Gerookte Entrecote Paprika Saus Uitgelicht

Gerookte Entrecôte met Paprika Saus

Afgelopen week kreeg ik BBQ post van Cow Under. Van hen ontving ik een prachtig stuk entrecôte uit Australië, rechtstreeks afkomstig van de boerderij van de familie Angus. De runderen van de familie Angus hebben flink de ruimte, want de boerderij in Australië is even groot als de provincie Utrecht. Aan mij de taak om iets moois, maar vooral lekkers met dit stuk entrecôte te maken. Mijn eerste recept met een deel van dit prachtige vlees is dit recept voor gerookte entrecôte met een pittige paprikasaus.
Een heerlijk recept voor gerookte entrecôte met pittige paprika saus

Hoofdgerecht

4 personen

30 minuten

Ingrediënten

- 4 Entrecôtes van minimaal 2 cm dik
- Versgemalen Zwarte Peper en Grofgemalen Zeezout
- 200 gram Gegrilde Rode Paprika
- Een halve Rode Ui
- 1 eetlepel Geschaafde Amandelen
- 2 eetlepels Olijfolie
- 2 teentjes Knoflook
- 1 Rode Peper
- 1 eetlepel Gedroogde Peterselie

Overige benodigdheden

- Barbecue met deksel
- Eiken Rookhout
- Kernthermometer

Bereiding

Haal ongeveer een uur van te voren de entrecôtes uit de koelkast en bestrooi ze aan beide zijden met grof zeezout en versgemalen zwarte peper. Dek de entrecôtes af en laat ze op kamertemperatuur komen terwijl je de BBQ gereed maakt.

De bereidingswijze:

Voor het bereiden van de entrecôtes gaan we gebruik maken van de methode die Reverse Sear wordt genoemd. Waar we 'normaal' het vlees eerst dichtgrillen en vervolgens verder laten garen tot de gewenste kerntemperatuur, doen we dit bij de Reverse Sear andersom. We laten het vlees dus eerst indirect garen tot een bepaalde kerntemperatuur, om het op het laatste moment snel dicht te schroeien.

Het voordeel van de Reverse Sear methode is dat er een mooiere overgang ontstaat tussen de buitenkant en de kern van het vlees. Bij de 'normale' methode is het namelijk zo dat de buitenkant van het vlees tijdens het doorgaren wat grijs wordt en dit contrasteert met de mooie rosé kern van het vlees.

Steek hiervoor de BBQ aan en maak deze gereed om indirect te BBQ'en. Dit betekent dat een deel van het grillrooster zich niet direct boven de kolen bevindt. Dit deel moet groot genoeg zijn om alle entrecôtes op te leggen.

Voeg zodra de BBQ op temperatuur is wat rookhout toe aan de brandende kolen en leg vervolgens de entrecôtes op het grillrooster. Steek de kernthermometer in één van de stukken vlees en sluit de BBQ met de deksel. Vul vervolgens een brikettenstarter met kolen en steek deze aan.

Houd nu de kerntemperatuur van het vlees in de gaten. Het vlees moet indirect garen tot een kerntemperatuur van 50 graden. Afhankelijk van de dikte van je entrecôtes duurt dit ongeveer 20 minuten.

De Pittige Paprika Saus:

Ondertussen is er tijd om de pittige paprikasaus klaar te maken. Rooster hiervoor het amandelschaafsel ongeveer 30 seconden aan in een koekenpan. Snijd de gegrilde paprika in grove stukken, snipper de halve rode ui grof en hak de rode peper in stukken. Doe vervolgens al deze ingrediënten, samen met de teentjes knoflook en de olijfolie, in een keukenmachine en pureer tot een saus. Breng op smaak met zwarte peper en de eetlepel peterselie.

Als het vlees de kerntemperatuur van 50 graden heeft bereikt mag het tijdelijk van de BBQ. Leg de entrecôtes op een bord en dek af met aluminiumfolie. Til nu het grillrooster van de BBQ en voeg de inmiddels gloeiend hete kolen uit de brikettenstarter toe aan de reeds gebruikte kolen.

Leg het grillrooster nu terug en pak de entrecôtes er weer bij. Gril de entrecôtes nu aan beide zijden ongeveer 30 seconden af op de gloeiend hete BBQ. Haal de entrecôtes van de BBQ en leg ze terug op het bord. Dek ze weer af met het aluminiumfolie en laat het vlees 5 minuten rusten, zodat de vleessappen zich weer kunnen verdelen over het vlees.

Serveer de entrecôtes met de pittige paprika saus, een salade en frietjes of gebakken aardappeltjes.

5 reacties

  1. Lekker, de striploin komt met de Kerst op tafel en dus op de bbq! Inclusief de pittige paprikasaus, klinkt in ieder geval erg lekker.
    In de omschrijving staat niet vermeld wat de temperatuur van de bbq moet zijn, maar ik gok zo ongeveer 130 gr?

    Grt Mark

  2. Echt super lekker!! Ik had alleen geen eiken rookhout maar hickory. Ging ook goed gezien de snelheid waarmee de stukjes vlees verorberd werden. Deze houden we er in!!

    Groeten roy.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.