Ga terug
+ servings

Brisket BBQ Recept van BBQ Junkie

Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Amerikaans
Trefwoord: Brisket, Brisket Point
Porties: 8 personen
calorieën: 717kcal

Ingrediënten:

Overige Benodigdheden:

Instructies

  • De bereiding van de brisket begint met het voorbereiden de avond van te voren. Het vlees moet namelijk getrimd en gerubt worden en het is verstandig de bouillon alvast te maken.
  • We beginnen met het vlees. Haal de brisket point uit de verpakking en leg hem op een grote snijplank. Snijd nu met een scherp mes het meeste vet van de bovenkant weg. Met name de harde stukken mogen worden weggesneden, want deze smelten niet tijdens de bereiding.
  • Snijd daarna loshangende stukjes vlees en vet rondom weg en dep het vlees droog met keukenpapier. Bestrooi de brisket daarna met je favoriete BBQ rub voor rundvlees en wrijf deze in het vlees.
  • Nu mag de brisket worden ingepakt in vershoudfolie en een nachtje doorbrengen in de koeling.
  • Zet nu ook alvast een pan met water op het vuur en los hier het bouillonblokje in op. De bouillon kan dan ook een nachtje afkoelen, voor je de brisket er mee injecteert.
  • Begin de volgende dag op tijd met het aansteken van de BBQ. Houdt rekening met een bereiding van zo’n 9 uur, plus een uur rusten. Zo’n 10 uur voordat je wil eten moet de BBQ dus gereed zijn om de brisket er op te leggen.
  • Steek de BBQ aan en ga hierbij voor indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 100 graden.
  • Haal ondertussen de brisket uit de koeling en injecteer deze om de 2 cm met de runderbouillon.
  • Is de BBQ op temperatuur? Voeg dan eerst je rookhout toe aan de brandende kolen. Haal daarna de brisket uit het vershoudfolie en leg hem op de BBQ. Steek de probe van je kernthermometer in het vlees en sluit de BBQ met de deksel.
  • Gaar de brisket nu tot een kerntemperatuur van 72 graden. Dit duurde bij mij ongeveer 3,5 uur.
  • Is de kerntemperatuur van 72 graden bereikt? Dan is het tijd om de brisket in te pakken. Doe dit in aluminiumfolie of butcher paper. Steek na het inpakken de probe van je thermometer weer in het vlees, leg de brisket terug op de BBQ en sluit de BBQ met de deksel.
  • De brisket mag nu doorgaren tot een kerntemperatuur van 92 graden. Dit duurde bij mij nog ongeveer 4 uur.
  • Is de kerntemperatuur van 92 graden bereikt? Dan wordt het tijd om met de probe van je kernthermometer of een satéprikker te voelen of de brisket klaar is. Prik de probe of prikker op meerdere punten in de brisket. Voelt het alsof je in zachte boter prikt? Dan is je brisket klaar en mag hij van de BBQ. Bij mij was dit uiteindelijk bij een kerntemperatuur van 93 graden, maar het kan zijn dat het nog iets langer duurt.
  • Haal de brisket nu uit het aluminiumfolie of butcher paper en pak het opnieuw strak in. Laat het vlees nu een uur rusten (eventueel in een koelbox).
  • Na een uur mag het vlees weer worden uitgepakt en is het tijd om de brisket aan te snijden. Doe dit met een lang mes en snijd rechte plakken van ongeveer 0,5 cm dik. Serveer de brisket daarna direct. Eet smakelijk!

Notities

Is je Brisket eerder klaar dan je had verwacht? Dan kun je hem net als in het recept hierboven inpakken in aluminiumfolie. Daarna wikkel je hem in een (oude) handdoek en leg je hem in een koelbox. Je kunt je brisket dan prima 2 uurtjes warm houden en hoeft hem niet meer opnieuw op warmen.

Nutrition

Calories: 717kcal | Carbohydrates: 8g | Protein: 92g | Fat: 33g | Saturated Fat: 12g | Polyunsaturated Fat: 1g | Monounsaturated Fat: 15g | Cholesterol: 271mg | Sodium: 382mg | Potassium: 1530mg | Fiber: 1g | Sugar: 0.4g | Vitamin A: 329IU | Vitamin C: 2mg | Calcium: 148mg | Iron: 13mg