Beenham Honing Mosterd

Eén van mijn favorieten van de laatste tijd is de beenham! Relatief korte bereidingstijd, wel roken en een heerlijk resultaat. Vandaag een recept voor de beenham zoals deze bij de meesten waarschijnlijk bekend is: met honing-mosterd saus. Heerlijk op een broodje, maar ook los erg lekker! Hier komt ie in ieder geval vaker op tafel. Ga jij hem ook proberen?

De beenham met honing mosterd. Wie kent hem niet?

Soort gerecht: Hoofd; Aantal personen: 4; Tijd: 2 uur

Ingrediënten

- 600 gram Beenham aan één stuk
- 1 eetlepel Paprikapoeder
- 1 eetlepel Bruine Basterdsuiker
- 1 eetlepel Versgemalen Zwarte Peper
- 1 theelepel Mosterpoeder
- 1 theelepel Knoflookpoeder
- 1 theelepel Uienpoeder
- 1 theelepel Keukenzout
- 4 eetlepels Mayonaise
- 4 eetlepels Mosterd
- 4 eetlepels Honing
- 4 eetlepels Appelsap

Overige Benodigdheden

- BBQ met Deksel
- Kernthermometer
- Rookhout

Bereiding

Voor het bereiden van de beenham beginnen we met het marineren van het vlees. Haal het hiervoor uit de koeling en de verpakking en dep het droog met wat keukenpapier. Snijd kleine loshangende stukjes vlees weg.

Meng in een kommetje het paprikapoeder, de basterdsuiker, de peper, het mosterdpoeder, de knoflookpoeder, het uienpoeder en het zout door elkaar. Smeer vervolgens je beenhammetje in met dit mengsel. Pak de beenham nog even in met plasticfolie en leg in de koeling. Je kunt je beenham eventueel de avond van te voren alvast in de rub zetten.

Steek nu de BBQ aan en ga hierbij voor indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 160 graden. Voeg, wanneer de BBQ op temperatuur is wat rookhout toe. Kies hier je eigen favoriet. De beenham kan wel wat hebben, dus de soort maakt eigenlijk niet uit.

Haal nu ook je beenham weer uit de koeling en pak deze uit. Leg de beenham op het rooster en sluit de BBQ met de deksel. Heb je een kernthermometer met snoer? Prik deze dan eerst nog even in de beenham en laat het snoertje tussen de BBQ en de deksel doorlopen. Zo kun je de temperatuur mooi in de gaten houden!

De beenham moet nu garen tot een kerntemperatuur van 65 graden. Dan is deze mooi gaar en kun je er mooie plakken van snijden. Dit duurde bij mij ongeveer 1 uur en 30 minuten.

Na 3 kwartier gaan we de beenham ook nog insmeren met een mengsel van mosterd, honing en appelsap. Meng hiervoor 2 eetlepels mosterd, 2 eetlepels honing en 4 eetlepels appelsap met elkaar. Doe de BBQ vervolgens open en smeer de beenham in met dit mengsel. Herhaal dit ieder kwartier, tot je een kerntemperatuur van 65 graden hebt bereikt.

Heeft je beenham de juiste kerntemperatuur? Haal hem dan van de BBQ en leg hem op een bord. Dek af met aluminiumfolie en laat 10 minuutjes rusten.

Meng ondertussen de overgebleven eetlepels mosterd en honing met de mayonaise.

Snijd de beenham nu in mooie plakken van ongeveer 0,5 cm dik en serveer deze op een mooie plank, samen met de honing-mosterd saus en eventueel wat broodjes. Eet smakelijk!

13 reacties

  • Hoi Richard,

   De beenham die ik bij mijn slager heb gekocht had ik al laten pekelen door hem. Ik heb hier dan ook geen exact recept voor. Wat ik in andere recepten heb gebruikt om te pekelen is Allbrine van Grate Goods (zie hier: http://bit.ly/2O11Mmj). Je zou de beenham hierin 24 uur nat kunnen pekelen en de ham er eventueel ook mee kunnen injecteren.

   Als je na het pekelen de beenham droog dept en vanaf dan het bovenstaande recept volgt. Dan moet het goed komen. Succes!

  • goedemiddag

   ik heb nou voor de 2e keer een beenham gemaakt op de bbq. maar de kern temperatuur van 65 graden klopt niet want de 1e keer was de temperatuur 72 graden en was die heerlijk mals, en nou de 2e keer was de temperatuur precies 65 graden en was die nog deels rauw. beetje jammer

   gr jerry

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *