Zoete Aardappelen met Pulled Chicken

Pulled Chicken Sweet Potatoes

Ik weet zeker dat je wel eens een gepofte aardappel hebt gegeten. Klassiek met zure room, of wellicht een andere variant. Sterker nog, waarschijnlijk heb je ze ook wel eens zelf gemaakt. Op de BBQ, of in de oven. Maar heb je hetzelfde ook wel eens met zoete aardappelen gedaan? Nee? Snel doen dan! En als je dan toch aan de slag gaat, ga dan gelijk voor deze heerlijke variant met een vulling van pulled chicken en een lekker fris sausje op basis van yoghurt.

Gepofte Zoete Aardappelen met Pulled Chicken
Gepofte Zoete Aardappelen met Pulled Chicken

Bij-/Hoofdgerecht

4 personen

1 uur en 30 minuten

Ingrediënten

– 4 Kippendijen
– 4 Zoete Aardappelen
– 2 eetlepels Cajun Kruiden
– 4 eetlepels Yoghurt
– 1 Bosje Bladpeterselie
– Versgemalen Zwarte Peper
– Grof Zeezout
– 4 eetlepels Olijfolie

Overige Benodigdheden

– BBQ met Deksel
Kernthermometer
– Aluminiumfolie
Skillet (optioneel)

Bereiding

Steek de BBQ aan en ga daarbij eerst voor indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 160 graden.

Rub de kippendijen met de cajun kruiden en zet dit aan de kant tot de BBQ op temperatuur is. Maak nu de zoete aardappelen schoon en droog. Scheur 4 ruime stukken aluminiumfolie af en leg op ieder stuk een zoete aardappel. Druppel de olijfolie over de zoete aardappelen en bestrooi ze met wat grof zeezout. Pak de zoete aardappelen daarna in met het aluminiumfolie.

Is de BBQ op temperatuur? Dan mogen de kippendijen en zoete aardappelen op de BBQ. Sluit de BBQ met de deksel en gaar de kippendijen tot een kerntemperatuur van 70 graden. Heb je een kernthermometer met een probe aan een draad? Dan kun je de temperatuur continu in de gaten houden. Heb je dat niet? Meet dan voor het eerst na 15 minuten de kerntemperatuur. De bereiding van de kip zal ongeveer 20 tot 25 minuten duren.

Is de kip gaar? Leg deze dan op een bord en laat een beetje afkoelen. Breng ondertussen de temperatuur in de BBQ omhoog tot ongeveer 200 graden en nog steeds indirecte hitte. De zoete aardappelen mogen nu nog een minuut of 40 poffen. Ondertussen zullen de kippendijen wat afgekoeld zijn en kun je ze met je handen tot draadjes trekken zodat je pulled chicken hebt.

Na 40 minuten kun je met een satéprikker voelen of de aardappelen mooi zacht zijn. Is dat het geval? Dan mogen ze van de BBQ! Zet nu ook je skillet op de BBQ en laat deze even warm worden. Hierin gaan we de pulled chicken weer een beetje opwarmen. Je kunt dit ook in een andere BBQ bestendige pan of schaal doen. Voeg eventueel 2 eetlepels water of cola toe om de boel niet uit te laten drogen.

Neem nu een mengkom en doe hier de yoghurt in. Neem de helft van de peterselie, hak deze fijn en voeg toe aan de yoghurt. Breng de yoghurt met peterselie verder op smaak met wat versgemalen peper.

Is de pulled chicken weer opgewarmd? Dan wordt het tijd de zoete aardappelen te vullen. Pak hiervoor de aardappelen uit en leg ze op de meest vlakke kant. Zo vallen ze uiteindelijk niet om. Maak een lange snede door de zoete aardappelen, maar stop ongeveer een centimeter voor je door de aardappel heen zou snijden. Nu kun je de zoete aardappel iets open maken en ontstaat er een ruimte die je mag opvullen met de pulled chicken. Verdeel daarna wat van de yoghurtsaus over de gevulde zoete aardappelen en maak het geheel af met nog wat gehakte verse bladpeterselie. Eet smakelijk!

Gepofte Zoete Aardappelen met Pulled Chicken

4 reacties

  1. Ik heb dit net klaar gemaakt. Zalig recept om dit druilerige herfstweer te doen vergeten. Tip: een paar chuncks kerselaar toegevoegd voor wat extra rooksmaak! De yoghurtsaus heb ik gepimpt met limoenpeper en een geutje gembersiroop.

    Smoky grtz!
    Carlo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *