Sevo Smart Control Review

Review: Sevo Smart Control

Begin dit jaar werd ik benaderd door Severin met de vraag of ik het leuk vond om op BBQ vlak met ze samen te werken met hun elektrische Sevo Smart Control GT. Een elektrische BBQ?! Jazeker! De wereld van BBQ’en is natuurlijk heel erg op houtskool gericht, maar ook op het vlak van elektrische en gas BBQ’s wordt er flink ontwikkeld. En hoewel ik ook een echte houtskool liefhebber ben, vind ik die ontwikkelingen wel heel interessant en vind ik zelfs dat ik, als fulltime BBQ Junkie, verplicht ben ze te volgen. De laatste jaren heb ik sowieso al op verschillende elektrische BBQ’s gewerkt en ook staan er altijd wel 1 of 2 gas BBQ’s in de tuin. En sinds kort is daar dus de Sevo Smart Control van Severin bijgekomen, dus werd het ook wel tijd voor een review. Hieronder vind je dan ook mijn ervaringen met deze elektrische BBQ, inclusief voordelen, nadelen en uiteraard een conclusie. Heb je naar aanleiding van mijn review nog vragen? Laat ze achter in een reactie onder de review, dan hebben andere lezers er ook wat aan!

Review Sevo Smart Control

Elektrisch BBQ’en

Voordat ik aan deze review begin wil ik het eerst nog even hebben over elektrisch BBQ’en. Dat wordt door veel puristen namelijk nogal eens weggezet als niet echt BBQ’en. Je zou de BBQ smaak missen en een elektrische BBQ is eigenlijk gewoon een veredeld gourmetstel. Toen ik op social media was dat in hoofdlijnen een beetje waar de puristen mee kwamen.

Zoals gezegd ben ik ook echt een liefhebber van houtskool en zelfs BBQ’en op hout. Er staan hier tal van BBQ’s die op houtskool of hout worden gestookt. Ik begrijp het sentiment rondom BBQ’en op hout of houtskool dan ook zeker. Ik denk echter ook dat elektrisch BBQ’en in de toekomst een stuk groter gaat worden.

In veel appartementencomplexen mag bijvoorbeeld al niet met houtskool worden gewerkt, in veel stadsparken worden houtskool BBQ’s al geweerd en ook op campings is het al lang geen zekerheid meer dat je op houtskool mag BBQ’en. Daarnaast is er natuurlijk al de hele discussie om het stoken van houtkachels, heb ik zelfs al verhalen van nieuwbouwwijken gehoord waarbij een houtskool BBQ in je achtertuin verboden is en wordt er natuurlijk van alles ondernemen om de CO2 uitstoot te verminderen.

Door dit alles bij elkaar denk ik BBQ’en op gas of een elektrische BBQ op de lange termijn steeds groter zal worden. En om die reden zie je ook dat veel BBQ merken op zowel het vlak van elektrisch als gas BBQ’en flink aan het ontwikkelen zijn.

Dat betekent ook dat er in de huidige tijd ook een stuk serieuzere elektrische BBQ’s te verkrijgen zijn, met mogelijkheden die vergelijkbaar zijn met houtskool BBQ’s. Geen open tafelgrilletjes met een beperkt vermogen, maar elektrische BBQ’s met een deksel en een flink vermogen, waarop je ook indirect kunt BBQ’en en dus serieus kunt buitenkoken.

Voor mij dus genoeg redenen om ook de ontwikkelingen op dit vlak te volgen en zelf ook met elektrische BBQ’s aan de slag te gaan. Want eigenlijk kun je pas een mening hebben als je het hebt geprobeerd, toch?

Review Sevo Smart Control Severin

Over Severin

De Sevo Smart Control is een BBQ van Severin. Een Duits bedrijf dat in 1892 werd opgericht met als doel het repareren van machines, apparatuur en voertuigen. Inmiddels is Severin een grote internationale onderneming, er op gericht om, met elektrische appraten, het alledaagse leven te vereenvoudigen, zodat mensen zich thuis op essentiële zaken kunnen focussen. Kwaliteit en innovatie staan hierbij hoog in het vaandel.

Het assortiment van Severin bestaat dus uit elektrische appraten. Dit loopt van koffiemachines en allerhande keukenapparaten helemaal tot stofzuigers, strijkijzers en zelfs persoonlijke verzorgingsproducten als baardtrimmers en krultangen. En inmiddels richten ze zich dus ook op de tuin, met een reeks elektrische BBQ’s en tafel grills, met dus de Sevo Smart Control GT als absolute paradepaard.

Sevo Smart Control Review

De Sevo Smart Control GT

De Sevo Smart Control van Severin is dus een elektrisce BBQ, gericht op de liefhebber van buiten koken die op zoek is naar gemak of vanwege bijvoorbeeld regelgeving niet op houtskool mag BBQ’en. De BBQ regel je via een digitaal display op de BBQ, maar kan ook met de bijbehorende app worden verbonden en zo worden bediend.

De Sevo Smart control heeft met 3.000 Watt een flink vermogen en daardoor kun je er flinke temperaturen mee behalen. In de zogeheten boost stand kun je een maximale temperatuur van 500 graden behalen. Deze is perfect om een mooie steak heel heet af te grillen.

Daarnaast is het ook mogelijk om indirect te BBQ’en op deze BBQ. De Sevo Smart Control is namelijk voorzien van drie elementen, waarvan er één gebruikt kant worden om het midden van je rooster te gebruiken voor indirecte bereidingen. De indirecte stand kun je daarbij instellen tussen de 80 en 200 graden.

Naast deze indirecte setting en de boost stand is er ook de ‘gewone’ directe modus, waarbij je temperaturen tussen de 200 en 320 graden behaalt, om direct boven te grillen.

Het Sevo model dat ik heb staan komt standaard met een onderstel met zijtafels dat is voorzien van twee wielen, waardoor je het geheel gemakkelijk door de tuin kunt verplaatsen. Daarnaast is het ook mogelijk om de BBQ uit het onderstel te tillen en bijvoorbeeld op tafel te gebruiken.

De BBQ komt daarnaast standaard met twee probes voor de ingebouwde kernthermometer, die je ook met de eerder genoemde app kunt instellen en zo de kerntemperatuur van je gerechten kunt bijhouden.

Ik kreeg er daarnaast nog een gietijzeren plancha en gietijzeren rooster bij. Deze zijn beiden ter grootte van de helft van je normale roosteroppervlak en kunnen makkelijk worden uitgewisseld. Het gewone rooster is van dik RVS en bestaat dus uit twee delen.

Sevo Smart Control Review

Mijn BBQ ervaringen met de Sevo Smart Control

Voorafgaand aan het schrijven van deze review heb ik de Sevo Smart Control natuurlijk al voor verscheidene BBQ gerechten ingezet, waarbij ik de verschillende mogelijkheden heb uitgeprobeerd. Alleen een steak afgrillen met de boost modus heb ik nog niet geprobeerd, maar directe en indirecte bereidingen, low & slow spareribs, het grillen van groenten en burgers, zalm op een plankje en het maken van smashburgers op de plancha zijn in ieder geval al aan bod gekomen.

Grillen op de Sevo Smart Control

Ik heb onder andere al een paar keer groenten gegrild, maar wat lekkere burgers zijn ook al op de Sevo gegaan. Hierbij is het me opgevallen dat je de temperatuur van de Sevo Smart Control iets hoger moet instellen dan je bij een houtskool BBQ of gas BBQ gewend bent. Waar ik op een houtskool BBQ meestal rond de 200 graden zit voor het grillen van een burger, stelde ik de Sevo in op 230 graden om wel een mooi gegrild kleurtje te krijgen. Als je daar echter rekening mee houdt is dat verder geen probleem.

Review Sevo Smart Control

Ik heb inmiddels een paar sessie met indirecte hitte achter de rug, waaronder ribfingers, spareribs, kippenvleugels en zalm. Dat gaat allemaal prima. De ruimte voor indirecte bereidingen is ook zeker niet verkeerd voor een BBQ van dit formaat. In een sparerib rek zou je denk 3 strengen ribs kwijt kunnen op de Sevo (zonder rekje passen er 2 op), ik kon gemakkelijk een stuk of 20 kippenvleugels kwijt en ruim een kilo ribfingers was ook geen probleem. Wil je echt voor wat grotere gezelschappen BBQ’en, dan is de ruimte op de Sevo Smart Control wel wat beperkt.

Je hebt verder geen omkijken naar de BBQ en gerechten waarbij de kerntemperatuur van belang is houd je simpelweg in de gaten met één van de probes en de app die bij de Sevo Smart Control hoort. Het enige wat daarbij opvalt is dat de melding van de bereikte kerntemperatuur wat laat binnen komt. Die kwam pas toen die temperatuur al was gepasseerd. Een (extra) melding als die temperatuur bijna is bereikt zou misschien nog een mooie toevoeging zijn.

Review Sevo Smart Control

Roken op de Sevo Smart Control

Uiteraard heb ik bij verschillende sessies ook gebruik gemaakt van rookhout, want als BBQ liefhebber wil ik dat natuurlijk regelmatig gebruiken in gerechten. Daarbij is het opgevallen dat rookhout bij met name low & slow sessies wel wat lastig is zonder trucjes uit te halen. Als de BBQ op temperatuur moet komen moet het verwarmingselement nog wel genoeg doen om ook een chunk rookhout aan de gang te krijgen, maar als de BBQ op temperatuur is hoeft het element eigenlijk te weinig te doen om dat rookhout aan de praat te houden. Om dit op te lossen stel ik de BBQ af en toe even iets hoger in qua temperatuur, om vervolgens weer terug te gaan naar de lagere temperatuur. Zo kun je het rookhout af en toe weer even op gang brengen, maar je verliest natuurlijk wel een klein beetje het gemak van een elektrische BBQ waar je geen omkijken naar hebt.

Bij sessies met indirecte hitte boven de 150 graden gaat dat al een stuk beter en een zalm op een plankje gaat helemaal perfect. Door de plank met één uiteinde net boven het element dat voor de indirecte hitte zorgt te plaatsen heb je gedurende de hele sessie een mooie egale rookontwikkeling en kun je die rookplank prima nog een paar keer gebruiken voor volgende sessies.

Review Sevo Smart Control

Voordelen:

Enorm snel op temperatuur

Eén van de redenen waarom ik naast houtskool BBQ’s ook graag een elektrische en/of gas BBQ heb staan is dat ze gewoon heel snel klaar voor gebruik zijn. Dat geldt ook voor de Sevo Smart Control. Of je nou low & slow indirect wil BBQ’en of op 300 graden een steak wil grillen, binnen een kwartier ben je bezig met BBQ’en. Ideaal voor als je een drukke dag hebt gehad, maar nog wel even lekker met de BBQ aan de gang wil. Voor mij betekent dit letterlijk minimaal 1 keer extra BBQ’en in de week.

Directe & Indirecte bereidingen mogelijk

Doordat de verwarmingselementen van de Sevo Smart Control uit 3 aparte delen bestaan (en door de deksel op de BBQ natuurlijk) is het mogelijk om met zowel directe als indirecte hitte te werken. Met daarbij 80 graden als laagst mogelijk instelbare temperatuur en 500 graden als de hoogst instelbare temperatuur zijn eigenlijk vrijwel alle bereidingswijzen mogelijk. Dat maakt de Sevo Smart Control een BBQ die ik er zeker met regelmaat bij pak op de momenten dat ik wat minder tijd heb of als ik geen omkijken wil hebben naar de BBQ omdat ik bijvoorbeeld aan het werk ben.

Buitenkant wordt vrijwel niet heet

Als je net zoals ik jonge kinderen hebt ga je hier heel blij mee zijn, want deze BBQ wordt vrijwel niet heet aan de buitenkant. Door het ontwerp, met o.a. een dubbelwandige deksel, kun je zelf bij het grillen op hogere temperaturen gewoon je hand tegen de buitenkant van de BBQ houden, die dan slechts licht warm is. De kinderen kunnen dus prima in de tuin spelen, terwijl ik met de BBQ in de weer ben. Ik heb overigens geen lange sessies gehad op echt hoge temperaturen (boven de 300 graden), dus hoe de buitenkant dan aanvoelt weet ik niet. Bij kortere sessies bij die temperaturen wordt de buitenkant echter niet heet.

Sevo Smart Control Review

Stevig onderstel

Het onderstel van de Sevo Smart Control is heel degelijk, maar door de wielen toch makkelijk te verrijden. Bij veel vergelijkbare BBQ’s zie je vaak toch dat het onderstel wel een beetje wankel is en een zijtafel puur bedoeld om even iets op te leggen. Bij de Sevo kun je de zijtafels ook echt wel gebruiken om je gerecht op voor te bereiden of even snel iets te snijden.

Eenvoudig schoonmaken

De BBQ is zo ontworpen dat alle onderdelen die je zou willen schoonmaken eenvoudig uit de BBQ te tillen zijn, zonder daarvoor gereedschap nodig te hebben. Je tilt eenvoudig de roosters en de verwarmingselementen uit de BBQ, om vervolgens de onderdelen die je schoon wilt maken (de warmte verdelers en de opvangbak) uit de BBQ te tillen.

De opvangbak vul je trouwens met een laag water, waardoor vet en andere resten vrijwel niet inbranden. Ik maak alles vervolgens eerst schoon in de wasbak met wat afwasmiddel en een borstel en daarna schuif ik alles in de vaatwasser. Dit schoonmaakgemak gaat uiteraard wel samen met de frequentie waarmee je dat schoonmaken doet. Als je dat maar weinig doet en zo nu en dan vergeet de opvangbak te vullen met een laagje water, dan wordt het schoonmaken er natuurlijk ook niet makkelijker op.

Sevo Smart Control Review

Nadelen:

Op lage temperatuur werken met rookhout is lastig

Een belangrijk punt als je graag met rookhout werkt en van de low & slow BBQ gerechten bent. Bij de indirecte bereiding op de Sevo Smart Control doet alleen het buitenste verwarmingselement het werk, zodat het midden van het rooster gebruikt kan worden voor de indirecte bereiding. Dat element werkt bij het opstarten van de BBQ nog wel hard genoeg om rookhout tot roken te brengen, maar zodra de BBQ op temperatuur is hoeft dat element eigenlijk nog maar heel weinig te doen om dat rookhout aan de gang te houden. Mijn ervaring is dat dit pas een beetje werkt vanaf een indirecte bereiding op 150 graden. Dan kun je een chunk rookhout boven het verwarmingselement leggen die gedurende de bereiding geleidelijk rookt afgeeft. Natuurlijk zijn er wel andere trucjes om je rookhout tussendoor weer even aan de gang te krijgen, maar dat botst natuurlijk wel een beetje met het gemak van zo’n elektrische BBQ.

Idealiter zouden ze, in mijn ogen, de BBQ nog uitbreiden met een smoke setting, waarbij je een lage indirecte temperatuur kiest, waarna het element af en toe even piekt om zo je rookhout aan de gang te houden. Een korte piek, waarbij het verwarmingselement heet genoeg wordt om je rookhout aan de gang te houden heeft niet veel invloed op je gerecht en bereiding, maar zou er wel voor zorgen dat de BBQ geschikter is voor low & slow BBQ liefhebbers. Dat is wellicht zelfs iets dat softwarematig aan de BBQ kan worden toegevoegd middels een update.

Temperatuur die je instelt komt niet helemaal overeen zoals je gewend bent

Als je, net als ik, al ervaring hebt met andere type BBQ’s dan zal je bij de Sevo Smart Control iets hoger in temperatuur moet gaan om hetzelfde resultaat te bereiken als bij een houtskool of gas BBQ. En dan doel ik met name op het grillen. Waar ik bij een houtskool BBQ bijvoorbeeld vaak genoeg heb aan een graad of 180 tot 200 om wat kleur aan groenten te krijgen, moet je de Sevo toch wel instellen op 220/230 graden voor hetzelfde resultaat. Ik vermoed dat dit te maken heeft met het punt waar de temperatuur in de BBQ gemeten wordt. Uiteraard is dit slechts een kwestie van wennen en valt er prima rekening mee te houden, maar als je met verschillende type BBQ’s werkt is dit soms wel iets dat ik vergeet.

Vermogen niet geschikt voor de meeste campings

Zo’n elektrische BBQ waarop je eigenlijk vrijwel alle type bereidingen kunt doen klinkt natuurlijk ook als een topper om mee te nemen naar de camping, waar houtskool in veel landen ook niet altijd meer is toegestaan. Houd er dan echter wel rekening mee dat deze BBQ met 3.000 Watt vermogen niet voor iedere campingplaats geschikt is. Mijn ervaring is dat veel plekken zijn voorzien van een 10 ampère aansluiting. In sommige gevallen was dat bij ons zelfs maar 6 ampère. Om de Sevo Smart Control volledig te kunnen gebruiken heb je daar echter niet voldoende aan. Goed om rekening mee te houden dus!

Sevo Smart Control Review

Conclusie

Tijd voor de conclusie van deze review van de Sevo Smart Control en als je zonder stukken over te slaan tot hier bent gekomen denk ik dat je al wel een aardig beeld hebt van mijn mening over de Sevo Smart Control. Het is in ieder geval een BBQ die hier geregeld gebruikt gaat worden, dat is één ding dat zeker is!

De Sevo Smart Control is in mijn ogen een mooie ontwikkeling in de hoek van elektrische BBQ’s. Door het flinke vermogen, de verschillende verwarmingselementen, de deksel en het ruime bereik in de in te stellen temperatuur is het een zeer veelzijdige BBQ die ik voor veel verschillende gerechten prima kan inzetten. Het is voor mij, als echte BBQ liefhebber die ook graag low & slow rooksessies doet, echter geen BBQ die het op alle vlakken van mijn houtskool BBQ(‘s) wint. Het is voor mij als liefhebber echter wel een BBQ die zo veelzijdig is dat deze er voor zorgt dat ik een stuk vaker de BBQ kan gebruiken en ik denk dat het stiekem ook best veel voor gaat komen dat ik vanuit gemak de Sevo pak in plaats van een houtskool BBQ.

De Sevo Smart Control is er op dit moment denk ik dan ook voornamelijk voor de serieuze buitenkokers die niet met houtskool mogen of willen werken en voor BBQ liefhebbers die een BBQ zoeken om naast een kamado, smoker of andere houtskool BBQ te zetten. In al die gevallen zou ik de Sevo Smart Control van Severin zeker aanraden.

Sevo Smart Control Review

p.s.: Deze review is in samenwerking met Severin, maar is niet door hen geschreven. Alles dat je leest in deze review is mijn persoonlijke mening. Ik wil Severin bedanken voor het leveren van de Sevo Smart Control GT en bijkomende accessoires, waardoor ik deze uitgebreid heb kunnen testen voor deze review.

2 reacties

  1. Als je een smoketube gebruikt met snippers der in blijft misschien iets makelijker roken ? Veder zeker een interessante bqq vooral als je na de toekomst kijkt

    • Ik heb dit wel al met een smokerbox geprobeerd, maar dit ging ook niet super. Zo’n tube heb ik helaas niet, dus dat kan ik niet uitproberen. Nadeel van die dingen is dat het vaak een beetje veel ruimte in neemt..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *