Gehaktbrood van de Rookplank

Een tijdje terug ontving ik een pakket met verschillende rookplankjes van rookplankje.nl. Aan mij de vraag om eens met hun plankjes aan de slag te gaan en verrassende gerechten te bereiden. Als je aan een rookplankje denkt kom je waarschijnlijk al snel uit bij het warm roken van zalm op een cederhouten plankje. In dit recept ga ik echter voor iets compleet anders, namelijk een gehaktbrood. Ook gebruikte ik geen cederhouten plankje, maar een rookplank van kersenhout. Dit gerookte gehaktbrood is een gerecht dat je zeker eens moet proberen, want ik verwacht dat je het vaker zult willen maken!

Recept afdrukken Pin recept
3.67 van 3 stemmen
Voorbereidingstijd: 2 uur
Bereidingstijd: 45 minuten
Totale tijd: 2 uur 45 minuten
Gang: Hoofdgerecht
Porties: 4

Ingrediënten:

Overige Benodigdheden:

Instructies

  • Bij het gebruiken van een rookplankje op de BBQ week ik het plankje eerst een paar uur in water. Dat doe ik zodat het plankje op de BBQ minder snel vlam vat en je de plank langer boven de hete kolen kunt gebruiken. Je kunt een rookplankje ook zonder te weken gebruiken, maar dan is het waarschijnlijk dat je het plankje gedurende de bereiding moet verplaatsen naar een minder hete of een indirecte zone.
  • Ligt de rookplank te weken? Dan is het tijd om het gehaktbrood voor te bereiden. Neem hiervoor een mengkom en doe hier het gehakt in. Voeg het ei en versgemalen peper naar smaak toe. Snipper de ui, de rode peper (zonder zaadlijsten) en de tenen knoflook en voeg ook toe. Meng alle ingrediënten door elkaar en bekijk hoe nat het mengsel is.
  • Kun je een gehaktbrood vormen zonder dat het uit elkaar valt? Dan zit je goed. Valt het gehakt nog wel uit elkaar? Meng dan zoveel paneermeel als nodig door het gehakt om er voor te zorgen dat het gehaktbrood niet meer uit elkaar valt. Is dat het geval? Vorm er dan een mooi gehaktbrood van dat een stukje kleiner is dan je rookplankje. Pak het gehaktbrood in met vershoudfolie en leg het een uurtje weg in de koeling.
  • Steek een half uur later de BBQ aan en ga hierbij voor een combinatie van directe en indirecte hitte. Stel de BBQ in op een temperatuur van ongeveer 200 graden.
  • Is de BBQ op temperatuur? Haal dan het gehaktbrood uit de koeling. Strooi de BBQ rub op een bord, haal het gehaktbrood uit de vershoudfolie en rol het door de rub. Haal vervolgens het rookplankje uit het water en laat het even uitlekken.
  • Leg nu het rookplankje eerst met de bovenzijde naar beneden op het rooster, direct boven de kolen. Laat de plank hier liggen tot de plank licht begint te roken. Draai de plank vervolgens om en leg het gehaktbrood er op. Steek de probe van je kernthermometer in het midden van het gehaktbrood en sluit de BBQ met de deksel.
  • Gaar het gehaktbrood nu tot een kerntemperatuur van 60 graden. Check daarbij af en toe of de rookplank niet vlam vat. Is dat het geval? Verplaats het geheel dan naar het indirecte deel van de BBQ.
  • Is de kerntemperatuur van 60 graden bereikt? Neem dan de BBQ saus en de bastingkwast en bestrijk het gehaktbrood met de BBQ saus. Sluit de BBQ weer met de deksel en gaar het gehaktbrood door tot een kerntemperatuur van 65 graden. Haal op dat moment het rookplankje met het gehaktbrood van de BBQ en bestrijk het nogmaals dun met BBQ saus.
  • Laat het gehaktbrood nu 5 minuten rusten en serveer het daarna. Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *