worlds best beer can chicken uitgelicht

World’s Best Beer Can Chicken

Het was alweer even geleden dat ik Beer Can Chicken, ook wel bekend als BCC of Bier Blik Kip, had gemaakt. Het werd dus weer hoog tijd. Het testpakket dat ik van BBQ-King.nl kreeg, met daarin onder andere Szeged World's Best Chicken Rub en Chunks Kersen Rookhout, kwam dan ook zeer gelegen. In dit recept heb ik gebruik gemaakt van zowel de rub als het kersen rookhout. Dit alles te samen moet toch wel 's Werelds Beste Beer Can Chicken zijn?
Volg dit recept voor 's werelds beste Bierblik Kip

Hoofdgerecht

4 personen

2 uur en 40 minuten

Ingrediënten

- Een hele Scharrelkip (van ongeveer een kilo)
- 4 eetlepels Szeged World's Best Chicken Rub
- 1 Blik Bier (Halve Liter)

Overige benodigdheden

- BBQ met Deksel
- Kersen Rookhout
- Kernthermometer

Bereiding

Als je wilt dat de smaken goed in de kip trekken is het belangrijk dat je zowel op als onder de huid rubt. Begin daarom met het losmaken van de huid van de kip, door er voorzichtig met je vingers tussen te gaan en de huid los te trekken. Smeer de kip vervolgens onder de huid goed in met de rub van Szeged en doe hetzelfde aan de buitenkant. Laat de kip nu minimaal een uur marineren, zodat alle smaken goed in kunnen trekken.

Maak de BBQ klaar voor indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 170 á 180 graden. Open nu het blik bier en giet ongeveer de helft van het bier eruit. In een glas natuurlijk. Weggooien is tenslotte zonde!

Schuif de kip nu over het blik en controleer de temperatuur van de BBQ. Voeg vervolgens de chunks rookhout toe, door ze zowel tussen de brandende, als nog niet brandende kolen te steken. Op deze manier zorg je er voor dat het roken zo lang mogelijk aanhoudt. Zet de kip nu op de BBQ en sluit de BBQ met de deksel.

De kip moet nu ongeveer 1,5 uur garen op de BBQ. Controleer regelmatig de temperatuur van de BBQ en meet ook met regelmaat de kerntemperatuur van zowel de borst als de dijen van de kip. Zo weet je zeker dat je de kip niet te ver door laat garen en dus een heerlijks mals resultaat krijgt.

Wanneer de borst van de kip een kerntemperatuur heeft bereikt van 76 graden en de dijen een kerntemperatuur hebben van 82 graden, mag de kip van de BBQ. Laat de kip eerst 10 minuten rusten, dan kunnen de sappen zich herverdelen over de kip. Snijd de kip vervolgens aan met een scherp mes en geniet van je heerlijke malse Beer Can Chicken. Eet smakelijk!

6 reacties

  1. Hey!
    Moet je van de heke kip het vel loshalen om er onder te marineren? Of doe je dat op sommige stukjes zodat er nog wel vel aan de kip blijft zitten?

  2. Lekker! Althans. Heb er mijn eigen twist aan gegeven. Chicken sitter van keramiek gevuld met bier. Kip in de olie en rub. Chicken sitter in een DO en aangevuld met allerlei groentes.

    Jammie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *