flat iron steak uitgelicht

Flat Iron Steak

De Flat Iron Steak behoort de laatste tijd tot mijn favorieten van de BBQ dus het werd tijd voor een recept. Althans, een recept is eigenlijk niet nodig, want de bereiding is doodeenvoudig. Meer een klein beetje meer uitleg over deze steak en hoe ik hem bereid. De Flat Iron Steak wordt namelijk gesneden uit de sukade en dat doet bij veel mensen de wenkbrauwen fronsen. Want sukade is toch het ingrediënt voor draadjesvlees en moet je uren laten stoven om er wat van te maken? Hoe kan het dan zo zijn dat dit één van de lekkerste steaks is? Ik ga het je uitleggen!

Flat Iron Steak

Wat is de Flat Iron Steak?

Zoals hierboven al gezegd is de Flat Iron Steak een stuk vlees dat uit de sukade wordt gesneden. Sukade is natuurlijk vooral bekend als stoofvlees, maar als de slager dit vlees van een mooi runderras neemt en op de juiste manier voor je uitsnijdt, heb je een heerlijk malse steak.

Bij dat uitsnijden is het belangrijk dat de zeen wordt weggesneden, want die zorgt er voor dat je normaal zo lang moet stoven om sukade mals te krijgen. Als de zeen wordt weggesneden houd je een plat stuk vlees, van 1,5 tot 2 centimeter dik over en dat is de Flat Iron Steak. Met een beetje fantasie lijkt het vlees op een ouderwets strijkijzer en zo komt dit vlees aan zijn naam. Maar als je bij de slager om een sukade steak of steak van sukade vraagt, dan weet hij genoeg!

flat iron steak recept
Recept afdrukken Pin recept Deel op Facebook
4.67 van 9 stemmen
Voorbereidingstijd: 1 uur
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 1 uur 15 minuten
Porties: 4 personen

Overige Benodigdheden:

Instructies

  • Haal de Flat Iron Steak ongeveer een uur voor je gaat grillen uit de koeling, zodat het op kamertemperatuur kan komen. Is het vlees vacuüm verpakt? Haal het vlees dan uit de verpakking.
  • Steek de BBQ op tijd aan en ga hierbij voor directe hitte en een temperatuur van 230 tot 250 graden.
  • Controleer de Flat Iron Steak op loshangende stukjes vlees en vet en snijd deze weg. Deze zullen tijdens het grillen snel verbranden en de smaak niet ten goede komen.
  • Is de BBQ op temperatuur en is het vlees een beetje op kamertemperatuur gekomen? Dan is het tijd om de steak te bereiden.
  • Leg de Flat Iron Steak op je BBQ rooster en sluit de BBQ met de deksel. Gril de steak nu 3 minuten en keer hem om. Gril nog eens 3 minuten met de deksel op de BBQ en haal het vlees vervolgens van de BBQ.
  • Leg het vlees op een warm bord of op een houten snijplank en controleer de kerntemperatuur. Is deze tussen de 50 en 52 graden? Dan mag het vlees rusten. Na het rusten heb je dan een mooi medium rare resultaat. Wil je het vlees iets verder garen? Dan mag het vlees nog even op de BBQ.
  • Laat het vlees na het grillen 5 tot 10 minuten rusten, voor je het aansnijdt. Bestrooi het daarbij rondom met versgemalen zwarte peper en grof zeezout. Snijd het vlees vervolgens in dunne plakken en serveer deze direct. Eet smakelijk!
BBQ Junkie maakt gebruik van affiliate links in recepten en blogs. Door op één van deze links te klikken kom je bijvoorbeeld terecht bij Bol.com, Vanbeekumspecerijen.nl of Amazon. Als je vervolgens iets bij één van deze webwinkels koopt, ontvang ik daar commissie over, zonder dat jij extra betaalt. Zo steun je BBQ Junkie simpel tijdens het online shoppen!
Flat Iron Steak: Steak van Sukade

8 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *