Dutch Oven Brood

Er is niets lekkerder dan vers gebakken brood! En dan bedoel ik natuurlijk niet het afbakken van een stokbrood uit de supermarkt. Ik bedoel het zelf maken van een brood. Onlangs kwam ik een filmpje tegen, waarbij een brood werd gebakken in een Dutch Oven. Een gietijzeren pan met deksel, die op de BBQ kan. Dat moest ik natuurlijk ook eens proberen. En ik kan je zeggen: Dit wil jij ook proberen! Dit is namelijk echt te gek! Het kost redelijk wat tijd, door het rijzen, maar de smaak en krokante korst doen het hem. Ik ga dit sowieso vaker maken!

Brood uit een Dutch Oven van de BBQ. Beter wordt brood niet!
Soort gerecht: Bij; Aantal personen: 6; Tijd: 5 uur en 45 minuten

Ingrediënten

- 11 gram gedroogde gist
- 320 ml lauwwarm water
- 350 gram bloem
- 1 el zout
- 1 el Zonnebloemolie
- Extra bloem om werkblad en brood te bestuiven

Overige benodigdheden

- BBQ met Deksel
- Gietijzeren Pan met Deksel (Dutch Oven)
- Vochtige Theedoek

Bereiding

Doe het lauwwarme water in een kom en voeg de gist er aan toe. Dek af met een doek of bord en laat 10 minuutjes staan. Neem ondertussen een mengkom en doe hier de bloem en zout in. Meng dit even door elkaar en maak een kuil in het midden, waar zo meteen het water in geschonken kan worden.

Voeg na 10 minuten het water en de gist toe en roer alle ingrediënten goed door elkaar met een spatel. Dek de kom nu af met een vochtige theedoek en zet op een warme en tochtvrije plaats om 2 uur te rijzen.

Haal na 2 uur de theedoek van de kom en schep het deeg met je spatel langs randen naar binnen, zodat je het een soort van door kneedt. Dek de kom vervolgens weer af met de theedoek en laat nu 1,5 uur rusten.

Steek ondertussen de BBQ aan het ga hierbij voor een temperatuur van ongeveer 230 graden en indirecte hitte.

Bebloem na 1,5 uur rijzen je werkblad met wat bloem en haal je deeg uit de kom. Het lijkt meer op een beslag dan een brooddeeg, maar dat hoort. Bebloem ook het deeg en kneed kort door. Maak ondertussen de mengkom schoon en bestrijk deze daarna met de zonnebloemolie. Leg je deeg weer in de kom en dek wederom af met de theedoek, voor nog 1 uur rijzen.

Zet ondertussen de Dutch Oven, of gietijzeren pan met deksel, op je BBQ rooster en sluit de BBQ met de deksel.

Haal na een uur de pan van de BBQ en bebloem de binnenkant een klein beetje. Haal je deeg weer uit de kom en stort het vervolgens op de bodem van de pan. Bebloem de bovenkant van je brood lichtjes en doe de deksel op de pan.

Zet de Dutch Oven weer op de BBQ en sluit deze met de deksel. Bak je brood nu eerst 30 minuten en haal vervolgens de deksel van de pan. Bak het brood vervolgens nog een kwartier.

Haal nu je pan van de BBQ en keer deze om boven een snijplank, zodat je brood er uit valt. Laat het brood een minuut of 10 afkoelen en snijd het daarna in mooie plakken. Serveer met een eigengemaakte kruidenboter, aioli of tapenade. Eet smakelijk!

Brood uit een Dutch Oven van de BBQ. Beter wordt brood niet!

4 reacties

  1. Door al dat enthousiasme over eten vergeet ik je helemaal de beste wensen te wensen natuurlijk, blijf gezond en be safe. Dit brood gisteravond gemaakt met de left overs van de eerder bereide kip tandoori en natuurlijk baba ganoush van vers geroosterde aubergines. Heerlijk.

  2. Nou, wat een aanfluiting dit recept! Het gaat goed totdat je deeg…uhhh…beslag, want dat is het inderdaad wel, vanuit de kom op je werkblad gaat. Dan wordt het een kleffe kliederboel die niet meer te redden is. Moet je ook nog met de helft van het plakkende kledderdeeg je kom schoon zien te maken en in te smeren. Kansloze missie.

    Ik ga op zoek naar een ander recept waarbij je ‘normaal’ deeg maakt

    • Beetje kort door de bocht om dit recept een aanfluiting te noemen omdat het niet is gelukt 🙂 Ik heb dit recept al talloze malen gebruikt en van meerdere mensen foto’s gezien die dit recept ook hebben gebruikt om een brood te bereiden in de Dutch Oven. Ging allemaal prima, maar bij jou niet begrijp ik.. Ik ben toch geneigd om de schuld niet bij het recept te leggen dan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *