Low & Slow: Short Ribs

Short Ribs

Als je een beetje bekend bent met het Low & Slow BBQ’en, dan heb je waarschijnlijk al vaak pulled pork, spareribs en andere grote stukken vlees bereid op de BBQ. Maar ben je ook wel eens voor Short Ribs van de BBQ gegaan? Short Ribs, ook wel bekend als Beef Ribs, zijn spareribs, maar dan van het rund. Een prachtig stuk vlees dat zich perfect leent voor een low & slow sessie en rook. Het is heel smaakvol en ziet er ook nog eens gaaf uit. Short Ribs van de BBQ moeten dus op jouw to-do lijstje!

Low & Slow BBQ'en? Ga dan eens voor Short Ribs van de Barbecue!
Low & Slow BBQ'en? Ga dan eens voor Short Ribs van de Barbecue!

Hoofdgerecht

4 personen

9 uur

Ingrediënten

– 1,5 kg Short Ribs
– 0,3 liter Appel Cider Azijn
– 0,3 liter Appelsap
– 6 eetlepels BBQ Rub

Overige Benodigdheden

– BBQ met Deksel
– Rookhout
– Aluminium Folie
Kernthermometer
– Plantenspuit

Bereiding

Begin de avond van te voren met het schoonmaken van de short ribs. Haal ze hiervoor uit de verpakking en verwijder, net als bij spareribs het vlies dat aan de binnenkant van de ribs zitten. Dit doe je eenvoudig door de achterkant van een lepel bij het bot onder het vlies te steken en het vanaf daar, met wat keukenpapier los te trekken.

Snijd alles loshangende stukjes vlees en het te veel aan vet aan de buiten kant weg en dep het vlees rondom droog. Bestrooi het vlees met je BBQ rub en pak het in, in vershoudfolie. Leg het vlees in de koelkast en zodat de smaken goed in het vlees kunnen trekken.

Haal het vlees de dag dat je het gaat bereiden een uur van te voren uit de koeling, zodat het op kamertemperatuur kan komen. Steek ondertussen de BBQ aan en ga hierbij voor indirecte warmte en een temperatuur van ongeveer 110 graden.

Is de BBQ op temperatuur? Voeg dan het rookhout toe aan de brandende kolen, steek de probe van je kernthermometer in het vlees en leg de short ribs op de BBQ. Sluit de BBQ met de deksel en laat het vlees rustig garen.

Doe nu de appelciderazijn en de appelsap in de plantenspuit en gebruik dit mengsel om de short ribs ieder uur even in te sprayen.

Het vlees mag nu rustig garen tot een kerntemperatuur van 70 graden. Bij deze temperatuur begint wat ze de zone noemen. De kerntemperatuur blijft heel lang op dezelfde temperatuur en op een gegeven moment vraag je je zelfs af of het nog wel goed gaat. Uiteindelijk zal de temperatuur weer oplopen, maar dit zorgt er voor dat de bereiding van de short ribs lang kan duren.

Sommige mensen zweren er bij het vlees zijn gang te laten gaan, maar je kunt de bereiding ook versnellen door het vlees bij deze kerntemperatuur in te pakken in aluminiumfolie. De zone wordt dan tegengegaan en de bereidingstijd kan tot wel 4 uur korter duren. Dit laatste heeft mijn voorkeur, omdat je met dit recept sowieso al gauw 8 uur bezig bent, maar je kunt er dus ook voor kiezen het vlees niet in te pakken en het rustig door laten garen. Houd er dan wel rekening mee dat je wat uren optelt bij de bereidingstijd die ik hierboven heb vermeld.

Heb je het vlees ingepakt? Leg het dan wee rop de BBQ en steek de kernthermometer weer in het vlees. Sluit de BBQ weer met de deksel en gaar de short ribs door tot een kerntemperatuur van 95 graden.

Hebben de short ribs de kerntemperatuur van 95 graden bereikt? Dan mogen ze van de BBQ. Laat ze dan ingepakt een kwartiertje rusten en pak het vlees daarna uit. Snijd per persoon een deel van de short ribs af en geef bij voorkeur iedereen een deel met bot. Dat ziet er wel zo mooi uit op het bord! Eet smakelijk!

Low & Slow BBQ'en? Ga dan eens voor Short Ribs van de Barbecue!

6 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *