Sweet & Sour Spareribs

Jawel, ik heb weer een mooi spareribs recept voor je voor op de BBQ! Dit keer een variant met een eenvoudige rub en een heerlijke zoetzure saus, die je trouwens ook heel eenvoudig zelf maakt. De spareribs krijgen dankzij de zoutzure saus een heerlijke smaak en een mooie glans! In dit recept werk ik met een zogeheten SPG (Salt Pepper Garlic) Rub; Een basismengsel van zout, zwarte peper en knoflook. Dit mengsel kun je natuurlijk ook zelf maken, maar omdat deze combinatie in vrij veel rubs en bereidingen voor komt heb ik zelf altijd een potje staan. Wil je de rub zelf maken? Houd dan gelijke delen zeezout, gemalen zwarte peper en knoflookgranulaat aan.

Recept afdrukken Pin recept Deel op Facebook
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd: 30 minuten
Bereidingstijd: 4 uur 30 minuten
Marineren: 4 uur
Totale tijd: 9 uur
Porties: 2 personen

Ingrediënten:

  • 2 strengen Spareribs
  • 4 eetlepels SPG Rub
  • 150 gram Suiker
  • 150 milliliter Water
  • 75 milliliter Azijn
  • 1 eetlepel Ketchup
  • 2 eetlepels Maizena
  • 75 milliliter Appelsap

Overige Benodigdheden:

  • BBQ met Deksel
  • 2 Chunks Appel Rookhout
  • Steelpan
  • Aluminiumfolie
  • Vershoudfolie

Instructies

  • De voorbereiding van deze Sweet & Sour Spareribs begin je 2 tot 4 uur voordat je ze op de BBQ gaat leggen.
  • Allereerst is het tijd om de spareribs te ontvliezen. Daarbij ga je het witte membraan aan de holle kant van de spareribs verwijderen. Dit doe je door met de achterkant van een mes een klein stukje los te peuteren bij één van de ribben. Wanneer je een stukje losgekregen hebt kun je dit met keukenpapier stevig vastpakken en zo de rest van het membraan voorzichtig lostrekken.
  • Doe je dit voor de eerste keer? Bekijk dan voor de zekerheid onderstaande video, waarin goed te zien is hoe het membraan moet worden verwijderd.
  • Heb je het vlies verwijderd van de spareribs? Bestrooi de spareribs dan rondom met de SPG Rub en wrijf deze in het vlees. Pak de ribs vervolgens in vershoudfolie en leg ze in de koeling.
  • Steek een paar uur later de BBQ aan en ga hierbij voor indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 120 graden.
  • Is de BBQ op temperatuur? Voeg dan het rookhout toe aan de brandende kolen. Haal de spareribs daarna uit de koeling en pak ze uit. Leg de ribs op het BBQ rooster en sluit de BBQ met de deksel. De ribben mogen nu 2 uur roken op de BBQ.
  • Zijn de eerste 2 uur van de bereiding bijna voorbij? Pak dan het aluminiumfolie er bij en scheur er 2 grote stukken van af. Pak ook de appelsap er bij.
  • Leg nu 2 stukken aluminiumfolie op je werkblad en leg op ieder stuk een sparerib. Verdeel nu de appelsap over beide ribs en pak ze vervolgens in met het aluminium folie. Het is belangrijk dat er geen scheuren in het folie zitten, zodat de ribben goed zacht kunnen stomen.
  • Leg de spareribs ingepakt weer terug op de BBQ en sluit de BBQ weer met de deksel. De spareribs mogen nu 1,5 uur verder garen en stomen.
  • Is de 1,5 uur bijna voorbij? Zet de steelpan dan op laag vuur en doe er het water en de azijn in. Laat dir rustig warm worden en voeg dan de suiker toe. Roer dit door tot de suiker is opgelost en roer dan de eetlepel ketchup er doorheen. Meng tot slot de maïzena met twee eetlepels koud water in een kommetje en voeg dit ook toe aan de pan. Roer goed door, tot de saus begint in te dikken en haal de pan dan van het vuur.
  • Na 1,5 uur op de BBQ mogen de spareribs uit het aluminiumfolie en weer terug op de BBQ. Door het stomen zijn de spareribs als het goed is flink mals, dus pas op dat ze niet uit elkaar vallen.
  • Neem nu je steelpannetje met de zoetzure saus en je bastingkwast erbij. Bestrijk de spareribs met de saus en sluit de vervolgens de BBQ met de deksel. Laat de spareribs een kwartier liggen, waarna je ze nog eens bestrijkt met de saus. Daarna mogen de spareribs nogmaals een kwartiertje met de deksel gesloten garen, waarna het bijna tijd is om te eten.
  • Haal de spareribs na dit laatste kwartier van de BBQ en leg ze op een grote serveerplank. Serveer ze direct. Eet smakelijk!

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.