Rosbief van de BBQ

Op mijn kamado van The Bastard wil ik natuurlijk met regelmaat low&slow BBQ'en. Vaak maak ik typische low and slow BBQ recepten, zoals spareribs en pulled pork. Soms probeer ik echter iets totaal anders en ga ik voor de minder bekende weg. Laatst maakte ik bijvoorbeeld deze lekker kruidige rosbief. Langzaam gegaard en heerlijk van smaak!

Recept afdrukken
Pin recept
Deel op Facebook

4.41 van 22 stemmen
Voorbereidingstijd: 2 uur 10 minuten
Bereidingstijd: 50 minuten
Totale tijd: 3 uur
Porties: 4 personen
calorieën: 251kcal

Ingrediënten:

Overige Benodigdheden:

Instructies

 • We beginnen dit recept met het marineren van de rosbief. Neem hiervoor het teentje knoflook en snipper deze ragfijn. Rits de blaadjes van de rozemarijn en tijm en hak deze goed fijn. Snijd ook de rode peper fijn. Doe alles in een kommetje en voeg de olijfolie toe. Breng op smaak met zwarte peper.
 • Doe je rosbief in een diepvrieszak of afsluitbare kom en giet er de marinade bij. Wrijf het vlees er goed mee in en sluit af. Leg de rosbief in de koelkast en laat minimaal 2 uur marineren.
 • Steek de BBQ ruim van te voren aan en ga hierbij voor indirecte hitte en een temperatuur van 100 graden. Zorg dat je de temperatuur een tijdje stabiel hebt en haal dan je vlees uit de koeling. Bestrooi met grof zeezout en leg je vlees op het indirecte gedeelte van je BBQ.
 • Heb je een kernthermometer met een probe aan een draad? Of zelfs een volledig draadloze? Steek deze dan nu in het vlees. Heb je alleen een kernthermometer die je af en toe in je vlees prikt? Meet dan voordat je de BBQ dicht doet de kerntemperatuur van het vlees. Daarna mag de BBQ een tijdje dicht.
 • De rosbief mag nu een half uurtje rustig garen. Meet hierna nog een keer de kerntemperatuur en reken uit hoe lang je nog nodig zult hebben voor een kerntemperatuur van 42 graden. Bij mij was dit nog ongeveer een kwartier.
 • Haal je vlees bij een kerntemperatuur tijdelijk van de BBQ en leg het op een bord. Dek de rosbief af met aluminiumfolie (niet inpakken) en maak de BBQ gereed voor directe hitte om de rosbief nog even te grillen. Ga hierbij voor een temperatuur van ongeveer 220 graden. Gril de rosbief nu in 4 minuutjes af, waarbij je alle zijden dichtschroeit.
 • Haal de rosbief vervolgens weer van de BBQ en laat 10 minuutjes rusten. Snijd daarna in dunne plakken en serveer direct. Of maak nog even een foto, zoals ik. Eet smakelijk!

Benadering van voedingswaarden

Calories: 251kcal | Carbohydrates: 2g | Protein: 44g | Fat: 8g | Saturated Fat: 2g | Polyunsaturated Fat: 0.5g | Monounsaturated Fat: 3g | Cholesterol: 114mg | Sodium: 3011mg | Potassium: 607mg | Fiber: 0.4g | Sugar: 1g | Vitamin A: 165IU | Vitamin C: 108mg | Calcium: 567mg | Iron: 5mg
BBQ Junkie maakt gebruik van affiliate links in recepten en blogs. Door op één van deze links te klikken kom je bijvoorbeeld terecht bij Bol.com, Vanbeekumspecerijen.nl of Amazon. Als je vervolgens iets bij één van deze webwinkels koopt, ontvang ik daar commissie over, zonder dat jij extra betaalt. Zo steun je BBQ Junkie simpel tijdens het online shoppen!

40 reacties

 1. WQaarom moet je uitrekenen hoe lang je nog nodig hebt voor een temp van 42 graden? Je kunt toch ook gewoon de thermometer op 42 graden zetten?

