griekse bifteki uitgelicht

Grieks BBQ’en: Bifteki

Griekenland. Het is één van mijn favoriete vakantiebestemmingen en dat komt mede door de Griekse keuken. Zoals je waarschijnlijk weet staat een etentje bij de Griek garant voor een avond met veel vlees. En laat ik nu net een vlees liefhebber zijn! Eén van mijn favoriete gerechten uit de Griekse keuken is Bifteki. Gegrild gehakt, gevuld met heerlijke feta kaas. Na wat recepten op te hebben gezocht en van alle recepten iets te hebben meegenomen ben ik tot mijn eigen Bifteki recept gekomen en dat viel goed in de smaak bij mijn gasten!
Grieks van de BBQ met dit Bifteki recept!

Hoofdgerecht

2 personen

45 minuten

Ingrediënten

- 500 gram Rundergehakt
- 100 gram Feta Kaas
- 1 Ei
- Versgemalen Peper en Zout
- 2 eetlepels Gedroogde Oregano
- 2 eetlepels Fijngehakte Munt
- 2 teentjes Knoflook
- 1 eetlepel Paprikapoeder
- Paneermeel

Bereiding

Meng voor dit Bifteki recept het gehakt met de oregano, munt, geperste knoflook en het paprikapoeder en voeg vervolgens het ei toe. Kneed alles goed door elkaar en voeg eventueel paneermeel toe als het mengsel te nat is. Breng het gehakt tenslotte op smaak met wat zout en flink wat peper.

Zet het gehakt in de koelkast om op te stijven en steek vervolgens de BBQ aan. Maak hier gebruik van een directe en indirecte zone op het grillrooster.

Verbrokkel nu de feta en haal het gehakt uit de koelkast. Verdeel het gehakt in twee gelijke delen en vorm van ieder deel een rechthoekig lap gehakt van ongeveer een centimeter dik. Verdeel nu de feta over de twee lappen gehakt. Leg de feta hierbij in het midden van de lap, over bijna de gehele lengte. Laat aan iedere kant ongeveer 2 centimeter vrij.

Vouw de lappen vervolgens dicht tot een soort rol, waarbij je de uiteinden met elkaar vermengt, zodat alles goed afsluit.

Leg de 2 gehakt rollen terug in de koelkast en laat het ongeveer een kwartier opstijven.

Als de BBQ op temperatuur is en het gehakt weer is opgesteven is het tijd om de Bifteki te bereiden. Leg beide gehaktrollen eerst in de directe zone van het grillrooster, dus direct boven de kolen, en grill het gehakt in 2 minuten goudbruin. Draai de rollen om en grill ook de andere zijde in 2 minuten goudbruin.

Verplaats het gehakt nu naar de indirecte zone zodat het niet meer direct boven de kolen ligt en gaar de Bifteki nog een minuut of 8, zodat alle gehakt gaar is.

Haal de Bifteki nu van de BBQ en laat deze een minuut of 5 rusten voordat je hem serveert. Serveer de Bifteki met rijst, Tzatziki en wat gegrilde groenten. Eet smakelijk!

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *