Zalm van een Plankje

Zalm van een Plankje

Gerookte zalm, warm of koud, ik vind het heerlijk! En warm gerookte zalm kun je heel eenvoudig zelf bereiden op de BBQ. Hiervoor heb je in feite alleen een BBQ met deksel en een cederhouten rookplankje voor nodig. Oké, een mooi stuk zalm is ook niet onbelangrijk! Zonder verder veel smaken is warm gerookte zalm al erg lekker, maar in deze klassieke combinatie met citroen en dille wordt het helemaal smullen!

Wel eens zalm van een plankje gemaakt? Zeker eens doen!
Wel eens zalm van een plankje gemaakt? Zeker eens doen!

Hoofdgerecht

4 personen

45 minuten

Ingrediënten

– 800 gram Zalm (aan één stuk)
– 1 Citroen
– 1 bosje Verse Dille
– Versgemalen Zwarte Peper
– Grof Zeezout

Overige Benodigdheden

– BBQ met Deksel
– Cederhouten Rookplank
Kernthermometer

Bereiding

Voordat je begint met het aansteken van de BBQ is het belangrijk de cederhouten rookplank een tijdje te weken in water. We gaan het rookplankje namelijk direct boven de hete kolen op het BBQ rooster leggen en door het plankje te weken is de kans kleiner dat deze vlam zal vatten tijdens het bereiden van de zalm. Week de plank minstens een half uur in water een haal tegelijkertijd ook je moot zalm uit de koeling, zodat deze op kamertemperatuur kan komen.

Steek nu de BBQ aan en ga hierbij voor directe hitte en een temperatuur van 200 graden.

Hak ondertussen de dille fijn en snijd de citroen in dunne plakken. Bestrooi de zalm eerst met versgemalen zwarte peper en wat zeezout, gevolgd door de fijngehakte dille. Leg vervolgens wat schijfjes citroen op de zalm.

Is de BBQ op temperatuur? Leg dan de rookplank op het rooster, direct boven de hete kolen. Sluit de BBQ met de deksel en laat het plankje liggen tot de onderkant zo heet is dat deze zwart begint te worden en gaat roken. Leg op dat moment de zalm op het plankje. Gebruik je een kernthermometer met een probe aan een draad? Steek deze dan nu in de zalm. Sluit de BBQ met de deksel en gaar de zalm tot een kerntemperatuur van 50 graden. Check tussendoor af en toe of je rookplankje niet alsnog vlam vat. Heb je het idee dat dat gaat gebeuren? Verplaats het plankje met de zalm dan naar een koeler gedeelte van de BBQ.

Haal het rookplankje met de zalm van de BBQ bij een kerntemperatuur van 52 graden en leg het op een onderzetter of andere ondergrond die tegen het hete plankje kan. Laat de zalm 5 minuutjes rusten en serveer hem daarna op de rookplank aan tafel. Je gasten kunnen dan zelf een lekker stukje zalm van de plank pakken. Eet smakelijk!

Wel eens zalm bereid op de BBQ? Probeer deze zalm op een plankje eens!

8 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *