Spareribs Uitgelicht

Low&Slow: Overheerlijke spareribs

Spareribs. Wie houdt er eigenlijk niet van? Ik wel in ieder geval! En ik vind het heerlijk om een vrije zondag te besteden aan het bereiden er van! De BBQ aansteken en de spareribs op lage temperatuur langzaam laten garen. Mooier wordt het niet! En zeg nou zelf, als je iets zelf maakt is het toch alleen nog maar lekkerder?
Spareribs op de BBQ bereiden? Gebruik dit spareribs recept en het wordt gegarandeerd smullen!

Hoofdgerecht

2-3 personen

6 uur en 30 minuten

Ingrediënten

- 1,5 kg spareribs (Baby Back Ribs)
- Je favoriet BBQ saus

Voor de dry-rub:
- 1 eetlepel zeezout
- 2 eetlepels donker bruine basterdsuiker
- 1,5 eetlepel gerookte paprika poeder
- 1 eetlepel versgemalen zwarte peper
- 1,5 theelepels mosterdpoeder
- 2 theelepels knoflookpoeder

Voor de Mop Sauce:
- 2 eetlepels roomboter
- 200 ml appelsap
- 2 eetlepels sojasaus

Overige benodigdheden

- BBQ met Deksel
- Basting kwast
- Rookhout
- Aluminiumfolie
- Aluminium lekbakje(s)

Bereiding

Voor dit spareribs recept maak ik gebruik van wat ze in Amerika Baby Back Ribs noemen. Officieel zijn dit niet de 'echte' spareribs, maar omdat de varkens in Nederland anders verdeeld worden, zijn dit de ribs die hier het meest als spareribs worden verkocht. Buikspareribs zijn tegenwoordig overigens ook volop verkrijgbaar tegenwoordig, maar ik kies graag voor Baby Back Ribs omdat het vlees van zichzelf malser en dus sneller gaar is. Ik gebruik dan ook vrijwel altijd Baby Back Ribs als ik spareribs BBQ. Ga je toch voor buikspareribs? Dan raad ik je aan om voor de 3-2-1 methode te gaan. Hieronder leg ik daar meer over uit.

Spareribs op de Weber vs. Spareribs op de kamado

Dit recept is geschreven toen ik nog niet de beschikking had over een keramische BBQ, maar nog gebruik maakte van mijn 47 cm kogel BBQ van Weber. De werkwijze op een kamado verschilt echter niet enorm van onderstaand. Alleen waar je bij een kogel BBQ de lekbak tussen of naast de kolen plaatst, maak je op een kamado gebruik van je heat deflector/plate setter/hitteschild en daarbovenop zet je de lekbak. Verder kun je de bereiding zoals beschreven dus aanhouden als je dit spareribs recept op de kamado wilt bereiden.

Hoe ik Spareribs BBQ?

De bereidingswijze die we in dit recept gaan gebruiken is een afgeleide van de 3-2-1 methode die in Amerika populair is voor het bereiden van spareribs. De 3-2-1 methode staat voor 3 uur roken, 2 uur stomen en 1 uur grillen. Omdat de Baby Back Ribs van zichzelf al iets malser zijn, is 1 uur stomen echter lang genoeg. Je zou in dit geval dus kunnen spreken van de 3-1-1 methode. Wil je nog zachter vlees? Dan kun je alsnog de 3-2-1 methode volgen. Je krijgt dan spareribs die zo'n beetje van het bot vallen. Ik vind het persoonlijk lekkerder als het vlees na bereiding nog een beetje een bite heeft. Het vlees moet wel zacht zijn, maar ik wil wel kauwen en het niet door een rietje naar binnen werken.

Daarnaast gebruik ik in dit recept een dry rub, een mop sauce en een glaze van BBQ saus. Je kunt ook werken met een natte spareribs marinade, waar je de ribs een nachtje in laat marineren, maar mijn ervaring met een dry rub is dat de korst van de ribs lekkerder wordt. Maar probeer ook zeker eens een spareribs marinade om je ribs op smaak te brengen, want wellicht vind jij dit juist wel heel lekker!

De avond van te voren:

Het bereiden van de spareribs begint de avond van te voren met het verwijderen van het witte membraan aan de holle kant van de spareribs. Dit doe je door met de achterkant van een mes een klein stukje los te peuteren bij één van de ribben. Wanneer je een stukje losgekregen hebt kun je dit met keukenpapier stevig vastpakken en zo de rest van het membraan voorzichtig lostrekken.

Doe je dit voor de eerste keer? Bekijk dan voor de zekerheid onderstaande video, waarin goed te zien is hoe het membraan moet worden verwijderd.

Wanneer je het membraan hebt verwijderd is het tijd om de spareribs in te smeren met een zogenaamde dry-rub. Een rub is eigenlijk niet meer dan een mix van verschillende kruiden en specerijen om de spareribs op smaak te brengen. Er zijn talloze BBQ rubs verkrijgbaar met allemaal hun eigen combinatie van kruiden. Voor dit recept maken we echter onze eigen rub. Meng hiervoor in een kom het zeezout, de basterdsuiker, het paprika poeder, de zwarte peper, het mosterdpoeder en het knoflookpoeder door elkaar. Smeer de spareribs vervolgens aan allebei de kanten in met het mengsel. Nu is het tijd om de spareribs in te pakken in huishoudfolie en de smaken een nachtje in te laten trekken in de koelkast.

BBQ dag:
Vandaag is de dag van het garen én, niet geheel onbelangrijk, het eten. De bereidingstijd van de spareribs is ongeveer 5 uur. Begin daarom ongeveer 6 uur voor etenstijd met het klaarmaken van de BBQ. Ga hierbij voor indirecte hitte. Indirecte hitte wil zeggen dat je het vlees niet direct boven de kolen legt, maar boven een aluminium lekbak gevuld met water of bijvoorbeeld appelsap. Om de lekbak heen gaan dan de kolen. Ga bij het bereiden van de spareribs voor een constante temperatuur van ongeveer 110 graden. Iets hoger is geen probleem, maar probeer in ieder geval onder de 130 graden te blijven. De volledige bereiding is overigens middels indirecte hitte. We gaan de spareribs op geen enkel moment direct boven de hete kolen leggen, want door de suikers in de rub en de BBQ saus zullen de ribs verbranden.

Heb je de lekbak geplaatst en de kolen aangestoken? Haal dan het vlees ondertussen even uit de koelkast, zodat het een half uurtje op kamertemperatuur kan komen.

Wanneer de BBQ op temperatuur is, is het aan te raden om de lekbak te vullen met een laag kokend water. Dit zorgt er voor dat de temperatuur in de BBQ stabieler is en zorgt voor een goede luchtvochtigheid in de BBQ. Daarnaast is het tijd om het rookhout toe te voegen. Dit kan op allerlei manieren en is afhankelijk van het soort dat je gebruikt. Wil je daar meer over weten? Lees dan mijn blog over roken & rookhout. Ik gebruik het liefst chunks rookhout en kies dan voor appel of kersenhout bij het bereiden van spareribs.

Leg de spareribs nu, met de holle kant naar beneden, op het rooster. Sluit de BBQ af met de deksel en controleer de temperatuur nog even. Dit laatste is sowieso handig om regelmatig te doen, zeker als je nog niet veel ervaring hebt met indirect BBQ'en. Het zou zonde zijn als de temperatuur ineens te ver omhoog schiet, of juist enorm daalt.

Wanneer de spareribs 45 minuten op de BBQ liggen is het tijd om de Mop Sauce klaar te maken. Met deze saus gaan we de spareribs meerdere malen insmeren om zo vocht en smaak toe te voegen. Smelt voor de Mop Sauce in een pannetje de 2 eetlepels roomboter en giet er 200 ml appelsap en 2 eetlepels sojasaus bij. Roer alles goed door elkaar en laat een beetje afkoelen.

Wanneer de spareribs een uur op de BBQ liggen is het tijd om de bovenkant en zijkanten voor het eerst in te smeren met de Mop Sauce. Herhaal dit vervolgens ieder half uur. Houdt de mop sauce wamr, zodat deze vloeibaar blijft.

Na 3 uur mogen de spareribs even van de BBQ. We gaan ze nu namelijk per stuk inpakken in aluminium folie om een uurtje te stomen. Leg de ribs op een ruim stuk aluminiumfolie en besmeer ze nog eens met de Mop Sauce. Pak de ribs vervolgens zo in, dat één van de korte zijden nog open is. Giet via deze opening ongeveer 1,5 eetlepel appelsap in ieder pakket en maak ook deze zijden dicht. Het kan handig zijn om de pakketjes nu met nog een laag aluminiumfolie in te pakken, maar dit is mede afhankelijk van de dikte van het folie.

Wanneer je de ribs hebt ingepakt mogen ze weer terug op de BBQ. Ze gaan nu in het aluminiumfolie een uurtje stomen. Check nog steeds regelmatig of de temperatuur rond de 110 graden is. Na een uur stomen is het tijd om de spareribs van de BBQ te halen en uit te pakken. Doe dit voorzichtig, want ze zijn nu erg heet en door het stomen zijn ze zacht geworden.

Als je de spareribs hebt uitgepakt mogen ze nog een uur terug op de BBQ, zodat de buitenkant weer iets steviger wordt. Smeer de spareribs na een half uur in met je favoriete BBQ saus en laat de spareribs nog een half uurtje rustig garen. Ik heb voor dit recept Beef & Steaks' The Whole Nine Yards saus gebruikt.

Als de spareribs klaar zijn en dus van de BBQ mogen, is het belangrijk om ze nog even 10 minuten te laten rusten onder aluminiumfolie. Zo kunnen de sappen in het vlees zich weer verdelen en heb je een sappiger resultaat.

Met dit recept maar je zelf de heerlijkste spareribs!
Recept afdrukken Pin recept Deel op Facebook
4.68 van 92 stemmen
Voorbereidingstijd: 2 uur
Bereidingstijd: 5 uur
Totale tijd: 7 uur
Porties: 3
calorieën: 1016kcal

Ingrediënten:

 • 1,5 kg Spareribs (Baby Back Ribs)
 • Je favoriet BBQ saus

Voor de dry-rub:

Voor de Mop Sauce:

 • 2 eetlepels Roomboter
 • 200 milliliter Appelsap
 • 2 eetlepels Sojasaus

Overige Benodigdheden:

Instructies

 • De bereiding van deze spareribs begint met de voorbereidingen een avond van te voren. Verwijder het witte membraan aan de holle kant van de spareribs. Dit doe je door met de achterkant van een mes een klein stukje los te peuteren bij één van de ribben, waarna je de rest met de hand los kunt trekken.
 • Smeer de spareribs vervolgens rondom in met een dry rub, die je maakt met het zout, de basterdsuiker, het paprikapoeder, de zwarte peper, het mosterdpoeder en het knoflookpoeder.
 • Pak de spareribs vervolgens in met huishoudfolie en leg ze een nachtje in de koeling.
 • Begin de volgende dag op tijd met het aansteken van de BBQ. De bereiding van de spareribs duurt 5 uur, dus begin 6 uur voor etenstijd met het aansteken van de BBQ.
 • Ga hierbij voor indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 110 graden. In een kogel BBQ plaats je hiervoor een lekbak tussen de kolen en op een kamado werk je met de platesetter. Haal nu gelijk het vlees uit de koeling, zodat het een beetje op kamertemperatuur kan komen.
 • Is de BBQ op temperatuur? Vul de lekbak dan met een laag kokend water en voeg vervolgens rookhout toe. Leg vervolgens de spareribs met de hole kant naar beneden op het rooster en sluit de BBQ met de deksel.
 • Wanneer de spareribs 45 minuten op de BBQ liggen is het tijd om de mop sauce klaar te maken. Met deze saus gaan we de spareribs meerdere malen insmeren tijdens de bereiding.
 • Smelt voor de Mop Sauce in een pannetje de 2 eetlepels roomboter en giet er 200 ml appelsap en 2 eetlepels sojasaus bij. Roer alles goed door elkaar en laat een beetje afkoelen.
 • Smeer de spareribs voor het eerst in met de mop sauce als de spareribs een uur op de BBQ liggen en herhaal dit vervolgens ieder half uur. Houd in de tussentijd de mop sauce een beetje warm.
 • Haal de spareribs na 3 uur even kort van de BBQ, om ze per stuk in te pakken in aluminiumfolie. Besmeer ze eerst nog één keer met de mop sauce en pak ze vervolgens zo in dat één zijde van je aluminiumfolie pakketje nog open is.
 • Giet via die opening 1,5 eetlepel appelsap in het pakketje en sluit de boel vervolgens volledig af.
 • Leg de spareribs weer terug op de BBQ en sluit de BBQ met de deksel. De spareribs mogen nu een uur stomen in het pakketje van aluminiumfolie.
 • Haal de spareribs na dat uur weer kort van de BBQ en pak ze voorzichtig uit. Let op dat alles in het pakketje goed heet zal zijn en door het stomen zijn de spareribs zachter geworden.
 • Leg de spareribs nu weer op de BBQ, wederom met de holle kant naar beneden. Sluit de BBQ weer met de deksel.
 • Smeer de spareribs na een half uur in met je favoriete BBQ saus en gaar ze vervolgens nog eens 30 minuten, uiteraard weer met de deksel dicht.
 • Haal de spareribs na die laatste 30 minuten van de BBQ en laat ze even 10 minuutjes rusten voor je ze serveert. Daarna is het tijd om te serveren en te smullen. Eet smakelijk!

Benadering van voedingswaarden

Calories: 1016kcal | Carbohydrates: 10g | Protein: 55g | Fat: 83g | Saturated Fat: 27g | Polyunsaturated Fat: 14g | Monounsaturated Fat: 30g | Trans Fat: 1g | Cholesterol: 281mg | Sodium: 458mg | Potassium: 948mg | Fiber: 1g | Sugar: 7g | Vitamin A: 266IU | Vitamin C: 1mg | Calcium: 63mg | Iron: 4mg
BBQ Junkie maakt gebruik van affiliate links in recepten en blogs. Door op één van deze links te klikken kom je bijvoorbeeld terecht bij Bol.com, Vanbeekumspecerijen.nl of Amazon. Als je vervolgens iets bij één van deze webwinkels koopt, ontvang ik daar commissie over, zonder dat jij extra betaalt. Zo steun je BBQ Junkie simpel tijdens het online shoppen!

72 reacties

  • Zelf spareribs maken is voor mij toch wel het ultieme BBQ’en! Als het straks lekkerder weer is zeker eens proberen. Het kost je wat tijd, maar het resultaat mag er dan ook zijn 🙂

  • 5 sterren
   Smaakten prima!

   Even vraag/opmerking: Heb het idee dat de focus altijd ligt op het aantal uren zoals de bekende 3-2-1 en de verschillende variaties. Is het niet beter om in ieder geval de eerste fase te focussen op de kern temperatuur? Ik houd altijd 90 graden kern temperatuur aan, en ga daarna 1-2 uur stomen.

   Er natuurlijk vanuit gaande dat je een kernthermometer hebt 😬

   • Bij Spareribs gaar je het vlees zo lang dat de kerntemperatuur niet relevant is. De eerste paar uur (in dit recept 3, kan ook iets minder) wil je de rooksmaak en rookring toevoegen aan het vlees en er voor zorgen dat de rub mooi zet. Als je daarbij de kerntemperatuur aan wil houden dan kan dat, maar ik zou niet weten waarom je dan 90 graden aan zou houden. Dat is wellicht een methode die voor jou goed werkt, maar hij is naar mijn mening nergens op gebaseerd.

 1. Zojuist mijn buikribben in de rub gezet, mijn eerste echte bbq project!

  Eén tip: vervang het mosterdzaad niet door mosterd! Je rub is dan bijna niet meer bruikbaar. Ik realiseerde het me te laat, dus heb het maar zo gelaten..

  Verder mooie duidelijke uitleg! Bedankt 🙂

  • Hi Dennis,

   In een rub moet je zeker geen mosterd gebruiken nee, enkel droge ingrediënten. Ik gebruik over het algemeen mosterdpoeder in mijn rubs.

   Je kunt je vlees wel eerst insmeren met mosterd voor je het rubt. Dat doe ik vaak bij het maken van Pulled Pork!

   • Gave uitleg, top!

    Hoevaak vul jij de briketten/houtskool aan?

    Of is dat niet nodig in de 5 a 6 uur? Ik neem van aan toch wel?

    Nogmaals thanks!!

    • Dat ligt een beetje aan de BBQ die ik gebruik. In een kamado hoef je geen houtskool bij te vullen. Op een Weber heb je die kans wel, tenzij je met de snake methode werkt.

     Op YouTube staan verschillende video’s die deze methode uitleggen. 6 uur zonder bijvullen zou dan wel moeten lukken!

 2. Hi

  Kan je redelijk hetzelfde toepassen met een gas bbq ??
  Uiteraard mis je daarmee de echte bbq smaak maar momenteel is de gas bbq de enige optie.

  Ben benieuwd.

  Gr

  • Hi Kwel,

   Spareribs op de gas BBQ bereiden kan wanneer je meerdere branders hebt, die je apart van elkaar kunt regelen. Zo kun je de brander aan één kant uitzetten en daar de spareribs leggen.

   Ook zijn er mogelijkheden om rookhout te gebruiken op een gas BBQ. Een smokerbox (http://bit.ly/2h2q254) is een goede optie. Zo krijg je ook nog eens die mooie rooksmaak aan de spareribs.

 3. Gister alles voorbereid.. Vandaag is de dag 🙂 kort vraagje alleen. Het laatste uur is dat directe hitte of nog steeds indirect?

   • Goedemiddag,

    Op dit moment liggen mijn ribs op de karmado en ik heb nu de temp, op 130c ik vraag me af de 110c is dat de temperatuur die je aanhoud inclusief deflector? Ik heb wel is begrepen dat je dan 50c er bij moet rekenen is dat in dit geval ook zo?
    En als ik ze uiteindelijk af lak met een zoute honing saus is dat aan te raden of past dat niet bij de rubriek en de mopsaus? Ben benieuwd ?

    • Ik had dit bericht even gemist. Heeft het gesmaakt? Het gaat altijd om de temperatuur vlak boven je rooster, waar je vlees ligt. Dit kun je meten met bijvoorbeeld een kernthermometer en dan kijken hoeveel de thermometer in de deksel afwijkt. Sommige dekselthermometers kun je vervolgens ijken met een schroef of moer aan de achterkant.

 4. Als je op een gas bbq werkt met 1 brander kun je indirect grillen door er een aluminium schaal op te leggen en daarop en rooster. E.e.a. is te vinden bij Weber.

 5. Is er dan een beter materiaal om er tussen te leggen? Bijvoorbeeld een keramische plaat zoals bij de kamado’s als deflector wordt gebruikt?
  Gezien mij omstandigheden ben ik min of meer aangewezen op een gas bbq waarbij ik denk aan de napoleon travel pro 285. Die heeft wel twee branders maar bij grotere gril delen kan dat ene deel te klein zijn waarbij beide branders bedekt worden.

 6. 4 sterren
  Vandaag spareribs volgens dit recept gemaakt (op een gas BBQ).
  Was de eerste keer, dus de aanwijzingen goed gevolgd.
  Smaak was prima. De spareribs hadden van mij wat malser mogen zijn/blijven. Wat meer van het bot mogen glijden, zeg maar.

  Bij het bereiden ook de tijden aangehouden.
  In het begin (fase 1) bleef de termperatuur wat laag (100-105 C). Later is verhoogd naar 115-120 C).

  Wat kan ik doen om ze iets malser te krijgen?
  In het begin is hogere temp (120-125 C)?
  Of fase 2 (in folie) wat langer laten garen?
  Of…
  Heb je tips?

  • 5 sterren
   Ik had een vraag, aangezien ik meerdere (6) ribs tegelijk wil bereiden op mijn kamado wil ik gebruik maken een een Rib Rack dus dat ze op hun kant staan. Zou dat een probleem kunnen zijn als ik ze dan tussen door inpak en de appelsap toevoeg voor het stomen?
   Misschien dat de ribs dan het sap zullen opnemen?

 7. Goede avond,

  Ik las dat je de zijkanten met de saus in moet smeren de zijkanten en de binnenkant. Maar de zijkanten snap ik maar de bovenkant dat smeer je alleen de holle kant in. Moet je de onderkant dan. Ier insmeren, of lees ik het verkeerd.
  Gr Rob

 8. Hallo,

  Een vraag je hebt deze op de weber gemaakt.
  Hoe zorg je dat de temperatuur op stand blijft ?
  Gebruik je speciale kolen/briketten?
  En hoe staan de lucht gaten, boven en onder ?

  Op naar de zomer om de te maken

  gr
  eric

  • Het makkelijkst in een BBQ als de Weber vind ik de Snake Methode. Op YouTube zijn wel video’s te vinden met uitleg. Je maakt als het ware een slang van (kokos)briketten, waar je rookhout aan toevoegt. Aan het begin van de slang leg je vervolgens een aantal brandende briketten, waarna de slang langzaam en constant op brandt.

   Wat precies de stand van de luchtgaten moet zijn kan ik je niet vertellen, want het weer is een grote factor die meespeelt (temperatuur, wind, regen) en ook de gekozen brandstof is een factor in dit spel.

   Ik zou gewoon eens een dagje gaan oefenen met de snake methode om er achter te komen hoe het werkt. Succes!

 9. 4 sterren
  Hallo Roy,

  Allereerst complimenten voor de uitgebreide beschrijving!

  Ik heb nu al diverse malen spareribs (baby back) klaargemaakt en hier meestal 3-2-1 gedaan of iets wat erbij in de buurt zit 2-2-1, 3-1,5-0,5. (temp al eens op 107 gehouden maar ook op 120)

  Toch vind ik mijn spareribs nog te vaak aan de droge kant. Dit terwijl ik ze vaak zelfs inspray (al schijnt het vlees geen vocht op te nemen) en er bij het stomen roomboter en appelsap bij doe.

  Waar gaat het dan fout? Drogen ze uit omdat ze er te lang op liggen of zijn ze nog niet gaar genoeg? Ik krijg er maar niet echt grip op.

  Wellicht dat jij nog tips hebt?

  • Waar het precies aan ligt weet ik niet. Je werkwijze klinkt niet verkeerd. Als je naar de 3-2-1 kijkt zou ik het stomen niet inkorten, maar juist de 3 en de 1. Zelf houd ik tegenwoordig meestal 2-2-0,5 aan en een temperatuur van ongeveer 110 graden.

   Waar je de volgende keer even op kunt letten is hoe ze na het stomen zijn. Zijn ze dan mooi mals en kun je ze niet makkelijk optillen zonder dat ze bijna uit elkaar vallen? Dan ligt de droogheid aan je laatste stap. Dan kun je die inkorten. Succes!

 10. 4 sterren
  De dag ervoor 6uur koud gerookt (erna min 6h laten rusten) en dan aan de 3-1,5-1 begonnen. Gewoon waanzinnig lekker. Met de minion ring methode bleef de Weber gedurende het hele proces op de perfecte temperatuur streefdoel 110°c (feitelijk tussen 105-120°C). Super sappige spare ribs met nog een kleine bite aan. Zodat ze niet meteen van het botje vallen.

 11. Goeiedag! Vandaag probeer ik voor de eerste keer 4 babybacks 3-1-1 te bereiden 🙂 Het riekt allesinds al heerlijk en de ribs zien er goed uit al heb ik 1 vraagje: als je de mop sauce gaat gebruiken voor de ribs, bevochtig je dan enkel de bovenkant of ook de onderkant (holle kant) ? Alvast bedankt!

   • 5 sterren
    Ribbetjes waren heerlijk al vonden sommige tafelgenoten dat het wat makkelijker van het bot mocht komen. Algemeen zeer geslaagd voor een eerste ervaring met low en slow smoken 🙂

 12. Recept ziet er top! ik ga er 15mei mee beginnen voor het eerst op de een weber kettle 47cm 😉 Ik heb er voor gekozen om kokosbriketten te gebruiken(ecobrasea) deze schijnen wel tot 4uur mee te gaan. Ik heb nog even een vraagje , hou je echt de 3uur dan aan of werk je ook met een kerntemperatuur als je eerste ribs erop legt?

  • Hi Gerrit, 3-2-1 is een mooie leidraad om de eerste keer aan te houden denk ik. Dus 3 uur roken, 2 uur ingepakt en nog een laatste uur terug. Bij spareribs werk je eigenlijk nooit op kerntemperatuur.

 13. Hallo Roy,

  Erg duidelijk artikel! Helemaal top!

  Sinds een aantal maanden troste eigenaar van een afrikaanse braai. Hierop wil ik ook low and slow spareribs op gaan bereiden.
  Heb jij hier ervaring mee?

  Mijn grootste punt van “zorg” is het niet echt kunnen afsluiten van de braai, althans, daar is ie niet voor bedoeld.

  Heh je nog tips om hiermee om te gaan? Ik zou bijv de ribs meer achterin kunnen leggen en de kolen voorin…

  Ik ben benieuwd wat je me kan aangeven.

  Groeten!
  Jasper.

  • Ik heb zelf geen ervaring met het werken op een braai, maar langzaam garen kan zeker. Het behouden van een goede warmte is de grootste uitdaging en het is dus wat harder werken 😉

   Je moet er inderdaad voor zorgen dat ze niet te dicht op de hete kolen liggen, maar wel op een plek waar continu warme lucht is.

   Gewoon proberen dus. Al doende leert men!

 14. Roy,

  Nog en half uurtje en de spareribs zijn klaar volgens je recept.
  Het ruikt fantastisch, bedankt voor de goede instructie het is de eerste keer voor mij dat ik slow cook.
  Heb het recept bereid op en boretti de tempratuur was perfect te regelen.

 15. 5 sterren
  Wat een heerlijk heldere uitleg! Ribbetjes waren dan ook top! 3-2-1 methode gebruikt. Voor het eerst low en slow gedaan op de Yakiniku Kamado, dit ga ik zeker meer doen!

 16. 5 sterren
  Als ik gemakkelijk wil BBQen voor wat gasten, ga ik naar de slager voor wat kant en klaars… En ook een ‘sparerib van de green egg’, zoals dat daar heet. Hoef je alleen maar beetje warm te maken 😉

  Maar toch stond op mijn bucketlist een keer zelf spareribs maken. En dat heb ik geweten. Dit recept was de keuze. Bij de Sligro twee dik bevleesde rauwe spareribs gehaald, en volgens dit recept bereid. De hele dag bezig, lekker kwasten, in en uitpakken en zoverder. Ik kreeg steeds meer trek. En het resultaat? TOP! Iedereen, ook de niet-spareribs-liefhebbers, was laaiend enthousiast. Alles ging helemaal op. Er was dus eigenlijk gewoon te weinig… Nooit meer kant en klare spareribs van de slager, wat mij betreft…

 17. 5 sterren
  Afgelopen weekend dit recept gevolgd met als resultaat heerlijke malse spareribs. Spareribs gehaald bij de keurslager in het dorp, en verder het recept gevolgd. Als saus heb ik een ketjap marinade met stroop en sambal en een beetje knoflook gebruikt, erg lekker. We hebben een kemado BBQ en hebben de 3-2-1 aangehouden.

  Wat ik mij afvroeg, is dat de mopsauce erg waterig was, hoort dat zo? Of misschien had ik de verkeerde roomboter.

  We gaan dit recept zeker nog eens gebruiken!

 18. ik hou absoluut niet van mosterd, proef je de smaak van de mosterd in je ribs als je de mosterdpoeder gebruikt en zo ja kan ik die eventueel vervangen voor iets anders ?

  ik ga dit recept van het weekend proberen op de primo.

  verder mooie goede uitleg, dank

  • De mosterd is slechts ongeveer 10 procent van de rub gok ik. En dan werk je ook nog met een mop sauce en een BBQ saus. In zijn geheel denk ik niet dat je de mosterd erg terug gaat proeven. Mocht je toch twijfelen, dan zou ik hem er lekker uit laten! Vervangen is dan niet nodig.

 19. 5 sterren
  Gisteren was dan de dag, de eerste keer Low&Slow BBQen en dit recept maken.

  Dankzij de antwoorden hier bij de Snacks methode uitgekomen. Ik heb deze methode gebruikt op mijn Weber 57cm. Ging best wel goed maar ondanks dat alles bijna dicht stond bleef de Temperatuur toch nog boven de 110 graden.

  De ribs waren echt heerlijk! Heerlijke rooksmaak en lekker mals en zeker niet droog.

  Ik vond de Mopsaus ook nog wel erg dun, zelfs toen ie afgekoeld was nog dun. Teveel appelsap of te weinig boter?

 20. Ik heb alles gedaan volgens recept en advies, van a-z. Helaas bleven de spareribs echt taai. Het vlies kreeg ik al niet verwijderd, alle tips geprobeerd… Wie weet waar dit aan kan liggen?

  • Hoi Petra, het is me niet helemaal duidelijk of de spareribs nu met of zonder vlies op de BBQ zijn gegaan, maar dat zou al een heel groot verschil maken. Als het vlies wel verwijderd is, dan is het lastig te zeggen waar het mis is gegaan met de informatie die ik nu heb.

 21. 5 sterren
  Vandaag voor de allereerste keer low and slow spareribs geprobeerd helaas niet gelukt
  De kokos briketten via de snake methode opgebouwd met een lekbak en gekookt water, temperatuur was rond de 125 C°…..de ribs waren heel lekker van smaak maar helaas verbrand en taai.
  Ik neem aan dat de temperatuur te hoog is geweest?
  Moet ik de temperatuur veel lager houden?

  Ik vindt het een heel leuk proces dus dat was zeker niet de laatse keer.

  Groet ilja

  • De temperatuur is nog niet zo gek. Idealiter zou je wel iets lager zitten. Taai klinkt voor mij alsof je óf niet goed met indirecte warmte hebt gewerkt, óf dat tijdens het ingepakte deel van de bereiding er een lek in je aluminiumfolie zat, waardoor de stoom kon ontsnappen.

 22. 5 sterren
  Vandaag heb ik spareribs bereid zoals in het recept, met een geweldig resultaat. Een 10.5 volgens mijn zoontje 😎.
  Kortom genoten, dank voor het recept.
  Overigens hadden we de Sweet Baby Ray’s Honey Barbecue Sauce gebruikt om ze af te maken. Heerlijk.

  • Thanks Niels! Aluminiumfolie is geen must, maar voor veel mensen wel iets dat ze standaard in huis hebben. Butcher Paper kan ook. Voordeel van butcher paper is dat de bark op het vlees iets beter intact blijft, maar dat is voor ribs minder relevant als je na het uitpakken nog gaat aflakken ook. Daarbij scheurt butcher paper iets minder snel dan aluminiumfolie, waardoor je iets minder kans hebt op kleine gaatjes.

 23. Top recept! Vraag over fase 2: 2 uur stomen. Deze fase kan toch ook in de oven? Ik maak de ribben klaar in een BBQ op gas (met rooksnippers) en kan dan tijdens de fase 2 wat anders op de grill doen.
  Zo ja, wat is je advies qua temperatuur en tijd? Bedankt voor je reactie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept