entrecote rookplank uitgelicht

Entrecôte van de Rookplank

Als het gaat om cederhouten rookplankjes, dan zie je bijna altijd recepten voorbij komen met zalm. Op zich begrijpelijk, want zo’n plankje is ideaal om een delicaat gerecht als zalm op te bereiden en serveren. Je kunt echter veel meer bereiden op zo’n rookplank van cederhout. Deze keer ging ik voor een mooi stuk entrecôte, die ik volgens de reverse sear methode heb bereid. Dat betekent dat ik de steak eerst op het rookplankje tot een kerntemperatuur van 40 graden heb gegaard, om hem vervolgens direct boven de kolen af te grillen en dicht te schroeien. Het rookplankje geeft een lichte rooksmaak af, die prima bij een mooie steak pas. Doe dit dus ook gerust met een mooie biefstuk of ribeye of een steak van picanha.

Heb jij thuis cederhouten plankjes voor de BBQ? Bereid er eens een entrecôte op!

Hoofdgerecht

2 personen

45 minuten

Ingrediënten

– 1 Entrecôte (van minimaal 2,5 cm dik)
– Versgemalen Zwarte Peper
– Grof Zeezout

Overige Benodigdheden

– BBQ met Deksel
Cederhouten rookplank
Kernthermometer

Bereiding

Steek de BBQ aan en ga hierbij voor een temperatuur van 130 graden en een combinatie van directe en indirecte warmte.

Haal ondertussen de entrecôte uit de verpakking en dep deze droog met wat keukenpapier. Breng de steak aan beide kanten op smaak met peper en zout.

Is de BBQ op temperatuur? Leg dan het cederhouten rookplankje direct boven de kolen op het rooster. Laat deze hier liggen tot de plank begint te roken en verplaats de plank vervolgens naar het indirecte gedeelte.

Let op: vaak lees je dat rookplankjes in water worden gelegd voor gebruik. In mijn ogen krijgt het hout dan niet de kans goed te gaan roken en ben je dus meer aan het stomen.

Leg nu de entrecôte op het plankje. Heb je een kernthermometer met de probe aan een draad? Steek deze dan in één van de steaks. Sluit de BBQ met de deksel en laat de steaks rustig garen tot een kerntemperatuur van 40 graden.

Zorg er voor dat je de BBQ gelijk goed op kunt stoken wanneer de steaks de kerntemperatuur van 40 graden hebben bereikt. Ik heb dit gedaan door een brikettenstarter half met kolen te vullen en deze ondertussen aan te steken.

Is de kerntemperatuur van 40 graden bereikt? Haal de steak, met het plankje, dan van de BBQ. Zorg nu dat de temperatuur flink omhoog gaat, zodat je de entrecôte boven de hete kolen kunt afgrillen. Doe dit 1,5 tot 2 minuutjes per kant.

Haal de steak vervolgens van de BBQ en laat deze 5 minuutjes rusten, voordat je hem aansnijdt en serveert. Je kunt de entrecôte serveren met chimichurri of een andere saus, maar ook zonder is deze entrecôte heerlijk! Eet smakelijk!

Heb jij thuis cederhouten plankjes voor de BBQ? Bereid er eens een entrecôte op!

5 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *