Recept voor Beer Can Chicken

BBQ Klassieker: Beer Can Chicken

Eén van de bekendste BBQ gerechten is toch wel de Beer Can Chicken, ook wel bekend als ‘Kip op een Blik’ of ‘Bierblikkip’. Beer Can Chicken klinkt wellicht een beetje als een mannengerecht, maar dat is het zeker niet! Hoewel er een eeuwige discussie gaande is over het effect van het bier, dient het bierblik voornamelijk als standaard voor de kip. Het bier in het blik verdampt tijdens de bereiding niet, dus de kip wordt niet van binnenuit gaar gestoomd door het bier en het bier geeft ook zijn smaak niet af. Dat neemt echter niet weg dat je met de beer can chicken een heerlijk mals kippetje bereidt op de BBQ. De beer can chicken is dan ook zeker een aanrader!

Recept afdrukken Pin recept
5 van 2 stemmen
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 1 uur 10 minuten
Marineren: 1 uur
Totale tijd: 2 uur 30 minuten
Gang: Hoofdgerecht
Trefwoord: beer can chicken, beercan chicken, kip op een blik
Porties: 4 personen

Ingrediënten:

  • 1 hele Kip (ongeveer 1 kilo)
  • BBQ Rub naar keuze (ook zelf te maken)
  • 1 blik Bier (halve liter)

Overige Benodigdheden:

Instructies

  • Was de kip onder stromend water en dep hem vervolgens droog met keukenpapier. Maak nu met je vingers voorzichtig de huid van de kip los van het vlees, zodat er ruimte ontstaat. Neem nu je BBQ rub en breng deze eerst aan onder de huid van de kip. Rub daarna ook de buitenkant van de kip. BBQ rubs zijn in talloze varianten verkrijgbaar, maar je kunt ook zelf een kruidenmengsel maken (ga bijvoorbeeld voor de rub die ik gebruik voor het bereiden van spareribs). Laat de kip minimaal een uur marineren, zodat alle smaken goed in kunnen trekken.
  • Ondertussen is het tijd om de BBQ klaar te maken voor indirect grillen op een temperatuur van ongeveer 180 graden. Bij veel BBQ's zal de kip prima passen. Heb je een ketel BBQ of een kleiner formaat kamado waarbij je niet genoeg ruimte hebt om de kip op het rooster te plaatsen en ook nog de deksel op de BBQ te leggen? Dan kun je de beer can chicken ook bereiden zonder het BBQ rooster te gebruiken.
  • Plaats hiervoor een aluminium lekbak iets uit het midden van het kolenrooster en verdeel de hete kolen of briketten over beide zijden van de lekbak. De reden dat de lekbak iets uit het midden moet komen te staan is dat de kerntemperatuur van de dijen 82 graden dient te zijn, terwijl de borst van de kip een kerntemperatuur van 'slechts' 76 graden hoeft te hebben. Door de lekbak iets uit het midden te plaatsen verdeel je de kolen of briketten automatisch iets ongelijk, zodat de ene zijde iets heter zal zijn.
  • Open nu het blik bier en giet ongeveer de helft van het bier eruit. Gooi dit echter niet weg, want je kunt het natuurlijk prima opdrinken of gebruiken in een ander recept.
  • Schuif de kip nu over het blik en controleer de temperatuur van de BBQ. Voeg vervolgens het rookhout toe aan de brandende kolen (hier zijn diverse manieren voor), zet de kip in het midden van de lekbak met de borstkant richting de kleinste hoeveelheid kolen en sluit de BBQ met de deksel.
  • Nu mag de kip ongeveer 1 uur garen op de BBQ. Heb je een kernthermometer met een probe aan een draad, dan kun je de kerntemperatuur van de kip continu meten. Heb je die niet? Controleer dan met regelmaat de kerntemperatuur van zowel de borst als de dijen van de kip. Zo weet je zeker dat je de kip niet te ver door laat garen en dus een heerlijks mals resultaat krijgt.
  • Wanneer de borst van de kip een kerntemperatuur heeft bereikt van 76 graden en de dijen een kerntemperatuur hebben van 82 graden, mag de kip van de BBQ. Laat de kip nu eerst 10 minuten rusten, zodat de sappen zich kunnen herverdelen over de kip. Snijd de kip vervolgens aan met een scherp mes en geniet van je heerlijke malse Beer Can Chicken.

Notities

Tip:
Heb je na het eten van de Beer Can Chicken nog wat kip over? Gooi het niet weg! Buiten dat het simpelweg zonde is om deze overheerlijke kip weg te gooien, kun je er heerlijke pulled chicken nacho's mee maken!

6 reacties

  1. Heerlijk, heb dit gisteren gemaakt!
    Echter, wel een probleem tegengekomen bij onze bbq. We hebben een 57 doorsnee Weber kogelbarbecue, en ook dit keer was het weer lastig om te bepalen hoeveel kolen we moesten gebruiken om de bbq lang genoeg op temperatuur te houden.
    We hebben de grootste Napoleon brikkettenstarter die er is, maar dit lijkt dus amper genoeg om de bbq een uurtje op temperatuur te houden (kerntemperatuur was nadien slechts 45 graden).
    Heb je daar een tip voor, of in het algemeen over hoeveel kolen/briketten je ongeveer moet gebruiken bij indirect grillen bij bbq van dit formaat?

    • Ik zou eens kijken naar de minion methode. Daarbij gaan er brandende en niet brandende kolen in de BBQ, waarbij de niet brandende langzaam aan ook ontbranden en je een langere tij de BBQ op temperatuur houdt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept