Veel Gestelde Vragen

Of je nu een beginnende of een gevorderde BBQ’er bent, je zult wel eens tegen vragen aanlopen in je BBQ avonturen. Heb ik zelf ook regelmatig. Gelukkig hebben we tegenwoordig Internet, waarop een heleboel informatie te vinden is, maar soms zie je door de bomen het bos niet meer.

Om die reden ben ik deze pagina met Veel Gestelde Vragen gestart. Op deze pagina beantwoord ik de vragen die ik met regelmaat krijg en zo verzamel ik een heleboel informatie op één plek. Soms zal ik daarbij doorverwijzen naar een blog of andere pagina op mijn website, waar een uitgebreid antwoord wordt gegeven op je vraag.

Heb jij ook een BBQ vraag en ben je benieuwd naar mijn antwoord? Mail hem me via het formulier onderaan deze pagina!

Welke barbecue accessoires heb ik nodig?

Er zijn tegenwoordig talloze BBQ accessoires te verkrijgen met de meest uiteenlopende doeleinden. De meeste van deze accessoires heb je echter niet nodig. Laatst schreef ik een blog met daarin 5 BBQ accessoires waar je, in mijn ogen, niet zonder kunt.

Ieder extra accessoire dat je koopt is vervolgens afhankelijk van je eigen wensen. Wat wil jij graag bereiden op de BBQ? Zijn accessoires daarvoor noodzakelijk? Dan is dat de juiste BBQ accessoire voor jou!

Hoe moet ik de BBQ aansteken?

Het aansteken van de BBQ kan op verschillende manieren en is ook afhankelijk van de BBQ die je gebruikt. Een gasbarbecue is gemakkelijk en behoeft geen uitleg. Bij houtskool BBQ’s is dit echter een ander verhaal.

Zo kun je houtskool of briketten aanmaken in een brikettenstarter. Deze gebruik je over het algemeen in combinatie met aanmaakblokjes of wokkels. De brikettenstarter leeg je, wanneer de kolen of briketten branden, in de BBQ. Het nadeel van deze methode vind ik dat je de temperatuur van de BBQ zo moeilijker kunt bepalen.

Het aansteken van houtskool of briketten kan echter ook met een elektrische hetelucht aansteker of bijvoorbeeld een gasbrander. Hierbij vul je de BBQ eerst met houtskool of briketten. Vervolgens open je alle ventilatiegaten van de BBQ en steek je de kolen of briketten aan op 1 of meerdere plekken, afhankelijk van de gewenste temperatuur in de BBQ. Het voordeel van deze methode is datje de temperatuur beter kunt sturen. Heb je de gewenste temperatuur bijna behaald? Dan sluit je de ventilatiegaten voor een deel, zodat de temperatuur stabiliseert.

Wat zijn lekkere BBQ bijgerechten?

Ik krijg regelmatig de vraag wat je nu moet serveren naast al het vlees van de BBQ. Een vraag waar niet één antwoord op is natuurlijk, want iedereen heeft een andere smaak.

Wanneer ik de BBQ aansteek probeer ik er altijd een complete maaltijd van te maken. De bijgerechten bereid ik dan ook op de BBQ, want die staat toch aan. Waar je dan wel op moet letten is de bereidingstemperatuur van je bijgerecht(en) en je hoofdgerecht. Deze moet een beetje bij elkaar in de buurt zitten, want anders wordt het wel lastig je BBQ gerechten gelijktijdig klaar te hebben.

Je kunt de BBQ bij veel recepten trouwens ook prima op 10 graden warmer of kouder instellen hoor. Zo kun je een bijgerecht dat op 160 graden bereid wordt en en hoofdgerecht dat op 180 graden moet, prima beide op 170 graden bereiden. Dit heeft natuurlijk wel invloed op de bereidingstijd, dus probeer dat een beetje in te schatten.

Ga naar de pagina met bijgerechten voor al mijn recepten voor lekkere bijgerechten van de BBQ!

Welk BBQ boek moet ik kopen?

Of het nu is om het BBQ’en beter onder de knie te krijgen of om inspiratie op te doen voor nieuwe gerechten, de boekenplank kan altijd wel worden uitgebreid met een leuk BBQ boek.

Maar welk barbecue boek moet ik dan nemen? Dat is een lastige vraag. Daarom heb ik een online Boekenplank met alle BBQ boeken die ik bezit. Soms met review, altijd met een korte omschrijving en een linkje waar je het boek kunt bestellen.

Hoe kan ik de BBQ doven?

Bij een gasbarbecue of elektrische BBQ is het eenvoudig. Het gas dichtdraaien of de stekker uit het stopcontact en je stopt het branden. De BBQ zal afkoelen en je bent klaar.

