Zalm van een Plankje

Zalm van een Plankje

Gerookte zalm, warm of koud, ik vind het heerlijk! En warm gerookte zalm kun je heel eenvoudig zelf bereiden op de BBQ. Hiervoor heb je in feite alleen een BBQ met deksel en een cederhouten rookplankje voor nodig. Oké, een mooi stuk zalm is ook niet onbelangrijk! Zonder verder veel smaken is warm gerookte zalm al erg lekker, maar in deze klassieke combinatie met citroen en dille wordt het helemaal smullen!

 

zalm van een pankje recept
Recept afdrukken Pin recept Deel op Facebook
5 van 3 stemmen
Voorbereidingstijd: 30 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 1 uur
Porties: 4 personen
calorieën: 287kcal

Ingrediënten:

Overige Benodigdheden:

Instructies

  • Voordat je begint met het aansteken van de BBQ is het belangrijk de cederhouten rookplank een tijdje te weken in water. We gaan het rookplankje namelijk direct boven de hete kolen op het BBQ rooster leggen en door het plankje te weken is de kans kleiner dat deze vlam zal vatten tijdens het bereiden van de zalm. Week de plank minstens een half uur in water.
  • Steek nu de BBQ aan en ga hierbij voor directe hitte en een temperatuur van 200 graden.
  • Hak ondertussen de dille fijn en snijd de citroen in dunne plakken. Haal nu de zalm uit de koeling en bestrooi deze eerst met versgemalen zwarte peper en wat zeezout, gevolgd door de fijngehakte dille. Leg vervolgens wat schijfjes citroen op de zalm.
  • Is de BBQ op temperatuur? Leg dan de rookplank op het rooster, direct boven de hete kolen. Sluit de BBQ met de deksel en laat het plankje liggen tot de onderkant zo heet is dat deze zwart begint te worden en gaat roken. Leg op dat moment de zalm op het plankje. Gebruik je een kernthermometer met een probe aan een draad? Steek deze dan nu in de zalm. Sluit de BBQ met de deksel en gaar de zalm tot een kerntemperatuur van 52 graden. Dit duurt, afhankelijk van de dikte van het stuk zalm, 25 tot 35 minuten is mijn ervaring.
  • Check tussendoor af en toe of je rookplankje niet alsnog vlam vat. Heb je het idee dat dat gaat gebeuren? Verplaats het plankje met de zalm dan naar een koeler gedeelte van de BBQ.
  • Haal het rookplankje met de zalm van de BBQ bij een kerntemperatuur van 52 graden en leg het op een onderzetter of andere ondergrond die tegen het hete plankje kan. Laat de zalm 5 minuutjes rusten en serveer hem daarna op de rookplank aan tafel. Je gasten kunnen dan zelf een lekker stukje zalm van de plank pakken. Eet smakelijk!

Benadering van voedingswaarden

Calories: 287kcal | Carbohydrates: 1g | Protein: 40g | Fat: 13g | Saturated Fat: 2g | Polyunsaturated Fat: 5g | Monounsaturated Fat: 4g | Cholesterol: 110mg | Sodium: 90mg | Potassium: 1015mg | Fiber: 0.1g | Sugar: 0.2g | Vitamin A: 370IU | Vitamin C: 6mg | Calcium: 32mg | Iron: 2mg
BBQ Junkie maakt gebruik van affiliate links in recepten en blogs. Door op één van deze links te klikken kom je bijvoorbeeld terecht bij Bol.com, Vanbeekumspecerijen.nl of Amazon. Als je vervolgens iets bij één van deze webwinkels koopt, ontvang ik daar commissie over, zonder dat jij extra betaalt. Zo steun je BBQ Junkie simpel tijdens het online shoppen!
Wel eens zalm bereid op de BBQ? Probeer deze zalm op een plankje eens!

10 reacties

    • Gezien het feit dat de zalm op je plankje ligt maakt het voor de bereiding weinig uit. Daarbij zou ik gietijzer alleen gebruiken indien het een voordeel biedt (grillstrepen), i.v.m. onderhouden van gietijzer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept