flammkuchen appel geitenkaas uitgelicht

Flammkuchen met Appel & Geitenkaas

Flammkuchen. Misschien ken je ze wel. Het zijn eigenlijk een soort pizza’s waarbij de tomatensaus is vervangen door Crème Fraîche. Het deeg is trouwens ook net iets anders, maar qua uiterlijk is het net een pizza. Flammkuchen zijn een specialiteit uit de Elzas en ze worden van oorsprong belegd met spekjes en uien. Die moet ik ook nog een keer maken. Nu ging ik echter voor een topping van appel, geitenkaas en gekarameliseerde rode uien ringen. Haal je pizzasteen dus maar tevoorschijn, want dit wil je maken!

Zelf eens Flammkuchen maken? Ga voor dit Flammkuchen recept met appel en geitenkaas

Hoofdgerecht

4 personen

2 uur en 15 minuten

Ingrediënten

- 300 gram Bloem
- 150 milliliter Lauwwarm Water
- 7 gram Gedroogde Gist
- 1 theelepel Suiker
- 125 gram Crème Fraîche
- 2 Rode Uien
- 3 eetlepels Balsamico Azijn
- 1 eetlepel Olijfolie
- 2 Appels
- 150 gram Zachte Geitenkaas
- 2 eetlepels Honing
- Zwarte Peper

Overige Benodigdheden

– BBQ met Deksel
Pizzasteen
Pizzaschep (optioneel)
– Vochtige Theedoek
Skillet of Kleine koekenpan

Bereiding

Voor het maken van deze heerlijke flammkuchen beginnen we met het deeg. Neem hiervoor een grote mengkom en doe hier de bloem in. Doe in een andere kom het lauwwarme water en voeg er de suiker en gist aan toe. Laat even zo staan, tot er een schuimlaag op het water komt te staan. Voeg het watermengsel vervolgens toe aan de bloem en meng alles met een spatel goed door elkaar.

Bebloem vervolgens je werkblad en stort je deeg er op. Kneed het deeg gedurende 10 minuutjes stevig door, tot er een elastische deegbal ontstaat.

Maak nu de mengkom schoon en leg hier je deegbal in. Dek af met een vochtige theedoek en laat het deeg een uur lang rustig rijzen.

Snijd ondertussen de rode uien in ringen. Zet een kleine koekenpan op een laag vuurtje en doe de olijfolie in de pan. Bak de rode uien vervolgens op laag vuur 10 minuutjes, tot ze mooi zacht worden. Voeg na 10 minuten de balsamico azijn toe en kook dit in ongeveer 10 minuutjes in. Haal de pan daarna van het vuur en laat de uienringen afkoelen.

Steek nu ook vast de BBQ aan en ga hierbij voor indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 220 graden. Leg de pizzasteen ongeveer een kwartier voor je gaat beginnen met bakken op de BBQ om voor te verwarmen.

Was, terwijl de BBQ warm wordt, de appels en snijd er dunne plakken (ongeveer 3 mm dik) van.

Is het deeg genoeg gerezen? Verdeel het dan in 4 gelijke delen. Bebloem nogmaals je werkblad en rol één van de delen uit tot een dunne bodem van ongeveer een halve centimeter dik. Leg de bodem op je pizzaschep en bestrijk hem met een kwart van de crème fraîche.

Verdeel vervolgens plakjes appel en geitenkaas over de bodem, gevolgd door wat rode uienringen. Maal wat verse zwarte peper of de ingrediënten en verdeel een halve eetlepel honing over je flammkuche.

Schuif de flammkuche nu van de pizzaschep op je pizzasteen en sluit de BBQ met de deksel. Bak de flammkuche nu 10 tot 12 minuten, tot de bodem gaar en krokant is en de geitenkaas een beetje is gesmolten.

Snijd de flammkuchen nu in stukjes en serveer direct. Herhaal bovenstaande met de rest van je deeg en ingrediënten. Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.