Guacamole Braaibroodjes

Guacamole Braaibroodjies

Een tijd geleden maakte ik al eens deze Zuid-Afrikaanse Braaibroodjies. De Zuid-Afrikaanse tosti, die wordt gegrild boven de braai, het Zuid-Afrikaanse equivalent van de BBQ. Ik kwam voor het eerst in aanraking met deze heerlijke braaibroodjies in 2012, toen we een reis maakten door Afrika. Sindsdien maken we ze regelmatig. En het leuke is dat je, net als bij tosti’s, eindeloos kunt variëren! Je kunt dus nog wel meer braaibroodjies recepten verwachten dit jaar.

gevulde flespompoen uitgelicht

Gevulde Flespompoen

Groenten van de BBQ zijn vaak nog een probleem. Althans, dat is wat ik in mijn omgeving zie. Vlees, vis, toetjes, dat gaat allemaal wel. Maar groenten mis ik vaak. En juist een groentegerecht van de BBQ maakt je BBQ maaltijd compleet. Een gevulde flespompoen van de BBQ is dan ook zeker een aanrader. Weinig werk, een paar ingrediënten en wat geduld. En dan eet je er met meerdere personen van. Zeker het proberen waard!

Deze tarte tatin van rode uien moet je proeven!

Rode Uien Tarte Tatin

Weer een keer een mooi bijgerecht van de BBQ. Of een voorgerecht. Dat kan ook. Een tarte tatin met rode ui. Je hebt er wel een gietijzeren pan voor op de BBQ voor nodig, maar daar kun je zo veel mee. Aardappeltjes bakken, desserts maken en dus ook een tarte tatin op de BBQ bereiden. Prachtig toch? Wij aten de tarte tatin als bijgerecht met 4 personen, maar met 6 moet ook prima kunnen, want we zaten bomvol na het eten!

Gevulde tomaten van de BBQ

Gevulde Tomaten

Zoals al vaker gezegd kan een BBQ niet zonder bijgerechten. En ja, daarvoor kan je in de supermarkt een stokbrood, een bak aardappelsalade en ander standaard spul kopen, maar je kunt ook zelf iets maken met verse ingrediënten. En we kunnen zelfs een stapje verder gaan, want naast een mooi stukje vlees kun je je bijgerechten ook op de BBQ bereiden. Hoeft helemaal niet moeilijk te zijn namelijk. Deze gevulde tomaten heb je bijvoorbeeld zo voorbereid en staan in een handomdraai op tafel. Heerlijk toch?  

courgette haloumi rolletjes uitgelicht

Courgette Halloumi Rolletjes

Laatst maakte ik deze courgette geitenkaas rolletjes en die bevielen goed. Gelijk dacht ik ‘Dit kan ook met andere kazen’. Dus deze keer werden het dezelfde rolletjes, maar dan met halloumi. Halloumi is een kaas, gemaakt van een mengsel van schapenkaas en geitenkaas. Halloumi smelt niet, heeft een heerlijke smaak en past goed bij de courgette. Proberen dus!  

gepofte kastanjes uitgelicht

Gepofte Kastanjes

Een paar weken terug ging ik voor het eerst in de weer met mijn nieuwe BBQ: The Bastard. Een prachtige door Nederlanders ontworpen kamado, waarmee mijn BBQ avontuur weer een nieuw hoofdstuk krijgt. Tijdens het doen van de boodschappen kwam ik bij de groenteman tamme kastanjes tegen en die kende ik nog wel van vakanties naar Spanje, waar ze vaak boven houtskool werden gepoft. Dat moest ik ook maar eens proberen dus, want ik vond het toen altijd super lekker!

Recept: Courgette Geitenkaas Rolletjes

Courgette Geitenkaas Rolletjes

Als de BBQ aan gaat is dat bij veel mensen voornamelijk voor vlees. Bij mij natuurlijk ook vaak, maar ik probeer ook altijd wel een bijgerechtje op de BBQ te maken. Deze keer werden het courgette geitenkaas rolletjes. Een makkelijk recept, met maar een paar ingrediënten en toch heel erg lekker. Ook prima als je veel eters krijgt en kleine hapjes wilt serveren, want door de cocktailprikker heeft men geen bord nodig om deze rolletjes te eten.

Gepofte Aardappel van de BBQ

Gepofte Aardappelen van de BBQ

Een gepofte aardappel is toch altijd wel erg lekker en krijgt bij mij regelmatig de voorkeur boven frietjes als ik uit eten ga. Lekker bij een goede steak, iets lichter en frisser dan frietjes met mayo en dus het ideale bijgerecht. En ook op de BBQ maak je eenvoudig zelf gepofte aardappelen. Neem er even de tijd voor en gebruik de laatste 10 minuutjes om een heerlijke biefstuk of ribeye te grillen.

geitenkaas balsamico pizza uitgelicht

Geitenkaas Pizza

Pizza’s van de BBQ zijn zoveel lekkerder dan gewoon uit de oven. Een pizzasteen is dan ook een waardevolle uitbreiding op je BBQ gereedschap. Door de BBQ goed heet te stoken kun je je pizza’s in 3 tot 5 minuten bakken, net alsof het een echte steenoven is! Deze keer maakte ik pizza’s met geitenkaas, rucola en crema di balsamico. Weer eens wat anders dan de doorsnee pizza’s, maar erg lekker!

zuid afrikaanse braaibroodjies receptt

Zuid-Afrikaanse Braaibroodjies

Deze keer een heel simpel recept dat ik na een reis door Afrika nog een keer thuis moest maken: Braaibroodjies. Tosti’s van de BBQ dus. Tijdens een reis door o.a. Zambia, Malawi, Tanzania en Kenia kregen we ze regelmatig voorgeschoteld door onze Zuid-Afrikaanse gidsen. Uiteraard van de braai. Super lekker! Dit braaibroodjies recept is trouwens een basisrecept. Je hebt ook zoete varianten en variëren is toegestaan. Doen dus!

bbq aardappel schijfjes uitgelicht

BBQ Aardappel Schijfjes

Ik steek regelmatig de BBQ aan en dan wil ik natuurlijk wel een complete maaltijd op tafel zetten. Daarom bereid ik ook regelmatig bijgerechten op de BBQ. Deze keer werden het heerlijk gekruide BBQ aardappel schijfjes. Een simpel recept, maar oh zo lekker bij een steak of ander lekker stuk vlees.