Bij het BBQ-en zijn de bereidingstemperatuur en kerntemperatuur erg belangrijk voor een perfecte garing.

Alles draait om kerntemperaturen

Of je nu voor low and slow gaat, of voor een gezellige BBQ met vrienden, temperatuur is erg belangrijk. En dan gaat het niet alleen over het hebben van een hete BBQ, maar vooral over de bereidingstemperatuur en de kerntemperatuur die het vlees, gevogelte of de vis die je gaat BBQ-en moet hebben voor de perfecte garing. Een thermometer in de deksel van je BBQ is daarom erg belangrijk en een (digitale) kernthermometer mag ook niet ontbreken. Hieronder heb ik de algemene kerntemperaturen voor vlees, gevogelte en vis opgesomd en de bereidingstemperatuur voor verschillende producten.

Bij het BBQ-en zijn de bereidingstemperatuur en kerntemperatuur erg belangrijk voor een perfecte garing.

Kerntemperatuur Vlees, Gevogelte & Vis

In onderstaande tabel staan de kerntemperaturen voor vlees, gevogelte en vis. Zorg dat je de temperatuur van je vlees, gevogelte of vis geregeld controleert en deze van de BBQ haalt als het een paar °C onder de benodigde temperatuur is. Tijdens het nagaren zal de kerntemperatuur van je gerecht nog iets stijgen.

Vleessoort Garing Kerntemperatuur
Kerntemperatuur Kip & Kalkoen   70-72 °C
Kerntemperatuur Vis   55 °C
Kerntemperatuur Rundvlees & Lamsvlees rare 50-52 °C
  medium rare 55-58 °C
  medium 60-63 °C
  medium well 65-67 °C
  well done 70+ °C
Kerntemperatuur Varkensvlees medium 60-63 °C
  well done 70+ °C

Eén reactie

  1. Prachtige blog en erg handig. Direct uitgeprint en ga het woensdag testen. Als het 34 graden wordt, dan is het de moeite wel waard om de BBQ aan te steken :). Bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *