Eén van mijn favorieten van de laatste tijd is de beenham! Relatief korte bereidingstijd, wel roken en een heerlijk resultaat. Vandaag een recept voor de beenham zoals deze bij de meesten waarschijnlijk bekend is: met honing-mosterd saus. Heerlijk op een broodje, maar ook los erg lekker! Hier komt ie in ieder geval vaker op tafel. Ga jij hem ook proberen?

Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 1 uur 40 minuten
Porties: 4
calorieën: 381kcal
Voorkomt dat je scherm op zwart gaat
Ingrediënten:
- 600 gram Beenham aan één stuk
- 1 eetlepel Paprikapoeder
- 1 eetlepel Bruine Basterdsuiker
- 1 eetlepel Versgemalen Zwarte Peper
- 1 theelepel Mosterdpoeder
- 1 theelepel Knoflookpoeder
- 1 theelepel Uienpoeder
- 1 theelepel Keukenzout
- 4 eetlepels Mayonaise
- 4 eetlepels Mosterd
- 4 eetlepels Honing
- 4 eetlepels Appelsap
Overige Benodigdheden:
- BBQ met Deksel
Instructies
- Voor het bereiden van de beenham beginnen we met het marineren van het vlees. Haal het hiervoor uit de koeling en de verpakking en dep het droog met wat keukenpapier. Snijd kleine loshangende stukjes vlees weg.
- Meng in een kommetje het paprikapoeder, de basterdsuiker, de peper, het mosterdpoeder, de knoflookpoeder, het uienpoeder en het zout door elkaar. Smeer vervolgens je beenhammetje in met dit mengsel. Pak de beenham nog even in met plasticfolie en leg in de koeling. Je kunt je beenham eventueel de avond van te voren alvast in de rub zetten.
- Steek nu de BBQ aan en ga hierbij voor indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 160 graden. Voeg, wanneer de BBQ op temperatuur is wat rookhout toe. Kies hier je eigen favoriet. De beenham kan wel wat hebben, dus de soort maakt eigenlijk niet uit.
- Haal nu ook je beenham weer uit de koeling en pak deze uit. Leg de beenham op het rooster en sluit de BBQ met de deksel. Heb je een kernthermometer met snoer? Prik deze dan eerst nog even in de beenham en laat het snoertje tussen de BBQ en de deksel doorlopen. Zo kun je de temperatuur mooi in de gaten houden!
- De beenham moet nu garen tot een kerntemperatuur van 65 graden. Dan is deze mooi gaar en kun je er mooie plakken van snijden. Dit duurde bij mij ongeveer 1 uur en 30 minuten.
- Na 3 kwartier gaan we de beenham ook nog insmeren met een mengsel van mosterd, honing en appelsap. Meng hiervoor 2 eetlepels mosterd, 2 eetlepels honing en 4 eetlepels appelsap met elkaar. Doe de BBQ vervolgens open en smeer de beenham in met dit mengsel. Herhaal dit ieder kwartier, tot je een kerntemperatuur van 65 graden hebt bereikt.
- Heeft je beenham de juiste kerntemperatuur? Haal hem dan van de BBQ en leg hem op een bord. Dek af met aluminiumfolie en laat 10 minuutjes rusten.
- Meng ondertussen de overgebleven eetlepels mosterd en honing met de mayonaise.
- Snijd de beenham nu in mooie plakken van ongeveer 0,5 cm dik en serveer deze op een mooie plank, samen met de honing-mosterd saus en eventueel wat broodjes. Eet smakelijk!
Benadering van voedingswaarden
Calories: 381kcal | Carbohydrates: 2g | Protein: 33g | Fat: 26g | Saturated Fat: 9g | Polyunsaturated Fat: 3g | Monounsaturated Fat: 12g | Trans Fat: 0.003g | Cholesterol: 93mg | Sodium: 1895mg | Potassium: 449mg | Fiber: 0.3g | Sugar: 1g | Vitamin A: 126IU | Vitamin C: 0.1mg | Calcium: 15mg | Iron: 1mg
BBQ Junkie maakt gebruik van affiliate links in recepten en blogs. Door op één van deze links te klikken kom je bijvoorbeeld terecht bij Bol.com, Vanbeekumspecerijen.nl of Amazon. Als je vervolgens iets bij één van deze webwinkels koopt, ontvang ik daar commissie over, zonder dat jij extra betaalt. Zo steun je BBQ Junkie simpel tijdens het online shoppen!
Mooi beschreven!
Dankje Roberto! Heeft het gesmaakt? 🙂
Heerlijk recept
Dankjewel Harry 🙂
Hallo, ik vroeg me af of je voor dit recept een gepekelde ham hebt gebruikt? Bedankt voor raad
Hi Tom,
De beenham die ik heb gebruikt was inderdaad al gepekeld. Dit zal ik binnenkort ook even toevoegen aan het recept 🙂
Welk soort rookhout raden jullie aan? Heb eiken en beuken op voorraad
Goedemiddag
Dit weekend ga ik ook een poging doen om dit recept te maken.
Echter zou ik graag het pekel recept hebben.
Groetjes
Hoi Richard,
De beenham die ik bij mijn slager heb gekocht had ik al laten pekelen door hem. Ik heb hier dan ook geen exact recept voor. Wat ik in andere recepten heb gebruikt om te pekelen is Allbrine van Grate Goods (zie hier: http://bit.ly/2O11Mmj). Je zou de beenham hierin 24 uur nat kunnen pekelen en de ham er eventueel ook mee kunnen injecteren.
Als je na het pekelen de beenham droog dept en vanaf dan het bovenstaande recept volgt. Dan moet het goed komen. Succes!
Vandaag dit recept van de smoker. Heerlijke aanrader. Bedankt.
Hi Brian,
Bedankt voor je bericht en goed om te horen dat het heeft gesmaakt!
Ga het maandag maken!
Hi Bram,
Ik zie je berichtje nu pas. Leuk dat je dit recept hebt geprobeerd! Heeft het gesmaakt? 🙂
goedemiddag
ik heb nou voor de 2e keer een beenham gemaakt op de bbq. maar de kern temperatuur van 65 graden klopt niet want de 1e keer was de temperatuur 72 graden en was die heerlijk mals, en nou de 2e keer was de temperatuur precies 65 graden en was die nog deels rauw. beetje jammer
gr jerry
Heerlijk recept, duidelijke beschrijving! Voor herhaling vatbaar!
Goed om te horen!
Hi,
Ik heb ‘m vandaag ook eens gemaakt met de gas BBQ.
Ik heb smoked paprika gebruikt, wordt ie wat pittiger van.
2 rook-pouches met beuken en hickory, wel stuk lagere temperatuur (ik was ook nog met een zalm op huid tegelijk bezig) dus het duurde even wat langer. 2 temperatuur pennetjes en op 64 en 66 gestopt.
Lekker !
Klinkt goed Rudolf! Je kunt de beenham inderdaad ook op een lagere temperatuur bereiden als dat beter uit komt met de andere ingrediënten die de BBQ op gaan. Goed om te horen dat het gesmaakt heeft!
Ziet er inderdaad verrukkelijk uit, ben er mee bezig om 2 beenhammen van 1,2 kg de stuk zo klaar te maken…..
ik heb echter wel een fout gemaakt, tijdens de rub maken van paprika poeder basterd suiker en overige poeders heb ik alles er bij in gemengd….
dus ook de appelsap, mosterd, honing en mayo, de beenham ligt vanaf gisteravond tot morgen in de koelkast in te trekken maar vroeg me af of het wel goed gaat komen kwa smaak🤷🏼♂️🤷🏼♂️🤷🏼♂️🤷🏼♂️
DOMME FOUT VAN ME.
Hi Pieter,
Dat is inderdaad niet helemaal volgens het recept 😉
De bereiding zal geen problemen geven, maar zal qua smaak wel een iets ander resultaat dan mijn recept.
Je zou de beenhammen eventueel schoon kunnen vegen met keukenpapier en opnieuw kunnen beginnen. Maar dan moet je natuurlijk wel alles in huis hebben!
Ik heb deze gisteren gemaakt.
Had alleen geen appelsap in huis, deze vervangen voor wiskey.
De smaak was héérlijk ga dit recept zeker nog een keer maken
Goed om te horen! Van whisky wordt alles lekkerder toch? 😉
De beenham ligt ingerubt op basis van dit recept en die voor de oosterse variant klaar in de koelkast. Morgen klaar maken. Ben benieuwd!!!
Kijk aan! Dat wordt genieten morgen! Eet smakelijk alvast!
Op welke temperatuur houd je de BBQ? Dankje!
160 graden. Staat ook in het recept 😉
boh… en dan te bedenken dat ik het recept van onder tot boven en van links naar rechts heb doorgescrolld 😉 Merci!!!
Vandaag bereid en heerlijk gegeten. Ik heb de beenham eerst geïnjecteerd met marinade. Verder jouw recept gevolg. Heerlijk sappige beenham.
En de honingmosterd dressing ook heerlijk
Dat klinkt goed! Leuk om te zien dat je het recept een eigen draai hebt gegeven 🙂
Top recept! Gaan we zeker vaker maken!
Goedenavond,
Dit weekend het been hammetje gemaakt. Welk ingrediënt kan ik het beste weglaten zodat het iets minder zoutig is qua smaak?
Ik vond hem heerlijk, maar kreeg wat reacties over het zout vandaar…
Alvast bedankt voor het antwoord
Er zijn 2 dingen die je kunt doen. Het zout uit de rub laten is een optie. En je kunt ook voor een beenham gaan die minder sterk gepekeld is door de slager.
Helemaal goed! Gaan we dat de volgende keer proberen.
Was super lekkere kerstavond ! Dank voor recept
Goed om te horen! Graag gedaan 🙂
Dank voor het recept zojuist heerlijk gegeten! Beenham met asperges. Ik heb het recept exact gevolgd en het was super! Dat ga ik vaker doen. Dank voor het recept!
Super lekker. Vanavond heerlijk van genoten en gerookt met appelhout.
Ik had 2 soorten beenham.
1 van de supermarkt en 1 fricandeau van de slager.
De laatstgenoemde kwam ik later achter want had toch echt gezegd dat ik beenham wilde hebben.
Zit daar überhaupt verschil in?
De beenham van de supermarkt was mooi rosé en lekker sappig. Die van de slager was droger en vlees was wit. Beide een kerntemp. Van 65gr.
De saus was er heerlijk bij. Persoonlijk heb ik 2 el extra mayo toegevoegd.
Gr. Rob
Top recept en duidelijk beschreven , smullen !!!!
Gr Pieter
Goed om te horen Pieter!
Vandaag precies het recept gevolgd met super resultaat! Thanks 😊
Goed om te horen dat het heeft gesmaakt!
Mijn twist hieraan gegeven zie insta
Ik heb hem voorbij zien komen. Zag er goed uit!
Kan dit recept ook met een gekookte beenham?
Ja op zich wel. Alleen hoef je dan niet op kerntemperatuur te werken omdat de ham al gaar is. Verder zal de rooksmaak niet ver in het vlees trekken.
Goeden dag, Ik heb dit hammetje ook op de bbq klaargemaakt, op een gasbarbeque, met een rookbox.ook op 160 graden,ging perfect en smaakte goed. Maar..Nu heb ik een locarno rookoven. Kan op kooltjes, hout en een elektrische spiraal, met de spiraal kan je de temperatuur mooi mee regelen. Nu gaat de rookoven tot 120graden. Nu mijn vraag: welke temperatuur moet ik aanhouden. Ik heb de oven pas 3 weken dus moet hem nog leren kennen. En kan er een rookbox op de elektrische spiraal? Hoor het graag,
Groetjes Wim.
Vorige keer was het al super, nu moet ik morgen alweer een beenhammetje klaarmaken en weer op dezelfde manier bam
Goed om te horen dat het recept bevalt!
Zou dit ook op de rotisserie kunnen?
Ja, dat kan wel. Wel zorgen voor wat afstand tussen de houtskool en de beenham. En niet te hoog in temperatuur gaan, want dan verbranden de suikers wel erg snel in combinatie met de directe hitte onder je rotisserie.
Hallo, ik heb een stuk beenham van 3 kilo moet ik dat het hele recept x5 doen of ??
Je hebt bij een stuk van 3 kilo natuurlijk niet 5 keer zoveel oppervlak, dus qua ingrediënten hoeft het niet keer 5. Eerder keer 3 denk ik. Qua bereidingstijd is het altijd lastig vertalen naar een veel groter stuk, maar ook dat zal niet 5 keer zo lang duren, maar hoe lang je wel onderweg gaat zijn durf ik zo niet te zeggen. Wellicht heeft de slager een richtlijn? Die hebben nog we eens iets in de vorm van 10 minuten per 100 gram. Dan kun je een schatting maken.