Beenham Honing Mosterd

Eén van mijn favorieten van de laatste tijd is de beenham! Relatief korte bereidingstijd, wel roken en een heerlijk resultaat. Vandaag een recept voor de beenham zoals deze bij de meesten waarschijnlijk bekend is: met honing-mosterd saus. Heerlijk op een broodje, maar ook los erg lekker! Hier komt ie in ieder geval vaker op tafel. Ga jij hem ook proberen?

 

Recept afdrukken Pin recept Deel op Facebook
4.59 van 36 stemmen
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 1 uur 40 minuten
Porties: 4
calorieën: 381kcal

Ingrediënten:

Overige Benodigdheden:

Instructies

  • Voor het bereiden van de beenham beginnen we met het marineren van het vlees. Haal het hiervoor uit de koeling en de verpakking en dep het droog met wat keukenpapier. Snijd kleine loshangende stukjes vlees weg.
  • Meng in een kommetje het paprikapoeder, de basterdsuiker, de peper, het mosterdpoeder, de knoflookpoeder, het uienpoeder en het zout door elkaar. Smeer vervolgens je beenhammetje in met dit mengsel. Pak de beenham nog even in met plasticfolie en leg in de koeling. Je kunt je beenham eventueel de avond van te voren alvast in de rub zetten.
  • Steek nu de BBQ aan en ga hierbij voor indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 160 graden. Voeg, wanneer de BBQ op temperatuur is wat rookhout toe. Kies hier je eigen favoriet. De beenham kan wel wat hebben, dus de soort maakt eigenlijk niet uit.
  • Haal nu ook je beenham weer uit de koeling en pak deze uit. Leg de beenham op het rooster en sluit de BBQ met de deksel. Heb je een kernthermometer met snoer? Prik deze dan eerst nog even in de beenham en laat het snoertje tussen de BBQ en de deksel doorlopen. Zo kun je de temperatuur mooi in de gaten houden!
  • De beenham moet nu garen tot een kerntemperatuur van 65 graden. Dan is deze mooi gaar en kun je er mooie plakken van snijden. Dit duurde bij mij ongeveer 1 uur en 30 minuten.
  • Na 3 kwartier gaan we de beenham ook nog insmeren met een mengsel van mosterd, honing en appelsap. Meng hiervoor 2 eetlepels mosterd, 2 eetlepels honing en 4 eetlepels appelsap met elkaar. Doe de BBQ vervolgens open en smeer de beenham in met dit mengsel. Herhaal dit ieder kwartier, tot je een kerntemperatuur van 65 graden hebt bereikt.
  • Heeft je beenham de juiste kerntemperatuur? Haal hem dan van de BBQ en leg hem op een bord. Dek af met aluminiumfolie en laat 10 minuutjes rusten.
  • Meng ondertussen de overgebleven eetlepels mosterd en honing met de mayonaise.
  • Snijd de beenham nu in mooie plakken van ongeveer 0,5 cm dik en serveer deze op een mooie plank, samen met de honing-mosterd saus en eventueel wat broodjes. Eet smakelijk!

Benadering van voedingswaarden

Calories: 381kcal | Carbohydrates: 2g | Protein: 33g | Fat: 26g | Saturated Fat: 9g | Polyunsaturated Fat: 3g | Monounsaturated Fat: 12g | Trans Fat: 0.003g | Cholesterol: 93mg | Sodium: 1895mg | Potassium: 449mg | Fiber: 0.3g | Sugar: 1g | Vitamin A: 126IU | Vitamin C: 0.1mg | Calcium: 15mg | Iron: 1mg
BBQ Junkie maakt gebruik van affiliate links in recepten en blogs. Door op één van deze links te klikken kom je bijvoorbeeld terecht bij Bol.com, Vanbeekumspecerijen.nl of Amazon. Als je vervolgens iets bij één van deze webwinkels koopt, ontvang ik daar commissie over, zonder dat jij extra betaalt. Zo steun je BBQ Junkie simpel tijdens het online shoppen!

52 reacties

    • Hoi Richard,

      De beenham die ik bij mijn slager heb gekocht had ik al laten pekelen door hem. Ik heb hier dan ook geen exact recept voor. Wat ik in andere recepten heb gebruikt om te pekelen is Allbrine van Grate Goods (zie hier: http://bit.ly/2O11Mmj). Je zou de beenham hierin 24 uur nat kunnen pekelen en de ham er eventueel ook mee kunnen injecteren.

      Als je na het pekelen de beenham droog dept en vanaf dan het bovenstaande recept volgt. Dan moet het goed komen. Succes!

  1. Hi,

    Ik heb ‘m vandaag ook eens gemaakt met de gas BBQ.
    Ik heb smoked paprika gebruikt, wordt ie wat pittiger van.
    2 rook-pouches met beuken en hickory, wel stuk lagere temperatuur (ik was ook nog met een zalm op huid tegelijk bezig) dus het duurde even wat langer. 2 temperatuur pennetjes en op 64 en 66 gestopt.

    Lekker !

  2. Ziet er inderdaad verrukkelijk uit, ben er mee bezig om 2 beenhammen van 1,2 kg de stuk zo klaar te maken…..
    ik heb echter wel een fout gemaakt, tijdens de rub maken van paprika poeder basterd suiker en overige poeders heb ik alles er bij in gemengd….
    dus ook de appelsap, mosterd, honing en mayo, de beenham ligt vanaf gisteravond tot morgen in de koelkast in te trekken maar vroeg me af of het wel goed gaat komen kwa smaak🤷🏼‍♂️🤷🏼‍♂️🤷🏼‍♂️🤷🏼‍♂️

    DOMME FOUT VAN ME.

    • Hi Pieter,

      Dat is inderdaad niet helemaal volgens het recept 😉

      De bereiding zal geen problemen geven, maar zal qua smaak wel een iets ander resultaat dan mijn recept.

      Je zou de beenhammen eventueel schoon kunnen vegen met keukenpapier en opnieuw kunnen beginnen. Maar dan moet je natuurlijk wel alles in huis hebben!

  3. Ik heb deze gisteren gemaakt.
    Had alleen geen appelsap in huis, deze vervangen voor wiskey.
    De smaak was héérlijk ga dit recept zeker nog een keer maken

  4. De beenham ligt ingerubt op basis van dit recept en die voor de oosterse variant klaar in de koelkast. Morgen klaar maken. Ben benieuwd!!!

  5. Vandaag bereid en heerlijk gegeten. Ik heb de beenham eerst geïnjecteerd met marinade. Verder jouw recept gevolg. Heerlijk sappige beenham.
    En de honingmosterd dressing ook heerlijk

  6. Goedenavond,

    Dit weekend het been hammetje gemaakt. Welk ingrediënt kan ik het beste weglaten zodat het iets minder zoutig is qua smaak?

    Ik vond hem heerlijk, maar kreeg wat reacties over het zout vandaar…

    Alvast bedankt voor het antwoord

  7. 5 sterren
    Dank voor het recept zojuist heerlijk gegeten! Beenham met asperges. Ik heb het recept exact gevolgd en het was super! Dat ga ik vaker doen. Dank voor het recept!

  8. 5 sterren
    Super lekker. Vanavond heerlijk van genoten en gerookt met appelhout.
    Ik had 2 soorten beenham.
    1 van de supermarkt en 1 fricandeau van de slager.
    De laatstgenoemde kwam ik later achter want had toch echt gezegd dat ik beenham wilde hebben.
    Zit daar überhaupt verschil in?

    De beenham van de supermarkt was mooi rosé en lekker sappig. Die van de slager was droger en vlees was wit. Beide een kerntemp. Van 65gr.

    De saus was er heerlijk bij. Persoonlijk heb ik 2 el extra mayo toegevoegd.
    Gr. Rob

  9. Goeden dag, Ik heb dit hammetje ook op de bbq klaargemaakt, op een gasbarbeque, met een rookbox.ook op 160 graden,ging perfect en smaakte goed. Maar..Nu heb ik een locarno rookoven. Kan op kooltjes, hout en een elektrische spiraal, met de spiraal kan je de temperatuur mooi mee regelen. Nu gaat de rookoven tot 120graden. Nu mijn vraag: welke temperatuur moet ik aanhouden. Ik heb de oven pas 3 weken dus moet hem nog leren kennen. En kan er een rookbox op de elektrische spiraal? Hoor het graag,
    Groetjes Wim.

    • Ja, dat kan wel. Wel zorgen voor wat afstand tussen de houtskool en de beenham. En niet te hoog in temperatuur gaan, want dan verbranden de suikers wel erg snel in combinatie met de directe hitte onder je rotisserie.

    • Je hebt bij een stuk van 3 kilo natuurlijk niet 5 keer zoveel oppervlak, dus qua ingrediënten hoeft het niet keer 5. Eerder keer 3 denk ik. Qua bereidingstijd is het altijd lastig vertalen naar een veel groter stuk, maar ook dat zal niet 5 keer zo lang duren, maar hoe lang je wel onderweg gaat zijn durf ik zo niet te zeggen. Wellicht heeft de slager een richtlijn? Die hebben nog we eens iets in de vorm van 10 minuten per 100 gram. Dan kun je een schatting maken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept