Als je mijn blog regelmatig bezoekt voor BBQ inspiratie, dan hoef ik je allang niet meer te vertellen dat een BBQ voor veel meer geschikt is dan alleen het bereiden van vlees en vis. Mocht je dat toch even gemist hebben, dan bewijst deze appel cake van de BBQ mijn punt. Deze heerlijke appel cake, die zowel appel in het beslag als bovenop de cake heeft is een aanrader om te bakken op je BBQ. Time het wel zo dat de cake van de BBQ komt als de visite er al is, want anders geloven ze je nooit!

Voorbereidingstijd: 30 minuten minuten
Bereidingstijd: 1 uur uur
Totale tijd: 1 uur uur 30 minuten minuten
Porties: 14 plakken
calorieën: 253kcal
Voorkomt dat je scherm op zwart gaat
Ingrediënten:
- 3 Elstar Appels
- 250 gram Zelfrijzend Bakmeel
- 225 gram Boter (op kamertemperatuur)
- 125 gram Suiker
- 100 gram Yoghurt
- 3 Eieren
- 2 theelepels Vanille Extract
- 1 eetlepel Poedersuiker
- 1,5 theelepel Kaneel
Overige Benodigdheden:
- BBQ met Deksel
- Cakeblik 25 cm
- Bakpapier
- Mixer met Mengkom
- Extra Mengkom
- Spatel
Instructies
- Steek de BBQ aan en ga hierbij voor indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 170 graden. Vet het cakeblik ook alvast in en bekleed het blik ook met bakpapier.
- Schil de appels en snijd ze in parten. Snijd vervolgens 2,5 appel in blokjes en doe deze in een kom met de poedersuiker en schep dit om. Snijd de overgebleven 2 partjes appel in plakjes en zet opzij.
- Doe nu de boter met de suiker in de kom van de mixer en klop dit luchtig. Voeg daarna één voor één de eieren toe. Voeg het volgende ei pas toe als het ei ervoor volledig is opgenomen.
- Mix daarna het vanille extract door het mengsel van boter, suiker en eieren. Spatel daarna het bakmeel, de yoghurt en 1 theelepel kaneel door het mengsel.
- Spatel tot slot de blokjes appel door het beslag en giet het beslag vervolgens in het cakeblik. Beleg de bovenkant van de cake nu met de plakjes appel die je over hebt en strooi hier de resterende kaneel over.
- Is de BBQ op temperatuur? Zet het cakeblik dan op het rooster en sluit de BBQ met de deksel. Bak de cake vervolgens ongeveer 60 minuten, tot de appel cake mooi goudbruin en gaar is. Controleer dat laatste eventueel met een satéprikker. Komt deze schoon uit de cake als je hem er in prikt? Dan is de cake klaar.
- Haal de appel cake nu van de BBQ en haal direct uit de vorm. Laat op een taartrooster wat afkoelen en snijd de cake daarna in plakken. Eet smakelijk!
Benadering van voedingswaarden
Calories: 253kcal | Carbohydrates: 28g | Protein: 4g | Fat: 14g | Saturated Fat: 9g | Polyunsaturated Fat: 1g | Monounsaturated Fat: 4g | Trans Fat: 1g | Cholesterol: 70mg | Sodium: 123mg | Potassium: 96mg | Fiber: 1g | Sugar: 14g | Vitamin A: 475IU | Vitamin C: 2mg | Calcium: 30mg | Iron: 0.4mg
BBQ Junkie maakt gebruik van affiliate links in recepten en blogs. Door op één van deze links te klikken kom je bijvoorbeeld terecht bij Bol.com, Vanbeekumspecerijen.nl of Amazon. Als je vervolgens iets bij één van deze webwinkels koopt, ontvang ik daar commissie over, zonder dat jij extra betaalt. Zo steun je BBQ Junkie simpel tijdens het online shoppen!


Een mooi recept en goed gelukt ook, alleen een beetje teveel nasmaak (soort van rooksmaak) jammer maar kan natuurlijk ook aan ons liggen
Dat ligt niet zozeer aan jullie, maar waarschijnlijk aan het type houtskool dat wordt gebruikt. Voor bijvoorbeeld deze cake wil je een houtskool die zo neutraal mogelijk is en van zichzelf eigenlijk geen smaak afgeeft.