Low&Slow: Overheerlijke spareribs

Spareribs. Wie houdt er eigenlijk niet van? Ik wel in ieder geval! En ik vind het heerlijk om een vrije zondag te besteden aan het bereiden er van! De BBQ aansteken en de spareribs op lage temperatuur langzaam laten garen. Mooier wordt het niet! En zeg nou zelf, als je iets zelf maakt is het toch alleen nog maar lekkerder?
Spareribs op de BBQ bereiden? Gebruik dit spareribs recept en het wordt gegarandeerd smullen!

Hoofdgerecht

2-3 personen

6 uur en 30 minuten

Ingrediënten

- 1,5 kg spareribs (Baby Back Ribs)
- Je favoriet BBQ saus

Voor de dry-rub:
- 1 eetlepel zeezout
- 2 eetlepels donker bruine basterdsuiker
- 1,5 eetlepel gerookte paprika poeder
- 1 eetlepel versgemalen zwarte peper
- 1,5 theelepels mosterdpoeder
- 2 theelepels knoflookpoeder

Voor de Mop Sauce:
- 2 eetlepels roomboter
- 200 ml appelsap
- 2 eetlepels sojasaus

Overige benodigdheden

- BBQ met Deksel
- Basting kwast
- Rookhout
- Aluminiumfolie
- Aluminium lekbakje(s)

Bereiding

Voor dit spareribs recept maak ik gebruik van wat ze in Amerika Baby Back Ribs noemen. Officieel zijn dit niet de 'echte' spareribs, maar omdat de varkens in Nederland anders verdeeld worden, zijn dit de ribs die hier het meest als spareribs worden verkocht. Buikspareribs zijn tegenwoordig overigens ook volop verkrijgbaar tegenwoordig, maar ik kies graag voor Baby Back Ribs omdat het vlees van zichzelf malser en dus sneller gaar is. Ik gebruik dan ook vrijwel altijd Baby Back Ribs als ik spareribs BBQ. Ga je toch voor buikspareribs? Dan raad ik je aan om voor de 3-2-1 methode te gaan. Hieronder leg ik daar meer over uit.

Hoe ik Spareribs BBQ?

De bereidingswijze die we in dit recept gaan gebruiken is een afgeleide van de 3-2-1 methode die in Amerika populair is voor het bereiden van spareribs. De 3-2-1 methode staat voor 3 uur roken, 2 uur stomen en 1 uur grillen. Omdat de Baby Back Ribs van zichzelf al iets malser zijn, is 1 uur stomen echter lang genoeg. Je zou in dit geval dus kunnen spreken van de 3-1-1 methode. Wil je nog zachter vlees? Dan kun je alsnog de 3-2-1 methode volgen. Je krijgt dan spareribs die zo'n beetje van het bot vallen. Ik vind het persoonlijk lekkerder als het vlees na bereiding nog een beetje een bite heeft. Het vlees moet wel zacht zijn, maar ik wil wel kauwen en het niet door een rietje naar binnen werken.

Daarnaast gebruik ik in dit recept een dry rub, een mop sauce en een glaze van BBQ saus. Je kunt ook werken met een natte spareribs marinade, waar je de ribs een nachtje in laat marineren, maar mijn ervaring met een dry rub is dat de korst van de ribs lekkerder wordt. Maar probeer ook zeker eens een spareribs marinade om je ribs op smaak te brengen, want wellicht vind jij dit juist wel heel lekker!

De avond van te voren:

Het bereiden van de spareribs begint de avond van te voren met het verwijderen van het witte membraan aan de holle kant van de spareribs. Dit doe je door met de achterkant van een mes een klein stukje los te peuteren bij één van de ribben. Wanneer je een stukje losgekregen hebt kun je dit met keukenpapier stevig vastpakken en zo de rest van het membraan voorzichtig lostrekken.

Doe je dit voor de eerste keer? Bekijk dan voor de zekerheid onderstaande video, waarin goed te zien is hoe het membraan moet worden verwijderd.

Wanneer je het membraan hebt verwijderd is het tijd om de spareribs in te smeren met een zogenaamde dry-rub. Een rub is eigenlijk niet meer dan een mix van verschillende kruiden en specerijen om de spareribs op smaak te brengen. Er zijn talloze rubs verkrijgbaar met allemaal hun eigen combinatie van kruiden. Voor dit recept maken we echter onze eigen rub. Meng hiervoor in een kom het zeezout, de basterdsuiker, het paprika poeder, de zwarte peper, het mosterdpoeder en het knoflookpoeder door elkaar. Smeer de spareribs vervolgens aan allebei de kanten in met het mengsel. Nu is het tijd om de spareribs in te pakken in huishoudfolie en de smaken een nachtje in te laten trekken in de koelkast.

BBQ dag:
Vandaag is de dag van het garen én, niet geheel onbelangrijk, het eten. De bereidingstijd van de spareribs is ongeveer 5 uur. Begin daarom ongeveer 6 uur voor etenstijd met het klaarmaken van de BBQ. Ga hierbij voor indirecte hitte. Indirecte hitte wil zeggen dat je het vlees niet direct boven de kolen legt, maar boven een aluminium lekbak gevuld met water of bijvoorbeeld appelsap. Om de lekbak heen gaan dan de kolen. Ga bij het bereiden van de spareribs voor een constante temperatuur van ongeveer 110 graden. Iets hoger is geen probleem, maar probeer in ieder geval onder de 130 graden te blijven. De volledige bereiding is overigens middels indirecte hitte. We gaan de sapreribs op geen enkel moment direct boven de hete kolen leggen, want door de suikers in de rub en de BBQ saus zullen de ribs verbranden.

Heb je de lekbak geplaatst en de kolen aangestoken? Haal dan het vlees ondertussen even uit de koelkast, zodat het een half uurtje op kamertemperatuur kan komen.

Wanneer de BBQ op temperatuur is, is het aan te raden om de lekbak te vullen met een laag water of appelsap. Dit zorgt er voor dat de temperatuur in de BBQ stabieler is en zorgt voor een goede luchtvochtigheid in de BBQ. Daarnaast is het tijd om het rookhout toe te voegen. Dit kan op allerlei manieren en is afhankelijk van het soort dat je gebruikt. Wil je daar meer over weten? Lees dan mijn blog over roken & rookhout.

Leg de spareribs nu, met de holle kant naar beneden, op het rooster. Sluit de BBQ af met de deksel en controleer de temperatuur nog even. Dit laatste is sowieso handig om regelmatig te doen, zeker als je nog niet veel ervaring hebt met indirect grillen. Het zou zonde zijn als de temperatuur ineens te ver omhoog schiet, of juist enorm daalt.

Wanneer de spareribs 45 minuten op de BBQ liggen is het tijd om de Mop Sauce klaar te maken. Met deze saus gaan we de spareribs meerdere malen insmeren om zo vocht en smaak toe te voegen. Smelt voor de Mop Sauce in een pannetje de 2 eetlepels roomboter en giet er 200 ml appelsap en 2 eetlepels sojasaus bij. Roer alles goed door elkaar en laat een beetje afkoelen.

Wanneer de spareribs een uur op de BBQ liggen is het tijd om de bovenkant en zijkanten voor het eerst in te smeren met de Mop Sauce. Herhaal dit vervolgens ieder half uur.

Na 3 uur mogen de spareribs even van de BBQ. We gaan ze nu namelijk per stuk inpakken in aluminium folie om een uurtje te stomen. Leg de ribs op een ruim stuk aluminiumfolie en besmeer ze nog eens met de Mop Sauce. Pak de ribs vervolgens zo in, dat één van de korte zijden nog open is. Giet via deze opening ongeveer 1,5 eetlepel appelsap in ieder pakket en maak ook deze zijden dicht. Het kan handig zijn om de pakketjes nu met nog een laag aluminiumfolie in te pakken, maar dit is mede afhankelijk van de dikte van het folie.

Wanneer je de ribs hebt ingepakt mogen ze weer terug op de BBQ. Ze gaan nu in het aluminiumfolie een uurtje stomen. Check nog steeds regelmatig of de temperatuur rond de 110 graden is. Na een uur stomen is het tijd om de spareribs van de BBQ te halen en uit te pakken. Doe dit voorzichtig, want ze zijn nu erg heet en door het stomen zijn ze zacht geworden.

Als je de spareribs hebt uitgepakt mogen ze nog een uur terug op de BBQ, zodat de buitenkant weer iets steviger wordt. Smeer de spareribs na een half uur in met je favoriete BBQ saus en laat de spareribs nog een half uurtje rustig garen. Ik heb voor dit recept Beef & Steaks' The Whole Nine Yards saus gebruikt.

Als de spareribs klaar zijn en dus van de BBQ mogen, is het belangrijk om ze nog even 10 minuten te laten rusten onder aluminiumfolie. Zo kunnen de sappen in het vlees zich weer verdelen en heb je een sappiger resultaat.

9 reacties

  • Zelf spareribs maken is voor mij toch wel het ultieme BBQ’en! Als het straks lekkerder weer is zeker eens proberen. Het kost je wat tijd, maar het resultaat mag er dan ook zijn 🙂

 1. Zojuist mijn buikribben in de rub gezet, mijn eerste echte bbq project!

  Eén tip: vervang het mosterdzaad niet door mosterd! Je rub is dan bijna niet meer bruikbaar. Ik realiseerde het me te laat, dus heb het maar zo gelaten..

  Verder mooie duidelijke uitleg! Bedankt 🙂

  • Hi Dennis,

   In een rub moet je zeker geen mosterd gebruiken nee, enkel droge ingrediënten. Ik gebruik over het algemeen mosterdpoeder in mijn rubs.

   Je kunt je vlees wel eerst insmeren met mosterd voor je het rubt. Dat doe ik vaak bij het maken van Pulled Pork!

 2. Hi

  Kan je redelijk hetzelfde toepassen met een gas bbq ??
  Uiteraard mis je daarmee de echte bbq smaak maar momenteel is de gas bbq de enige optie.

  Ben benieuwd.

  Gr

  • Hi Kwel,

   Spareribs op de gas BBQ bereiden kan wanneer je meerdere branders hebt, die je apart van elkaar kunt regelen. Zo kun je de brander aan één kant uitzetten en daar de spareribs leggen.

   Ook zijn er mogelijkheden om rookhout te gebruiken op een gas BBQ. Een smokerbox (http://bit.ly/2h2q254) is een goede optie. Zo krijg je ook nog eens die mooie rooksmaak aan de spareribs.

 3. Gister alles voorbereid.. Vandaag is de dag 🙂 kort vraagje alleen. Het laatste uur is dat directe hitte of nog steeds indirect?

   • Dat dan toch fout gedaan, omdat je het grillen noemde toch gegokt even rechtstreeks. Was super lekker denk alleen door het laatste grillen wel iets taaier dan de andere ervaringen van de rest. Teminste ze vielen niet van het bod maar het vlees was lekker sappig

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *