Beer Can Chicken is een echte BBQ klassieker!

BBQ Klassieker: Beer Can Chicken

Eén van de bekendste BBQ gerechten is toch wel de Beer Can Chicken, ook wel bekend als 'Kip op een Blik' of 'Bierblikkip'. Ik had het nog nooit gemaakt en het stond dan ook hoog op de to do list. Beer Can Chicken klinkt wellicht een beetje als een mannengerecht, maar dat is het zeker niet! Hoewel er een eeuwige discussie gaande is over het effect van het bier, dient het bierblik voornamelijk als standaard voor de kip. Door de kip indirect te grillen krijg je een heerlijk mals resultaat. Echt, zo mals heb je kip van de BBQ nog niet eerder gegeten!
Ga voor super malse kip met dit recept voor Beer Can Chicken!

Soort gerecht: Hoofd; Aantal personen: 3-4; Tijd: 1 uur en 30 minuten

Ingrediënten

- Een hele kip (ik heb er een van 1 kilo gebruikt)
- BBQ Rub naar keuze (ook zelf te maken)
- Olijfolie
- Blik Bier (halve liter)

Overige benodigdheden

- BBQ met deksel en thermometer
- Rookhout (Ik heb hickory snippers gebruikt)
- Kernthermometer

Bereiding

Was de kip onder stromend water en dep hem vervolgens droog met keukenpapier. Smeer zowel de buitenkant als de binnenkant van de kip vervolgens eerst in met olijfolie en daarna met je BBQ rub. BBQ rubs zijn in talloze varianten verkrijgbaar, maar je kunt ook zelf een kruidenmengsel maken (ga bijvoorbeeld voor de rub die ik gebruik voor het bereiden van spareribs). Laat de kip minimaal een uur marineren, zodat alle smaken goed in kunnen trekken.

Nu is het tijd om de BBQ klaar te maken voor indirect grillen op een temperatuur van ongeveer 180 graden. Bij dit recept wordt de kip op het kolenrooster geplaatst en maken we dus geen gebruik van het grillrooster. Plaats een aluminium lekbak iets uit het midden van het kolenrooster en verdeel de hete kolen of briketten over beide zijden van de lekbak. De reden dat de lekbak iets uit het midden moet komen te staan is dat de kerntemperatuur van de dijen 82 graden dient te zijn, terwijl de borst van de kip een kerntemperatuur van 'slechts' 76 graden hoeft te hebben. Door de lekbak iets uit het midden te plaatsen verdeel je de kolen of briketten automatisch iets ongelijk, zodat de ene zijde iets heter zal zijn.

Open nu het blik bier en giet ongeveer de helft van het bier eruit. Je mag dit natuurlijk opdrinken, maar je zou dit bier bijvoorbeeld ook eerder al kunnen gebruiken om het rookhout in te weken. Dit kan overigens alleen als je gebruik maakt van snippers rookhout.

Schuif de kip nu over het blik en controleer de temperatuur van de BBQ. Voeg vervolgens het rookhout toe aan de brandende kolen (hier zijn diverse manieren voor), zet de kip in het midden van de lekbak met de borstkant richting de kleinste hoeveelheid kolen en sluit de BBQ met de deksel.

Nu mag de kip ongeveer 1,5 uur garen in de BBQ. Controleer regelmatig de temperatuur van de BBQ en meet ook met regelmaat de kerntemperatuur van zowel de borst als de dijen van de kip. Zo weet je zeker dat je de kip niet te ver door laat garen en dus een heerlijks mals resultaat krijgt.

Wanneer de borst van de kip een kerntemperatuur heeft bereikt van 76 graden en de dijen een kerntemperatuur hebben van 82 graden, mag de kip van de BBQ. Laat de kip nu eerst 10 minuten rusten, zodat de sappen zich kunnen herverdelen over de kip. Snijd de kip vervolgens aan met een scherp mes en geniet van je heerlijke malse Beer Can Chicken.

Tip:

Heb je na het eten van de Beer Can Chicken nog wat kip over? Gooi het niet weg! Buiten dat het simpelweg zonde is om deze overheerlijke kip weg te gooien, kun je er ook een heerlijk Broodje Pulled Chicken mee maken. Ideaal voor de lunch van de volgende dag!

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bewijs dat je geen robot bent: *