goed bij de courgette. Proberen dus!