gegrilde bavette uitgelicht

Gegrilde Bavette

Bavette op de BBQ is tegenwoordig erg populair en in dit recept vertel ik je precies hoe ik Bavette BBQ, door twee methodes met je te delen. De populariteit van bavette is overigens niet onterecht, want het is een heerlijk stuk vlees! Bavette is ook wel bekend als vinkelap of flank steak en is wat grover van structuur dan de wat verfijndere steaks. Dat maakt het vlees uniek qua smaak en textuur en niet te vergelijken met een ossenhaas , kogelbiefstuk of ribeye van de BBQ. Bavette wordt uit de vang van het rund gesneden, die zich tussen de bil en de borst bevindt. Bavette van de BBQ heeft eigenlijk niets meer nodig dan een beetje zeezout en versgemalen zwarte peper en dat is dus ook hoe ik hem het liefst bereid. In dit bavette BBQ recept leg ik je precies uit hoe je jouw bavette tot perfectie bereidt, of het nou een wat dikker stuk is of een dunnere steak. 

Het perfecte Bavette BBQ Recept: Reverse Sear of alleen grillen?

Waarom zijn er twee methoden?

Om tot een perfect resultaat te komen met bavette is het belangrijk de juiste methode te kiezen voor de bereiding. En hoewel ik die vraag regelmatig krijg, die methode ligt niet aan het type BBQ dat je gebruikt. Er is dus niet zoiets als een Bavette Kamado Recept of een Bavvete recept voor een gas BBQ. De bereidingswijze is voor ieder type BBQ gelijk, maar ligt aan het vlees dat je hebt gekocht.

Bereid je een bavette door alleen te grillen, of moet je hem eerst indirect BBQ’en en daarna afgrillen? Kortom: gegrilde bavette of reverse sear bavette? Het antwoord: dat ligt aan de bavette. Welke Bavette BBQ recept je aanhoudt is dan ook afhankelijk van het stuk vlees dat je hebt gekocht.

Vaak is de bavette een relatief dun, maar langgerekt stuk vlees. In dat geval volstaat een paar minuten per kant grillen. Maar soms heb je een bavette die een stuk dikker is. Die wil je in de kern wel warm hebben en dan volstaat alleen grillen naar mijn mening niet. In dat geval ga je voor de reverse sear techniek, waarbij je de bavette eerst indirect op temperatuur brengt en dan heet afgrilt.

Maar wat doe ik dan met de bavette die ik heb? Mijn vuistregel is: tot 2 cm dik volstaat alleen grillen, alles daarboven bereid ik middels de reverse sear techniek.

gegrilde bavette recept
Recept afdrukken Pin recept Deel op Facebook
4.86 van 7 stemmen
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 45 minuten
Rusttijd: 10 minuten
Totale tijd: 1 uur 10 minuten
Porties: 4 personen
calorieën: 274kcal

Overige Benodigdheden:

Instructies

 • De bereiding van bavette op de BBQ begint met het op kamertemperatuur laten komen van het vlees. Haal het vlees daarom minimaal een uur van tevoren uit de koeling. Is het vlees vacuüm verpakt? Haal het dan ook gelijk uit het vacuüm, zodat het vlees ‘op adem kan komen’. Nu kun je ook gelijk bepalen of je voor alleen grillen of de reverse sear gaat.

Alleen grillen

 • Heb je een dunne bavette en ga je alleen grillen? Steek de BBQ dan aan en ga voor directe hitte en een temperatuur van zo’n 200 graden.
 • Is de BBQ op temperatuur? Leg dan de bavette op de BBQ en grill de steak ongeveer 3 minuten per kant. Doe dit met de deksel op de BBQ. Meet daarna de kerntemperatuur. Bij 52 graden kern heb je, na rusten, een mooi medium rare resultaat. Hier vind je een tabel met kerntemperaturen.
 • Heeft het vlees de gewenste kerntemperatuur nog niet behaald? Gril het dan nog iets langer. Is de kerntemperatuur wel behaald? Haal het vlees dan van de BBQ, leg het op een verwarmd bord of een snijplank en laat het 10 minuten rusten, voor je het aansnijdt! Je kunt de bavette eventueel losjes afdekken met aluminiumfolie of een theedoek, maar pak het niet in. Bestrooi het vlees na het aansnijden met grof zeezout en versgemalen peper.

Reverse Sear Bavette

 • Heb je een wat dikker stuk bavette? Dan is het verstandig om het vlees eerst indirect op temperatuur te brengen voordat je de bavette op de BBQ gaat grillen. Steek hiervoor de BBQ aan en ga voor een temperatuur tussen de 100 en 130 graden.
 • Is de BBQ op temperatuur? Lag dan nu de bavette op de BBQ, op het indirecte deel van de BBQ, en steek de kernthermometer in het vlees. Sluit de BBQ met de deksel en gaar de bavette rustig tot een kern van 48 graden.
 • Is de kerntemperatuur van 48 graden bereikt? Haal het vlees dan van de BBQ en leg het op een verwarmd bord.
 • Maak de BBQ nu klaar voor directe hitte en een temperatuur van 230 graden.
 • Is de BBQ op temperatuur? Gril de bavette dan 1,5 minuut per kant en meet daarna de kerntemperatuur. 52 graden is een medium rare resultaat, maar ga verder als je dat wilt.
 • Is de gewenste kerntemperatuur bereikt? Haal het vlees dan van de BBQ. Omdat het vlees al heeft gerust toen je de BBQ gereed maakte om af te grillen hoeft de bavette nu niet lang te rusten. Je kunt het vlees na 3 tot 5 minuten al aansnijden. Bestrooi de bavette na het aansnijden met grof zeezout en versgemalen peper.

Benadering van voedingswaarden

Calories: 274kcal | Protein: 43g | Fat: 10g | Saturated Fat: 4g | Polyunsaturated Fat: 0.4g | Monounsaturated Fat: 4g | Cholesterol: 120mg | Sodium: 106mg | Potassium: 682mg | Calcium: 42mg | Iron: 3mg
BBQ Junkie maakt gebruik van affiliate links in recepten en blogs. Door op één van deze links te klikken kom je bijvoorbeeld terecht bij Bol.com, Vanbeekumspecerijen.nl of Amazon. Als je vervolgens iets bij één van deze webwinkels koopt, ontvang ik daar commissie over, zonder dat jij extra betaalt. Zo steun je BBQ Junkie simpel tijdens het online shoppen!

Op de draad snijden

Let er bij het aansnijden op dat je het vlees ‘op de draad’ snijdt. Met de draad mee snijden kan er namelijk voor zorgen dat vlees taai smaakt, ondanks dat de kwaliteit goed was en de bereiding perfect.

Op de draad snijden houdt in dat je naar de spiervezels van het vlees kijkt en daar haaks op snijdt. Je legt de bavette met de groeven in het vlees van links naar rechts op je snijplank en snijdt de spiervezels dus eigenlijk door. Dat betekent dat alle vezels in het plakje vlees kort zijn en het malser smaakt.

Snijd daarnaast plakken van ongeveer 0,5 cm dik, want ook dat draagt bij aan de lengte van de vezels en dus de malsheid van je vlees. Eet smakelijk!

Gegrilde Bavette van de BBQ

15 reacties

 1. 4 sterren
  Vind je 48 graden niet wat te warm? Om de bbq van 120 graden op te stoken tot 230+ kost een x aantal minuten. Dan dus flink verhitten, – grillen- en de bavette een x aantal minuten te laten rusten. In de tussentijd is mijn kerntemperatuur met meer dan 8 graden gestegen. Toch?

  • Van 120 naar 230 opstoken kost misschien een kwartier 20 minuten. Een stuk bavette van 800 gram dat je reverse sear bereidt op lage temperatuur stijgt bij mij zeker geen 8 graden meer hoor, dus dat gaat prima.

  • Hey!
   Hebben jullie toevallig een foto hoe je op de draad snijd?
   Ik vond hem een beetje taai namelijk…
   Op youtube kan ik niks nuttigs vinden helaas…

   Gr.,

   Vincent

 2. Hey!
  Hebben jullie toevallig een foto hoe je op de draad snijd?
  Ik vond hem een beetje taai namelijk…
  Op youtube kan ik niks nuttigs vinden helaas…

  Gr.,

  Vincent

  • Ik heb er zelf geen foto van, maar wat je even kunt doen is bij google zoeken op afbeeldingen van bavette. Bij een rauwe bavette zie je heel duidelijk hoe de draden lopen (soort strepen in het vlees). Daar moet je dus haaks op snijden.

  • Nee dat is niet nodig. Door het vlees af te dekken gaart het veel verder door. Altijd op een houten plank of een brod dat niet te koud is laten rusten, zonder af te dekken. En als je voor een reverse sear gaat hoef je dus helemaal niet zo lang te laten rusten.

 3. Hallo!

  Hoe ga je om met een Bavette van 1,4kg die in het midden ca 3cm is en aan de uiteinden dun is? Vouw je dit dan eventueel op elkaar?

4.86 from 7 votes (5 ratings without comment)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept Beoordeling