Een tijdje terug kwam ik ergens een gerecht tegen met een rub op basis van koffie en cacao. In eerste instantie klonk me dat een beetje gek in de oren, maar ik was toch ook wel benieuwd naar de smaak. Ik ben zelf niet zo’n koffiedrinker en wist dan ook niet wat ik moest verwachten, maar de rub, bestaande uit koffie, cacao, paprika, chili, basterdsuiker, peper en zout, is echt te gek! Zeker als je hem gebruikt op een mooi stuk rosbief. Proberen dus!


Hoofdgerecht
4-6 personen
1 uur en 15 minuten
Ingrediënten
– 1,2 kilogram Rosbief
– 1 eetlepel Gemalen Koffie
– 1 eetlepel Cacao Poeder
– 1 eetlepel Gerookt Paprikapoeder
– 1 eetlepel Bruine Basterdsuiker
– 1 theelepel Chilipoeder
– 1 theelepel Versgemalen Zwarte Peper
– 1 theelepel Keukenzout
Overige Benodigdheden
– BBQ met Deksel
– Vershoudfolie
– Kernthermometer
Bereiding
Voor de bereiding van de rosbief beginnen we ruim op tijd met het rubben van de rosbief. Doe dit minimaal 2 uur van te voren, maar het liefst ’s ochtends al. Neem voor de rub een kom en meng de koffie, cacao, basterdsuiker, het paprikapoeder, chilipoeder, de peper en het zout met elkaar.
Neem nu de rosbief uit de koeling en haal deze uit de verpakking, Dep het vlees droog en check rondom of er losse stukjes vlees zijn. Snijd deze weg.
Bestrooi het vlees nu rondom met de rub, zodat deze volledig is bedekt met het mengsel. Pak de rosbief vervolgens strak in met vershoudfolie en leg hem in de koeling.
Haal de rosbief een uur voor je hem gaat bereiden uit de koeling, zodat hij een beetje op temperatuur kan komen.
Steek de BBQ op tijd aan en ga voor indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 120 graden. Haal ondertussen de rosbief uit het vershoudfolie. Heb je een kernthermometer met een probe aan een draad? Steek deze dan alvast in het vlees, zodat je de temperatuur continu in de gaten kunt houden.
Is de BBQ op temperatuur? Leg dan de rosbief op de BBQ en sluit de BBQ vervolgens met de deksel. Gaar de rosbief nu tot een kerntemperatuur van 44 graden. Dit duurde bij mij ongeveer 40 minuten. Houd de temperatuur van de BBQ in de gaten, zodat deze rond de 120 graden blijft.
Is de kerntemperatuur van 44 graden bereikt? Haal de rosbief dan even van de BBQ en leg hem op een bord. Maak nu de BBQ gereed voor directe hitte en een temperatuur van ongeveer 200 graden, zodat je het vlees dicht kunt schroeien. Heb je de temperatuur bereikt? Gril de rosbief dan een minuut of 5 rondom, zodat het vlees een krokante korst krijgt.
Haal de rosbief vervolgens weer van de BBQ en laat het op een bord 10 minuten rusten, voordat je het aansnijdt. Snijd het vlees vervolgens in dunne plakken en serveer deze direct. Eet smakelijk!
Tip: Een rosbief (en eigenlijk iedere soort rundvlees) is extra mals wanneer je hem op de draad aansnijdt. Weet je niet zeker hoe je dat doet? Vraag dan je slager om de snij richting te markeren.
Ik heb zonet dit recept eens uitgeprobeerd op de kamado joe. Heel aparte smaak zonder te overheersen, een aanrader
Zeer lekker samen met hasselback patatoes en op de grill gegaarde bloemkool!
Zeker voor herhaling vatbaar!
Hoi Carlo,
Leuk dat je het recept hebt geprobeerd en een berichtje hebt gestuurd 🙂
Het is inderdaad een smaak die je niet snel verwacht in combinatie met vlees, maar die wel heel goed past. Wat je zegt. Het overheerst niet en klopt precies met de rosbief!
Heerlijke balans, dit recept! Rosbief was oom de vingertjes bij af te likken! Gecombineerd met het recept voor aardappelschijfjes helemaal een aanrader.
Bedankt voor je bericht! En goed om te horen dat het heeft gesmaakt 🙂
Hoi, ik ben van plan dit recept binnenkort te gaan maken, is het nog aan te raden een bepaald soort rooksnippers te gebruiken?
Hi Maarten,
Persoonlijk denk ik dat de smaken uit de rub al genoeg zijn en dat rookhout gebruiken wellicht iets te veel wordt voor dit stuk vlees.
Wil je toch rookhout gebruiken, dan zou ik mijn blog even checken, met daarin een overzicht van houtsoorten per type vlees, vis, etc. Je vindt dat blog hier: http://bit.ly/2Gm99gN
dit is echt een van mijn favorieten. Bedankt voor het super recept! Ik gebruik hem ook voor ribfingers. Inderdaad zonder rookhout
Goed om te horen! Op ribfingers heb ik het nog niet geprobeerd, maar dat ga ik zeker een keer doen 🙂
Hallo.
Vraagje de cacao poeder. Kan ik daarmee de nesquick van mijn dochter gebruiken ?
Ik weet niet of dat een goed idee is. In Nesquik zitten sowieso toevoegingen. Suiker bijvoorbeeld. Ik verwacht dat maar een kwart cacaopoeder is, dus het heeft zeker invloed op het resultaat.