Recept voor Beer Can Chicken

BBQ Klassieker: Beer Can Chicken

Eén van de bekendste BBQ gerechten is toch wel de Beer Can Chicken, ook wel bekend als ‘Kip op een Blik’ of ‘Bierblikkip’. Beer Can Chicken klinkt wellicht een beetje als een mannengerecht, maar dat is het zeker niet! Hoewel er een eeuwige discussie gaande is over het effect van het bier, dient het bierblik voornamelijk als standaard voor de kip. Het bier in het blik verdampt tijdens de bereiding niet, dus de kip wordt niet van binnenuit gaar gestoomd door het bier en het bier geeft ook zijn smaak niet af. Dat neemt echter niet weg dat je met de beer can chicken een heerlijk mals kippetje bereidt op de BBQ. De beer can chicken is dan ook zeker een aanrader!

beer can chicken recept nieuw
Recept afdrukken Pin recept Deel op Facebook
4.54 van 15 stemmen
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 1 uur 10 minuten
Marineren: 1 uur
Totale tijd: 2 uur 30 minuten
Porties: 4 personen
calorieën: 322kcal

Ingrediënten:

Overige Benodigdheden:

Instructies

 • Was de kip onder stromend water en dep hem vervolgens droog met keukenpapier.
 • Maak nu met je vingers voorzichtig de huid van de kip los van het vlees, zodat er ruimte ontstaat. Neem nu je BBQ rub en breng deze eerst aan onder de huid van de kip.
 • Rub daarna ook de buitenkant van de kip. BBQ rubs zijn in talloze varianten verkrijgbaar, maar je kunt ook zelf een kruidenmengsel maken (ga bijvoorbeeld voor de rub die ik gebruik voor het bereiden van spareribs).
 • Laat de kip minimaal een uur marineren, zodat alle smaken goed in kunnen trekken.
 • Ondertussen is het tijd om de BBQ klaar te maken voor indirect grillen op een temperatuur van ongeveer 180 graden. Bij veel BBQ's zal de kip prima passen.
 • Heb je een ketel BBQ of een kleiner formaat kamado waarbij je niet genoeg ruimte hebt om de kip op het rooster te plaatsen en ook nog de deksel op de BBQ te leggen? Dan kun je de beer can chicken ook bereiden zonder het BBQ rooster te gebruiken.
 • Plaats hiervoor een aluminium lekbak iets uit het midden van het kolenrooster en verdeel de hete kolen of briketten over beide zijden van de lekbak. De reden dat de lekbak iets uit het midden moet komen te staan is dat de kerntemperatuur van de dijen 82 graden dient te zijn, terwijl de borst van de kip een kerntemperatuur van 'slechts' 76 graden hoeft te hebben. Door de lekbak iets uit het midden te plaatsen verdeel je de kolen of briketten automatisch iets ongelijk, zodat de ene zijde iets heter zal zijn.
 • Open nu het blik bier en giet ongeveer de helft van het bier eruit. Gooi dit echter niet weg, want je kunt het natuurlijk prima opdrinken of gebruiken in een ander recept.
 • Schuif de kip nu over het blik en controleer de temperatuur van de BBQ. Voeg vervolgens het rookhout toe aan de brandende kolen (hier zijn diverse manieren voor), zet de kip in het midden van de lekbak met de borstkant richting de kleinste hoeveelheid kolen en sluit de BBQ met de deksel.
 • Nu mag de kip ongeveer 1 uur garen op de BBQ. Heb je een kernthermometer met een probe aan een draad, dan kun je de kerntemperatuur van de kip continu meten.
 • Heb je die niet? Controleer dan met regelmaat de kerntemperatuur van zowel de borst als de dijen van de kip. Zo weet je zeker dat je de kip niet te ver door laat garen en dus een heerlijks mals resultaat krijgt.
 • Wanneer de borst van de kip een kerntemperatuur heeft bereikt van 76 graden en de dijen een kerntemperatuur hebben van 82 graden, mag de kip van de BBQ.
 • Laat de kip nu eerst 10 minuten rusten, zodat de sappen zich kunnen herverdelen over de kip. Snijd de kip vervolgens aan met een scherp mes en geniet van je heerlijke malse Beer Can Chicken.

Notities

Heb je na het eten van de Beer Can Chicken nog wat kip over? Gooi het niet weg! Buiten dat het simpelweg zonde is om deze overheerlijke kip weg te gooien, kun je er heerlijke pulled chicken nacho's mee maken!
Zoals gezegd kun je er voor kiezen zelf een dry rub te maken voor je kip, maar er zijn ook talloze dry rubs voor kip beschikbaar die al voor je zijn samengesteld. Aan jou dus de keuze!