  • Hoi Johan,

   Dat kan inderdaad wanneer je een thermometer hebt met een probe met draad, die je in het vlees kunt laten zitten. Er zijn echter ook diverse kernthermometers die je niet in het vlees kunt laten zitten (deze bijvoorbeeld: http://bit.ly/2toUezD). Dei steek je zo nu en dan in het vlees om de temperatuur te checken.

   Door even grof uit te rekenen hoeveel tijd je nog nodig gaat hebben tot de kerntemperatuur van 42 graden, hoef je niet steeds de deksel van de BBQ te halen om te meten. Dit komt het eindresultaat ten goede.

 2. Hey roy

  ziet er allemaal super lekker uit. Straks ga ik deze bereidings wijze proberen. Echter alleen een vraagje over het dichtschroeien.
  normaal laat ik rosbief verder garen tot een kerntemperatuur van ongeveer 52graden. En dan heb je de nabrander nog dus komt uit op een 60graden..sta voor alles open en wil deze manier proberen echter alleen bang dat het te droog wordt…ohja gebruikt je houtsnippers?

  Alvast bedankt en fijne feestdagen gewenst

  • Hi Xavier

   Leuk dat je met dit recept aan de slag gaat! Kerntemperatuur is natuurlijk voor een groot deel ook smaak. Bij dit recept, met rusten en afgrillen, kom je op een kern van ongeveer 52 graden uit. Dit geeft een medium rare resultaat. Dat vind ik het lekkerst.

   Wil je hem medium, dan zou ik hem in eerste instantie tot 48 graden garen. Dan zal je uitkomen op ongeveer 58 graden kern na afgrillen en rusten.

   Alles daarboven zou ik afraden, want daar wordt de rosbief niet lekkerder van!

   Ik heb in dit recept geen rookhout gebruikt, maar dat kun je uiteraard doen! Niet te veel, want de bereidingstijd is relatief kort.

   Succes met koken en ook jij fijne dagen toegewenst!

 3. Beste, lijkt mij een heerlijk gerecht dat ik zeker ga proberen maar als beginnende bbq er had ik graag geweten hoe je de tijd kan bereken die je nodig hebt om tot een bepaalde kerntemperatuur te komen.
  Groetjes
  Jo

  • Hoi Jo,

   Bedankt voor je reactie en leuk dat je met dit recept aan de slag wil! Hieronder probeer ik je vraag zo duidelijk mogelijk te beantwoorden.

   Als het gaat om het meten van de kerntemperatuur zijn er twee mogelijkheden:
   – Een kernthermometer met een probe aan een draad, die je in het vlees steekt en die tijdens de gehele garing kunt laten zitten; zie bijvoorbeeld deze: http://bit.ly/2Eujd5t
   – Een kernthermometer die je niet in het vlees kunt laten zitten tijdens de bereiding, maar die je af en toe in het vlees steekt om te kijken wat de temperatuur op dat moment is; deze bijvoorbeeld: http://bit.ly/2toUezD

   In dit recept gebruik ik de laatstgenoemde thermometer. Hiermee kun je de temperatuur niet continu in de gaten houden en moet je dus een schatting maken, want je wil ook niet steeds de deksel van de BBQ halen om te meten.

   Die schatting kun je maken door de kerntemperatuur van het vlees te meten vlak voor het op de BBQ gaat. Deze is bijvoorbeeld 8 graden.

   Vervolgens meet je de temperatuur na 30 minuten nog een keer. Deze is nu bijvoorbeeld 30 graden.

   Je kunt nu berekenen hoeveel graden de kerntemperatuur per minuut stijgt. 30-8=22 graden stijging in 30 minuten. 22/30=0,73 graad stijging per minuut.

   Op die manier kun je ook uitrekenen hoe lang het ongeveer nog zal duren tot de beoogde kerntemperatuur van 42 graden. 42-30=12 graden stijging nodig. 12/0,73=16,5 minuten tot een kerntemperatuur van 42 graden.

   In bovenstaand voorbeeld heb je dus uitgerekend dat het nog ongeveer 16 minuten zal duren tot de kerntemperatuur van 42 graden. Je hoeft dus niet steeds opnieuw te meten, maar kunt dit na bijvoorbeeld een minuut of 15 nog een keer doen.

   Ik hoop dat dit zo duidelijk is 🙂

 4. Hoe gril je de rosbief af?
  Ik denk dat ik dan het hitteschild er af moet halen en een rooster moet plaatsen voor directe hitte klopt dat?
  Of blijf je dat gewoon indirect grillen maar dan met die hogere temperatuur.
  Ben ook nog een beginneling en heb zelf een kamado junior waar ik een reflector bij heb.

  Groetjes Thea

  • Hoi Thea,

   Ik zou zelf inderdaad voor een directe setting gaan, want dan wordt de korst mooi krokant. Indirect kan ook, maar dan zou ik voor een hogere temperatuur dan 200 graden gaan, zodat het rooster goed heet is.

   Succes! 🙂

 5. Hallo Roy,

  Wat betreft de kerntemperatuur, is het raadzaam om de rosbief eerder uit de koelkast te halen waardoor de kerntemperatuur hoger is.

  • Hi Ray,

   Bij het bereiden van vlees op hogere temperaturen wordt aangeraden om je vlees op kamertemperatuur te brengen voor het op de BBQ gaat, omdat het anders kan samentrekken en stug wordt.

   Bij een lagere temperatuur is dit minder relevant, al haal ik mijn vlees altijd een uur van te voren wel uit de koeling.

   Succes!

 6. Hallo Roy,

  Dit recept ga ik zeker proberen, ziet er fantastisch uit.
  Ik heb een vraag betreft de kerntempratuur. Is het een idee om de rosbief eerder uit de koelkast te halen om het verschil van de kerntemperatuur kleiner te maken?

  • Hi Ray,

   Ik gok dat het bericht hierboven ook van jou is. Ik haal dus latijd mijn vlees een uur voor bereiding uit de koeling, maar bij de bereiding op lage temperatuur is het minder erg als het vlees nog maar kort uit de koalkast is voor je het op de BBQ legt.

 7. Vanmiddag deze bereiding gevolgd met een perfect resultaat.
  Een rosbief van Albert Heijn, bijgevoegde spullen weggegooid. En eigen marinade gebruikt.
  Met uw bereidingswijze een heerlijke rosbief bereid, die binnen 15 minuten op was.

 8. Vandaag gemaakt volgens bovenstaand recept, 700g rosbief, 45 min op 110 gr op black bastard, 40 graden kern eraf, afgedekt half uurtje laten staan rest was nog niet klaar, temp was inmiddels 46 gr. Ff afbakken op 250graden directe hitte. perfect resultaat!

 9. Net gemaakt, wat heerlijk! Wel 3 tenen knoflook gebruikt en 2 pepers(ben gek op pittig) en wat whiskey woodchips.
  Was m’n eerste gerecht op m’n nieuwe Kamado, ik ben verkocht en m’n vrouw al helemaal!

  Top site met een super uitleg, bedankt bbqjunkie!

 10. Hoi Roy,
  We hebben je recept geprobeerd met een rundermuis.
  Smaak was heerlijk maar we moesten toch wat hard bijten. Is er een manier om ze malser te krijgen?
  Dank je
  Hans

 11. Hallo,

  Misschien een rare vraag. Maar zou je de voorbereiding (slow garen op 100 graden) ook in de oven kunnen doen? Mijn barbecue is namelijk niet geschikt hiervoor (geen deksel).

 12. Kan ik het indirect grillen ook eerder op de dag doen, enkele uren laten rusten en vervolgens vlak voor serveren afmaken met direct grillen? Ik zou nl een bijgerecht in de tussentijd willen maken op dezelfde barbecue

 13. Vandaag heb ik de rosbief van 1 kg op deze manier bereid. Het kostte een uur om hem op 42 graden te krijgen. Daarna afgegrilld op de gietijzeren plancha. Heerlijk was het. Bedankt voor het recept.

 14. 5 sterren
  We hebben je recept min of meer gevolgd, 800 gram rosbief. MArinade klaargemaakt in de blender, prima resultaat.
  Mooi stukje vlees, een iets te warme bbq, maar indirect tot 44, daarna een gietijzeren grill erop, dirct opstoken tot bijna 300 graden, maar wat een heerlijk stukje vlees.
  Gegrild op de weber mastertouch GBS.
  Perfect resultaat, bedankt voor de marinade.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *