kip grillworst kaas uitgelicht

Kip Grillworst met Kaas

Vandaag een recept dat al heel lang op mijn lijstje stond, maar waar ik steeds maar niet aan toe kwam: Kip grillworst met kaas! Ik vind het zó lekker om een stukje bij de slager te halen. En dan op een wit bolletje of gewoon een plakje om even te snacken. Heerlijk! Dat wilde ik dus zelf ook wel eens proberen te maken. Want dat kan toch niet zo moeilijk zijn? Is het dus ook niet! Al is het wel belangrijk er even goed de tijd voor te nemen. Maar dan heb je wel iets enorm lekkers!

kip grillworst kaas recept
Recept afdrukken Pin recept Deel op Facebook
4.50 van 6 stemmen
Voorbereidingstijd: 1 uur 20 minuten
Bereidingstijd: 1 uur 10 minuten
Totale tijd: 2 uur 30 minuten
Porties: 2 personen
calorieën: 400kcal

Ingrediënten:

  • 300 gram Kipgehakt
  • 100 gram Kaas (aan 1 stuk)
  • 5 eetlepels BBQ Rub

Overige Benodigdheden:

Instructies

  • Neem een mengkom en doe hier het kipgehakt in. Snijd de kaas in blokjes van 1 cm en voeg ze toe aan het kipgehakt. Meng alles goed door elkaar.
  • Leg op je aanrechtblad twee stukken vershoudfolie van ongeveer 50 cm, deels overlappend met elkaar. Neem nu je mengsel van kipgehakt en kaas en vorm een worst van ongeveer 5 cm dik op het folie. Rol de worst in vershoudfolie tot deze stevig is ingepakt. Neem nu nogmaals de vershoudfolie en rol de ingepakte worst stevig in nog een aantal lagen folie. Leg de worst een uurtje in de koeling om op te stijven.
  • Vul ondertussen de soeppan nu voor de helft met water en zet dit op het vuur tot het kookt. Draai dan het vuur laag.
  • Haal de worst weer uit de koeling en steek de probe van je kernthermometer er in. Leg de worst nu voorzichtig in de pan met water en blancheer de worst tot deze een kerntemperatuur van 70 graden heeft bereikt. Zorg dat het water net niet kookt, door het vuur af en toe uit te zetten.
  • Heeft de worst de kerntemperatuur van 70 graden bereikt? Schep de worst dan uit de pan en leg hem op een bord. Laat de worst een beetje afkoelen, terwijl je de BBQ aansteekt.
  • Ga met de BBQ voor directe hitte en een temperatuur van ongeveer 180 graden. Strooi de BBQ rub op een bord. Haal vervolgens de worst uit de folie en dep hem rondom droog met keukenpapier. Rol de worst daarna door de rub, tot de worst rondom bedekt is met kruiden.
  • Is de BBQ op temperatuur? Grill de worst dan in 10 minuten rondom lekker krokant. Haal de worst daarna van de BBQ en laat hem volledig afkoelen. Of proef stiekem alvast een stukje en laat hem daarna afkoelen. Eet smakelijk!

Benadering van voedingswaarden

Calories: 400kcal | Carbohydrates: 3g | Protein: 39g | Fat: 26g | Saturated Fat: 12g | Polyunsaturated Fat: 3g | Monounsaturated Fat: 9g | Trans Fat: 0.1g | Cholesterol: 186mg | Sodium: 500mg | Potassium: 861mg | Fiber: 0.3g | Sugar: 1g | Vitamin A: 347IU | Vitamin C: 0.3mg | Calcium: 384mg | Iron: 2mg
BBQ Junkie maakt gebruik van affiliate links in recepten en blogs. Door op één van deze links te klikken kom je bijvoorbeeld terecht bij Bol.com, Vanbeekumspecerijen.nl of Amazon. Als je vervolgens iets bij één van deze webwinkels koopt, ontvang ik daar commissie over, zonder dat jij extra betaalt. Zo steun je BBQ Junkie simpel tijdens het online shoppen!
Kip Grillwors met Kaas? Die maak je gewoon zelf!
Kip Grillwors met Kaas? Die maak je gewoon zelf!

39 reacties

  1. Hallo bbq junkie , ik wil ook een grillworst gaan maken en mijn vraag is of je het gehakt niet gaat kruiden ? Of is alleen de rub genoeg voor de smaak ?

    • Hi Gert,

      Omdat je de worsten door de kruiden rolt voor het af grillen vind ik het niet nodig om het gehakt ook al op smaak te brengen. Ik denk dat het dan snel te veel wordt. Wil je toch het gehakt kruiden, wees dan zuinig met zout 🙂

  2. Beste bbq junkie, wanneer je de worst in folie in de pan legt heb je dan een kern thermometer door de folie gestoken of kook je hem enige tijd en dan temp meten? Groet mathie

  3. Goede morgen, ik heb de grillworst gisteren volgens recept gedaan en moet zeggen dat het aardig gelukt is.Ik vond het iets te droog,hoe kan ik ervoor zorgen dat het iets sappige wordt?

    • Hi Bjorn, goed om te horen dat het redelijk gelukt is. Als de worst iets te droog is, kun je 2 dingen doen: korter grillen, of tot een lagere temperatuur blancheren. Ik zou er persoonlijk voor kiezen om dan korter te grillen. Succes bij een volgende poging!

  4. Dat folie verhaal snap ik niet helemaal.
    Je moet 2 keer ongeveer 50 cm af scheuren.
    En dan iets over lappen hoe bedoel je dat??
    En hoe vaak dit dan herhalen of alleen deze 2 stukken.
    Verder is me alles goed duidelijk hahaha

    • Hi Miep,

      De breedte van je vershoudfolie is te kort om de grillworst goed in te rollen. Uit mijn hoofd is dat zo’n 30 c breed. Je scheurt daarom 2 stukken vershoudfolie af die ongeveer 50 cm lag zijn.

      De eerst leg je op je aanrechtblad en de tweede leg je daar overlappend overheen, zodat je uiteindelijk een formaat van ongeveer 50 x 50 cm hebt. Hierin verpak je de rauwe worst door hem stevig op te rollen. Ik vind het zelf makkelijk om de uiteinden dan dicht te knopen.

      Als je dit hebt gedaan herhaal je het proces nog een keer, zodat de boel goed ingepakt is. Daarna mag d worst in de koeling om op te stijven.

      Ik hoop dat het zo duidelijker is! Het staat nog op de planning om dit recept uit te breiden met stap voor stap foto’s, maar dat zal nog even duren.

      Succes!

  5. Goedemiddag,
    ik wil graag uw grillworst proberen te gaan maken. Welke bbq-rub moet ik nemen? Er worden nl meerdere aangeboden bij uw link.
    Vriendelijke groet,
    Nienke

    • Ik denk dat de hoveelheid vet in het gehakt dan te laag is geweest. Heb je kant-en-klaar gehakt gebruikt of zelf gedraaid van kippendijen? Mijn ervaring is dat je met zelf gehakt draaien beter weet hoeveel vet er in je gehakt gaat.

  6. 5 sterren
    Zojuist voor de eerste keer deze grillworst gemaakt. Wat een winnaar! Makkelijk en super smaakvol. Binnen no-time was alles op.

  7. 5 sterren
    Heerlijk recept! Heb de van Beekum grill worst mix kip gebruikt. 20 gram. Door het kipgehakt gemengd en een nachtje laten staan. De volgende ochtend tot 65 graden laten inkoken. Toen in de all purpose rub gezet. 10’min op 180gr direct op de grill. Heerlijk mals. Alleen wel een uitdaging om goede kipgehakt te vinden😬

  8. Heerlijk recept
    Voor de eerste keer gemaakt en iedereen vond het heerlijk
    De volgende keer een groter portie maken 😜
    Lijkt me ook heerlijk met een kerry rub maar die kan ik nog niet vinden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *