Dutch Oven Brood

Er is niets lekkerder dan vers gebakken brood! En dan bedoel ik natuurlijk niet het afbakken van een stokbrood uit de supermarkt. Ik bedoel het zelf maken van een brood. Onlangs kwam ik een filmpje tegen, waarbij een brood werd gebakken in een Dutch Oven. Een gietijzeren pan met deksel, die op de BBQ kan. Dat moest ik natuurlijk ook eens proberen. En ik kan je zeggen: Dit wil jij ook proberen! Dit is namelijk echt te gek! Het kost redelijk wat tijd, door het rijzen, maar de smaak en krokante korst doen het hem. Ik ga dit sowieso vaker maken!

Recept afdrukken
Pin recept

5 van 2 stemmen
Voorbereidingstijd: 4 uur 50 minuten
Bereidingstijd: 45 minuten
Rusttijd: 10 minuten
Totale tijd: 5 uur 45 minuten
Gang: Bijgerecht
Trefwoord: Brood, Dutch oven brood
Porties: 6 personen

Ingrediënten:

  • 11 gram gedroogde gist
  • 320 ml lauwwarm water
  • 350 gram bloem
  • 1 el zout
  • 1 el Zonnebloemolie
  • Extra bloem om werkblad en brood te bestuiven

Overige Benodigdheden:

  • BBQ met Deksel
  • Gietijzeren Pan met Deksel (Dutch Oven)
  • Vochtige Theedoek

Instructies

  • Doe het lauwwarme water in een kom en voeg de gist er aan toe. Dek af met een doek of bord en laat 10 minuutjes staan. Neem ondertussen een mengkom en doe hier de bloem en zout in. Meng dit even door elkaar en maak een kuil in het midden, waar zo meteen het water in geschonken kan worden.
  • Voeg na 10 minuten het water en de gist toe en roer alle ingrediënten goed door elkaar met een spatel. Dek de kom nu af met een vochtige theedoek en zet op een warme en tochtvrije plaats om 2 uur te rijzen.
  • Haal na 2 uur de theedoek van de kom en schep het deeg met je spatel langs randen naar binnen, zodat je het een soort van door kneedt. Dek de kom vervolgens weer af met de theedoek en laat nu 1,5 uur rusten.
  • Steek ondertussen de BBQ aan het ga hierbij voor een temperatuur van ongeveer 230 graden en indirecte hitte.
  • Bebloem na 1,5 uur rijzen je werkblad met wat bloem en haal je deeg uit de kom. Het lijkt meer op een beslag dan een brooddeeg, maar dat hoort. Bebloem ook het deeg en kneed kort door. Maak ondertussen de mengkom schoon en bestrijk deze daarna met de zonnebloemolie. Leg je deeg weer in de kom en dek wederom af met de theedoek, voor nog 1 uur rijzen.
  • Zet ondertussen de Dutch Oven, of gietijzeren pan met deksel, op je BBQ rooster en sluit de BBQ met de deksel.
  • Haal na een uur de pan van de BBQ en bebloem de binnenkant een klein beetje. Haal je deeg weer uit de kom en stort het vervolgens op de bodem van de pan. Bebloem de bovenkant van je brood lichtjes en doe de deksel op de pan.
  • Zet de Dutch Oven weer op de BBQ en sluit deze met de deksel. Bak je brood nu eerst 30 minuten en haal vervolgens de deksel van de pan. Bak het brood vervolgens nog een kwartier.
  • Haal nu je pan van de BBQ en keer deze om boven een snijplank, zodat je brood er uit valt. Laat het brood een minuut of 10 afkoelen en snijd het daarna in mooie plakken. Serveer met een eigengemaakte kruidenboter, aioli of tapenade. Eet smakelijk!
Brood uit een Dutch Oven van de BBQ. Beter wordt brood niet!

18 reacties

  1. Door al dat enthousiasme over eten vergeet ik je helemaal de beste wensen te wensen natuurlijk, blijf gezond en be safe. Dit brood gisteravond gemaakt met de left overs van de eerder bereide kip tandoori en natuurlijk baba ganoush van vers geroosterde aubergines. Heerlijk.

  2. Nou, wat een aanfluiting dit recept! Het gaat goed totdat je deeg…uhhh…beslag, want dat is het inderdaad wel, vanuit de kom op je werkblad gaat. Dan wordt het een kleffe kliederboel die niet meer te redden is. Moet je ook nog met de helft van het plakkende kledderdeeg je kom schoon zien te maken en in te smeren. Kansloze missie.

    Ik ga op zoek naar een ander recept waarbij je ‘normaal’ deeg maakt

    • Beetje kort door de bocht om dit recept een aanfluiting te noemen omdat het niet is gelukt 🙂 Ik heb dit recept al talloze malen gebruikt en van meerdere mensen foto’s gezien die dit recept ook hebben gebruikt om een brood te bereiden in de Dutch Oven. Ging allemaal prima, maar bij jou niet begrijp ik.. Ik ben toch geneigd om de schuld niet bij het recept te leggen dan.

  3. Vandaag geprobeerd op de kamado met hitteschild. Brood is gelukt, maar ontzettend aangebakken aan de onderkant. Helemaal pik en pik zwart… Das wel heel erg jammer. De Joe netjes tussen 220 en 230 gehouden… Heb je enig idee Roy wat we verkeerd gedaan hebben?

    • Hoi Hellen,

      Dat betekent dat de pan toch te heet is geworden aan de onderkant. Stond de pan op het rooster of op het hitteschild? Als het laatste het geval is zal het daar aan liggen.

      Als dat niet het geval was, heb ik iets meer informatie over je werkwijze nodig 🙂

  4. Vandaag het brood gemaakt, precies het recept gevolgd. Het brood was perfect gelukt. Niet een lastig recept maar wel echt super lekker!! 👌👌 Dit was ons eerste dutch oven gerecht van de kamado en gaan we zeker vaker maken. 👍

  5. Voor het eerst brood gebakken en dan meteen maar in de DO. En gelukt ook nog.. bodem beetje te donker, dus volgende keer branders beter verdelen denk ik (nu high, med, low en volgende keer 3 x low proberen; is lastig om 230 graden te houden en te zorgen dat de bodem niet te heet wordt.

  6. Leuk recept heb al eerder is brood gebakken alleen op een andere manier latrn reizen en afbakken op de pizza steen..

    Nu heb ik deze geprobeerd met de dutch oven
    Heb hem op 230 gehad of iets eronder..
    Alleen had pik zwarte bodem ook net als de persoon hierboven

    Heb de pan mee oplaten waren op de bbq na ongeveer uur erafgehaald en toen in direct op mij ei pan stond op de rooster
    Weet niet waar het fout ging de bovenkant rook en zag er goed uit beetje jammer ;(

  7. Ons eerste brood op de BGE en wat is het een leuk en maf proces geweest. Maar het resultaat is fantastisch en zo ontzettend lekker. Even een stuk geproefd, de rest is voor morgen. Brood voor bij de mosselen op Thaise wijze met een heerlijk witbiertje erbij. Dippen maar met dat brood.😋🤗

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *