porterhouse steak uitgelicht

Porterhouse Steak

Als je vooral liefhebber van een goede steak op de BBQ bent is er nog altijd genoeg te variëren. Het aanbod in steaks is enorm en iedere steak heeft weer zijn eigen kenmerkende smaak en textuur. Ik ging dit keer voor een mooie Porterhouse Steak, die ik eerst langzaam gaarde en tot slot nog even goed heet af grilde. Waarom deze steak een Porterhouse heet en geen T-bone leg ik je hieronder trouwens uit.

Porterhouse Steak
Porterhouse Steak

Wat is het verschil tussen een Porterhouse Steak en een T-bone Steak?

Zo op het eerste oog zou je zeggen dat er eigenlijk geen verschil is tussen een Porterhouse steak en een T-bone steak. Begrijpelijk, want ze lijken erg op elkaar met dat T-vormige bot met vlees aan beide kanten. Toch is de Porterhouse steak niet hetzelfde als een T-bone steak. Of eigenlijk moet ik zeggen dat een T-bone niet hetzelfde is als een Porterhouse, want een Porterhouse Steak is wel een T-bone steak maar een T-bone Steak is niet per se een Porterhouse Steak. Snap je hem nog?

Zowel de Porterhouse steak als de T-bone worden gesneden (of eigenlijk gezaagd) uit de lende van het rund. Dit betekent dat beide aan de ene kant de ossenhaas bevat en aan de andere kant de entrecote. Echter wordt de T-bone uit de voorkant van de lende gehaald, terwijl de Porterhouse meer naar achteren zit. Dit betekent dat je bij een Porterhouse Steak meer ossenhaas hebt dan bij een T-bone.

Maar wanneer is een T-bone Steak dan geen T-bone meer, maar een Porterhouse Steak? Daar zijn officiële regels voor, waarbij gekeken wordt naar de grootte van de ossenhaas. Om een T-bone Steak te mogen zijn moet de ossenhaas op het breedste deel minimaal 1,3 centimeter groot zijn. Is de ossenhaas op het breedste deel minimaal 3,18 centimeter groot? Dan heb je een Porterhouse Steak.

Qua bereiding zit er overigens geen verschil tussen de Porterhouse Steak en de T-bone.

porterhouse steak recept
Recept afdrukken Pin recept Deel op Facebook
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd: 30 minuten
Bereidingstijd: 1 uur
Totale tijd: 1 uur 30 minuten
Porties: 4

Overige Benodigdheden:

Instructies

 • Haal de Porterhouse steak uit de koeling. Is het vlees vacuüm verpakt? Haal het vlees dan ook uit de verpakking, zodat het vlees even op adem kan komen.
 • Steek ondertussen de BBQ aan en ga hierbij voor indirecte hitte en een temperatuur van 100 tot 120 graden.
 • Is de BBQ op temperatuur? Steek dan de probe van je kernthermometer in het midden van het vlees (let op dat de punt niet tegen het bot aan zit) en leg de Porterhouse Steak op de BBQ. Sluit de BBQ met de deksel en gaar de steak tot een kerntemperatuur van 48 graden.
 • Bij bovenstaande stap kun je natuurlijk gebruik maken van rookhout om het vlees een mooie rooksmaak mee te geven. In mijn blog over rookhout vind je een mooi overzicht met houtsoorten die je kunt gebruiken.
 • Is de kerntemperatuur van 48 graden bereikt? Dan mag de Porterhouse Steak even van de BBQ. Maak de BBQ nu gereed voor directe hitte en een temperatuur van 230 graden, zodat je de steak af kunt grillen.
 • Is de BBQ klaar om te grillen? Leg de steak dan weer terug op de BBQ en gril hem 2 minuten per kant af boven de hete kolen. Haal de Porterhouse Steak vervolgens weer van de BBQ en laat hem 5 minuutjes rusten voor je het vlees aansnijdt. Dat aansnijden doe je door het vlees aan beide zijden eerst van het bot los te snijden, waarna je er mooie plakken van snijdt. Die plakken kun je vervolgens op smaak brengen met versgemalen zwarte peper en grof zeezout. Eet smakelijk!
BBQ Junkie maakt gebruik van affiliate links in recepten en blogs. Door op één van deze links te klikken kom je bijvoorbeeld terecht bij Bol.com, Vanbeekumspecerijen.nl of Amazon. Als je vervolgens iets bij één van deze webwinkels koopt, ontvang ik daar commissie over, zonder dat jij extra betaalt. Zo steun je BBQ Junkie simpel tijdens het online shoppen!
Porterhouse Steak

2 reacties

  • Als je een Porterhouse steak serveert en je wilt hem op de draad snijden, dan zou je inderdaad niet snijden zoals op de foto. Overigens maakt het voor de ossenhaas niets uit, want die is toch wel zacht 😉

   Daarnaast ben ik van mening dat het bij een goede kwaliteit vlees niet zo’n ramp is om eerst met de draad mee te snijden en vervolgens hapklare stukken op de draad. En een Porterhouse of T-Bone serveert nou eenmaal mooier wanneer deze zoals op de foto gesneden is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *