Er is niets lekkerder dan vers gebakken brood! En dan bedoel ik natuurlijk niet het afbakken van een stokbrood uit de supermarkt. Ik bedoel het zelf maken van een brood. Onlangs kwam ik een filmpje tegen, waarbij een brood werd gebakken in een Dutch Oven. Een gietijzeren pan met deksel, die op de BBQ kan. Dat moest ik natuurlijk ook eens proberen. En ik kan je zeggen: Dit wil jij ook proberen! Dit is namelijk echt te gek! Het kost redelijk wat tijd, door het rijzen, maar de smaak en krokante korst doen het hem. Ik ga dit sowieso vaker maken!

Voorbereidingstijd: 4 uur uur 50 minuten minuten
Bereidingstijd: 45 minuten minuten
Rusttijd: 10 minuten minuten
Totale tijd: 5 uur uur 45 minuten minuten
Porties: 6 personen
calorieën: 220kcal
Voorkomt dat je scherm op zwart gaat
Ingrediënten:
- 11 gram gedroogde gist
- 320 milliliter lauwwarm water
- 350 gram bloem
- 7 gram zout
- 1 eetlepel Zonnebloemolie
- Extra bloem om werkblad en brood te bestuiven
Overige Benodigdheden:
-
BBQ met Deksel
-
Vochtige Theedoek
Instructies
-
Doe het lauwwarme water in een kom en voeg de gist er aan toe. Dek af met een doek of bord en laat 10 minuutjes staan. Neem ondertussen een mengkom en doe hier de bloem en zout in. Meng dit even door elkaar en maak een kuil in het midden, waar zo meteen het water in geschonken kan worden.
-
Voeg na 10 minuten het water en de gist toe en roer alle ingrediënten goed door elkaar met een spatel. Dek de kom nu af met een vochtige theedoek en zet op een warme en tochtvrije plaats om 2 uur te rijzen.
-
Haal na 2 uur de theedoek van de kom en schep het deeg met je spatel langs randen naar binnen, zodat je het een soort van door kneedt. Dek de kom vervolgens weer af met de theedoek en laat nu 1,5 uur rusten.
-
Steek ondertussen de BBQ aan het ga hierbij voor een temperatuur van ongeveer 230 graden en indirecte hitte.
-
Bebloem na 1,5 uur rijzen je werkblad met wat bloem en haal je deeg uit de kom. Het lijkt meer op een beslag dan een brooddeeg, maar dat hoort. Bebloem ook het deeg en kneed kort door. Maak ondertussen de mengkom schoon en bestrijk deze daarna met de zonnebloemolie. Leg je deeg weer in de kom en dek wederom af met de theedoek, voor nog 1 uur rijzen.
-
Zet ondertussen de Dutch Oven, of gietijzeren pan met deksel, op je BBQ rooster en sluit de BBQ met de deksel.
-
Haal na een uur de pan van de BBQ en bebloem de binnenkant een klein beetje. Haal je deeg weer uit de kom en stort het vervolgens op de bodem van de pan. Bebloem de bovenkant van je brood lichtjes en doe de deksel op de pan.
-
Zet de Dutch Oven weer op de BBQ en sluit deze met de deksel. Bak je brood nu eerst 30 minuten en haal vervolgens de deksel van de pan. Bak het brood vervolgens nog een kwartier.
-
Haal nu je pan van de BBQ en keer deze om boven een snijplank, zodat je brood er uit valt. Laat het brood een minuut of 10 afkoelen en snijd het daarna in mooie plakken. Serveer met een eigengemaakte kruidenboter, aioli of tapenade. Eet smakelijk!
Benadering van voedingswaarden
Calories: 220kcal | Carbohydrates: 45g | Protein: 7g | Fat: 1g | Saturated Fat: 0.1g | Polyunsaturated Fat: 0.2g | Monounsaturated Fat: 0.3g | Sodium: 457mg | Potassium: 80mg | Fiber: 2g | Sugar: 0.2g | Vitamin C: 0.01mg | Calcium: 11mg | Iron: 3mg
BBQ Junkie maakt gebruik van affiliate links in recepten en blogs. Door op één van deze links te klikken kom je bijvoorbeeld terecht bij Bol.com, Vanbeekumspecerijen.nl of Amazon. Als je vervolgens iets bij één van deze webwinkels koopt, ontvang ik daar commissie over, zonder dat jij extra betaalt. Zo steun je BBQ Junkie simpel tijdens het online shoppen!

Door al dat enthousiasme over eten vergeet ik je helemaal de beste wensen te wensen natuurlijk, blijf gezond en be safe. Dit brood gisteravond gemaakt met de left overs van de eerder bereide kip tandoori en natuurlijk baba ganoush van vers geroosterde aubergines. Heerlijk.
Haha, kan gebeuren Rob 😉 Jij ook de beste wensen voor het nieuwe jaar! Geniet van alle mooie recepten en al het lekkere eten!
Nou, wat een aanfluiting dit recept! Het gaat goed totdat je deeg…uhhh…beslag, want dat is het inderdaad wel, vanuit de kom op je werkblad gaat. Dan wordt het een kleffe kliederboel die niet meer te redden is. Moet je ook nog met de helft van het plakkende kledderdeeg je kom schoon zien te maken en in te smeren. Kansloze missie.
Ik ga op zoek naar een ander recept waarbij je ‘normaal’ deeg maakt
Beetje kort door de bocht om dit recept een aanfluiting te noemen omdat het niet is gelukt 🙂 Ik heb dit recept al talloze malen gebruikt en van meerdere mensen foto’s gezien die dit recept ook hebben gebruikt om een brood te bereiden in de Dutch Oven. Ging allemaal prima, maar bij jou niet begrijp ik.. Ik ben toch geneigd om de schuld niet bij het recept te leggen dan.
Vandaag een heerlijk brood gemaakt.
Ging perfect , uitleg is super duidelijk en mede daarom is het in 1 keer gelukt.
Goed om te horen dat alles is gelukt en dat het brood heeft gesmaakt 🙂
Vandaag geprobeerd op de kamado met hitteschild. Brood is gelukt, maar ontzettend aangebakken aan de onderkant. Helemaal pik en pik zwart… Das wel heel erg jammer. De Joe netjes tussen 220 en 230 gehouden… Heb je enig idee Roy wat we verkeerd gedaan hebben?
Hoi Hellen,
Dat betekent dat de pan toch te heet is geworden aan de onderkant. Stond de pan op het rooster of op het hitteschild? Als het laatste het geval is zal het daar aan liggen.
Als dat niet het geval was, heb ik iets meer informatie over je werkwijze nodig 🙂
Bij mij is dit ook het geval, kamado op 220-230 graden, pan op het rooster boven het hitteschild maar helaas een hele zwarte onderkant. Wat zou ik hier nog aan kunnen doen?
Je zou allereerst eens kunnen meten hoe warm de BBQ boven het rooster is. Wellicht dat de thermometer afwijkt. Daarnaast is het op een kleinere BBQ ook zo dat de boel sneller verbrandt, dus als je een medium of kleiner kamado hebt kan dat ook invloed hebben. Je kunt eventueel nog een pizzasteen onder de pan plaatsen, of de pan minder lang warm laten worden van te voren.
Voor het eerst brood gebakken in een gietijzeren pan op de Kamado Joe, volgens bovenstaand recept. De bovenkant is niet zo bruin geworden, maar binnenkant wel lekker luchtig! Heb je hier nog tips voor? En op wat voor plek laat je brood altijd rijzen? Er kwamen wel luchtbelletjes in dus ik denk wel dat het rijzen gelukt is. Heeft de hoeveelheid zout (smaak van het brood is erg zout naar onze mening) hier ook nog invloed op?
Ook was het brood vrij plat gebleven maar ik las hierboven dat dat kan komen door de grote van de pijn, degene die ik heb gebruikt is inderdaad vrij groot.
Ik denk dat als je een kleinere pan of meer deeg gebruikt dat de kleuring ook mooier zal zijn. Zout heeft geen invloed op de rijs en kun je in verhouding dus iets minder van toevoegen 🙂
Vandaag het brood gemaakt, precies het recept gevolgd. Het brood was perfect gelukt. Niet een lastig recept maar wel echt super lekker!! 👌👌 Dit was ons eerste dutch oven gerecht van de kamado en gaan we zeker vaker maken. 👍
Goed om te horen dat het is gelukt en heeft gesmaakt! Het is een simpel recept, maar je moet er wel even de tijd voor nemen. Maar dan word je ook beloond!
En ja hoor het is gelukt!! Vandaag gemaakt op de kleine coca cola kamado. Het is een kleine beetje creatief jojo’en met de temperatuur, omdat hoe kleiner je kamado hoe dichter je (ondanks heat reflector) op je vuur zit. Maar het resultaat was super! Een heel mooi rustiek broodje die iedereen hier geweldig vond. Op de vraag of ik de volgende keer iets moest aanpassen, kreeg ik een volmondig “niks aan doen, super zo”. Keep on Chillin And Grillin!!!
Goed om te horen!
Top recept!!
Goed om te horen!
Bedankt voor dit recept, het is voor herhaling vatbaar! Voor een eerste keer was hij prima gelukt alleen was hij best plat en had hij iets luchtiger gemogen, heb je hier misschien tips voor? Moet het deeg daarnaast minder plakkerig zijn als het terug de kom in gaat voor de laatste keer rijzen of hoort het zo?
Graag gedaan! Qua platheid kan het zijn dat je Dutch Oven wellicht wat groter is waardoor het brood vooral opzij ‘groeit’. Je kunt bijvoorbeeld het recept keer 1,5 doen en het dan nog eens proberen. Qua luchtigheid zou je iets meer gist kunnen gebruiken of nog wat langer rijzen. Het deeg blijf inderdaad plakkerig, dus dat klopt!
Voor het eerst brood gebakken en dan meteen maar in de DO. En gelukt ook nog.. bodem beetje te donker, dus volgende keer branders beter verdelen denk ik (nu high, med, low en volgende keer 3 x low proberen; is lastig om 230 graden te houden en te zorgen dat de bodem niet te heet wordt.
Goed om te horen dat het gelukt is! Dan inderdaad iets te veel hitte van onder. Pas je dat aan, dan moet het goed komen 🙂
Leuk recept heb al eerder is brood gebakken alleen op een andere manier latrn reizen en afbakken op de pizza steen..
Nu heb ik deze geprobeerd met de dutch oven
Heb hem op 230 gehad of iets eronder..
Alleen had pik zwarte bodem ook net als de persoon hierboven
Heb de pan mee oplaten waren op de bbq na ongeveer uur erafgehaald en toen in direct op mij ei pan stond op de rooster
Weet niet waar het fout ging de bovenkant rook en zag er goed uit beetje jammer ;(
Hi Rick, ik had je bericht gemist. Heb je het opwarmen van de pan ook indirect gedaan? Als je dat met directe hitte doet wordt de bodem namelijk veel te heet.
Ons eerste brood op de BGE en wat is het een leuk en maf proces geweest. Maar het resultaat is fantastisch en zo ontzettend lekker. Even een stuk geproefd, de rest is voor morgen. Brood voor bij de mosselen op Thaise wijze met een heerlijk witbiertje erbij. Dippen maar met dat brood.😋🤗
Goed om te horen dat het is gelukt! Je bent met dit recept wel even bezig inderdaad, al is het voornamelijk wachten 🙂 Maar dat is zo’n heerlijk brood wel waard denk ik zo!
Top recept Roy,
Het was lekker en in 1 keer gelukt👍
Goed om te horen dat het heeft gesmaakt!
Prima recept, heerlijk brood. Vergt inderdaad wat geduld maar het resultaat is heerlijk.👍
Geduld is een schone zaak in dit recept. Gelukkig is het voornamelijk wachten 😉
Hey roy bedankt voor de reactie ik denk zelf omdat ik een xl dutch oven heb en volgens mij lag er teweinig deeg ten opzichten van de pan dat daarom de bodem zwart werd weet niet zeker maar had verder het recept gevolgt maar kom de volgende x wel
Dat kan inderdaad ook, dan is er te weinig deeg om de warmte aan kwijt te kunnen en bakt het aan. Volgende keer het recept verdubbelen dus 🙂
Al regelmatig gemaakt, heerlijk brood! Maar 1 el zout is echt veel te veel. Ik doe 1 tl
Het is niet te veel. Je vindt het te veel 😉 Ik ben van mening dat een goed brood (en hetzelfde geldt voor pizza) goed zout nodig heeft. Dat dat niet helemaal volgens de richtlijnen is, dat is dan weer jammer 🙂
Vandaag voor het eerst brood gebakken. Prima gelukt. Alleen de bodem wat aan gebrand. Heerlijk. Voor herhaling vatbaar.
Goed om te horen! Dat verbranden kan komen doordat de pan wellicht iets meer deeg kan hebben dan de hoeveelheden in dit recept. De Dutch Oven geeft zijn warmte dan af aan minder deeg en dat kan een beetje te heet worden 🙂
Klinktgoed. Ga ik binnenkort proberen.
Kan ik in de avond (bijvoorbeeld vrijdagavond) of ochtend (zaterdagochtend) brooddeeg maken en dan in de zaterdag avond afbakken?
Hi Jacob, ik zou wle de rijstijden aanhouden in het recept. Deeg kan ook te veel rijzen en vervolgens weer inzakken. Dat moet je zien te voorkomen.
Heerlijk brood geworden. Gemakkelijk recept, je moet er alleen wat tijd in steken.
Goed om te horen dat het heeft gesmaakt! De voorbereiding kost wat tijd inderdaad, maar is verder niet veel werk 🙂
Hoi! Weet iemand of je het deeg voor kan maken en in diepvries kan doen?
Hoi Lena, ik ben geneigd om te zeggen dat het niet kan. Maar dat is puur op mijn gevoel gebaseerd en zonder verder kennis van het invriezen van dit soort zaken 🙂
Hoi Roy, ik wil graag je brood recepten uit gaan proberen. Maar ik lees hierboven ook dat sommige DO’s te groot zijn. Met welke maat DO heb jij je recepten gemaakt? Ik heb zelf een FT6.
Volgens mij heb ik een ft9 waar bovenstaand recept dubbel in gaat.
Hoi Roy, brood was gelukt. En dat voor de 1e keer. Het dubbele recept in een ft6 gaat perfect. Thanks.
Goed om te horen! Thanks voor je bericht 🙂
Vandaag voor de 2e keer dit brood gemaakt.
De vorige keer was ‘ie redelijk gelukt, maar was ook m’n DO te groot waardoor het wat platter bleef.
Vandaag in een kleine DO gedaan, en prima gelukt.
Ik begrijp de “frustratie” van mensen dat ‘t plakkerig is e.d., maar als je gewoon de stappen volgt dan komt ‘t heus goed. Prima simpel broodje voor de borrel of bijgerecht.
Bedankt voor je bericht en goed om te horen dat het is gelukt met een kleinere pan. Ik snap ook wel dat zo’n plakkerig deeg wat gek aanvoelt, maar zoals je zegt komt het goed!
Eerste keer brood maken en eerste keer met een DO gewerkt. Brood is inderdaad wat plakkerig tijdens het kneden maar dit was goed te doen. Qua zout vond ii het niet te veel. Recept was eenvoudig en goed beschreven. Het was een heerlijk broodje geworden. Ik gebruikte de kleinste DO +-15cm. Na 30min bakken twijfelde ik of het niet te langzaam ging, maar zonder t dekseltje kwam alles goed volgens plan. Thanks voor de inspiratie en het delen.
Goed om te horen! Graag gedaan!
Is het mogelijk om zulk soort brood ook op de pizzasteen te bakken ipv dutch oven? Of zijn hier andere brood soorten beter voor?
Hoi Marijn, daarvoor is dit deeg helaas te slap. Het zou zo van je pizzasteen aflopen. Er staan wel een paar broodrecepten online die geschikt zijn voor op de pizzasteen (focaccia, naan, breekbrood). Hier een mooi overzicht van verschillende broden. Als er bij de accessoires staat dat je een pizzasteen nodig hebt moet het goedkomen: https://bbq-junkie.nl/bbq-recepten/?_sft_soort=brood
Van het weekend het brood gemaakt. Helaas ook bij mij een goed verbrand brood. Temperatuur was goed, heat deflector lag er in, DO op de hoogste rooster gelegd en toch nog verbrand. Ik ga volgende keer gewoon wat meer spelen met een lagere temperatuur. Na het wegschrapen van het aangebrande deel, was het brood overigens zeer lekker!
Ik wil graag dit brood maken. Nu krijg ik mijn bbq indirect niet zo heet gestookt. Kan je dit brood ook op een lagere temperatuur bakken en dan misschien langere tijd erop?
Groetjes judy
Geen idee wat voor BBQ gebruikt, maar deze temperatuur is niet extreem hoog. Op lagere temperatuur bakken zal niet hetzelfde resultaat geven ben ik bang, maar daar heb ik geen ervaring mee.
Hey,
Ik ga dit van het weekend eens proberen! Hoe groot is de dutch oven waar jij hem in klaar hebt gemaakt?
Ik heb een weber dutch oven voor GBS systeem. Die is best fors en kan een groter brood in😁 wil kijken hoeveel meer ik dan moet maken.
Groet Berry
Ik verwacht dat je dit recept 2 keer kwijt kunt in de Weber Dutch Oven. Ik heb het echter niet geprobeerd.
Een heerlijk brood op tafel kunnen zetten.
Het is wat werk maar dan kan er genoten worden van een heerlijk brood met knapperige korst
Het kost vooral wat tijd, maar naar mijn mening is het dat zeker waard. Goed om te horen dat het heeft gesmaakt!
Ik heb een dutch oven en een weber bbq, ik ga t van t werkend is proberen. Tips zijn welkom!
Hi Danielle, is het gelukt? Het recept en alle reacties hierboven staan bol van de tips. Mocht je nog specifieke vragen hebben laat het dan vooral weten!
Hoi, ik heb net een Dutch oven gekocht, weber Dutch oven duo.
Deze is vrij groot (6,8 liter ) en laag, ik veronderstel, uit de reacties afgeleid , dat ik best het dubbele maak gezien de omvang van de Dutch oven en dat het beter is om er een pizzasteen onder te leggen om te gaan voorkomen dat het onderaan zou gaan aanbranden.
Klopt dit zo een beetje en zijn er verdere tips ?
Dit wordt mijn eerste gebruik van een Dutch oven en alsook mijn eerst gebakken brood, vandaar de twijfel. Alvast bedankt!
Hi Dimi, beetje late reactie, dus ik weet niet of het brood inmiddels al gebakken is. Qua maat zou een dubbel recept wel moeten lukken ja en die pizzasteen is meer een extra barrière voor de bodem, met name belangrijk bij wat kleinere BBQ’s, waar de pan wat dichter op de hittebron zit. Verder geen echte tips, behalve water in het recept en in de reacties hier terug te vinden is.