BBQ Klassieker: MOINK Balls

Ik had al vaak gelezen over MOINK balls, maar ze nog nooit gemaakt. Dat werd dus wel eens tijd. MOINK staat voor de combinatie van rundergehakt en bacon. Moo & Oink dus. De MOINK balls worden indirect gegaard en gerookt, wat zorgt voor een heerlijk mals gehaktballetje, verpakt in bacon, met een heerlijk rokerige smaak. Wat wil je nou nog meer? Niks! Proberen dus!
MOINK Balls. Het is een echte BBQ classic. Probeer dit MOINK balls recept eens!

Hapje

6 personen

1 uur en 45 minuten

Ingrediënten

- 500 gram Rundergehakt
- 18 plakken Ontbijtspek
- 40 gram Geraspte Parmezaanse Kaas
- 2 theelepels Knoflookpoeder
- 1 Ei
- 75 ml Melk
- 50 gram Paneermeel
- 2 eetlepels Italiaanse Kruiden
- 1 eetlepel Versgemalen Zwarte Peper
- 1 theelepel Zout
- 5 eetlepels BBQ Rub
- 5 eetlepels BBQ Saus

Overige benodigdheden

- 18 Cocktailprikkertjes
- Chunks Hickory Rookhout

Bereiding

Doe het gehakt in een kom en doe er het ei, de melk, Parmezaanse kaas, knoflookpoeder, Italiaanse kruiden, peper, zout en paneermeel bij. Meng alles goed door elkaar en draai 18 gelijke balletjes van het gehaktmengsel.

Strooi nu de BBQ rub op een bord en rol alle gehaktballetjes er doorheen. Kies hiervoor je favoriete kruidenmix of rub uit de winkel, of maak je eigen mengsel van kruiden.

Draai vervolgens om ieder gehaktballetje een plak bacon en zet deze vast met een cocktailprikker.

Zet de MOINK balls weg in de koelkast en steek de BBQ aan. De balletjes moeten indirect garen, dus we gaan voor een situatie waarbij de helft van het grilrooster zich niet direct boven de kolen bevindt. In een kamado werk je met de zogenaamde platesetter of heat deflector en bij een gas BBQ laat je één van de branders uit. De temperatuur in de BBQ moet rond de 120 graden zijn.

Als de BBQ op temperatuur is mag het rookhout worden toegevoegd aan de brandende kolen. Steek een paar chunks tussen de brandende kolen, zodat deze langzaam zullen gaan branden en zo rook afgeven.

Leg nu de MOINK balls op het indirecte deel van het grilrooster en sluit de BBQ met de deksel. De balletjes mogen nu een uur garen. Check zo nu en dan de temperatuur van de BBQ, maar open de deksel zo min mogelijk.

Na een uur mogen de MOINK Balls even van de BBQ. Smeer ieder balletje rondom in met BBQ saus en leg ze weer terug op het rooster. Weer op het indirecte deel.

De balletjes moeten nu nog een half uurtje, waarna ze klaar zijn. Leg de MOINK Balls nu op een bord en serveer ze met de cocktailprikkers er nog in. Dat eet wel zo makkelijk! Eet smakelijk!

MOINK Balls. Het is een echte BBQ classic. Probeer dit MOINK balls recept eens!
MOINK Balls. Het is een echte BBQ classic. Probeer dit MOINK balls recept eens!

26 reacties

  1. Ik neem aan dat de rub zonder zout moet omdat er ook al zout door het gehakt gaat?
    Ik dacht dat rub vaak juist zout bevat om door het vlees te worden opgenomen en dan allerlei smaakstoffen uit de rub mee naar binnen te nemen. Maar dat wordt hier dan wel erg zout?

    • In principe kun je prima een rub met zout gebruiken, alleen dan moet je niet zo’n supermarkt potje nemen dat voornamelijk uit zout bestaat. Een zoutloze rub kan ook. Je zou eventueel ook het zout uit het gehakt kunnen laten, als je bang bent dat het te zout wordt.

      Bij grotere stukken vlees zorgt het zout in een rub er inderdaad voor dat er vocht uit het vlees wordt getrokken, dat vervolgens mét smaken weer terug in het vlees trekt. Bij ballen van gehakt is dat allemaal niet zo spannend.

  2. Afgelopen 2 weekenden tijdens 2 verjaardagen gemaakt op de Kamado Joe! Vielen bijzonder goed in de smaak.. Je bent er even druk mee om er 25 te maken. Maar dan heb je ook wat. Deze gaan zeker vaker gemaakt worden. Mooie website overigens met veel mooie gerechten!

  3. vandaag voor de 1e x de moinkballs gemaakt, binnen 5 minuten was het op (4 p)

    ik heb aan mijn favo honig/ bbqsaus een 2 theelepels cayennepeper toegevoegd voor een extra pitje, ik vond het er mooi bij passen

  4. Zojuist gemaakt zoals het hoort. Mooi gehakt en spek er omheen. We hebben een vegetariër op bezoek morgen en dus aangepast met vega ballen en vega spek. Verder ga ik het recept volgen, dus lekker in de BBQ-saus en op de kamado. De hond loopt er zelfs voor weg, voor dat vega spul…

  5. Is het mogelijk deze in 2 fasen/dagen te doen. Qua tempratuur kunnen ze mooi mee met spareribs low/slow welke ik een dag eerder ga doen dan de bbq (familie) dag zelf

    Ik had de hoop ze een dag van te voren te maken en dan het laatste half uur op de dag zelf te doen.

    • Alles kan, maar je hebt kans op uitdrogen. Daarnaast moet je de volgende dag extra tijd rekenen omdat de MOINK Balls dan koud op de BBQ gaan. Dan kun je ze, denk ik, beter de dag van te voren helemaal voorbereiden en de volgende dag de hele bereiding doen.

    • Het paneermeel heeft uiteraard een functie, maar wellicht kun je het er uit laten als je minder melk en ei toevoegt. Hoeveel minder kan ik je echter niet mee helpen. Bestaat er niet iets als glutenvrije beschuit? Wellicht kun je die verkruimelen en als paneermeel gebruiken? Of gutenvrij brood roosteren en verkruimelen? Laat nog even horen of het is gelukt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.