BBQ Recept voor Picanha aan het spit

Picanha van het Spit

Picanha, ook wel bekend als staartstuk, is momenteel één van de populairste grote stukken rundvlees om te bereiden op de BBQ. In zijn geheel op de BBQ, eerst indirect gegaard en vervolgens nog even kort grillen, is het erg lekker en bij velen favoriet. Maar een picanha in steaks snijden en aan het spit bereiden is misschien nog wel lekkerder. Deze variant is inmiddels mijn favoriet als het gaat om staartstuk van de BBQ, dus als je een rotisserie hebt, zou ik je aanraden deze picanha van het spit zeker eens te proberen!

Picanha aan het Spit, mijn favoriete manier om staartstuk te bereiden op de BBQ!
Picanha aan het Spit, mijn favoriete manier om staartstuk te bereiden op de BBQ!

Hoofdgerecht

6 personen

1 uur en 30 minuten

Ingrediënten

– 1,5 kilo Picanha
– Versgemalen Zwart Peper
– Grof Zeezout

Overige Benodigdheden

– BBQ met Deksel
Rotisserie voor de BBQ
– 1 blokje Rookhout (Hickory of Eiken)
– Scherp Mes
BBQ Handschoenen

Bereiding

Haal de picanha uit de koeling en dep het rondom droog met keukenpapier. Neem nu een scherp mes en snijd hiermee een ruitpatroon in de vetlaag van het vlees. Let er hierbij op dat je niet te diep snijd, want je wilt enkel het vet insnijden. Bestrooi de picanha vervolgens rondom met peper en zout en zet het vlees vervolgens onafgedekt in de koelkast gedurende een minuut of 30.

Steek ondertussen de BBQ aan en maak deze gereed voor het gebruik van je rotisserie of grilspit. We gaan hierbij voor indirecte hitte en een temperatuur van zo’n 180 graden.

Haal na een half uurtje het vlees weer uit de koeling en snijd er plakken van met een dikte van ongeveer 4 cm. Leg het vlees hierbij zo neer dat je naar de punt van het vlees toe snijdt.

Rijg de plakken picanha vervolgens op het spit, waarbij je aan beide kanten door het vet heen prikt. Is de BBQ op temperatuur? Plaats dan je spit op de BBQ en voeg het blokje rookhout toe. Sluit de BBQ met de deksel en gaar de picanha nu tot een kerntemperatuur van 56 graden. Dit duurde bij mij een klein uur, dus begin op tijd de temperatuur te meten.

Is de kerntemperatuur van 56 graden bereikt? Haal het spit dan van de BBQ. Gebruik hiervoor BBQ handschoenen, want het spit is heet geworden. Laat het vlees nu nog zo’n 10 minuutjes rusten en snijd er vervolgens dunne plakken van. Snijd het vlees hierbij zo dat ieder plakje vlees een randje vet heeft.

Leg de plakjes staartstuk mooi op een serveerplank en bestrooi het vlees vervolgens nog met een beetje grof zeezout. Indien gewenst kun je het vlees nu serveren met chimichurri, maar ook zonder is dit vlees al heel erg lekker! Eet smakelijk!

Picanha aan het Spit, mijn favoriete manier om staartstuk te bereiden op de BBQ!
Picanha aan het Spit, mijn favoriete manier om staartstuk te bereiden op de BBQ!

8 reacties

  1. Dit is zeker een mooie manier om dit lekker stukje vlees te bereiden.
    Ik heb nog wel een vraagje : Leg je de hete kolen aan 1 kant van het spit of aan beide kanten?
    Gr Allard.

    • Ik leg de hete kolen aan beide kanten, maar aan één kant kan ook. Enige wat zou kunnen zijn is dat je dan iets meer moeite hebt om de gewenste bereidingstemperatuur te bereiken, omdat je toch wat minder ruimte hebt voor brandende kolen.

  2. Ga dit van het weekend eens proberen, ben benieuwd. Vaker picanha bereidt maar dan reverse sear.

    Nu zie ik ook opstellingen met een lekbak voorbij komen, hoe sta jij daar tegenover?

    Is een MEATER aan te raden?
    Of denk je dat de vlammen de max temperatuur kunnen doen overschrijden?

    Alvast bedankt!

    • Een lekbak er onder kan, maar je wil wel iets van directe hitte onder de rotisserie hebben voor een mooie korst. In de bereiding in dit recept kan de MEATER overigens prima, omdat deze niet continu met te veel hitte wordt geconfronteerd.

    • Hi Ewald, ik werk inderdaad vaak met een half indirecte setting. Indirect vooraan, direct aan de achterkant. Zo heb je profijt van de directe hitten, maar ook de controle van de indirecte hitte. Voor mij voor de meeste rotisserie gerechten mijn favoriete manier van werken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *