pulled beef street tacos uitgelicht

Pulled Beef Street Taco’s

Het broodje Pulled Pork kennen we inmiddels wel en ook de Pulled Chicken is voor velen al een bekend BBQ gerecht. Allebei niks mis mee en hartstikke lekker zelfs, maar op de BBQ wilde ik wel eens iets anders proberen. Pulled Beef is nog een stuk minder bekend, maar van wat ik er van hoorde moest ik het zeker eens proberen.

Het werden deze Pulled Beef Street Taco’s, gevuld met heerlijk langzaam gegaard rundvlees en een verse coleslaw. Street Taco’s zijn, in tegenstelling tot de harde taco’s die de meeste mensen kennen, dubbelgevouwen mini maïs tortilla’s die gevuld worden met heerlijk vlees en garneringen. Street Taco’s zijn dan ook een stuk eenvoudiger te eten dan die harde taco’s, die gegarandeerd in net even te veel stukjes breken bij de eerste hap!

Voor dit heerlijke recept heb ik gebruik gemaakt van de producten van Santa Maria, die nu een hele reeks lekkere rubs, marinades en sauzen hebben voor de BBQ liefhebbers onder ons. Ideaal, want ik heb niet altijd de tijd om zelf mijn rubs, sauzen en marinades voor te bereiden!

Low & Slow op de BBQ? Ga eens voor Pulled Beef!

Hoofdgerecht

4 personen

5 uur

Ingrediënten

– 800 gram Onderrib van het Rund
– 1 zakje Santa Maria Classic American Rub
– 4 eetlepels Santa Maria American BBQ Sauce Kentucky Whiskey
– Sap van een Halve Citroen
– 200 gram Verse Rode Kool
– 200 gram Verse Witte Kool
– 2 Wortels
– 2 eetlepels Mayonaise
– 2 eetlepels Crème Fraîche
– 2 eetlepels Appelciderazijn
– 1 eetlepels Mosterd
– 1 eetlepel Honing
– 1 theelepel Mosterdpoeder
– 1 eetlepel Gedroogde Peterselie
– 8 Santa Maria Super Soft Mini Tortilla’s

Overige Benodigdheden

– BBQ met Deksel
Kernthermometer
– 3 Blokjes Hickory Rookhout
– Aluminiumfolie
– Aluminium BBQ Bakje

Bereiding

Begin minstens 4 uur voor je het vlees op de BBQ wil leggen met het rubben van het vlees, maar liever nog de avond van te voren. Haal het vlees hiervoor uit de verpakking en ontdoe het van vliesjes en loshangende stukjes vlees en vet. Smeer het vlees goed in met de Classic American Rub van Santa Maria en pak het in, in vershoudfolie. Leg het vlees in de koelkast en laat de smaken in het vlees trekken.

Begin op de dag van BBQ’en ruim op tijd. Aan het einde van het recept wordt de pulled beef weer opgewarmd op de BBQ, dus het is geen ramp als het vlees ruim van te voren gaar is. Sterker nog, dat scheelt een hoop stress als je hongerige gasten er zijn!

Steek de BBQ aan en ga hierbij voor indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 110 graden. Haal nu gelijk het vlees uit de koelkast, zodat het even op kamertemperatuur kan komen.

Is de BBQ op temperatuur? Voeg dan de blokjes rookhout toe aan de branden kolen en leg het vlees op het rooster. Heb je een kernthermometer met een draad? Steek de pen dan nu ook gelijk in het vlees. Sluit de BBQ met de deksel en laat het vlees rustig garen tot een kerntemperatuur van 65 graden. Houdt zo nu en dan de temperatuur van de BBQ in de gaten en stel de BBQ bij indien nodig.

Ondertussen heb je nu mooi tijd om de coleslaw voor te bereiden. Neem hiervoor een kommetje en meng hierin de mayonaise, crème fraîche, appelciderazijn, mosterd, honing, mosterdpoeder en peterselie tot een dressing. Snijd of rasp vervolgens de rode kool, witte kool en de wortels in julienne en doe deze in een ruime kom. Je kunt nu de dressing door de kool en wortel mengen, maar je kunt ook wachten tot je je gerecht bijna gaat serveren. De coleslaw blijft dan lekker knapperig.

Heeft het vlees de kerntemperatuur van 65 graden bereikt? Haal het dan kort van de BBQ en pak het goed in, in 2 lagen aluminiumfolie. Leg het vlees weer terug op de BBQ, steek eventueel de kernthermometer weer in het vlees en gaar het rundvlees nu langzaam door tot een kerntemperatuur van 93 graden.

Is deze temperatuur bereikt? Haal het vlees dan van de BBQ en pak het voorzichtig uit. Vang hierbij het vocht in het aluminiumfolie op, zodat je een deel ervan later door het vlees kunt mengen.

Pak het vlees vervolgens weer in aluminiumfolie en laat het een uur rusten en afkoelen.

Breng ondertussen de temperatuur van de BBQ naar 150 graden, waarbij je nog steeds voor indirecte hitte gaat.

Na een uur mag je het vlees weer uitpakken en in de aluminium bak leggen. Je kunt het vlees nu met je handen, of 2 vorken, uit elkaar trekken tot draadjesvlees. Meng vervolgens een deel van het opgevangen vocht (ik gebruikte ongeveer de helft), de BBQ saus en het sap van de halve citroen door het vlees.

Zet de aluminium bak met je pulled beef op het rooster en warm deze rustig op. Haal ondertussen de mini tortilla’s uit de verpakking en verwarm ze 30 seconden aan beide zijden op het grilrooster. Pak nu ook de coleslaw erbij en maak deze indien nodig nog af met de dressing.

Neem nu een opgewarmde tortilla en schep op de ene helft wat van je pulled beef en op de andere helft de coleslaw. Vouw de tortilla vervolgens dubbel tot de vorm van een taco en je hebt je Pulled Beef Street Taco. Herhaal dit met de rest van de tortilla’s en roep je gasten erbij om te komen eten!

Serveer de taco’s eventueel met wat extra BBQ saus en de overgebleven coleslaw en natuurlijk met een lekker Mexicaans biertje! Eet smakelijk!

Low & Slow op de BBQ? Ga eens voor Pulled Beef met de producten van Santa Maria!

Dit recept is gesponsord door Santa Maria.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *