Gerookte zalm, warm of koud, ik vind het heerlijk! En warm gerookte zalm kun je heel eenvoudig zelf bereiden op de BBQ. Hiervoor heb je in feite alleen een BBQ met deksel en een cederhouten rookplankje voor nodig. Oké, een mooi stuk zalm is ook niet onbelangrijk! Zonder verder veel smaken is warm gerookte zalm al erg lekker, maar in deze klassieke combinatie met citroen en dille wordt het helemaal smullen!

Voorbereidingstijd: 30 minuten minuten
Bereidingstijd: 30 minuten minuten
Totale tijd: 1 uur uur
Porties: 4 personen
calorieën: 287kcal
Voorkomt dat je scherm op zwart gaat
Ingrediënten:
- 800 gram Zalm (aan één stuk)
- 1 Citroen
- 1 bosje Verse Dille
- Versgemalen Zwarte Peper
- Grof Zeezout
Overige Benodigdheden:
- BBQ met Deksel
- Cederhouten Rookplank
Instructies
- Voordat je begint met het aansteken van de BBQ is het belangrijk de cederhouten rookplank een tijdje te weken in water. We gaan het rookplankje namelijk direct boven de hete kolen op het BBQ rooster leggen en door het plankje te weken is de kans kleiner dat deze vlam zal vatten tijdens het bereiden van de zalm. Week de plank minstens een half uur in water.
- Steek nu de BBQ aan en ga hierbij voor directe hitte en een temperatuur van 200 graden.
- Hak ondertussen de dille fijn en snijd de citroen in dunne plakken. Haal nu de zalm uit de koeling en bestrooi deze eerst met versgemalen zwarte peper en wat zeezout, gevolgd door de fijngehakte dille. Leg vervolgens wat schijfjes citroen op de zalm.
- Is de BBQ op temperatuur? Leg dan de rookplank op het rooster, direct boven de hete kolen. Sluit de BBQ met de deksel en laat het plankje liggen tot de onderkant zo heet is dat deze zwart begint te worden en gaat roken. Leg op dat moment de zalm op het plankje. Gebruik je een kernthermometer met een probe aan een draad? Steek deze dan nu in de zalm. Sluit de BBQ met de deksel en gaar de zalm tot een kerntemperatuur van 52 graden. Dit duurt, afhankelijk van de dikte van het stuk zalm, 25 tot 35 minuten is mijn ervaring.
- Check tussendoor af en toe of je rookplankje niet alsnog vlam vat. Heb je het idee dat dat gaat gebeuren? Verplaats het plankje met de zalm dan naar een koeler gedeelte van de BBQ.
- Haal het rookplankje met de zalm van de BBQ bij een kerntemperatuur van 52 graden en leg het op een onderzetter of andere ondergrond die tegen het hete plankje kan. Laat de zalm 5 minuutjes rusten en serveer hem daarna op de rookplank aan tafel. Je gasten kunnen dan zelf een lekker stukje zalm van de plank pakken. Eet smakelijk!
Benadering van voedingswaarden
Calories: 287kcal | Carbohydrates: 1g | Protein: 40g | Fat: 13g | Saturated Fat: 2g | Polyunsaturated Fat: 5g | Monounsaturated Fat: 4g | Cholesterol: 110mg | Sodium: 90mg | Potassium: 1015mg | Fiber: 0.1g | Sugar: 0.2g | Vitamin A: 370IU | Vitamin C: 6mg | Calcium: 32mg | Iron: 2mg
BBQ Junkie maakt gebruik van affiliate links in recepten en blogs. Door op één van deze links te klikken kom je bijvoorbeeld terecht bij Bol.com, Vanbeekumspecerijen.nl of Amazon. Als je vervolgens iets bij één van deze webwinkels koopt, ontvang ik daar commissie over, zonder dat jij extra betaalt. Zo steun je BBQ Junkie simpel tijdens het online shoppen!

Smaakte goed!
Goed om te horen!
Hoe lang duurt het ongeveer dat de zalm op temperatuur is
Het is een beetje afhankelijk van hoe groot het stuk zalm is en hoe stabiel je de temperatuur houdt, maar mijn ervaring is 25 tot 30 minuten.
Dit recept staat hier inmiddels om de 2 weken op tafel. Heerlijk!!
Kijk, dat is goed om te horen!
Ja, was lekker! Je ruikt het ceder lekker in de achtertuin 🙂
Dank je wel voor het delen van alle recepten.
Goed om te horen! Graag gedaan!
RVS of gietijzer rooster?
Gezien het feit dat de zalm op je plankje ligt maakt het voor de bereiding weinig uit. Daarbij zou ik gietijzer alleen gebruiken indien het een voordeel biedt (grillstrepen), i.v.m. onderhouden van gietijzer.