Bij een BBQ die brandt op houtskool of briketten is het echter niet veel moeilijker. Om te branden hebben de kolen of briketten zuurstof nodig. Door de ventilatiegaten van de BBQ te sluiten en de deksel op de BBQ te houden krijgen de kolen of briketten geen zuurstof meer en zullen ze doven. De BBQ heeft vervolgens nog even nodig om af te koelen.

Een BBQ voor een grote groep. Hoe pak ik dat aan?

Ik krijg regelmatig de vraag hoe ik een BBQ voor een grote groep aan pak. Voor de familie of met een paar vrienden lukt vaak wel, maar bij een grotere groep moet je van te voren toch even plannen maken.

Het belangrijkste bij BBQ’en voor een grote groep mensen is voorbereiding. Zo kies ik in ieder geval één gerecht uit dat ik van te voren kan bereiden of waar ik al eerder (wanneer de gasten er nog niet zijn) mee kan beginnen . Denk bijvoorbeeld aan een mooi stuk Pulled Pork of Pulled Beef.

Kies daarnaast voor gerechten die je goed kunt voorbereiden, gerechten die snel klaar zijn en kleine hapjes, waarvan je er een hoop tegelijk kunt bereiden.

Ga bijvoorbeeld voor Moink Balls of Atomic Buffalo Turds (ABT’s), waarvan je er op de BBQ makkelijk 20 tot 50 tegelijk kunt bereiden. Of ga voor Biefstukspiesjes, die je snel hebt voorbereid en die nog sneller klaar zijn op de BBQ.

Ook kun je er voor kiezen om voor een gerecht te gaan dat je eters zelf af mogen maken. Grill bijvoorbeeld hamburgers en laat iedereen zelf de toppings kiezen. De toppings kun je prima voorbereiden en zo hoef jij je enkel druk te maken om het grillen van de hamburgers.

Een laatste tip van mij als het gaat om BBQ’en voor een grote groep: Zorg voor een gevarieerd menu. Rundvlees, kip, groente. Zorg dat er keuze is, want in zo’n grote groep zijn er altijd mensen die niet alles lusten of dieetwensen hebben. Houd daar dus rekening mee.

Hoe moet ik mijn BBQ schoonmaken?

Het schoonmaken van je BBQ is belangrijk voor zowel de levensduur, als de smaak van je gerechten. Maar waar moet je op letten? Dat verschilt een beetje per BBQ.

Het BBQ rooster schoonmaken
Goed BBQ’en begint met een schoon rooster. Je rooster schoonmaken is het makkelijkst als deze warm is. Ik doe het over het algemeen dan ook direct na het BBQ’en.

Het schoonmaken van het rooster begint met de BBQ schoonmaakborstel. Borstel het warme rooster hiermee aan beide kanten schoon. Let er op dat je een paar goede handschoenen gebruikt bij het omdraaien van het rooster.

Heb je het rooster schoongeborsteld, dan ziet het er al aardig schoon uit. Maar je bent er nog niet. Neem nu een stuk keukenpapieren en druppel er wat zonnebloemolie op. Neem het rooster nu af met het keukenpapier, zodat al het loszittende vuil wordt weggeveegd. Je zult nu zien dat er nog ontzettend veel vuil van het rooster komt.

Nu is je BBQ rooster helemaal schoon. Dat zal je proeven, maar ook zeker zien, want een schoon rooster zorgt ook voor een mooiere grilstreep bij het BBQ’en.

De BBQ schoonmaken
Ook het schoonmaken van je BBQ moet je bijhouden. Hoe je dat doet verschilt echter per BBQ

Stalen BBQ schoonmaken
Het schoonmaken van de stalen BBQ zelf hoe je niet na iedere BBQ sessie te doen, maar zorgt wel voor een langere levensduur van je BBQ. Maak hem dus zo nu en dan schoon.

Het schoonmaken van een stalen BBQ gaat prima met water en zeep. Neem een oude schoonmaakdoek en poets de BBQ aan de binnenkant en buitenkant schoon. Gebruik eventueel een ontvettend middel om hardnekkige vetvlekken te verwijderen.

Spoel de BBQ vervolgens na met een emmer water en laat de BBQ drogen.

Keramische BBQ schoonmaken
Een keramische BBQ, ook wel bekend onder de naam kamado, kun je niet schoonmaken met water en zeep. De buitenkant kun je nog wel afnemen met een natte doek, maar bij de binnenkant zou ik dat niet doen. Dit zal namelijk in het keramiek trekken en dat wil je niet.

Ik maak de binnenkant van mijn kamado altijd schoon met een stoffer. Ik begin dan eerst met alle losse onderdelen in de kamado. Deze til ik uit de BBQ en stof ik af. Vervolgens veeg ik de binnenwanden van de kamado, zodat al het vuil naar beneden valt. Als laatst open ik de luchtschuif aan de onderkant en veeg ik al het vuil op de bodem via deze schuif naar buiten. Hierbij houd ik er een bakje onder, zodat ik het meeste vuil opvang.

De plate setter van een kamado wil ook nog wel eens erg smerig worden. Zeker wanneer je rubs met veel suiker gebruikt en vlees op de BBQ bestrijkt met BBQ saus. Het grootste vuil steek ik van de plate setter met een spatel. Het overige vuil verbrandt vervolgens wanneer je de BBQ weer op een hogere temperatuur gebruikt. Wat ik wel zou aanraden is om de plate setter zo nu en dan om te draaien. Zo branden beide zijden steeds weer een beetje schoon! Daarnaast scheelt het ook om een aluminium bak op de plate setter te zetten, waarmee je een hoop vet en vuil opvangt.

Wat is indirect BBQ’en en wanneer doe ik het?

In mijn recepten komt het vaak terug: indirect BBQ’en. Maar wat houdt indirect BBQ’en nou in?

Kortgezegd heb je twee manieren om te BBQ’en: direct en indirect. Direct BBQ’en staat daarbij gelijk aan grillen. Je vlees, vis of groenten liggen hierbij rechtstreeks boven de brandende kolen en worden relatief snel gegaard. Direct BBQ’en is dan ook voornamelijk bedoeld voor korte bereidingen.

Bij indirect BBQ’en maak je gebruik van indirecte warmte. Dat wil zeggen dat de stralingswarmte van de kolen niet in direct contact komt met het voedsel op het rooster, maar dat deze wordt omgeleid en zo voor een bepaalde temperatuur in je BBQ zorgt.

Simpel gezegd maak je door indirect te BBQ’en van je BBQ een oven. Een oven maakt, als je hem niet op de grilstand zet, tenslotte ook gebruik van indirecte warmte. Indirect BBQ’en kan dan ook eigenlijk niet zonder BBQ met deksel en je kunt op de BBQ in feite alles bereiden dat je ook in de oven kunt.

Indirect BBQ’en gebruik je over het algemeen voor grote stukken vlees of vis en voor relatief vette ingrediënten, waarbij je niet wilt dat het vet op de brandende kolen druipt. Dit laatste zorgt ten slotte voor vlammen en resulteert vaak in verbrand vlees.

Indirect BBQ’en kan op allerlei temperaturen. Je kunt bijvoorbeeld op lage temperatuur een groot stuk vlees garen, je kunt op hoge temperatuur pizza’s bakken en je kunt indirecte warmte ook gebruiken om op gemiddelde warmte vlees of vis te garen zonder dat het verbrandt voor het gaar is.

Indirect BBQ’en kan ook met verschillende BBQ’s. Het belangrijkste is het deksel. Deze zorgt voor een gesloten systeem, waarbinnen de warmte kan circuleren en je eten van alle kanten wordt gegaard. Bij gas BBQ’s is het daarnaast belangrijk om een exemplaar te hebben met meerdere branders, die je apart van elkaar kunt bedienen. Door hierbij één van de branders uit te laten en de temperatuur met de andere brander(s) te regelen creëer je een indirecte zone, waar je voedsel niet in contact komt met de directe stralingswarmte van de andere branders.

Mijn BBQ rookt. Wat doe ik verkeerd?

Er van uitgaande dat je niet met rookhout aan de slag bent gegaan, is het niet de bedoeling dat je BBQ rookt. Er zit echter verschil in de kwaliteit van verschillende merken en soorten houtskool en briketten. Hoe zuiverder de houtskool of briketten, hoe minder de BBQ zal roken.

Ook je aanmaakblokjes kunnen voor rookontwikkeling zorgen. Ga daarom niet voor van die witte blokjes, maar voor aanmaakblokjes of wokkels van een natuurlijk materiaal. Zo zorg je er voor dat de rookontwikkeling minimaal zal zijn.

Tot slot is er nog een factor die voor rook kan zorgen en dat is vet. Wanneer vet uit vlees druipt en op brandende kolen terecht komt zal dit verbranden. Deze verbranding zorgt weer voor rookontwikkeling en deze wil je voorkomen. Gaar vrij vette stukjes vlees (een speklap bijvoorbeeld) daarom eerst indirect en gril deze daarna kort af boven de kolen. Zo zorg je er voor dat zo min mogelijk vet op de brandende kolen kan druipen en je dus minder rook zult hebben.

Welk rookhout moet ik kiezen?

Rookhout is er in verschillende soorten en maten. Het juiste rookhout is afhankelijk van het te bereiden product, de rooktechniek die je wilt hanteren en een stukje voorkeur. Rookhout is er van allerlei soorten hout en iedere houtsoort past bij bepaalde ingrediënten.

Er zijn in grote lijnen 4 types rookhout geschikt voor gebruik in de BBQ: chunks, snippers, mot en pellets. Chunks, snippers en pellets gebruik je om warm te roken. Mot gebruik je bij het koudroken.

Hoeveel rookhout je gebruikt hangt af van je bereiding. Ga je voor een lange bereiding (pulled pork, spareribs, etc.), dan wil je lange tijd roken en gebruik je meer rookhout. Ga je voor een kortere bereiding (beer can chicken, MOINK Balls, etc.), dan neem je minder rookhout.

Te veel rookhout zorgt voor een bittere smaak aan je gerecht, dus dat wil je voorkomen. Twijfel je hoeveel rookhout je nodig hebt? Begin dan met een beetje. Je kunt altijd nog meer toevoegen!

Meer weten over roken op de BBQ en rookhout, de soorten, waar het bij past en hoe je het gebruikt? Lees dan dit blog over ‘Roken & Rookhout’.

Moet ik mijn rookhout weken?

Een vaak gehoorde vraag als het om roken op de BBQ gaat is: moet ik mijn rookhout van te voren weken in water/drank/iets anders?

In veel recepten zal je het weken van je rookhout terug zien komen, maar mijn mening is dat het niets toevoegt aan het rookproces. Sterker nog. Door nat hout toe te voegen aan je brandende kolen, zal er eerst stoom ontstaan in plaats van rook. En dat is niet het idee van roken volgens mij.

Het idee van het nat maken van je rookhout heeft er waarschijnlijk mee te maken dat hout minder snel zal verbranden, maar als je je rookhout op de juiste wijze gebruikt is het dus niet nodig. Maak dus een aluminiumfolie pakketje of gebruik een smokerbox voor snippers en ga voor een cold smoke generator bij het koud roken met rook mot.

Waar moet ik mijn BBQ vlees kopen?

Een goede BBQ begint met goede ingrediënten en dus kwalitatief goed vlees. Sla de supermarkt daarom over en ga naar een slager in de buurt of bestel je vlees online bij een online slagerij.

Daarbij ben ik van mening dat je ten alle tijden voor eerlijk vlees moet gaan. Door niet iedere dag vlees te eten compenseer je de hogere prijs van eerlijk vlees.

Ga ook niet voor het standaard BBQ vlees dat al gemarineerd is, maar kruid je vlees zelf. Het is eenvoudig, je weet wat je eet en het is zoveel lekkerder.

Ik krijg vlammen bij het BBQ’en. Wat doe ik verkeerd?

Vlammen bij het BBQ’en worden over het algemeen veroorzaakt door vet dat in contact komt met brandende kolen. Dit vet vliegt in de brand en kan voor steekvlammen zorgen. Met als resultaat dat je eten er zwartgeblakerd uit ziet en het in de prullenbak belandt. Het schoolvoorbeeld is het speklapje, dat bij veel mensen verbrand van de BBQ komt. Dat wil je dus voorkomen.

Hoe je dat voorkomt, is door altijd een deel van de BBQ geschikt te maken om indirect te BBQ’en. Dit betekent dat je een deel van het kolenrooster vrij houdt van kolen en daar een lekbakje plaatst, zodat je het druipende vet daarin opvangt.

Nu nemen we als voorbeeld het speklapje. Deze leg je op het rooster, boven het lekbakje. Daar gaar je de speklapjes tot ze bijna klaar zijn. Het liefst ook nog met de deksel op de BBQ. De garing gaat dan sneller en gelijkmatiger, met een sappiger stukje vlees als resultaat. Het vet dat uit het vlees loopt, wordt opgevangen door het lekbakje en je kunt ze zonder steekvlammen garen.

Als laatste verplaats je de speklapjes naar een deel boven de brandende kolen, waar je ze kort aan beide kanten af grilt. Zo heb je een lekker speklapje, dat niet is verbrand en zonder dat je steeds moet opletten of je geen vlammen in de BBQ hebt.

Kan ik mijn barbecue als vuurkorf gebruiken?

Je ziet het wel eens voorbij komen: De deksel gaat van de BBQ en de BBQ wordt gebruikt om een vuurtje in te stoken. De BBQ kan tenslotte tegen hoge temperaturen. Mijn ervaring is echter dat een houtvuur heter wordt dan je je barbecue over het algemeen opstookt. De BBQ knapt hier niet echt van op en ik zou het je dan ook afraden om deze als vuurkorf te gebruiken.

Gebruik de BBQ dus gewoon voor het BBQ’en en schaf een mooie vuurkorf aan om een fikkie in te stoken!

Heb jij ook een vraag?

Heb jij een vraag, maar staat deze niet op deze pagina? Stel hem via onderstaand formulier!