falafel burgers uitgelicht

Falafel Burgers

Deze Burger Friday gaan we op de vegetarische toer, want ook dat kan heel lekker zijn! Ja, ik houd enorm veel van vlees en leg graag met regelmaat een mooi stuk op de BBQ. Maar hier thuis eten we lang niet iedere dag vlees. Ook vegetarische gerechten staan hier vaak genoeg op tafel. En dat je vegetarisch kunt BBQ’en bewijst dit recept voor falafel burgers wel. 

Met deze Falafel Burgers ga je een keer voor een vegetarische BBQ!

Hoofdgerecht

4 personen

45 minuten

Ingrediënten

– 4 Hamburgerbroodjes
– 500 gram Gekookte Kikkererwten
– 2 teentjes Knoflook
– 1 Ei
– 2 theelepels Ras el Hanout
– 1 eetlepel Gedroogde Peterselie
– 1 kleine Ui
– 1 handje Paneermeel
– 4 blaadjes Baby Romaine
– 1 Tomaat
– 0,5 Komkommer
– 8 eetlepels Yoghurt
– 1 eetlepel Gedroogde Dille
– Peper & Zout

Overige Benodigdheden

– BBQ met Deksel
– Keukenmachine

Bereiding

Spoel de kikkererwten schoon en laat ze goed uitlekken. Doe ze daarna in de keukenmachine en draai ze tot een grove puree. Doe de kikkererwten puree in een kom en doe er het ei, de ras el hanout, de peterselie en het paneermeel bij. Snijd vervolgens de teentjes knoflook en de ui goed fijn en voeg deze ook toe.

Meng alle ingrediënten goed door elkaar en vorm er 4 gelijke burgers van. Leg deze op een schaal en denk de burgers af met vershoudfolie. Zet de burgers nu voor een half uurtje in de vriezer, zodat het mengsel goed kan opstijven.

Steek nu de BBQ aan en ga hierbij voor een combinatie van directe en indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 230 graden.

Snijd, terwijl de BBQ warm wordt, de tomaat in plakken. Meng in een klein kommetje de yoghurt met de dille en breng dit sausje op smaak met zout en peper. Snijd ook de komkommer vast in dunne schijfjes.

Is de BBQ op temperatuur? Haal de falafel burgers dan uit de vriezer en leg ze direct boven de kolen op de BBQ. Gril ze nu aan beide kanten 2 á 3 minuutjes en verplaats de burgers daarna naar het indirecte gedeelte van de BBQ. Dus niet meer boven de kooltjes. Sluit de BBQ met de deksel en wacht 5 minuutjes.

Snijd ondertussen je broodjes vast open. Als de burgers na 5 minuten van de BBQ gaan, mogen de broodjes, met de gesneden kant naar beneden, op het rooster. Rooster de broodjes een minuutje en haal ze daarna weer van de BBQ.

Begin nu met de onderkanten van de broodjes en smeer er een eetlepel van je yoghurt saus op. Beleg het broodje daarna met een blaadje baby romaine, 2 plakken tomaat, de falafelburger, nog een lepel van de saus, wat schijfjes komkommer en eindig met de bovenkant van de broodjes. Serveer de burgers direct. Eet smakelijk!

Niet het recept dat je zocht?

Klinkt dit als een goed recept? Of ben je toch op zoek naar een ander hamburger recept? Geen probleem! Ik heb een hele collectie burger recepten. Ga er rustig doorheen en kies de hamburger die jij wilt maken.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *