gozleme bbq uitgelicht

Gözleme van de BBQ

Voor dit recept heb ik een uitstapje gemaakt naar de Turkse keuken. Sowieso zijn Köfte en kebabs al erg lekker van de BBQ, maar als het om het eten in Turkije gaat ben ik fan van de Gözleme. Een gevulde deegsnack die er, volgens mij, veel gegeten wordt op straat. Ik ben in dit recept voor een vulling gegaan van spinazie en feta, maar je kunt Gözleme ook vullen met bijvoorbeeld een gehaktmengsel. Dit is mijn recept voor Gözleme van de BBQ. Ik ben benieuwd of je ze gaat proberen!

Een uitstapje naar de Turkse keuken met deze Gözleme van de BBQ!

Voor-/Bijgerecht

4 personen

1 uur en 30 minuten

Ingrediënten

– 300 gram Tarwebloem
– 180 ml Lauwwarm Water
– 5 gram Gedroogde Gist
– 5 gram Suiker
– 3 gram Zout
– 100 gram Verse Bladspinazie
– 50 gram Feta
– Versgemalen Zwarte Peper
– 2 eetlepels Olijfolie

Overige Benodigdheden

– BBQ met Deksel
Pizzasteen
Pizzaschep (optioneel)

Bereiding

Meng de suiker en het gist met het water en laat even staan. Meng ondertussen in een kom het zout door de bloem. Giet nu het mengsel van water, suiker en gist bij de bloem en zout en meng dit met een lepel goed door elkaar.

Bebloem je werkblad en kneed het deeg gedurende 5 minuten goed door, tot een elastische bal.

Leg de deegbal in een kom en dek deze af met een theedoek. Laat het deeg ongeveer een uur rijzen.

Zet nu een pan op laag vuur en laat de verse bladspinazie hier in slinken. Laat dit afkoelen en verbrokkel daarna de feta en voeg dit toe aan de spinazie. Breng op smaak met versgemalen zwarte peper en zet even aan de kant.

Steek ook de BBQ vast aan en maak deze klaar voor het gebruik van je pizzasteen. De temperatuur moet ongeveer 230 graden zijn. Leg de pizzasteen vast op de BBQ om voor te verwarmen.

Is het deeg gerezen en is de BBQ heet? Dan wordt het tijd om het deeg uit te rollen en de gözleme te bereiden. Verdeel het deeg in 8 gelijke delen en rol deze uit op een bebloemd werkblad. De dikte van het uitgerolde deeg moet ongeveer 3 mm zijn.

Beleg van iedere deeglap de helft met het mengsel van spinazie en feta, waarbij je ongeveer 1,5 cm van de rand sowieso vrij houdt. Vouw het niet belegde deel van het deeg over het belegde deel en vouw alle randen nog een keer om.

Bestrijk de gözleme met een klein beetje olijfolie als je deze op de pizzasteen legt. Bak de gözleme 5 tot 7 minuutjes, tot het deeg gaar is en een mooi kleurtje krijgt.

Laat de gebakken gözleme een paar minuutjes afkoelen en snijd ze daarna in stukken. Serveer op een mooie plank. Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *