Vandaag een recept dat al heel lang op mijn lijstje stond, maar waar ik steeds maar niet aan toe kwam: Kip grillworst met kaas! Ik vind het zó lekker om een stukje bij de slager te halen. En dan op een wit bolletje of gewoon een plakje om even te snacken. Heerlijk! Dat wilde ik dus zelf ook wel eens proberen te maken. Want dat kan toch niet zo moeilijk zijn? Is het dus ook niet! Al is het wel belangrijk er even goed de tijd voor te nemen. Maar dan heb je wel iets enorm lekkers!

Voorbereidingstijd: 1 uur uur 20 minuten minuten
Bereidingstijd: 1 uur uur 10 minuten minuten
Totale tijd: 2 uur uur 30 minuten minuten
Porties: 2 personen
calorieën: 400kcal
Voorkomt dat je scherm op zwart gaat
Ingrediënten:
- 300 gram Kipgehakt
- 100 gram Kaas (aan 1 stuk)
- 5 eetlepels BBQ Rub
Overige Benodigdheden:
- Grote Soeppan
- Vershoudfolie
Instructies
- Neem een mengkom en doe hier het kipgehakt in. Snijd de kaas in blokjes van 1 cm en voeg ze toe aan het kipgehakt. Meng alles goed door elkaar.
- Leg op je aanrechtblad twee stukken vershoudfolie van ongeveer 50 cm, deels overlappend met elkaar. Neem nu je mengsel van kipgehakt en kaas en vorm een worst van ongeveer 5 cm dik op het folie. Rol de worst in vershoudfolie tot deze stevig is ingepakt. Neem nu nogmaals de vershoudfolie en rol de ingepakte worst stevig in nog een aantal lagen folie. Leg de worst een uurtje in de koeling om op te stijven.
- Vul ondertussen de soeppan nu voor de helft met water en zet dit op het vuur tot het kookt. Draai dan het vuur laag.
- Haal de worst weer uit de koeling en steek de probe van je kernthermometer er in. Leg de worst nu voorzichtig in de pan met water en blancheer de worst tot deze een kerntemperatuur van 70 graden heeft bereikt. Zorg dat het water net niet kookt, door het vuur af en toe uit te zetten.
- Heeft de worst de kerntemperatuur van 70 graden bereikt? Schep de worst dan uit de pan en leg hem op een bord. Laat de worst een beetje afkoelen, terwijl je de BBQ aansteekt.
- Ga met de BBQ voor directe hitte en een temperatuur van ongeveer 180 graden. Strooi de BBQ rub op een bord. Haal vervolgens de worst uit de folie en dep hem rondom droog met keukenpapier. Rol de worst daarna door de rub, tot de worst rondom bedekt is met kruiden.
- Is de BBQ op temperatuur? Grill de worst dan in 10 minuten rondom lekker krokant. Haal de worst daarna van de BBQ en laat hem volledig afkoelen. Of proef stiekem alvast een stukje en laat hem daarna afkoelen. Eet smakelijk!
Benadering van voedingswaarden
Calories: 400kcal | Carbohydrates: 3g | Protein: 39g | Fat: 26g | Saturated Fat: 12g | Polyunsaturated Fat: 3g | Monounsaturated Fat: 9g | Trans Fat: 0.1g | Cholesterol: 186mg | Sodium: 500mg | Potassium: 861mg | Fiber: 0.3g | Sugar: 1g | Vitamin A: 347IU | Vitamin C: 0.3mg | Calcium: 384mg | Iron: 2mg
BBQ Junkie maakt gebruik van affiliate links in recepten en blogs. Door op één van deze links te klikken kom je bijvoorbeeld terecht bij Bol.com, Vanbeekumspecerijen.nl of Amazon. Als je vervolgens iets bij één van deze webwinkels koopt, ontvang ik daar commissie over, zonder dat jij extra betaalt. Zo steun je BBQ Junkie simpel tijdens het online shoppen!


Hallo bbq junkie , ik wil ook een grillworst gaan maken en mijn vraag is of je het gehakt niet gaat kruiden ? Of is alleen de rub genoeg voor de smaak ?
Hi Gert,
Omdat je de worsten door de kruiden rolt voor het af grillen vind ik het niet nodig om het gehakt ook al op smaak te brengen. Ik denk dat het dan snel te veel wordt. Wil je toch het gehakt kruiden, wees dan zuinig met zout 🙂
Beste bbq junkie, wanneer je de worst in folie in de pan legt heb je dan een kern thermometer door de folie gestoken of kook je hem enige tijd en dan temp meten? Groet mathie
Ik heb hem er direct ingestoken door het folie. Dan kun je de temperatuur continu in de gaten houden en ga je niet te ver 🙂
Welke kazen zijn lekker om door de worst te draaien?
Hi Bas,
Ik heb zelf jong belegen kaas gebruikt, maar ook oude kaas of cheddar (niet die plastic plakjes uit de supermarkt) zal werken. Ik zou alleen niet richting de brie-achtige kazen of hele sterke kazen gaan 🙂
Goede morgen, ik heb de grillworst gisteren volgens recept gedaan en moet zeggen dat het aardig gelukt is.Ik vond het iets te droog,hoe kan ik ervoor zorgen dat het iets sappige wordt?
Hi Bjorn, goed om te horen dat het redelijk gelukt is. Als de worst iets te droog is, kun je 2 dingen doen: korter grillen, of tot een lagere temperatuur blancheren. Ik zou er persoonlijk voor kiezen om dan korter te grillen. Succes bij een volgende poging!
Dat folie verhaal snap ik niet helemaal.
Je moet 2 keer ongeveer 50 cm af scheuren.
En dan iets over lappen hoe bedoel je dat??
En hoe vaak dit dan herhalen of alleen deze 2 stukken.
Verder is me alles goed duidelijk hahaha
Hi Miep,
De breedte van je vershoudfolie is te kort om de grillworst goed in te rollen. Uit mijn hoofd is dat zo’n 30 c breed. Je scheurt daarom 2 stukken vershoudfolie af die ongeveer 50 cm lag zijn.
De eerst leg je op je aanrechtblad en de tweede leg je daar overlappend overheen, zodat je uiteindelijk een formaat van ongeveer 50 x 50 cm hebt. Hierin verpak je de rauwe worst door hem stevig op te rollen. Ik vind het zelf makkelijk om de uiteinden dan dicht te knopen.
Als je dit hebt gedaan herhaal je het proces nog een keer, zodat de boel goed ingepakt is. Daarna mag d worst in de koeling om op te stijven.
Ik hoop dat het zo duidelijker is! Het staat nog op de planning om dit recept uit te breiden met stap voor stap foto’s, maar dat zal nog even duren.
Succes!
Hoi Roy,
Als je de probe in het folie steekt, komt er dan geen water bij je worst?
Wel een beetje, maar als je de worst verder strak inpakt valt het mee en is het geen probleem!
Goedemiddag,
ik wil graag uw grillworst proberen te gaan maken. Welke bbq-rub moet ik nemen? Er worden nl meerdere aangeboden bij uw link.
Vriendelijke groet,
Nienke
Ik gebruik zelf vaak de dry rub voor kip, maar er is eigenlijk geen goed of fout. Het gaat tenslotte om je eigen smaak. Je kunt ook een van de andere rubs gebruiken of er zelf een samenstellen van kruiden in je keukenkastje 🙂
Dankjewel voor je reactie.
Gr nienke
Goede dag vraagje wat is het geval als mijn gehakt van mijn grill worst droog
Is Mvg frank
Ik denk dat de hoveelheid vet in het gehakt dan te laag is geweest. Heb je kant-en-klaar gehakt gebruikt of zelf gedraaid van kippendijen? Mijn ervaring is dat je met zelf gehakt draaien beter weet hoeveel vet er in je gehakt gaat.
toevallig ervaring met hoe lang hij houdbaar is in de koeling straks eventueel. Vandaag gemaakt ook voor een collega , maar die is er pas dinsdag weer .
Ik weet het niet exact, maar 4 a 5 dagen moet je wel redden. De vraag is eerder of je er tot dinsdag van af kunt blijven 😉
Heb de grillworst gemaakt met sambal kaas,gaf de worst een lekkere pittige bite, wat mij betreft een aanrader.
Mvrgr Erik
Dat klinkt zeker als een aanrader!
zou je de worst ook sous-vide kunnen koelen en daarna naar een kerntemp van 70 kunnen brengen?
Sous vide koelen ken ik niet, dus dat weet ik niet. Je kunt de worst wel sous vide garen, daarna af laten koelen en dan grillen.
Echt een top recept! Wel een beetje kip dryrub door het gehakt gedaan. Echt top!
Goed om te horen! 🙂
Als ik de worst nou eens in plakjes bacon rol, zou dat dan het ‘uitdrogen’ niet wat tegenhouden? Misschien is het nog lekker ook.
Bedoel je tijdens het grillen of in het folie? Dat eerste zou kunnen, maar geeft natuurlijk een heel ander soort grillworst.
Zojuist voor de eerste keer deze grillworst gemaakt. Wat een winnaar! Makkelijk en super smaakvol. Binnen no-time was alles op.
Goed om te horen!
Zou je de worst in de oven kunnen garen ipv in water? Kan er ook geen water in de folie komen
Nee dat gaat helaas niet. De worst zal zijn voor dan niet kunnen behouden.
Heerlijk recept! Heb de van Beekum grill worst mix kip gebruikt. 20 gram. Door het kipgehakt gemengd en een nachtje laten staan. De volgende ochtend tot 65 graden laten inkoken. Toen in de all purpose rub gezet. 10’min op 180gr direct op de grill. Heerlijk mals. Alleen wel een uitdaging om goede kipgehakt te vinden😬
Ps 600 gram kipgehakt met 200 gram kaas😎
Goed dat het heeft gesmaakt! Voor goed kipgehakt is zelf draaien of een goede band opbouwen met de poelier de beste tip die ik kan meegeven 😉
Ziet goed uit dit recept. Is het geen probleem als na het mixen van de kaas door het gehakt dit kaas nog deels aan de buitenkant zit?
Nee hoor, je zal wat kaas verliezen, maar daar ontkom je toch niet aan.
Heerlijk recept
Voor de eerste keer gemaakt en iedereen vond het heerlijk
De volgende keer een groter portie maken 😜
Lijkt me ook heerlijk met een kerry rub maar die kan ik nog niet vinden
Goed om te horen dat het lekker heeft gesmaakt! Na de volgende grotere portie volgt waarschijnlijk een nog grotere portie 😉