texas style brisket uitgelicht

Texas Style Brisket

Een paar maanden terug stond misschien wel de grootste BBQ uitdaging op het programma. Een brisket bereiden. Een paar jaar terug deed ik al eens een poging en die viel voor een eerste keer niet tegen. Er was echter genoeg dat beter kon en dus ging ik er onlangs weer voor! Met een mooie Black Angus Brisket Flat, een zelfgemaakte Texas Style rub, wagyu vet en een hoop geduld ging de BBQ ’s avonds laat aan, om zo’n 18 uur later aan tafel te kunnen. Met een heerlijk resultaat dat zeer zeker voor herhaling vatbaar is!

texas style brisket recept
Recept afdrukken Pin recept Deel op Facebook
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd: 30 minuten
Bereidingstijd: 16 uur
Rusttijd: 1 uur
Totale tijd: 17 uur 30 minuten
Servings: 6 personen
Calories: 946kcal

Ingrediënten:

Voor de rub:

Instructies

  • Het bereiden van deze Texas Style Brisket begint een dag eerder al met het in de rub zetten van de brisket. Meng daarvoor alle ingrediënten voor de rub goed door elkaar.
  • Haal vervolgens de brisket uit de verpakking en dep deze rondom droog met keukenpapier. De brisket waar ik mee werkte was reeds getrimd, maar als dat bij jou niet het geval is dan is het van belang de grote en harde stukken vet aan de buitenkant weg te snijden. Niet alles hoeft weg, maar een dun laagje op sommige plekken is meer dan genoeg.
  • Smeer de brisket nu rondom in met de Amerikaanse mosterd en bestrooi het vlees daarna met de zojuist gemaakte rub. Leg de brisket daarna op een taartrooster en zet het vlees zo in de koeling. Op die manier blijft de buitenkant van het vlees mooi droog en ben je eigenlijk een beetje aan het droog pekelen.
    texas style brisket bereiding1
  • Zoals gezegd ging ik bij het bereiden van deze brisket uit van een bereiding die echt wel minimaal 14 uur (zonder rusten) in beslag zou nemen en ging de avond van te voren om 23.00 uur de BBQ aan. Die maakte ik gereed voor indirecte hitte en een temperatuur van 100 graden. Ik verdeelde de chunks eikenhout over de houtskool zodat er gedurende de nacht genoeg rook over het vlees kon gaan.
  • Als de BBQ op temperatuur is en je het rookhout hebt toegevoegd, dan mag de brisket op het rooster. Steek de probe van je kernthermometer in het midden van het vlees, sluit de BBQ van de deksel en rook de brisket tot een kerntemperatuur van 70 graden. Dit duurde bij mij uiteindelijk bijna 9 uur.
    texas style brisket bereiding2
  • Is de kerntemperatuur van 70 graden bijna bereikt? Dan is het tijd om het wagyu vet (of rundervet) te smelten in een pannetje. Dit deed ik gewoon op het fornuis, maar zou ook op de BBQ kunnen als je op tijd begint.
  • Bij een kerntemperatuur van 70 graden neem je een groot stuk butcher paper en daarvan bestrijk je het midden met ongeveer een derde van het gesmolten vet.
    texas style brisket bereiding3
  • Leg de brisket vervolgens op het butcher paper en schenk de rest van het gesmolten vet er overheen. Pak de brisket nu stevig in en prik de probe van je kernthermometer weer in het midden van het vlees.
  • Leg de brisket ingepakt weer op de BBQ en sluit deze weer met de deksel. Verhoog de temperatuur naar 120 graden en gaar de brisket door tot deze boterzacht is. Dat is meestal ergens tussen de 93 en 96 graden. Dit duurde bij mij nog eens ruim 5 uur.
    texas style brisket bereiding4
  • Zodra de brisket mooi zacht is mag het vlees van de BBQ. Pak het vervolgens uit en laat het 5 tot 10 minuten uitdampen.
  • Pak het vlees daarna weer in met (een nieuw stuk) butcher paper en laat het minimaal een uur rusten. Ga je het vlees langer laten rusten? Leg het dan ingepakt in een koelbox.
    texas style brisket bereiding5
  • Na het rusten pak je brisket opnieuw uit, waarna je het op een snijplank in dunne plakken (ongeveer 0,5 cm dik) snijdt. Serveer de Texas Style Brisket van de BBQ vervolgens direct.
    texas style brisket bereiding6
  • Ik deed dit als onderdeel van een flinke BBQ platter met onder andere pulled pork, short ribs, worstjes, mac & cheese, augurk, ingelegde rode ui en coleslaw. Heerlijk! Eet smakelijk!
    texas style brisket recept2

Benadering van voedingswaarden

Calories: 946kcal | Carbohydrates: 6g | Protein: 105g | Fat: 53g | Saturated Fat: 22g | Polyunsaturated Fat: 2g | Monounsaturated Fat: 25g | Trans Fat: 0.002g | Cholesterol: 327mg | Sodium: 3996mg | Potassium: 1788mg | Fiber: 2g | Sugar: 0.3g | Vitamin A: 615IU | Vitamin C: 0.1mg | Calcium: 64mg | Iron: 11mg
BBQ Junkie maakt gebruik van affiliate links in recepten en blogs. Door op één van deze links te klikken kom je bijvoorbeeld terecht bij The Butchery, Bol.com, Vanbeekumspecerijen.nl of Amazon. Als je vervolgens iets bij één van deze webwinkels koopt, ontvang ik daar commissie over, zonder dat jij extra betaalt. Zo steun je BBQ Junkie simpel tijdens het online shoppen! Meer over weten of kijken bij welke webshops je me kunt steunen door te winkelen? Check dan deze affiliate marketing pagina!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept Beoordeling