World’s Best Beer Can Chicken

Het was alweer even geleden dat ik Beer Can Chicken, ook wel bekend als BCC of Bier Blik Kip, had gemaakt. Het werd dus weer hoog tijd. Het testpakket dat ik van BBQ-King.nl kreeg, met daarin onder andere Szeged World's Best Chicken Rub en Chunks Kersen Rookhout, kwam dan ook zeer gelegen. In dit recept heb ik gebruik gemaakt van zowel de rub als het kersen rookhout. Dit alles te samen moet toch wel 's Werelds Beste Beer Can Chicken zijn?
Volg dit recept voor 's werelds beste Bierblik Kip

Ingrediënten

- Een hele Scharrelkip (van ongeveer een kilo)
- 4 eetlepels Szeged World's Best Chicken Rub
- 1 Blik Bier (Halve Liter)

Overige benodigdheden

- BBQ met deksel en thermometer
- BBQ-King Rookhout Cherry Chunks
- Kernthermometer

Bereiding

Smeer de kip goed in met de rub van Szeged en laat de kip minimaal een uur marineren, zodat alle smaken goed in kunnen trekken.

Maak de BBQ klaar om indirect te grillen op een temperatuur van ongeveer 170 á 180 graden. Voor het bereiden van de Beer Can Chicken maken we geen gebruik van het grilrooster. Plaats eerst een aluminium bakje lekbak net iets uit het midden van het kolenrooster en verdeel de hete kolen of briketten over beide zijden van de lekbak. De lekbak hebben we iets uit het midden gezet omdat de kerntemperatuur van de dijen 82 graden dient te worden, terwijl de borst van de kip een kerntemperatuur van 'slechts' 76 graden hoeft te hebben.

Open nu het blik bier en giet ongeveer de helft van het bier eruit. In een glas natuurlijk. Weggooien is tenslotte zonde!

Schuif de kip nu over het blik en controleer de temperatuur van de BBQ. Voeg vervolgens de chunks rookhout toe, door ze zowel tussen de brandende, als nog niet brandende kolen te steken. Op deze manier zorg je er voor dat het roken zo lang mogelijk aanhoudt. Zet de kip nu in het midden van de aluminium lekbak met de borstkant richting de kleinste hoeveelheid kolen en sluit de BBQ met de deksel.

De kip moet nu ongeveer 1,5 uur garen in de BBQ. Controleer regelmatig de temperatuur van de BBQ en meet ook met regelmaat de kerntemperatuur van zowel de borst als de dijen van de kip. Zo weet je zeker dat je de kip niet te ver door laat garen en dus een heerlijks mals resultaat krijgt.

Wanneer de borst van de kip een kerntemperatuur heeft bereikt van 76 graden en de dijen een kerntemperatuur hebben van 82 graden, mag de kip van de BBQ. Laat de kip eerst 10 minuten rusten, dan kunnen de sappen zich herverdelen over de kip. Snijd de kip vervolgens aan met een scherp mes en geniet van je heerlijke malse Beer Can Chicken.

Mijn oordeel

In dit recept maakte ik voor het eerst gebruik van de rub van Szeged en chunks rookhout. Hiervoor gebruikte ik altijd snippers rookhout die ik in aluminium verpakte. Na het gebruik van de chunks roohout van BBQ-King.nl moet ik echter zeggen dat ik wel fan ben. Je kunt de stukken hout zo tussen de kolen schuiven en door ze te verdelen over de brandende en nog niet brandende kolen kun je een lange tijd rook genereren.

Wat betreft de World's Best Chicken Rub van Szeged ben ik ook erg positief. De rub is goed in balans, al houd ik er ook wel van als een rub iets pittiger is. Deze rub is echter zeer geschikt voor iedere eter. Hier thuis werd de smaak ook goed ontvangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bewijs dat je geen robot bent: *