Grieks Dutch Oven Brood

Ik maak tegenwoordig met regelmaat brood op de BBQ. In combinatie met een Dutch Oven is het namelijk een eitje. Het enige dat je nodig hebt is tijd. Het deeg moet namelijk 3 keer rijzen en dat kost in totaal 4,5 uur. Je hoeft het deeg echter niet te kneden, dus dat is dan wel weer lekker! Deze keer maakte ik een brood met een Griekse twist, door stukjes groene olijf en feta door het deeg te mengen. Klinkt heerlijk toch?

Brood bakken op de BBQ? Dat kan in een Dutch Oven. Probeer dit Griekse brood van de BBQ bijvoorbeeld eens.

Bijgerecht

6 personen

5 uur en 45 minuten

Ingrediënten

- 14 gram gedroogde gist
- 400 ml lauwwarm water
- 440 gram bloem
- 1 el zout
- 1 el Zonnebloemolie
- 50 gram Feta
- 5 Groene Olijven
- Extra bloem om werkblad en brood te bestuiven

Overige Benodigdheden

– BBQ met Deksel
Gietijzeren Pan met Deksel
– Vochtige Theedoek

Bereiding

Zoals gezegd duurt het rijzen van het deeg in totaal 4,5 uur. Daarna moet het 3 kwartier bakken, dus reken in totaal 5 uur en 3 kwartier voor het bereiden van dit brood. Je kunt trouwens beter iets te vroeg, dan te laat beginnen, want dit brood kun je prima nog even opwarmen.

Doe voor het deeg het lauwwarme water in een kom en voeg de gist er aan toe. Dek de kom af met een doek of bord en laat 10 minuutjes staan, zodat de gist kan gaan werken. Neem ondertussen een grote mengkom en doe hier de bloem en het zout in en meng dit door elkaar.

Voeg na 10 minuten het water met de gist toe en roer alle ingrediënten goed door elkaar met een spatel. Dek de kom nu af met een vochtige theedoek en zet op een warme en tochtvrije plaats om 2 uur te rijzen.

Haal na 2 uur de theedoek van de kom en schep het deeg met je spatel langs randen naar binnen, zodat je het een soort van door kneedt. Dek de kom vervolgens weer af met de theedoek en laat nu 1,5 uur rusten.

Steek ondertussen de BBQ aan het ga hierbij voor een temperatuur van ongeveer 230 graden en indirecte hitte. Neem nu ook de olijven en snijd deze in kleine stukjes. Brokkel hierna de feta in kleine stukjes.

Bebloem na 1,5 uur rijzen je werkblad met wat bloem en haal je deeg uit de kom. Het lijkt meer op een beslag dan een brooddeeg, maar dat hoort. Voeg de stukjes olijf en de feta toe aan het deeg en bebloem ook het deeg. Vouw het deeg kort door, zodat de olijven en feta zich over het deeg verdelen. Maak ondertussen de mengkom schoon en bestrijk deze daarna met de zonnebloemolie. Leg je deeg weer in de kom en dek wederom af met de theedoek, voor nog 1 uur rijzen.

Zet ondertussen de Dutch Oven, of gietijzeren pan met deksel, op je BBQ rooster en sluit de BBQ met de deksel.

Haal na een uur de pan van de BBQ en bebloem de binnenkant een klein beetje. Haal je deeg weer uit de kom en stort het vervolgens op de bodem van de pan. Bebloem de bovenkant van je brood lichtjes en doe de deksel op de pan.

Zet de Dutch Oven weer op de BBQ en sluit deze met de deksel. Bak je brood nu eerst 30 minuten en haal vervolgens de deksel van de pan. Bak het brood vervolgens nog een kwartier, zodat de bovenkant een mooi kleurtje krijgt.

Haal je pan van de BBQ en keer deze om boven een snijplank, zodat je brood er uit valt. Dit gaat redelijk eenvoudig, omdat het deeg direct los bakt in de hete pan. Laat het brood een minuut of 10 afkoelen en snijd het daarna in mooie plakken. Serveer met een eigengemaakte kruidenboter, tzatziki of tapenade. Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *