BBQ accessoires

5 Must Have BBQ Accessoires

BBQ Accessoires. Ze zijn er in alle soorten en maten en voor de meest uiteenlopende doelen. Spatels, tangen in allerlei vormen, vorken, prikkers, tangen waarmee je letters in vlees kunt branden, brikettenstarters, visklemmen, vleesklemmen, BBQ bakmatten, etc. Heel leuk hoor, maar heb je het allemaal ook nodig? Nee! Daarom nu een lijstje met 5 BBQ tools die je in ieder geval in huis moet hebben.

Natuurlijk begint alles met een kwalitatief goede BBQ. Hierin heb je genoeg keuze. Van gas tot houtskool en van makkelijk mee te nemen BBQ’s tot hele buitenkeukens en kamado’s. Hierin laat ik je vooral zelf kiezen wat je prettig vindt werken. Dit lijstje met onmisbare BBQ tools moet je echter sowieso hebben, ongeacht de soort BBQ en brandstof waar je voor kiest. Gooi dat standaard setje BBQ gereedschap dus maar weg en schaf onderstaande producten aan. Vanaf dan kun je aan de slag.

Binnenkort ook een lijstje met leuke aanvullingen op je BBQ accessoires, die jou skills achter de BBQ naar een nieuw level brengen!

Welke accessoires zijn onmisbaar bij de BBQ? Dit zijn 5 BBQ accessoires die je in ieder geval nodig gaat hebben.

Kernthermometer

Een kernthermometer bij de BBQ is een must. Hier check je tenslotte mee of het vlees of je vis gaar is. Zeker bij een mooie steak, een hele kip of het grote werk als pulled pork is een kernthermometer onmisbaar. Het is tenslotte doodzonde als je dit te ver laat door garen.

Als het gaat om kernthermometers vind je ze in alle vormen, maten en prijsklassen. Je kunt voor een eenvoudige pen gaan die je zo nu en dan in het vlees steekt, of voor een kernthermometer met een probe aan een draad. De laatste kun je in het vlees laten zitten, waarna je de BBQ vervolgens sluit met de deksel. Zo kun je de temperatuur continu in de gaten houden, zonder steeds de deksel te hoeven openen. Daarnaast zijn er tegenwoordig ook draadloze kernthermometers, die weer perfect zijn voor gerechten aan het spit.

Er zijn daarbij ook kernthermometers waar je meerdere probes op aan kunt sluiten, om zo meerdere temperaturen te meten. Zo kun je bijvoorbeeld zowel de temperatuur van een stuk vlees, als die van de temperatuur vlak boven je rooster in de gaten houden. Of van meerdere gerechten tegelijkertijd natuurlijk.

Wil je het helemaal geavanceerd? Ga dan voor een kernthermometer met bluetooth en/of WiFi. Deze maakt verbinding met je telefoon of tablet, waar je in een app een mooi grafiekje ziet met de temperatuur. Je kunt in de app ook alerts instellen, zodat je een waarschuwing krijgt wanneer een bepaalde temperatuur is bereikt.

2 BBQ Tangen

Ja, je leest het goed. Wil je het goed doen, dan heb je 2 tangen nodig. Eentje voor de etenswaren en eentje om de (brandende) kolen te verplaatsen en goed te leggen. De laatste kan dus een oude tang (pun intended) zijn, bijvoorbeeld wanneer je een nieuwe aanschaft. Ik vind een barbecue tang hiervoor makkelijker dan bijvoorbeeld een aspook, omdat je kooltjes echt op kunt pakken en kunt verplaatsen en zo een mooi bedje van kolen kan creëren.

Als het gaat om de tang die je gaat gebruiken voor je vlees, vis en groenten zou ik gaan voor een barbecue tang van RVS met een rubberen handvat. Het liefst een beetje lang en met een schelpvormige bek. Wat ook handig is, is een sluitsysteem waarmee je de tang kunt openen en sluiten met één hand. Wel zo makkelijk als je met een bord of schaal in de ene hand staat en met je tang in de andere.

Onderstaand een aantal barbecue tangen waar je veel plezier aan zult beleven:

Hittebestendige Handschoenen

Ga je aan de slag met de BBQ, dan ga je aan de slag met hitte. Bijvoorbeeld als je voor een lange sessie gaat en tussendoor het houtskool of de briketten moet bijvullen. Of als je wat rookhout wil toevoegen aan de brandende kolen. In beide gevallen wil je het rooster even optillen, zonder het gevaar dat je je handen brandt. Of misschien maak je wel gebruik van een gietijzeren pan op de BBQ, die er op een gegeven moment ook weer af moet.

In al deze gevallen kun je gaan klooien met ovenwanten, doeken of tangen, maar met een paar hittebestendige handschoenen gaat dit zoveel makkelijker!

Er zijn hiervoor diverse mogelijkheden, die allen hun voor en nadelen hebben. Mijn voorkeur gaat uit naar handschoenen van een geweven stof met daarop noppen of ribbels van siliconen. De geweven stof, in veel gevallen kevlar, is hittebestendig en het siliconen op de handschoenen zorgen voor een goede grip. Een hittebestendinge handschoen betekent overigens niet dat je een heet rooster of een hete gietijzeren pan eindeloos lang vast kunt blijven houden. De handschoenen zijn bedoeld om zaken van de BBQ te tillen en daarna weer ergens neer te zetten of leggen. Bij lang vasthouden zal de hitte uiteindelijk toch een weg naar je vingers vinden.

BBQ Borstel

Het schoonmaken van het rooster wordt door sommigen als een vervelend klusje gezien, maar dat hoeft het helemaal niet te zijn! Alles wat je nodig hebt is een BBQ schoonmaakborstel, wat keukenrol en olijf- of zonnebloemolie.

Het rooster goed schoonmaken lukt het beste als de BBQ heet is. Dat kan dus wanneer je net klaar bent met de BBQ, of wanneer je hem hebt aangestoken, maar nog niets op de BBQ hebt liggen.

In beide gevallen laat je het rooster heet worden, waarna je het met een BBQ borstel schoon borstelt. Draai het rooster eventueel nog even om (nog een reden dat je zeker een paar hittebestendige handschoenen nodig hebt) en borstel ook de onderkant schoon. Leg het rooster vervolgens weer normaal op de BBQ en giet wat olie op een stukje keukenpapier. Neem het rooster af met het keukenpapier. Je zult zien dat er veel vuil van je rooster afkomt en het rooster is nu weer klaar om te gebruiken.

Ik gebruik de BBQ borstel ook tijdens het BBQ’en. Is je rooster tussendoor even leeg? Borstel het dan gelijk even schoon. Dit zorgt er voor dat je andere gerechten beter tot hun recht komen en dat het schoonmaken een nog makkelijker klusje wordt!

Basting Kwast

Of je nu voor low & slow spareribs gaat of voor bijvoorbeeld groenten spiesen met een lekkere kruidenolie, een basting kwast ga je veel gebruiken en is dus onmisbaar in de buitenkeuken. Gebruik er één met een wat langere steel en siliconen ‘haren’. Ga niet voor een kwast met echte haartjes, want deze laten nog wel eens los en dat is niet de extra smaak die je toe wil voegen aan je gerecht denk ik zo!

5 reacties

  1. Goede artikel! Als iemand met ruim 20 jaar ervaring in het vak kan ik vaak genoeg benadrukken hoe essentieel de juiste uitrusting is! Ik zie met name veel amateurchefs spijt hebben dat ze geen handschoentjes hebben; zo wordt het wel erg lastig de satéstokjes om te draaien!

  2. Inderdaad, een goeie schoonmaakborstel is onmisbaar, staalwol gebruiken op een goed rooster kan ook. Ik gebruik in géén geval aluminium-folie om het rooster schoon te maken. Het lijkt me toch dat er minuscule stukjes aluminium op het rooster achterblijven en dat wil je toch echt niet in je eten hebben. De rest van de accessoires heb ik uiteraard ook, inclusief goede handschoentjes. 😉

    • Aluminiumfolie raad ik ook zeker af! Als er restjes op het rooster achterblijven en je die vervolgens binnen krijgt kan dat nooit goed voor je gezondheid zijn. Daarnaast kost een beetje een fatsoenlijke borstel ook niet zoveel, dus waarom zou je risico nemen? 🙂

  3. Waarom zouden aluminiumdeeltjes wel achterblijven van aluminiumfolie, en staal van een staalborstel niet? Wat je ook gebruikt, ik zou altijd je rooster zo schoonmaken, dat er niks achterblijft wat je niet wil. Ik gebruik een bak waar het rooster in past en poets met een gewone afwasborstel, een staalborstel, en ik gebruik eventueel barbecue/oven-reiniger en zorg altijd dat ik na de barbecue/oven-reiniger nog een keer was in een sopje met gewoon afwasmiddel. Daarna afspoelen en drogen.

    • Omdat aluminiumfolie veel sneller scheurt dan de haren van een goede borstel losraken. Het volledig schoonmaken van je rooster vind ik onnodig, omdat je juist een antiaanbaklaag creëert door dit niet te doen. Dat komt het grillen alleen maar ten goede. Daarbij heb je het nu enkel over het schoonmaken als je klaar bent met BBQ’en. Ik haal tijdens het BBQ’en ook geregeld de borstel over het rooster, tussen verschillende gangen bijvoorbeeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.