grieks gehaktbrood uitgelicht

Grieks Gehaktbrood

Wil je een speciaal en verrassend gerecht van de BBQ toveren, maar heb je niet alle tijd van de wereld om voor een low & slow BBQ recept te gaan? Geen probleem! Dit Griekse gehaktbrood van de BBQ is je oplossing! Maakte ik eerder al een gehaktbrood op de BBQ, gaf ik het gehaktbrood nu een Griekse twist, door met olijven, feta en Griekse kruiden te werken. Het resultaat is een heerlijk gehaktbrood, dat je in mooie dikke plakken kunt snijden. En heb je een keer geen zin in de Griekse variant? Dan verzin je gewoon zelf een variant!

Op zoek naar een lekker én verrassend BBQ gerecht? Ga voor dit Griekse Gehaktbrood.
Op zoek naar een lekker én verrassend BBQ gerecht? Ga voor dit Griekse Gehaktbrood.

Hoofdgerecht

4 personen

1 uur en 20 minuten

Ingrediënten

– 750 gram Gehakt
– 100 gram Verse Bladspinazie
– 100 gram Feta
– 15 Groene Olijven Zonder Pit
– 1 eetlepel Gedroogde Oregano
– Versgemalen Zwarte Peper
– 3 Eieren
– 1 handje Paneermeel
– Vloeibare boter

Overige Benodigdheden

– BBQ met Deksel
– Cakevorm
– Bakpapier

Bereiding

Steek de BBQ en ga hierbij voor indirecte hitte en een temperatuur van 180 graden.

Neem een grote mengkom en doe hier het gehakt in. Snijd de olijven in stukjes en voeg deze bij het gehakt. Verkruimel daarna de feta boven de mengkom. Voeg vervolgens de oregano eieren, flink wat zwarte peper en het paneermeel toe. Meng alle ingrediënten goed door elkaar. Voelt je gehakmengsel nog wat nat aan? Voeg dan wat extra paneermeel toe.

Leg nu een vel bakpapier op je werkblad en druk het gehaktmengsel hierop uit tot een rechthoekig vlak, waarbij de korte kant even breed is als je cakevorm.

Was de bladspinazie en beleg het gehakt met de blaadjes. Rol het geheel daarna op met behulp van het bakpapier en haal het papier daarna weg.

Vet de cakevorm in met de vloeibare boter en leg de rol gehakt er in.

Is de BBQ op temperatuur? Zet de cakevorm dan op (het indirecte deel van) het rooster. Sluit de BBQ met de deksel en bak het gehaktbrood in ongeveer 60 minuten gaar. De kerntemperatuur van het gehaktbrood moet tussen de 65 en 70 graden zijn.

Is je gehaktbrood klaar? Haal de cakevorm dan van de BBQ en laat het 5 tot 10 minuten rusten. Ga vervolgens met een scherp mes langs de randen van de vorm en keer de vorm hierna om op een serveerplank. Het gehaktbrood zou nu uit de vorm moeten komen. Snijd het gehaktbrood nu in dikke plakken en serveer deze direct. Eet smakelijk!

Tip: Ben je maar met een klein gezelschap en komt het gehaktbrood niet op? Je kunt het gehaktbrood prima een aantal dagen bewaren, er af en toe een plak afsnijden en deze grillen. Heerlijk voor bij de lunch bijvoorbeeld!

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *