Je kunt een steak natuurlijk alleen met peper en zout bereiden en zo serveren. Soms erg lekker zelfs! Maar het is toch ook wel lekker om soms iets bij de steak te serveren dat nog net wat extra smaak geeft. Niet voor niets is de Picanha met Chimichurri enorm populair en kun je bij het gemiddelde restaurant een sausje kiezen als je een steak bestelt. Nu heb ik een mooie Italiaanse smaakmaker voor je, die perfect past bij een mooie steak, maar het ook goed doet met vis en kip; Gremolata. Qua textuur en type bereiding vergelijkbaar met chimichurri, maar dan vooral een frisse toevoeging aan je vlees, waar een chimichurri ook het scherpe van de rode peper en ui heeft. Wat mij betreft is deze gremolata dan ook zeker een aanrader om eens bij je steak te serveren!
Ingrediënten:
- 600 gram Flat Iron Steak
- 50 gram Platte Peterselie
- 1 Biologische Citroen
- 2 tenen Knoflook
- 4 eetlepels Extra Virgine Olijfolie
- Grof Zeezout
- Versgemalen Zwarte Peper
Overige Benodigdheden:
- BBQ met Deksel
- Knoflookpers
- Fijne Rasp
Instructies
- Steek de BBQ aan en ga hierbij voor directe hitte en een temperatuur van ongeveer 230 graden. De flat iron steak is een vrij dunne steak die je met alleen grillen tot een mooi resultaat kunt brengen.
- Neem nu een mengkom en knijp hier de tenen knoflook in uit. Rasp er vervolgens de schil van de citroen bij en voeg ook het sap van de citroen toe. Let er hierbij uiteraard op dat er geen pitjes in de mengkom terecht komen.
- Snijd nu de peterselie fijn en voeg deze ook toe aan de kom. Voeg er vervolgens 4 eetlepels olijfolie aan toe en meng alles goed door elkaar, tot een smeuïg geheel. Breng nog op smaak met wat grof zout en zet weg tot de steak klaar is.
- Is de BBQ op temperatuur? Bestrooi de flat iron steak dan met grof zout en versgemalen zwarte peper. Druk dit wat aan en leg de steak op het BBQ rooster. Heb je een gietijzeren rooster? Gebruik dat dan voor een mooie grilstreep.
- Sluit nu de BBQ met de deksel en gril de steak 3 minuten. Keer de steak daarna om, sluit de BBQ weer en gril de flat iron nog eens 3 minuten.
- Hierna is het tijd om de kerntemperatuur van het vlees te meten. Voor een mooi medium rare resultaat haal je de steak van de BBQ bij een kerntemperatuur van 52 graden. Voor een meer medium resultaat gaar je het vlees iets verder, tot een kern van 55 graden.
- Haal de steak bij de gewenste garing van de BBQ en leg het op een snijplank. Laat de steak daar 5 minuten rusten, voordat je het in dunne plakken snijdt.
- Bestrooi de gesneden flat iron steak nog met een klein beetje grof zeezout en serveer samen met de eerder voorbereide gremolata. Dit kun je al over het vlees lepelen, maar ook naast de steak serveren. Eet smakelijk!