brisket uitgelicht

Brisket

De Brisket. Hij stond al heel lang op het lijstje om te proberen, maar steeds kwam het er niet van. Of stelde ik het steeds uit, door de verhalen over hoe moeilijk dit stuk vlees is om perfect te bereiden? Een beetje van beiden denk! Maar ik heb het inmiddels geprobeerd en kan het iedereen aanraden. Het resultaat was niet zo perfect als je soms op social media in video’s voorbij ziet komen, maar het vlees was zeker niet droog, de gebruikte rub paste erg goed bij het vlees en de smokering was erg mooi. Al met al dus een prima eerste keer brisket, die smaakt naar meer.

brisket recept
brisket uitgelicht

Wat is brisket?

De brisket is een stuk rundvlees dat gesneden wordt uit de borst van een rund. Het is van zichzelf niet het meest malse stukje van de koe en heeft daarom een low & slow bereiding nodig.

De brisket bestaat uit 2 delen: de flat en de point. Dit zijn 2 spieren. De flat is de vierkante spier onderop en de point is een driehoekig stuk dat bovenop de flat ligt. Gezamenlijk noem je het een whole packer, maar je kunt ook alleen de point van een brisket kopen en deze bereiden.

Ik ben voor een Brisket point gegaan. Allereerst omdat je bij een whole packer al snel over 6,5 kg vlees praat, terwijl een Brisket point al verkrijgbaar is vanaf ongeveer 2,5 kilo. Daarnaast is alleen de point gemakkelijker te bereiden dan een whole packer. Voor een eerste keer is alleen de point nemen dus een goed idee.

brisket recept smokefire

Waarom is brisket zo moeilijk te bereiden?

Dat een brisket zo moeilijk is, kom een beetje uit het BBQ wedstrijd circuit. Daar zegt men wel eens dat de brisket een eigen wil heeft en dat iedere brisket anders reageert op dezelfde bereiding. En aangezien het tijdens een BBQ wedstrijd gaat om het perfect bereiden en serveren van onder andere de brisket gaat, is niet iedere deelnemer altijd even enthousiast over dit stuk vlees.

Toen ik thuis aan de slag ging met de brisket bleek dat bereiding echter niet zo enorm moeilijk is. Rubben, injecteren, roken en inpakken zijn eigenlijk de stappen die je doorloopt. Daarbij is de kerntemperatuur belangrijk, maar ook zeker het voelen of het vlees gaar is.

Wat daarnaast extra belangrijk is bij de brisket, dat is de kwaliteit van het vlees. Voor het beste resultaat heb je een brisket met genoeg vetmarmering in het vlees nodig. Het is daarom verstandig om voor een brisket van een goed vleesras te gaan, dat goed is afgemest om genoeg van die vetmarmering te creëren. Ik ging voor een USA Black Angus Brisket van The Butchery. Een mooi stuk van 3,5 kilo, waar na het trimmen en de bereiding nog ongeveer 2 kilo van over was.

Zeg ik met bovenstaande dat een brisket bereiden niet moeilijk is? Nee, zeker niet. De bereidingswijze op zich is niet lastig, maar een perfect resultaat is het moeilijke aan dit stuk vlees. Maar met een iets minder dan perfect resultaat kun je naar mijn mening nog steeds een heerlijk stuk vlees op tafel zetten. Wellicht zou je dan tijdens een wedstrijd niet de hoge beoordelingen krijgen, maar daar heb je thuis als het goed is niet mee te maken. Ik zou de brisket dus zeker op de to-do lijst zetten en hem eens proberen!

Mijn brisket recept

Omdat het mijn eerste keer brisket bereiden was heb ik me vooraf goed ingelezen over dit stuk vlees en de bereiding er van. Ik heb besloten het mezelf daarbij niet te ingewikkeld te maken en ben dus voor de point van een Black Angus rund gegaan. Een mooi stuk vlees van ongeveer 3,5 kilo.

brisket recept verpakt

De voorbereidingen voor de brisket heb ik de avond van te voren gedaan. Wat ik na het uitpakken van de brisket eerst heb gedaan is het zogenaamde ‘trimmen’. Hierbij snijd je overtollig vet aan de buitenzijde van de brisket point weg. Op de bovenkant van de brisket zit een dikke laag vet, waar ook harde stukken in zitten. Dit vet snijd je zoveel mogelijk weg. Dit omdat de harde stukken vet niet smelten tijdens de bereiding en je BBQ rub pakt niet goed op een laag vet en trekt dan niet in het vlees. Ook eventuele loshangende stukjes vlees en vet snijd je rondom weg.

Na het trimmen had ik nog zo’n 2,5 kilo brisket point over. Deze heb ik in de rub gezet (ik ging voor de Beef or Steak rub van Grate Goods) en vervolgens heb ik de brisket ingepakt in vershoudfolie. De brisket ging in een schaal en mocht een nachtje terug in de koeling.

Vervolgens heb ik een pan water opgezet en daar een runder bouillonblokje in opgelost. De bouillon kan dan een nachtje afkoelen, zodat je deze koud in het vlees kunt injecteren.

brisket recept uitgepakt
brisket recept gerubt

Voor de bereiding had ik de verwachting zo’n 8 tot 9 uur nodig te hebben. De volgende ochtend heb ik daarom om 8.30 uur de Weber SmokeFire aangezet. Ik ben daarbij voor Hickory pellets gegaan, om de brisket van een mooie rooksmaak te voorzien.

Terwijl de BBQ warm werd heb ik de brisket uit de koeling gehaald en om de 2 cm geïnjecteerd met de bouillon. Daarna heb ik de brisket uit het verhoudfolie gehaald en gewacht tot de Weber op temperatuur was.

Toen de BBQ zo ver was heb ik de brisket op het BBQ rooster gelegd en nog even voorzien van 2 probes van de kernthermometers. Eentje zou ook genoeg zijn, maar zo’n eerste keer neem je toch het zeker voor het onzekere. BBQ dicht en rustig garen tot een kerntemperatuur van 72 graden.

Zo’n 3,5 uur later was de kerntemperatuur van 72 graden al bereikt en was het tijd om de brisket in te pakken in aluminiumfolie. De rest van de bereiding vindt ingepakt plaats, zodat de brisket verder kan garen in zijn eigen stoom. Zo gaat er minder vocht verloren en krijg je een sappiger resultaat.

brisket recept ingepakt

Ingepakt mocht er ook weer een probe van de kernthermometer in het vlees, zodat ik de temperatuur verder in de gaten kon houden. De brisket mag verder garen tot een kerntemperatuur van 92 graden en vanaf dat moment is het een kwestie van prikken en voelen. In theorie is een brisket bij een kerntemperatuur van 92 graden namelijk klaar, maar dat hoeft niet te betekenen dat het vlees dan ook mals is. Door met de probe van een kernthermometer of een satéprikker in het vlees te prikken voel je hoe zacht de brisket daadwerkelijk is. Voelt dit aan alsof je door zachte boter prikt? Dan is je brisket klaar.

Uiteindelijk duurde dit bij mij nog zo’n 4 uur, waardoor ik een kleine 8 uur bezig ben geweest. De brisket mocht van de BBQ en heb ik hem uitgepakt en nogmaals ingepakt in een nieuwe laag aluminiumfolie. Zo heb ik de brisket een uur laten rusten in een koelbox, waarna ik het vlees opnieuw heb uitgepakt en het dunne plakken heb gesneden.

Het resultaat was een heerlijke brisket, met een mooie bark en een perfecte rookring. Het vlees was zeker niet zo sappig als je soms in video’s op social media ziet, maar was verre van droog en smaakte heerlijk. Kortom: een resultaat om zeer tevreden over te zijn en deze brisket smaakte naar meer!

brisket recept
Recept afdrukken Pin recept Deel op Facebook
5 van 3 stemmen
Voorbereidingstijd: 12 uur
Bereidingstijd: 9 uur
Rusttijd: 1 uur
Totale tijd: 22 uur
Porties: 8 personen
calorieën: 717kcal

Ingrediënten:

Overige Benodigdheden:

Instructies

 • De bereiding van de brisket begint met het voorbereiden de avond van te voren. Het vlees moet namelijk getrimd en gerubt worden en het is verstandig de bouillon alvast te maken.
 • We beginnen met het vlees. Haal de brisket point uit de verpakking en leg hem op een grote snijplank. Snijd nu met een scherp mes het meeste vet van de bovenkant weg. Met name de harde stukken mogen worden weggesneden, want deze smelten niet tijdens de bereiding.
 • Snijd daarna loshangende stukjes vlees en vet rondom weg en dep het vlees droog met keukenpapier. Bestrooi de brisket daarna met je favoriete BBQ rub voor rundvlees en wrijf deze in het vlees.
 • Nu mag de brisket worden ingepakt in vershoudfolie en een nachtje doorbrengen in de koeling.
 • Zet nu ook alvast een pan met water op het vuur en los hier het bouillonblokje in op. De bouillon kan dan ook een nachtje afkoelen, voor je de brisket er mee injecteert.
 • Begin de volgende dag op tijd met het aansteken van de BBQ. Houdt rekening met een bereiding van zo’n 9 uur, plus een uur rusten. Zo’n 10 uur voordat je wil eten moet de BBQ dus gereed zijn om de brisket er op te leggen.
 • Steek de BBQ aan en ga hierbij voor indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 100 graden.
 • Haal ondertussen de brisket uit de koeling en injecteer deze om de 2 cm met de runderbouillon.
 • Is de BBQ op temperatuur? Voeg dan eerst je rookhout toe aan de brandende kolen. Haal daarna de brisket uit het vershoudfolie en leg hem op de BBQ. Steek de probe van je kernthermometer in het vlees en sluit de BBQ met de deksel.
 • Gaar de brisket nu tot een kerntemperatuur van 72 graden. Dit duurde bij mij ongeveer 3,5 uur.
 • Is de kerntemperatuur van 72 graden bereikt? Dan is het tijd om de brisket in te pakken. Doe dit in aluminiumfolie of butcher paper. Steek na het inpakken de probe van je thermometer weer in het vlees, leg de brisket terug op de BBQ en sluit de BBQ met de deksel.
 • De brisket mag nu doorgaren tot een kerntemperatuur van 92 graden. Dit duurde bij mij nog ongeveer 4 uur.
 • Is de kerntemperatuur van 92 graden bereikt? Dan wordt het tijd om met de probe van je kernthermometer of een satéprikker te voelen of de brisket klaar is. Prik de probe of prikker op meerdere punten in de brisket. Voelt het alsof je in zachte boter prikt? Dan is je brisket klaar en mag hij van de BBQ. Bij mij was dit uiteindelijk bij een kerntemperatuur van 93 graden, maar het kan zijn dat het nog iets langer duurt.
 • Haal de brisket nu uit het aluminiumfolie of butcher paper en pak het opnieuw strak in. Laat het vlees nu een uur rusten (eventueel in een koelbox).
 • Na een uur mag het vlees weer worden uitgepakt en is het tijd om de brisket aan te snijden. Doe dit met een lang mes en snijd rechte plakken van ongeveer 0,5 cm dik. Serveer de brisket daarna direct. Eet smakelijk!

Notities

Is je Brisket eerder klaar dan je had verwacht? Dan kun je hem net als in het recept hierboven inpakken in aluminiumfolie. Daarna wikkel je hem in een (oude) handdoek en leg je hem in een koelbox. Je kunt je brisket dan prima 2 uurtjes warm houden en hoeft hem niet meer opnieuw op warmen.

Benadering van voedingswaarden

Calories: 717kcal | Carbohydrates: 8g | Protein: 92g | Fat: 33g | Saturated Fat: 12g | Polyunsaturated Fat: 1g | Monounsaturated Fat: 15g | Cholesterol: 271mg | Sodium: 382mg | Potassium: 1530mg | Fiber: 1g | Sugar: 0.4g | Vitamin A: 329IU | Vitamin C: 2mg | Calcium: 148mg | Iron: 13mg
BBQ Junkie maakt gebruik van affiliate links in recepten en blogs. Door op één van deze links te klikken kom je bijvoorbeeld terecht bij Bol.com, Vanbeekumspecerijen.nl of Amazon. Als je vervolgens iets bij één van deze webwinkels koopt, ontvang ik daar commissie over, zonder dat jij extra betaalt. Zo steun je BBQ Junkie simpel tijdens het online shoppen!

16 reacties

 1. 3 sterren
  prima receopt, echt denk ik dat het injecteren met Runderbouillon toch wel een beetje ‘not done’ is. Als je een goed stuk vlees heb, dan zou dat eigenlijk niet nodig moeten zijn.
  Ook denk ik dat de tijd nog wel wat kort is, 8 uur lijkt mij zeker niet kort, maar ook niet echt bijzonder lang, zeker als je BBQ op 100 graden staan lijkt het me wat raar dat je Briket dan op 92 is…

  • Bij de brisket wordt met grote regelmaat geïnjecteerd, omdat dit vlees van zichzelf niet al te veel vet bevat en dus wel wat hulp kan gebruiken. Ga op het internet kijken en het zal gebeuren in veel van de recepten die je vindt. Not done vind ik dan ook een beetje overdreven, maar prima als jij besluit dat niet te doen.

   Wat betreft de kooktijd kan ik niet zoveel met je opmerking. Allereerst had ik een point en geen hele brisket, dus dat maakt al verschil. Daarnaast is ieder stuk vlees anders en kun je dus niet aan de hand van het woord brisket concluderen of het lang of kort heeft geduurd. Daarbij was ik er toch echt zelf bij, dus ik weet wel hoe lang ik bezig ben geweest.

 2. 5 sterren
  Heerlijke recept! Goede uitleg en is gewoon hartstikke duidelijk. Ik heb het zelf gedaan in Butcher paper i.p.v. aluminiumfolie en elke 45/60 minuten gesprayd met water om zoveel mogelijk het vlees sappig te houden (is uiteraard een eigen keuze).

  Ik was uiteindelijk ruim 8 uur bezig maar heb wel de temperatuur van de bbq tussen de 110 en 120 graden gehad.

  Bedankt voor het recept!

 3. 5 sterren
  Vandaag voor de tweede keer met je recept aan de slag. De eerste keer was mijn rooster temperatuur te hoog waardoor ik het vlees al na anderhalf uur moest inpakken. Het was lekker van smaak maar droog. Nu ook geïnjecteerd en stabielere temperatuur.
  Stukjes wiskey -oak er bij, ben beniewd!

 4. 3 sterren
  Ik ga vnnacht met een wholepacker beginnen.
  Na trimmen weegt deze nog zo’n 4,8 kg.
  Goed dat we morgen eters hebben.

  In Texas werd me geadviseerd om te injecteren, daar we in Europa geen zogenoemde “prime cut” hebben. Deze blijven in Texas(vooral)
  Bij Black’s injecteren ze niet ivm de grote schaal (circa 175 kg brisket verkoop per dag) en door hun qualiteit vlees.

  Dus getrimd, geinjecteerd en gerubt. Nu ingepakt in folie en rond 00 u gaat de fik in de kamado.
  Keteltemperatuur 110 gr C
  En we gaan zien hoe lang het duurt.
  Mesquite/ahorn rookhout mix

 5. Vraagje! We hebben afgelopen weekend voor de 1e keer brisket op de bbq klaargemaakt. Erg lekker! Ik kom er alleen niet zo goed uit wat hier nou het beste bij kan kwa bijgerechten.

  Dag 1 gecombineerd met zoete aardappel en mais
  Dag 2 met een Thaise salade op broodjes

  Het was heerlijk .. maar had het idee dat andere smaken wellicht beter passen. Iemand een idee?

  • Uiteindelijk is brisket en deze bereiding wel echt de typische Amerikaanse BBQ. Als je daar een BBQ restaurant bezoekt zal je dan waarschijnlijk ook gaan voor baked beans, coleslaw en pickles als sides. Maar uiteindelijk past dit gerecht bij heel veel gerechten. Ik zou het zo serveren bij de boerenkool stamppot bijvoorbeeld 🙂

  • Goedemiddag Hans, bedankt voor je bericht! Ik zou het restant in grote stukken snijden en dan met wat vocht in de Dutch Oven nog wat stoven, tot die stukken bijna vanzelf uit elkaar vallen. Dan eventueel nog wat gekarameliseerde uien en naar behoefte wat van je favoriete BBQ saus door het geheel mengen en dan verwerken tot pulled beef.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *