Low & Slow: Short Ribs

Short Ribs

Als je een beetje bekend bent met het Low & Slow BBQ’en, dan heb je waarschijnlijk al vaak pulled pork, spareribs en andere grote stukken vlees bereid op de BBQ. Maar ben je ook wel eens voor Short Ribs van de BBQ gegaan? Short Ribs, ook wel bekend als Beef Ribs, zijn spareribs, maar dan van het rund. Een prachtig stuk vlees dat zich perfect leent voor een low & slow sessie en rook. Het is heel smaakvol en ziet er ook nog eens gaaf uit. Short Ribs van de BBQ moeten dus op jouw to-do lijstje!

Low & Slow BBQ'en? Ga dan eens voor Short Ribs van de Barbecue!
Low & Slow BBQ'en? Ga dan eens voor Short Ribs van de Barbecue!

Hoofdgerecht

4 personen

9 uur

Ingrediënten

– 1,5 kg Short Ribs
– 0,3 liter Appel Cider Azijn
– 0,3 liter Appelsap
– 6 eetlepels BBQ Rub

Overige Benodigdheden

– BBQ met Deksel
– Rookhout
– Aluminium Folie
Kernthermometer
– Plantenspuit

Bereiding

Begin de avond van te voren met het schoonmaken van de short ribs. Haal ze hiervoor uit de verpakking en verwijder, net als bij spareribs het vlies dat aan de binnenkant van de ribs zitten. Dit doe je eenvoudig door de achterkant van een lepel bij het bot onder het vlies te steken en het vanaf daar, met wat keukenpapier los te trekken.

Snijd alles loshangende stukjes vlees en het te veel aan vet aan de buiten kant weg en dep het vlees rondom droog. Bestrooi het vlees met je BBQ rub en pak het in, in vershoudfolie. Leg het vlees in de koelkast en zodat de smaken goed in het vlees kunnen trekken.

Haal het vlees de dag dat je het gaat bereiden een uur van te voren uit de koeling, zodat het op kamertemperatuur kan komen. Steek ondertussen de BBQ aan en ga hierbij voor indirecte warmte en een temperatuur van ongeveer 110 graden.

Is de BBQ op temperatuur? Voeg dan het rookhout toe aan de brandende kolen, steek de probe van je kernthermometer in het vlees en leg de short ribs op de BBQ. Sluit de BBQ met de deksel en laat het vlees rustig garen.

Doe nu de appelciderazijn en de appelsap in de plantenspuit en gebruik dit mengsel om de short ribs ieder uur even in te sprayen.

Het vlees mag nu rustig garen tot een kerntemperatuur van 70 graden. Bij deze temperatuur begint wat ze de zone noemen. De kerntemperatuur blijft heel lang op dezelfde temperatuur en op een gegeven moment vraag je je zelfs af of het nog wel goed gaat. Uiteindelijk zal de temperatuur weer oplopen, maar dit zorgt er voor dat de bereiding van de short ribs lang kan duren.

Sommige mensen zweren er bij het vlees zijn gang te laten gaan, maar je kunt de bereiding ook versnellen door het vlees bij deze kerntemperatuur in te pakken in aluminiumfolie. De zone wordt dan tegengegaan en de bereidingstijd kan tot wel 4 uur korter duren. Dit laatste heeft mijn voorkeur, omdat je met dit recept sowieso al gauw 8 uur bezig bent, maar je kunt er dus ook voor kiezen het vlees niet in te pakken en het rustig door laten garen. Houd er dan wel rekening mee dat je wat uren optelt bij de bereidingstijd die ik hierboven heb vermeld.

Heb je het vlees ingepakt? Leg het dan wee rop de BBQ en steek de kernthermometer weer in het vlees. Sluit de BBQ weer met de deksel en gaar de short ribs door tot een kerntemperatuur van 95 graden.

Hebben de short ribs de kerntemperatuur van 95 graden bereikt? Dan mogen ze van de BBQ. Laat ze dan ingepakt een kwartiertje rusten en pak het vlees daarna uit. Snijd per persoon een deel van de short ribs af en geef bij voorkeur iedereen een deel met bot. Dat ziet er wel zo mooi uit op het bord! Eet smakelijk!

Low & Slow BBQ'en? Ga dan eens voor Short Ribs van de Barbecue!

25 reacties

 1. Ik ben hem ook aan het bereiden, de zone kwam rond de 75 graden, dus toen heb ik hem ingepakt. Op 89 graden weer uitgepakt om het laatste stukje weer wat bark te krijgen, maar toen zakte de temperatuur weer langzaam tot 76 graden en nu duurt het wederom lang voordat ie doorloopt. Zo maar weer inpakken als het te lang duurt, maar is dit normaal?

  • Daar valt echt geen peil op te trekken helaas. Ik heb keren gehad dat ik met ruim 6 uur zover was, maar er ook wel eens bijna 11 uur over gedaan. Begin dus op tijd, houd rekening met vroeg of laat eten en pak de shortribs eventueel na bereiding opnieuw in met aluminiumfolie en daarna in een handdoek om ze een tijdje warm te houden. Op die manier in een koelbox kun je ze wel ff warm houden.

 2. Zondag ga ik weer beef ribs maken, heb een mooie slab bij de slager gehaald.
  Wat ik alleen zelf niet snap is dat, in bijna alle recepten die ik op zoek, er van een kooktijd van 8-9 uur, of soms zelfs langer, wordt uitgegaan.

  Ik heb nu al een keer of 3 beefribben klaar gemaakt (grote ribben, geen korte), waarbij ik na 4,5 -5 uur al op een kerntemperatuur van 93 graden zit.
  De bbq (kamado) zelf heb ik rond de 115-125 graden.

  Doe ik dan iets verkeerd?

  • Mijn ervaring van de 4 á’5 keer dat ik ze bereid heb is dat de snelste bereiding zo rond de 7 uur was, de langste ruim 9 uur. Er zijn zoveel factoren waar het aan kan liggen, dat ik zo moeilijk kan bepalen waar het ‘mis’ ging. Denk aan het totale gewicht, de hoeveelheid vet, temperatuur gemeten boven het rooster of in de deksel, probe tegen het bot aan, etc.

   • Hoi Roy,

    Bedankt voor je reactie.
    Ik ga morgen toch wat later dan normaal beginnen 🙂 de eerste keer begon ik om 9 uur ’s ochtends zodat ik ze bij het avond eten klaar zou hebben. Maar toen waren ze dus al rond 14:00 klaar.

    • Ha Cris!

     Heb gisteren dit recept gevolgd en zit ook een beetje in jouw “kamp” dat het me veel minder lang kostte dan beschreven. Ben zelfs door “the zone” gegaan zonder hem in te pakken.

     Het was een short rib van ongeveer 1300 gram (3 botten) dus niet zo heel groot denk ik? Heb het eerste uur wel rond de 140-145 graden gezeten qua indirecte temperatuur (schuiven niet goed gezet) en daarna door op 110-120 graden.

     Was overigens wel heerlijk!

     Groetjes

     • Sowieso zit je met een start op 140-145 natuurlijk vrij hoog, waardoor je het eerste deel van de garing flink versnelt. Daarnaast geldt nou eenmaal het principe dat ieder stuk vlees anders is en anders reageert. Dat zorgt er tegelijk ook voor dat er geen peil op te trekken valt qua bereidingstijd, maar dat vind ik ook wel weer de charme van het BBQ’en.

 3. Heb afgelopen zaterdag weer voor het eerst geBBQed dit seizoen en kreeg de temperatuur niet laag genoeg. De schuiven boven en onder waren bijna dicht maar temperatuur liep telkens op naar 150+, heb ik te veel houtskool er in gedaan?

 4. Ha Roy,
  Ik heb een stuk shortrib liggen van 1000-1100 gram. Hoelang kan ik aanhouden qua bereidingstijd, Een uurtje of 6? Kan ik ze in een koelbox met handdoeken goed warmhouden mochten ze eerder klaar zijn? (dan begin ik gewoon wat eerder).

  • Geen idee 😉 Ieder stuk vlees is anders en gaart anders. 6 uur ben je sowieso wel bezig denk. En als je te vroeg klaar bent opnieuw inpakken in alu folie en in een koelbox met handdoeken er omheen inderdaad.

 5. Hoi ,
  Ik ben van plan om dit WE shortribs te maken zoals hierboven. Vrienden komen rond 18.00h. Als ik s’morgens vroeg eraan begin en mijn ribs zijn bv al klaar om 16.00h ong ! 🙂
  Is het dan een mogelijkheid om deze ribs 2 uur in een warmtehoudschuif te leggen ? ( ik beschik over 1 ).

  Doet dit iets aan de smaak / textuur als deze 2 uur in een warmtehoudschuif liggen ?

  Bedankt !

  • Ik ben niet bekend met die manier van warm houden. Als je ze na bereiding opnieuw strak inpakt in een laag aluminiumfolie blijven ze zeker een uur mooi warm. Wat ik zelf meestal doe om langer warm te houden is er vervolgens een handdoek omheen wikkelen en het geheel in een koelbox leggen. Zou houd je het vlees zeker wel 3 uur op temperatuur.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *