De ultieme klassieker: Broodje Pulled Pork

BBQ Classic: Pulled Pork

Pulled Pork. Het is één van die BBQ klassiekers die iedere BBQ liefhebber op zijn to-do lijstje heeft staan, of misschien zelfs al een aantal keren heeft bereid. Pulled Pork doet het de laatste jaren ook erg goed op alle food festivals en dat is ook wel begrijpelijk. Want wordt het beter dan prachtige stukken vlees langzaam tot een perfect BBQ gerecht bereid en geserveerd op een lekker broodje met BBQ saus en coleslaw? Nee natuurlijk niet! En als je een beetje fan van de BBQ bent, wil je dit gerecht dus ook in je eigen achtertuin bereiden. Een pulled pork BBQ recept mag hier dan ook niet ontbreken. Wist je trouwens dat een broodje pulled pork van de BBQ ook een ideaal gerecht is om te serveren aan een grote groep? Het vlees is relatief voordelig en omdat je in één keer een groot stuk bereidt zal je ook minder snel problemen hebben met ruimte op de BBQ. Maar genoeg gepraat, tijd om aan de slag te gaan met dit heerlijke pulled pork recept!

Tijd voor een BBQ klassieker: Pulled Pork

Ingrediënten

- 2 kilogram Procureur (varkensnek)
- 20 eetlepels BBQ Rub (kies je favoriet)
- 20 eetlepels BBQ Saus
- 450 milliliter Appelsap
- 150 milliliter Appelazijn
- Coleslaw
- 12 Zachte Witte Bolletjes

Overige Benodigdheden

- BBQ met Deksel
- Kernthermometer
- Marinade Injector
- Plantenspuit
- Bastingkwast
- Aluminiumfolie
- Rookhout

Bereiding:

Voor we aan de slag gaan met dit pulled pork recept wil ik je eerst nog iets meer uitleg geven over pulled pork als gerecht. Je kunt het namelijk op allerlei manieren en van verschillende stukken vlees bereiden en er zo je eigen twist aan geven. Op internet lees je hierbij de meest uiteenlopende dingen, die ongetwijfeld allemaal in een heerlijk gerecht resulteren. Een aantal daarvan heb ik ook zeker geprobeerd en door de ervaringen van al deze 'probeersels' te combineren ben ik tot dit recept voor pulled pork gekomen.

Welk vlees voor pulled pork?

Vaak lees je dat voor het bereiden van Pulled Pork gebruik wordt gemaakt van de Boston Butt, de picnic of van procureur. De Boston Butt is, in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, een stuk van de schouder en nek van het varken. Procureur is een andere naam voor varkensnek. Procureur schijnt iets vetter te zijn dan de Boston Butt en de picnic en daardoor beter geschikt voor de eerste keer Pulled Pork. Het vlees droogt ten slotte minder snel uit. Daarnaast zijn de Boston Butt en de picnic over het algemeen in erg grote stukken te verkrijgen, terwijl je van een procureur ook gewoon een kilo kunt nemen. Hoef je niet voor 100 man pulled pork te bereiden? Dan zou ik zelf voor procureur gaan.

Pulled Pork & Kerntemperatuur

Als je aan de slag wilt met de bereiding van pulled pork op de BBQ, is de kans groot dat je al meerdere websites hebt bezocht om uit te zoeken hoe die bereiding nu precies in zijn werk gaat en tot welke kerntemperatuur je pulled pork moet bereiden. Kerntemperatuur is bij low & slow bereidingen echter slechts een richtlijn en zeker geen regel. Dat geldt dus ook voor pulled pork. In theorie moet je je vlees voor pulled pork garen tot een kerntemperatuur tussen de 88 en 92 graden, maar in de praktijk gaat het om het aanvoelen van het vlees. Je pulled pork is goed wanneer het al bijna uit elkaar valt als je het op wilt tillen of als het echt boterzacht aanvoelt als je een satéprikker in het vlees steekt. Dat kan al bij een kerntemperatuur van 88 graden zijn, maar kan net zo goed pas het geval zijn bij een temperatuur van 94 graden. Kortom, heb geduld, neem de tijd, gebruik de kerntemperatuur als leidraad en ga op je gevoel af.

Help, de kerntemperatuur loopt niet meer op

Het is een bekend fenomeen bij de bereiding van pulled pork en wordt 'the stall' of 'the zone' genoemd. De kerntemperatuur van het vlees loopt niet meer op en daalt soms zelfs een paar graden. Geen reden tot paniek dus, want het 'hoort'. Hoe lang het precies duurt? Daar is geen antwoord op, want ieder stuk vlees reageert anders.

Hoe het komt? In het je vlees zit callogeen, dat tijdens de bereiding omgezet wordt in gelatine. Dat dit gebeurt is goed, want daardoor kun je het vlees later pullen. Dit proces kost echter energie en daardoor blijft de kerntemperatuur een tijd lang hangen of loopt zelfs iets terug.

Wat kun je er aan doen? Geduld hebben is het eerste antwoord, want uiteindelijk komt het goed en zal de temperatuur weer oplopen. Inpakken is een andere optie, want daardoor zal de stall in ieder geval een stuk korter duren. Inpakken heeft echter weer nadelige effecten op je bark (de korst van het vlees). Mijn voorkeur gaat er dan ook naar uit om niet te vroeg in te pakken en het vlees wel een tijdje in de stall te laten garen. Daarna pak je het alsnog in, om de bereiding te versnellen. Je hebt dan eigenlijk het beste van twee werelden. Een prima bark en een iets snellere bereiding.

Avond van te voren:

Haal de procureur uit de koeling en dep deze droog met wat keukenpapier. Snijd nu alle loshangende stukjes vlees en vet weg. Zitten er dikke stukken vet aan de buitenkant van het vlees? Snijd ook deze dan weg, want je rub kan hier niet intrekken. Neem nu op 1 eetlepel na alles BBQ Rub (ik gebruikte de dry rub voor varken van Van Beekum) en smeer hier het vlees rondom mee in. Pak nu het vlees in, in vershoudfolie en leg het in de koelkast, waar de smaken een nachtje kunnen intrekken.

Bereidingsdag:

De bereiding van pulled pork kan veel tijd in beslag nemen, voor een stuk procureur van twee kilo duurt dit 7 tot 11 uur, maar bij een groter stuk vlees, bijvoorbeeld ene procureur van 3 kilo, kan het oplopen tot een bereidingstijd van 16 uur. Begin daarom altijd ruim van te voren, zodat je in ieder geval op tijd klaar bent. Het vlees blijft daarbij nog wel even warm na de bereiding, dus het is helemaal niet erg als je 2 uurtjes eerder klaar bent met de bereiding.

Haal het vlees ruim op tijd uit de koeling, maar pak het nog niet uit. Meng in een ruime kom de appelsap en appelazijn. Giet 400 milliliter van dit mengsel in je plantenspuit. Meng daarna de overgebleven eetlepel BBQ rub door de rest van de appelsap en appalazijn. Neem nu de marinade injector en gebruik het mengsel van appelsap, azijn en rub om het vlees mee te injecteren. Doe dit op meerdere plekken in het vlees.

Steek nu de BBQ aan en maak deze gereed voor indirect warmte en een temperatuur van ongeveer 120 graden. Is de temperatuur van 120 graden bereikt? Voeg dan wat rookhout toe (ik gebruik vaak chunks appel rookhout) aan de brandende kolen. Haal daarna het vlees uit de vershoudfolie en leg het op de BBQ. Heb je een kernthermometer met een probe aan een draad? Steek de probe dan nu in het vlees. Sluit de BBQ vervolgens met de deksel.

De procureur mag nu rustig garen tot een kerntemperatuur van 70 graden, waarbij je het ieder half uur met de plantenspuit besproeit met het mengsel van appelsap en appelazijn.

Is de temperatuur van 70 graden bereikt? Bestrijk het vlees dan rondom met de helft van de BBQ saus. Sluit de BBQ weer met de deksel en laat het vlees nog 1,5 uur door garen.

Na 1,5 uur mag het vlees tijdelijk van de BBQ. Pak het strak in, in aluminiumfolie en leg het daarna weer terug op de BBQ. Gaar het vlees nu door tot een kerntemperatuur van 88 graden en begin vanaf daar met voelen of het vlees goed is. Omdat het vlees is ingepakt, doe je dat het gemakkelijkst met een satéprikker. Steek deze af en toe in het vlees, tot het vlees boterzacht aanvoelt. De prikker gaat dan zonder moeite door het vlees heen. Zoals gezegd kan dit al bij een kerntemperatuur van 88 graden het geval zijn, maar kan het ook langer duren. Soms gaar je pulled pork zelfs door tot een kerntemperatuur van 95 of 96 graden.

Is het vlees gaar? Haal het dan van de BBQ en leg het in een grote schaal. Pak het vlees nu voorzichtig uit en vang alle sappen op. Pak het vlees nu weer strak in, in aluminiumfolie en laat het nu een uur rusten. Denk niet dat je dat rusten kunt overslaan, want ten eerste is het vlees veel te heet om gelijk te pullen en ten tweede zorgt het rusten er voor dat de sappen zich wat meer over het vlees verdelen en je dus een sappiger resultaat krijgt.

Meng ondertussen de opgevangen sappen met een paar eetlepels BBQ Saus en wat van de mix van appelsap en appelazijn. Haal na een uur het vlees weer uit het aluminiumfolie en leg het in een ruime schaal. Trek het vlees nu, eventueel met 2 vorken of vleesklauwen, tot pulled pork en meng het zojuist gemaakte mengsel er doorheen.

Je kunt de pulled pork natuurlijk los eten, maar het lekkerst is natuurlijk met op een wit zacht bolletje met wat coleslaw en nog een klein beetje BBQ saus. Eet smakelijk!

Pulled Pork eerder bereiden

Omdat de bereidingstijd van pulled pork niet vast staat is het logisch dat je op tijd wilt beginnen met de bereiding er van. Maar hoe zorg je er voor dat je pulled pork eerder gaar is, maar nog wel lekker als je gaat eten? Wat ik zelf het fijnst vind is om de pulled pork te bereiden op de dag dat je het gaat eten, maar dan wel heel vroeg beginnen. Pulled pork die een paar uur te vroeg klaar is, kun je namelijk makkelijk een paar uur warm houden. Hoe je dat doet? Haal het vlees van de BBQ als het gaar is en leg het in een braadslede. Pak het vlees uit en vang de sappen in het folie op. Pak het vlees daarna direct weer in in nieuw folie. Dit is eigenlijk zoals het hierboven ook in het recept beschreven staat, maar in nu laat je het vlees niet slechts een uur rusten. Nee, je pakt er een oude handdoek en een koelbox bij. Wikkel het ingepakte vlees in de handdoek en plaats het geheel in de koelbox. Deksel dicht en je kunt je vlees nog zo'n 5 tot 6 uur warm houden. Als je eenmaal zo ver bent om te gaan eten pak je de boel uit en je zult zien dat het vlees nog warm genoeg is om te pullen en te eten. Ideaal!

Pulled Pork opwarmen

Wil je pulled pork een dag eerder bereiden of heb je een restje ingevroren voor later? Opwarmen kan ook! Ik doe het meestal in een skillet, waarbij ik wat appelsap en BBQ saus door de pulled pork breng en het geheel rustig opwarm. Ga je pulled pork invriezen? Zorg er dan voor dat je zoveel mogelijk lucht uit de diepvrieszak drukt. Vacumeren is nog beter!
pulled pork recept nieuw
Recept afdrukken Pin recept Deel op Facebook
4.83 van 56 stemmen
Voorbereidingstijd: 1 uur
Bereidingstijd: 10 uur
Rusttijd: 1 uur
Totale tijd: 12 uur
Porties: 6
calorieën: 533kcal

Ingrediënten:

Overige Benodigdheden:

Instructies

Avond van te voren:

  • Haal de procureur uit de koeling en dep deze droog met wat keukenpapier. Snijd nu alle loshangende stukjes vlees en vet weg. Zitten er dikke stukken vet aan de buitenkant van het vlees? Snijd ook deze dan weg, want je rub kan hier niet intrekken.
  • Neem nu, op 1 eetlepel na, alle BBQ Rub en smeer hier het vlees rondom mee in. Pak daarna het vlees in, in vershoudfolie, en leg het in de koelkast, waar de smaken een nachtje kunnen intrekken.

Bereidingsdag:

  • De bereiding van pulled pork kan veel tijd in beslag nemen, voor een stuk procureur van twee kilo duurt dit 7 tot 11 uur, maar bij een groter stuk vlees kan het oplopen tot een bereidingstijd van 16 uur.
  • Begin daarom altijd ruim van te voren, zodat je in ieder geval op tijd klaar bent. Het vlees blijft daarbij nog wel even warm na de bereiding, dus het is helemaal niet erg als je 2 uurtjes eerder klaar bent met de bereiding.
  • Haal het vlees ruim op tijd uit de koeling, maar pak het nog niet uit. Meng in een ruime kom de appelsap en appelazijn. Giet 400 milliliter van dit mengsel in je plantenspuit.
  • Meng daarna de overgebleven eetlepel BBQ rub door de rest van de appelsap en appalazijn. Neem nu de marinade injector en gebruik het mengsel van appelsap, azijn en rub om het vlees mee te injecteren. Doe dit op meerdere plekken in het vlees.
  • Steek nu de BBQ aan en maak deze gereed voor indirect warmte en een temperatuur van ongeveer 120 graden. Is de temperatuur van 120 graden bereikt? Voeg dan wat rookhout toe (ik gebruik vaak chunks appel rookhout) aan de brandende kolen.
  • Haal daarna het vlees uit de vershoudfolie en leg het op de BBQ. Heb je een kernthermometer met een probe aan een draad? Steek de probe dan nu in het vlees. Sluit de BBQ vervolgens met de deksel.
  • De procureur mag nu rustig garen tot een kerntemperatuur van 70 graden, waarbij je het ieder half uur met de plantenspuit besproeit met het mengsel van appelsap en appelazijn.
  • Is de temperatuur van 70 graden bereikt? Bestrijk het vlees dan rondom met de helft van de BBQ saus. Sluit de BBQ weer met de deksel en laat het vlees nog 1,5 uur door garen.
  • Na 1,5 uur mag het vlees tijdelijk van de BBQ. Pak het strak in, in aluminiumfolie en leg het daarna weer terug op de BBQ.
  • Gaar het vlees nu door tot een kerntemperatuur van 88 graden en begin vanaf daar moet voelen of het vlees goed is. Omdat het vlees is ingepakt, doe je dat het gemakkelijkst met een satéprikker. Steek deze af en toe in het vlees, tot het vlees boterzacht aanvoelt. De prikker gaat dan zonder moeite door het vlees heen.
  • Zoals gezegd kan dit al bij een kerntemperatuur van 88 graden het geval zijn, maar kan het ook langer duren. Soms gaar je pulled pork zelfs door tot een kerntemperatuur van 95 of 96 graden.
  • Is het vlees gaar? Haal het dan van de BBQ en leg het in een grote schaal. Pak het vlees nu voorzichtig uit en vang alle sappen op.
  • Pak het vlees nu weer strak in, in aluminiumfolie en laat het nu een uur rusten. Denk niet dat je dat rusten kunt overslaan, want ten eerste is het vlees veel te heet om gelijk te pullen en ten tweede zorgt het rusten er voor dat de sappen zich wat meer over het vlees verdelen en je dus een sappiger resultaat krijgt.
  • Meng ondertussen de opgevangen sappen met een paar eetlepels BBQ Saus en wat van de mix van appelsap en appelazijn.
  • Haal na een uur het vlees weer uit het aluminiumfolie en leg het in een ruime schaal. Trek het vlees nu, eventueel met 2 vorken of vleesklauwen, tot pulled pork en meng het zojuist gemaakte mengsel er doorheen.
  • Je kunt de pulled pork natuurlijk los eten, maar het lekkerst is natuurlijk met op een wit zacht bolletje met wat coleslaw en nog een klein beetje BBQ saus. Eet smakelijk!

Benadering van voedingswaarden

Calories: 533kcal | Carbohydrates: 45g | Protein: 45g | Fat: 17g | Saturated Fat: 5g | Polyunsaturated Fat: 2g | Monounsaturated Fat: 7g | Cholesterol: 136mg | Sodium: 194mg | Potassium: 822mg | Fiber: 3g | Sugar: 14g | Vitamin A: 108IU | Vitamin C: 3mg | Calcium: 120mg | Iron: 6mg
BBQ Junkie maakt gebruik van affiliate links in recepten en blogs. Door op één van deze links te klikken kom je bijvoorbeeld terecht bij Bol.com, Vanbeekumspecerijen.nl of Amazon. Als je vervolgens iets bij één van deze webwinkels koopt, ontvang ik daar commissie over, zonder dat jij extra betaalt. Zo steun je BBQ Junkie simpel tijdens het online shoppen!

67 reacties

  1. Hooi, ik wil binnenkort dit recept maken op de kolen barbecue, maar heb nog niet eerder een gerecht gemaakt wat langer als een uur op de bbq moet, heb je nog tips of aandachtspunten? En dan nog een vraag over het rookhout, ik heb kersenhout gehaald, is dat geschikt en moet dat eerst ergens in weken en dan gewoon zo op de kolen gooien of in een smokebox?

    • Hoi Patrick,

      Leuk dat je reageert! Als je nog nooit eerder pulled pork gemaakt heb is mijn tip vooral om de temperatuur goed in de gaten te houden en geduld te hebben. Probeer daarbij de deksel zo veel mogelijk op de BBQ te laten, zodat de warmte goed blijft hangen. De temperatuur kan daarbij beer iets te laag, dan te hoog zijn. Kersen rookhout is prima. Ik zou het niet weken, want dan krijg je enkel stoom. Blokken rookhout kunnen direct op de kolen. Snippers kunnen in een smokebox, of ingepakt in aluminiumfolie, waar je wat gaatjes in prikt. Dit pakketje kun je dan op de kolen leggen. Succes!

  2. Hallo,
    Ik wil dit gerecht ook voor de eerste keer maken maar ik ben nog benieuwd naar hoe je de temp van 110 bereikt. Doe je dan aan beide kanten briketten in de houders of misschien aan 1 kant? Lees ook wel eens iets over de snake methode! Ik heb een weber 57 cm rond.
    Graag dus wat info over de hoeveelheid briketten en de opstelling ervan! Gr Danny

    • Hoi Danny,

      Leuk dat je aan de slag wilt met dit recept voor pulled pork! Het onder controle krijgen van de BBQ is altijd even wennen, maar heeft te maken met de hoeveelheid zuurstof die je briketten krijgen om te ontbranden. Hoe minder zuurstof, hoe minder snel de briketten zullen branden en hoe lager de temperatuur in de BBQ.

      Je regelt de hoeveelheid zuurstof die bij de briketten kan door met de luchtschuiven van je BBQ te spelen. Deze zitten aan de onderkant en bovenkant van de BBQ.

      Wat je met de briketten doet is vooral een keuze. Belangrijk is dat er een ruimte vrij van briketten is, zodat daar het vlees indirect kan garen. Of je vervolgens voor een snake, briketten aan 2 kanten of juist aan 1 kant, maakt niet zoveel uit.

      Daarnaast is het belangrijk dat je niet met te veel brandende kolen start. Vul de BBQ naar wens met niet brandende briketten en steek er daarnaast 4 of 5 aan. Wanneer die volledig branden voeg je ze toe aan de rest van de briketten, zodat die langzaamaan ook zullen gaan branden. Door daarnaast weinig zuurstof toe te laten, verbranden de briketten langzaam en blijft de temperatuur laag.

      Succes!

  3. Hoi BBQ-Junkie,
    afgelopen zondag bovenstaand recept gevolgd op een Weber Genesis2 E-310 met Igrill3. Omgevingstemp constant op 110gr gehouden. Bij 70 graden kerntemp in aluminium gewikkeld en bij 80gr kerntemp het aluminium eraf om te wachten dat ie naar 88gr kerntemperatuur ging.
    Dit ging onverwacht langer dan verwacht (3uur ipv 30 minuten).
    Had 1kg varkensnek van Iberico gebruikt.
    Uiteindelijk dus ruim 7 uur bezig geweest om de kern temp naar 88gr te krijgen.
    Vlees was ook wat aan de droge kant. Enig idee wat ik verkeerd heb gedaan of wat ik anders kan doen? Dacht zelf de aluminium erop te houden tot 88gr en daarna nog kort zonder aluminium op 110gr omgevingstemp. Maar wellicht hebben jullie andere tips!
    groeten Friso

    • Hi Friso,

      Tegenwoordig houd ik een iets andere bereiding aan. Goed dat je reageert dus. Ik zal het recept binnenkort eens aanpassen!

      Wat ik nu meestal aanhoud is garen tot 70 graden, dan rondom insmeren met BBQ saus. Dan tot 80 graden door garen en vervolgens inpakken. Dan tot 88 graden ingepakt op de BBQ.

      88 graden bereikt? Dan van de BBQ halen, uitpakken. Alle sappen uit de folie opvangen. Pulled Pork opnieuw inpakken en een uur laten rusten. Daarna de pulled pork ‘pullen’ en indien nodig aanlengen met de opgevangen sappen uit het aluminiumfolie.

    • Hoi Ton, goed om te horen dat het een succes was! Ik heb onlangs mijn recept aangepast naar de werkwijze die ik tegenwoordig aan houd. Die komt ongeveer overeen met de bereiding in de comments die jij hebt aangehouden 🙂

    • Vraagje…is 20 eetlepels niet een beetje veel van de rub en de bbq saus…en je smeert hem in met bbqsaus en gaat daarna weer de bbq op ..verbranden dan niet de suikers enzo die in de saus zitten

      • 20 eetlepels is wellicht ruim, maar je kunt beter genoeg in huis hebben 😉 De suikers in de suikers in de saus zullen niet verbranden, omdat de temperatuur in de BBQ vrij laag is. Ze zullen daardoor juist mooi karamelliseren.

    • Heb hetzelfde aangehouden maar vlees na pullen nog best vettig had toch langer door moeten gaan en naar kern van 90 moeten gaan of is het in voorstadium al fout gegaan.

      Ik heb gebakken om Black egg.

      • Het vettige heeft niet zo zeer te maken met de kerntemperatuur tot waar je gegaard hebt. Als het vlees goed te pullen was heb je qua kern prima gezeten. Het klink voor mij meer alsof er grotere stukken vet op de buitenkant van je vlees hebben gezeten. Dit smelt niet weg en zorgt voor veel vet in het eindresultaat.

  4. Hoi! Ik zit middenin het proces van de Pulled Pork op the Bastard. Ik heb nog niet veel ervaring dus ik volg je beschrijving tot op de letter 😏 het recept van je Picanha was ook al meerdere malen een succes!
    Ik heb 1,5 uur geleden de kerntemperatuur bereikt van 70 graden. Dus ingesmeerd en terug er op. Op naar de 80 graden. Maarrrrrrrrr na anderhalf uur: 69,8 graden!!!! Stresss!!! Kolen op? Vlees te dik? Verkeerde thermometer. Na een hoop gegoogle kwam ik uit bij ‘the Stall’ een geruststelling. Het verdampen van de sappen koelt het vlees. De Texas Crutch methode (het inpakken) kan dit proces versnellen.
    Nu mijn opmerking: beide termen mis ik in je recept. Zeker als je hem pas bij 80 graden in pakt (10 graden na de stall) een rookie als ik raakt in paniek! Wellicht een idee dit element nog aan je recept toe te voegen 🙂
    Ik heb weer een hoop geleerd in ieder geval!
    Dank voor je recepten!!!!!

    Groetjes,

    Steef

    • Hi Steef,

      Bedankt voor je uitgrbeide bericht en de tip. Ik zal het recept hier mee uitbreiden, want dat is inderdaad wel interessant informatie. Wellicht dat ik het ben vergeten omdat het voor mij inmiddels logisch is 🙂

      Groet,
      Roy | BBQ Junkie

      • Hallo,
        Ik heb een vraag wil dit binnenkort eens proberen te maken net begonnen met deze manier van bbq bereiding dus eerst nog een klein beetje oefenen met het op temperatuur houden van men bbq. Vroeg me alleen af als dit bvb ook men een kilo Procureur kan om te testen voor 2 a 3 man lijkt me 2 kilo best veel ?

        • Hi Benny,

          Dit kan zeker ook met een kilo, maar minder zou ik niet doen. Houd er overigens rekening mee dat je nog zo’n 20 tot 25% van het gewicht verliest. Van een kilo houd je dus zo’n 750 gram pulled pork over. Ik doe meestal zo’n 150 gram op een broodje, dus dan kom je op 5 broodjes 🙂

          Succes!

  5. Beste , ik wil graag het recept gebruiken maar ik kom er even niet uit. Wanneer ik de appelsap en appelazijn optel, kom ik op 600 milliliter uit . En ik moet 700 apart houden en het restant mengen?
    Wat is nu de juiste verhouding?
    Alvast bedankt.

      • Moet het vlees op het rooster of braadslee?

        Ik heb net stuk van 1,5kg volgens dit recept met zelfgemaakte rub op de smoker, in een uur of 6/7. Kerntemp iets hoger, 94. T bleef wat taai. Uitgepakt, sap afgevangen, ingepakt, uur rust. Bij het pullen was het vlees mega taai, echter met wat doorzetten en het vleessap/bbq saus/appelsapmix toevoegen toch kort gekregen en het werd naarmate het afkoelde steeds malser. Het at totaal niet taai weg dus geen man overboord, heerlijk gegeten, heerlijke appel rook smaak, smaakvolle bark, prima pulled pork toch nog. Maar misschien kan ik het beter op een slee zetten ipv rooster? Als ik procureur lapjes maak dompel ik ze na het aanbraden onder in fond om 3/4 uur te sudderen, dan worden ze supermals. Misschien dat dit recept met t stuk vlees op een slee ipv rooster het vlees mogelijkheid geeft sap terug op te nemen?

        • Hoi Erwin, het vlees gaat altijd op het rooster. Voelde het vlees bij een kerntemperatuur van 94 graden al zacht als boter als je er met een prikker in ging? En heb je de temperatuur op meerdere plekken gecontroleerd?

          De kerntemperatuur is bij het bereiden van dit soort gerechten slechts een leidraad en de genoemde temperaturen dus slechts een voorbeeld. Ik heb ook keren gehad dat de pulled pork pas bij 98 goed aanvoelde. Dat voelen met een prikker is dus echt belangrijk.

          Als ik jouw verhaal zo lees denk ik dat je het vlees er te vroeg af hebt gehaald.

          Uiteraard kun je ook sudderen, maar dan kun je beter mijn recept voor pulled pork uit de Dutch Oven pakken. Ook erg lekker, maar heel anders dan de ‘echte’ low & slow pulled pork van de BBQ.

  6. Hoi, ik heb al een paar keer pulled pork volgens dit recept gemaakt , super. Telkens een stuk procureur van 1,5 kg en 2 kg. Deze heb ik een procureur 3kg besteld . Maar ik heb 2 stukken van 1,5kg gekregen. Ik wil de 2 stukken samen op de bbq leggen, maar gaat hier de tijd nodig om te garen verlengd worden? Of niet aangezien het 2 stukken van 1,5 kg zijn.
    Met vriendelijke groeten
    Johan

  7. 4 sterren
    Vandaag uw recept gemaakt.
    De smaken zaten eker goed echter was het vlees op bepaalde stukken redelijk vast en viel het niet vanzelf uit elkaar.
    Heeft er +-10u op gelegen, en op meerdere plaatsen was de temperatuur van 91 tot 93 graden bereikt. Mss een beetje te veel goesting, volgende keer laat ik hem er nog iets langer op liggen! Alvast bedankt voor het recept!

    • Uiteindelijk is de kerntemperatuur slechts een leidraad en gaat het om voelen. Ik heb keren gehad dat ik met 92 graden klaar was, maar ook keren dat ik het vlees tot een kern van 96 heb door moeten laten garen voor het goed aanvoelde. Succes met de volgende keer!

    • Hoi ,

      Ik maak regelmatig pulled pork van rond 2.2 kg op mijn bastard . Nu ben ik van plan om met elevator te werken en er dus een stuk van rond de 2.2 extra erbij op te leggen(erboven). Gaat het op deze manier langer duren of maakt garingtijd niets uit? Het vet van de bovenste procureur druipt op de onderste. zou dat kwaad kunnen?

      Let me know😁

      • Qua bereidingstijd zal het het niet langer duren. Het vet dat van de bovenste afdruipt zou een klein beetje invloed kunnen hebben op de bark van de onderliggende, maar persoonlijk zou ik me daar op het geheel niet te druk om maken.

    • De temperatuur van de BBQ blijft hetzelfde en de kerntemperatuur doet er gedurende die 1,5 uur niet toe en zal echt niet boven de 88 graden komen die later in het recept wordt genoemd. In die 1,5 uur kan het vlees ook in de zone komen en niet of maar een paar graden in temperatuur stijgen.

  8. 5 sterren
    Ga dit as weekend voor de 5e keer Pulled Pork op deze wijze maken op de kamado. Weer een heerlijk dagje buiten voor de boeg, beginnen met koffie, later een biertje.;o)
    Mijn ervaring is dat met de marinade injector het vlees wat eerder klaar is en minder droog wordt.

  9. Nu twee keer dit recept gemaakt met eigen rub en sauce. Prima te doen tijdens het klussen rond het huis. Wel je wekkertje zetten natuurlijk.Maar mijn ogen zijn groter dan mijn maag en ik hou dan ook redelijk wat vlees over. Hebben jullie tips om snel en makelijk te her opwarmen als je weinig tijd hebt. Bijv. Na het werk voor bij de hutspot of zuurkoolstamp? Is trouwens ook een prima combi.

    • De beste manier is om het in porties te vacumeren. Dan kun je het in het vacuüm rustig opwarmen in een pan warm water. Ook in de magnetron opwarmen met een scheutje cola of appelsap en wat BBQ saus werkt prima overigens.

  10. Man man man, ben nu al zenuwachtig! Heb nu sinds 2 maanden een offset smoker, het ding zo’n beetje iedere dag aan gehad om te experimenteren. Ga Vrijdag op zaterdag deze pulled pork maken. Heb vandaag al wat ingrediënten gekocht ook voor de Coleslaw. Maar even een paar vragen:
    Zal ik de procureur nu al in de dryrub zetten ? (hoe langer hoe beter?)
    En je geeft aan 120 graden voor de bbq gaat het ook met een temp van tussen de 100 en 110? (die kan ik namelijk makkelijk een uurtje of 3 vast houden, ja ik weet het moet langer).
    En het rook hout? Ik heb ooit ergens wel eens gelezen dat dat alleen voor de eerste 3 uur werkt, is dat ook zo, heb je daar ervaring mee?

    • Leuk dat je je er aan gaat wagen! Dry rub zou ik persoonlijk niet langer dan 12 uur van te voren doen, maar onderbouwen kan ik het niet. Meer een gevoel. Ik doe het ook regelmatig maar een paar uurtjes van te voren en dat geeft ook een prima resultaat.

      Een temperatuur tussen de 100 en 110 graden is helemaal prima!

      Wat betreft rookhout (je stookt de offset niet al op hout? Want dan heb je het niet echt nodig) kun je wel langer dan 3 uur roken, maar moet je dan niet de hele tijd volle bak rook over je procureur heen laten gaan. Daar wordt het niet lekkerder van. Vlees neemt ook na 3 uur gewoon nog rooksmaak op, alleen boven een bepaalde kerntemperatuur wordt er geen rookring meer gevormd.

      • 5 sterren
        Zo ik ben weer in het land van de levende 🙂
        De dry rub heb ik 2 uur van te voren gedaan, er zit best veel zout in wat het vlees kan uitdrogen (had me nog FF ingelezen)

        Heb je recept helemaal gevolgd met 2KG procureur, was om 1:30 begonnen en om en was klaar rond lunch tijd, man man man wat een werk, maar zo de moeite waard. Was echt super lekker.
        Bij mij begon de kern temperatuur bij de 66 graden al te haperen en na de 70, toen ik em ingepakt had, begon die weer lekker op te lopen.

        Ik stook mijn offset met briketten en wat lumb-kool en voeg rook hout toe.
        Heb geprobeerd om met hout te stoken maar daardoor fluctueert de temperatuur te veel, of je krijgt een bak vol stinkende witte rook.

        Heb je enig idee wat er met het vlees zou gebeuren als je niet sprayt ieder half uur? (dan zou ik tenminste nog ff kunnen slapen tussendoor 🙂 )

        • Goed om te horen dat het heeft gesmaakt! Niet sprayen kan ook. Het vocht helpt wel om de rook beter te laten pakken op het vlees, maar je zou ook iets minder vaak of niet kunnen sprayen. Tip is dan wel om een flink stuk vlees te nemen, dan droogt het in verhouding wat minder uit.

  11. 5 sterren
    Hé BBQ-junkie ! Wat een top-recept! Dikke 2 kg Boston-Butt liefdevol behandeld met een lekkere rub en ‘sochtends 8:15 lag ie lekker in de kamado. ‘Savonds 18:00 uur zaten we aan de lekkerste pulled pork ooit ! Een feestje om te maken low en slow zoooo mals ; heerlijk!

  12. Ik wil deze morgen voor het eerst gaan maken en ben mij nu aan het voorbereiden/inlezen. Nu zie ik bij ingrediënten 20 lepels rub staan. Maar als ik lees dan kom ik op 2 lepels uit. Kan dit kloppen?

    Voor de rest ga ik mij laten verrassen en zal mijn bevindingen delen!

  13. 5 sterren
    Hij is heerlijk! Kerntemperatuur moest bij mij wel naar 94 graden voordat hij echt botermals aanvoelde maar toen was hij ook wel echt goed.
    Aanrader! Van een deel heb ik bitterballen gemaakt.

    • Goed om te horen dat het heeft gesmaakt. Die laatste paar graden zijn altijd het lastigst, maar geduld wordt beloond! Ik heb ze ook wel eens gehad die bij 98 graden er pas af gingen. Maar eerder stoppen is uiteindelijk toch zonde.

  14. Hello,

    Ik ga binnenkort pulled pork maken voor +-150 personen.
    Ik heb hier twee vraagjes over.
    Hoeveel PP? Ik lees dat tussen de 125 a 150 gram ideaal is maar gezien het verlies van gewicht tijdens de low & slow kwam ik op 200 gram rauw vlees, lijkt u dat oké?

    Maar mijn belangrijkste vraag welke broodjes kan ik hier het best voor gebruiken? Gezien de hoeveelheid ga ik ze niet zelf maken en de bakkers in de buurt hebben alleen pistolets of sandwiches maar uiteraard wil ik hier iets tussen.. Welke broodjes gebruik jij voor je burgers of pulled pork als je ze niet zelf maakt?

    Vriendelijke groeten,
    Ruben

    • Goedemorgen, dat wordt een mooie klus! Met die 200 gram rauw vlees per persoon zit je aardig in de buurt denk!

      Ik gebruik vrijwel altijd gewoon zachte witte bolletjes van de supermarkt of de bakker bij pulled pork. Ik weet niet of je uit België komt, maar als ik bijvoorbeeld bij Delhaize de sandwiches zoek is dat wel vergelijkbaar denk ik.

      Succes!

  15. 5 sterren
    Goedemorgen,

    Komend weekend ga ik dit voor de 2de keer maken, want het was erg goed bevallen. De vorige keer was het wel erg zout, maar toen had ik andere rub gebruikt. Door genoeg coleslaw erbij te doen was hij toch erg lekker.

    Voor dit weekend wil ik dezelfde rub gebruiken die je hier ook in het recept aanbeveelt. Dit keer wil ik hem niet te zout hebben, dus wil niet te veel rub gebruiken. Maar het moet wel genoeg smaak bevatten, dus ook niet te weinig. Als ik bij de rub kijk is het advies om 30g per kilo te gebruiken dus 60g voor 2kg, maar 19 eetlepels is als ik het goed uitreken 285g voor 2 kg vlees. Hier zit wel een groot verschil in. Kun je adviseren wat de beste verhouding is?

    Met vriendelijke groet,
    Sander Siemonsma

  16. 4 sterren
    Afgelopen weekend gemaakt voor het eerst. Ik hiervoor een Iberico Procureur van Meatlovers gebruikt (1.5 kg).

    Ik ben begonnen om 12:30u op 120 graden. De top bijna dicht, 1 brandpunt en de schuif op 1 vinger. Dat zou goed genoeg voor 120 graden moeten zijn. Echter gedurende de cook, liep de temperatuur op naar 150/160 graden. Is dat normaal? Komt dat door het vet wat heet wordt? Ik zag hetzelfde gedrag bij de moinkballs.

    Rond 15:00 zat ik op 70 graden waarna ik hem heb ingesmeerd. Daarna om 16:30 zat ik al op 88 graden toen ik hem ging inpakken. Om 17:00 was ik bij 96 graden en heb ik hem eraf gehaald. Er was geen enkel sap in het folie.

    Ik heb hem nog een uur laten rusten en vervolgens gepulled. Hij was verder prima zacht en heel lekker.

    Heb ik toch ergens een fout gemaakt? komt het toch door de hogere temperaturen? Zo ja, hoe kan ik dat dan voorkomen?

    • Hi Erwin, bij een BBQ er van uitgaan dat een bepaalde stand precies gelijk staat aan een temperatuur werkt niet, want er zijn meer factoren. Bijvoorbeeld de soort houtskool in de BBQ, op hoeveel plekken je die hebt aangestoken, het weer (temperatuur, wind). Als de temperatuur oploopt moet je dus verder gaan knijpen met de toevoer van zuurstof.

      Daarnaast kan het zijn dat, naast de hoge temperatuur, je een lek hebt gehad in je folie, waardoor er geen vocht in de folie aanwezig is. Een dubbele laag folie is dan altijd een goed idee.

      • 5 sterren
        Hoi Roy, Vandaag onze guru weer aan het werk gezet.
        Met 2 lekkere stukken procereur van 2,5 kg per stuk.
        Kan ik het morgen nog eens verwarmen, en heb ik mijn handen vrij
        Genoeg voor een kleine 20 personen hoop ik.
        In combinatie met de coleslaw echt verrukkelijk.
        Ipv witte puntjes gaan we Turks brood proberen, wat ook wordt verwacht op de guru.
        Super lekker recept en we gaan het nog vaker maken

          • Hoi Roy,
            We hadden meerdere gerechten.
            We hadden ook pork belly burnt ends.
            En spare ribs.
            We zijn helemaal fan van je recepten.
            Vandaag ook weer pulled pork aan het maken.
            Daarnaast willen we voor zaterdag ook nog iets lekkers met een goed stuk rundvlees maken. Alleen we weten nog niet wat.

  17. 5 sterren
    Hallo Roy,

    vraagje, van het weekend wil ik pulled pork maken 2 stukken van 2.5kg.
    De vorige keer (toprecept trouwens !) duurde het ca 11 uur en mijn vraag is eigenlijk of het mogelijk is de dag ervoor (vrijdag) al ca. 5 uur te garen en vervolgens het restant op zaterdag te doen ? Of moet ik dan nog ergens rekening mee houden.

    bvd
    Mark

    • Dat heeft helaas niet zoveel zin. Je hebt je vlees al wel een heel stuk gegaard, maar moet je vervolgens een nacht in de koeling bewaren. De volgende dag heb je vervolgens eerst weer een paar uur nodig om op hetzelfde punt te komen waar je de vorige dag was geëindigd. Qua tijdwinst schiet je er dus weinig mee op.

      Als je wat zekerder wil zijn van de eindtijd van je bereiding zou je mijn pulled pork uit de dutch oven eens kunnen proberen. Iets andere bereiding en resultaat, maar wel een stuk makkelijker te plannen.

  18. Hoi,

    Ik ga dit recept binnenkort uittesten. Ik vroeg me alleen af bij welke kerntemperatuur je het vlees gaat inpakken in aluminium folie. Ik kom daar niet helemaal uit als ik het recept lees. Alvast bedankt voor je reactie!

  19. Hallo,

    Vanochtend begonnen om 7.30u (BBQ (Basterd) aan, temperatuur laten komen etc)
    Bovenstaande recept gevolgd (alleen eigen kruiden gebruikt, en appel rookhout).
    Heb de procureur laten doorgaren tot 90 graden en daarna uit de folie gehaald
    Hierna de pulled pork verwerkt in de sate.
    Heb er dus Puleld Sate van gemaakt.
    Dit eerder uitgeprobeerd en voordeel is als je dit gelijk in de sate verwerkt dat vlees zacht en mals blijft….

  20. Hoi!

    Ik heb al meerder malen pulled pork exact volgens je recept gemaakt. Heerlijk en bedankt!

    Nu vroeg ik mij af, hoe vaak moet je het vlees injecteren? Hoe meer, hoe beter? Wordt het vlees zachter?

    Groet,
    Rob

  21. Misschien hele rare vraag, maar ik heb dan ook nagenoeg geen ervaring. Tot nu toe alleen burgers en varkenshaasjes op de kamado gemaakt 😉
    We willen van het weekend dit recept maken. Maar kun je 12 uur lang op 1 lading kolen de kamado verwarmen? Of moet je dit tussendoor bijvullen. Als je bij moet vullen, gaat de temparatuur niet erg schommelen? Er ligt er ook aan welke kolen je gebruikt?

    • Hoi Bennie, het is een beetje afhankelijk van het formaat kamado, maar met een medium of large kamado lukt het zeker om de BBQ minimaal 12 uur op temperatuur te houden zonder bijvullen. Uiteraard wel belangrijk om dan ook met een volle kolenmand te beginnen. Mocht je toch moeten bijvullen, dan zorgen dat de BBQ niet te lang open staat, maar omdat de meeste warmte in het keramiek zit valt het vaak wel mee qua schommelingen. En idealiter gebruik je een houtskool van wat hardere houtsoort voor dit soort lange sessies, omdat de zachtere houtsoorten wat sneller opbranden. Succes dit weekend!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept Beoordeling