Er wordt hier thuis te weinig vis gegeten. Zelf houd ik er wel van, maar ik ben wel zo goed als de enige hier thuis. Vis gaat dan ook zeker niet zo vaak op de BBQ als ik zelf zou willen. Maar goed, ik houd gelukkig ook wel van een stukje vlees, dus mij hoor je niet klagen! Maar een tijdje terug kwamen er vrienden eten en ik wist dat ik daar wel een stukje zalm aan kwijt kon, dus ging ik voor een mooi stukje zalm dat ik, met onder andere soja, sriracha, knoflook en gember, voorzag van heerlijke Aziatische smaken. Zeker een aanrader om eens te proberen!
Voorbereidingstijd: 15 minuten minuten
Bereidingstijd: 25 minuten minuten
Marineren: 3 uur uur
Totale tijd: 3 uur uur 40 minuten minuten
Porties: 2 personen
calorieën: 541kcal
Voorkomt dat je scherm op zwart gaat
Ingrediënten:
- 500 gram Zalm met Huid
- 6 eetlepels Sojasaus
- 3 eetlepels Donkere Basterdsuiker
- 1 eetlepel Sesamolie
- 2 theelepels Sriracha
- 1 theelepel Chilivlokken
- 2 tenen Knoflook
- 40 gram Gember (geraspt)
Overige Benodigdheden:
- BBQ met Deksel
- Vershoudfolie
Instructies
- Voor dit recept begin je met het maken van de marinade, zodat de zalm daar wat tijd in kan doorbrengen. Idealiter marineer je de zalm zo’n 2 of 3 uur.
- Snijd voor de marinade de knoflook ragfijn (of knijp deze uit met een knoflookpers) en doe ze in een kom. Voeg vervolgens, op de zalm na, alle overige ingrediënten toe en meng goed door elkaar.
- Haal nu je zalm uit de verpakking en controleer op loshangende stukjes. Snijd dit weg indien nodig en leg de zalm met de huid naar beneden op een bord.
- Verdeel nu je marinade over de ‘vleeskant’ van de zalm. Dek af met vershoudfolie en zet minimaal een uur, maar het liefst 2 tot 3 uur in de koeling.
- Heeft de zalm lang genoeg gemarineerd? Steek dan de BBQ aan en ga hierbij voor een combinatie van directe en indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 180 graden.
- Is de BBQ op temperatuur? Haal de zalm dan uit de koeling en laat de marinade een beetje uitlekken.
- Leg de zalm vervolgens met de huidkant naar beneden op het directe deel van de BBQ en gril de zalm hier 3 minuten.
- Verplaats de zalm vervolgens naar het indirecte deel en steek de probe van je kernthermometer in het midden van de vis. Sluit de BBQ vervolgens met de deksel en gaar de zalm tot een kerntemperatuur van 50 graden.
- Bij die temperatuur van 50 graden mag de zalm van de BBQ. Laat de Aziatische zalm vervolgens 5 minuten rusten en serveer daarna direct. Eet smakelijk!
Benadering van voedingswaarden
Calories: 541kcal | Carbohydrates: 26g | Protein: 56g | Fat: 23g | Saturated Fat: 4g | Polyunsaturated Fat: 9g | Monounsaturated Fat: 8g | Cholesterol: 138mg | Sodium: 3257mg | Potassium: 1484mg | Fiber: 1g | Sugar: 19g | Vitamin A: 403IU | Vitamin C: 5mg | Calcium: 68mg | Iron: 4mg
BBQ Junkie maakt gebruik van affiliate links in recepten en blogs. Door op één van deze links te klikken kom je bijvoorbeeld terecht bij Bol.com, Vanbeekumspecerijen.nl of Amazon. Als je vervolgens iets bij één van deze webwinkels koopt, ontvang ik daar commissie over, zonder dat jij extra betaalt. Zo steun je BBQ Junkie simpel tijdens het online shoppen!