gevlinderde kip uitgelicht

Gevlinderde Kip

Een hele kip kun je op diverse manieren bereiden op je BBQ. Je kunt voor de klassieke Beercan Chicken gaan, een rotisserie er bij pakken en voor kip aan het spit gaan of je vlindert de kip en bereid hem plat op het rooster. Dat laatste gaan we doen in dit recept. Gevlinderde kip kent overigens allerlei benamingen. Spatchcock chicken en roadkill chicken zijn beide ook gevlinderde kippen die volgens de bereidingswijze hieronder kunnen worden bereid. Wat mij betreft is de gevlinderde kip dé manier om een kip te bereiden […]

ribeye roast uitgelicht

Ribeye Roast

Waar ik grotere steaks met regelmaat middels de reverse sear methode bereid, was ik ook wel eens benieuwd naar het resultaat van een ribeye roast die je niet in steaks snijdt, maar in zijn geheel langzaam gaart (en rookt) tot een mooie kerntemperatuur, maar vervolgens niet afgrilt. Dus ging ik met een mooie Black Angus Ribeye Roast van The Butchery aan de slag, voorzag de buitenkant van een mooie laag zout, peper en knoflook granulaat en gaarde de ribeye roast in ongeveer 2 uur tot een prachtig eindresultaat. Het vlees […]

porchetta uitgelicht

Porchetta

De Porchetta is zo’n BBQ klassieker die al een tijdje op de to-do lijst stond om een recept voor te schrijven. Deze Italiaanse rollade wordt gemaakt van buikspek met zwoerd en gevuld met verschillende kruiden en specerijen. Het is de truc om het zwoerd van de Porchetta mooi krokant te krijgen en bij een eerdere poging een paar jaar terug was ik daar nog niet erg tevreden over. Dit keer ging het een stuk beter, met een heerlijke rollade als eindresultaat. Zeker een aanrader om eens te proberen dus!

iberico ribfingers uitgelicht

Iberico Rib Fingers

Wellicht heb je de Iberico Rib Fingers onlangs al eens voorbij zien komen en dacht je net als ik: ‘wat zijn rib fingers?’. Laat ik dan beginnen door te zeggen dat rib fingers eigenlijk het vlees is dat normaal tussen de botjes van een sparerib zit. Sparerib vlees dus, dat is alvast een goed begin. Maar waarom zie je die rib fingers voornamelijk van Iberico vlees voorbij komen? Dat heeft te maken met de wijze waarop Iberico varkens verdeeld worden en dan met name de wijze waarop het buikspek wordt […]

brisket uitgelicht

Brisket

De Brisket. Hij stond al heel lang op het lijstje om te proberen, maar steeds kwam het er niet van. Of stelde ik het steeds uit, door de verhalen over hoe moeilijk dit stuk vlees is om perfect te bereiden? Een beetje van beiden denk! Maar ik heb het inmiddels geprobeerd en kan het iedereen aanraden. Het resultaat was niet zo perfect als je soms op social media in video’s voorbij ziet komen, maar het vlees was zeker niet droog, de gebruikte rub paste erg goed bij het vlees en […]

porterhouse steak uitgelicht

Porterhouse Steak

Als je vooral liefhebber van een goede steak op de BBQ bent is er nog altijd genoeg te variëren. Het aanbod in steaks is enorm en iedere steak heeft weer zijn eigen kenmerkende smaak en textuur. Ik ging dit keer voor een mooie Porterhouse Steak, die ik eerst langzaam gaarde en tot slot nog even goed heet af grilde. Waarom deze steak een Porterhouse heet en geen T-bone leg ik je hieronder trouwens uit. Wat is het verschil tussen een Porterhouse Steak en een T-bone Steak? Zo op het eerste […]

bavette rollade uitgelicht

Bavette Rollade

Bavette van de BBQ is altijd een goed idee. In een eerder recept legde ik al uit hoe je een bavette op de BBQ bereidt. In dit recept gaan we ook met een lekkere bavette aan de gang, maar maken we er een bavette rollade van. Die vullen we met heerlijke ingrediënten, waarna we hem eerst rustig garen en vervolgens nog even afgrillen. Dan nog een paar minuutjes geduld om de rollade van bavette te laten rusten, om hem vervolgens in mooi plakken te snijden en te serveren. En wat […]

lomo al trapo uitgelicht

Lomo al Trapo

Lomo al trapo is zo’n gerecht dat heel lang op mijn to-do list heeft gestaan, maar dat er steeds niet van kwam. To nu! Want ik heb er eindelijk een theedoek bij gepakt en ben voor dit mooie gerecht gegaan. Lomo al trapo betekent letterlijk vertaald lende in doek en dat is dus ook wat dit gerecht is. De lomo al trapo is een ossenhaas in een zoutlaag, ingewikkeld in een theedoek. Die knoop je dicht met slagerstouw en gaat rechtstreeks op de hete kolen. Je hebt dan ook geen […]

gegrilde bavette uitgelicht

Gegrilde Bavette

Bavette op de BBQ is tegenwoordig erg populair en in dit recept vertel ik je precies hoe ik Bavette BBQ, door twee methodes met je te delen. De populariteit van bavette is overigens niet onterecht, want het is een heerlijk stuk vlees! Bavette is ook wel bekend als vinkelap of flank steak en is wat grover van structuur dan de wat verfijndere steaks. Dat maakt het vlees uniek qua smaak en textuur en niet te vergelijken met een ossenhaas , kogelbiefstuk of ribeye van de BBQ. Bavette wordt uit de […]

tomahawk steak uitgelicht

Tomahawk Steak

Als BBQ liefhebber ben je ongetwijfeld ook fan van een mooi groot stuk vlees van de BBQ en een mooie Tomahawk Steak moet je dan ook echt eens proberen. Een mooie grote tomahawk steak is zeer geschikt om via de reverse sear methode te bereiden. Daarnaast ziet dit stuk vlees er met het uitstekende bot natuurlijk heel gaaf uit. Ben je nog niet bekend met de reverse sear methode? Geen paniek! In het recept leg ik je uit wat het inhoudt en hoe het werkt. Snel een mooie tomahawk halen […]

Zalm van een Plankje

Zalm van een Plankje

Gerookte zalm, warm of koud, ik vind het heerlijk! En warm gerookte zalm kun je heel eenvoudig zelf bereiden op de BBQ. Hiervoor heb je in feite alleen een BBQ met deksel en een cederhouten rookplankje voor nodig. Oké, een mooi stuk zalm is ook niet onbelangrijk! Zonder verder veel smaken is warm gerookte zalm al erg lekker, maar in deze klassieke combinatie met citroen en dille wordt het helemaal smullen!  

Cote de Boeuf BBQ

Côte de Boeuf

Als je eenmaal een beetje BBQ verslaafd bent, wil je natuurlijk met mooie, grote stukken vlees aan de gang op de BBQ. De Cote de Boeuf staat waarschijnlijk dan ook wel op je to-do lijstje. Dit prachtige stuk rundvlees is het lekkerst als je het reverse sear bereidt. Dat wil zeggen dat je de Cote de Boeuf eerst indirect gaart op lage temperatuur, waarna je het boven directe hitte op hogere temperatuur af grilt. Het resultaat? Een heerlijk mals stuk rundvlees! Reverse sear Cote de Boeuf is wat mij betreft […]