Benadering van voedingswaarden

Calories: 322kcal | Carbohydrates: 3g | Protein: 27g | Fat: 22g | Saturated Fat: 6g | Polyunsaturated Fat: 5g | Monounsaturated Fat: 9g | Trans Fat: 0.1g | Cholesterol: 108mg | Sodium: 102mg | Potassium: 300mg | Fiber: 0.5g | Sugar: 0.1g | Vitamin A: 307IU | Vitamin C: 3mg | Calcium: 56mg | Iron: 3mg
BBQ Junkie maakt gebruik van affiliate links in recepten en blogs. Door op één van deze links te klikken kom je bijvoorbeeld terecht bij Bol.com, Vanbeekumspecerijen.nl of Amazon. Als je vervolgens iets bij één van deze webwinkels koopt, ontvang ik daar commissie over, zonder dat jij extra betaalt. Zo steun je BBQ Junkie simpel tijdens het online shoppen!

21 reacties

  • Gebruik nooit hout van naaldbomen om te roken. Dat brandt niet alleen snel op en vonkt en knettert flink, maar het bevat ook boze sappen. Jawel, sappen die onaangename smaken produceren en waar je zelfs ziek van kunt worden. Natuurlijk gebruik je ook nooit behandeld hout waar verf of olie op zit. Bron meatlovers.

 1. Heerlijk, heb dit gisteren gemaakt!
  Echter, wel een probleem tegengekomen bij onze bbq. We hebben een 57 doorsnee Weber kogelbarbecue, en ook dit keer was het weer lastig om te bepalen hoeveel kolen we moesten gebruiken om de bbq lang genoeg op temperatuur te houden.
  We hebben de grootste Napoleon brikkettenstarter die er is, maar dit lijkt dus amper genoeg om de bbq een uurtje op temperatuur te houden (kerntemperatuur was nadien slechts 45 graden).
  Heb je daar een tip voor, of in het algemeen over hoeveel kolen/briketten je ongeveer moet gebruiken bij indirect grillen bij bbq van dit formaat?

 2. 5 sterren
  Een heerlijk recept. Op een Weber 57cm is een halve brikettenstarter met ecobrasa kokosbriketten voldoende. Ik verdeel de briketten over twee zijden en leg ze op de eerdere, niet volledig verbrande briketten. Als dit niet voldoende is, er aan beide zijden nog een paar verse briketten erbij. Als de temperatuur te hoog wordt, even wat extra water in de lekbak doen.

 3. 4 sterren
  Heerlijk recept, maar “het bier in het blik verdampt tijdens de bereiding niet”? Je plaatst dat blik een uur lang in een BBQ van 180 graden. Tenzij je je bier op voorhand hebt ingevroren of je hebt magisch bier waarvan het kookpunt op 300 graden ligt, gaat dat spul dus wel degelijk verdampen. Iets anders is scheikundig gezien simpelweg niet mogelijk. 😉 Of je ook echt de smaak van het bier terugproeft, dat is vers 2. Denk dat het vooral de smaakmakers zijn die je in je blik kan proppen die je terug zal proeven.

  • Het bier verdampt inderdaad niet. De kip gaat indirect op de BBQ en er gaat een ‘koude’ kip over een groot deel van het blik met bier. De kip gaar je tot een kern van 70 graden. Denk je dat het vocht in het blik dan boven de 100 graden uit komt?

 4. Bij slowcooking leg ik de briketten op de Snake manier, dan blijft hij zeker 10 uur branden.
  Dus de BBQ twee uurtjes laten branden mag toch geen probleem zijn.

 5. Als het bier toch niet verdampt en ook geen smaak afgeeft wat is dan het nut ervan. Misschien dan beter op spit bakken en dan af en toe bevochtigen met bier. Zou dit beter scoren?

  • Het nut van het bier is dat het blik dan zwaar genoeg is om om te blijven staan met de kip erop. Zonder bier zou de kip omvallen. Een chicken sitter (er zijn er velen online te vinden) is ook een mogelijkheid. Aan het spit is ook een mooie manier, maar bestrijken met bier heeft daar ook niet enorm veel zin, want de smaken zullen niet zo snel door het vel heen trekken. Daarnaast zal het velletje minder krokant worden als je het steeds bevochtigd.

  • Het bier uit het blik gieten, aan de kook brengen en terug gieten zorgt er voor dat het bier kan verdampen en dat de smaak licht terug komt in de kip. Echter vind ik dat persoonlijk te veel moeite voor dat kleine beetje smaak.

 6. De binnenkant van bierblikjes is gecoat met BPA houdend plastic. Als de kip met het blikje op de barbecue staat trekken alle giftige dampen van het plastic in de kip. Dit is echt niet verstandig om te doen…

4.54 from 15 votes (13 ratings without comment)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept Beoordeling