Omgekeerde Appelcake

Een cake bakken op de BBQ? Oh jazeker! Eerder bakte ik al eens een appel cake op de BBQ en dit keer werd het een variant op die cake, gebakken in de skillet. Het grootste verschil tussen de appelcake en deze omgekeerde appelcake? Door de bodem te bestrooien met basterdsuiker en daar de appel over te verdelen krijg je een heerlijk laagje karamel en gekarameliseerde appels boven op de cake, zodra je de cake hebt omgedraaid. Aanrader om eens te serveren als dessert of voor bij de koffie!

Recept afdrukken Pin recept Deel op Facebook
5 van 4 stemmen
Voorbereidingstijd: 30 minuten
Bereidingstijd: 1 uur
Totale tijd: 1 uur 30 minuten
Porties: 12 personen
calorieën: 288kcal

Ingrediënten:

  • 2 Elstar Appels
  • 250 gram Zelfrijzend Bakmeel
  • 225 gram Boter (op kamertemperatuur)
  • 125 gram Suiker
  • 100 gram Yoghurt
  • 3 Eieren
  • 2 theelepels Vanille Extract
  • 1 theelepel Kaneel
  • 3 eetlepels Donkere Basterdsuiker

Overige Benodigdheden:

Instructies

  • Steek de BBQ aan en ga hierbij voor indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 170 graden.
  • Vet de skillet in met boter en bestrooi de bodem met de basterdsuiker.
  • Schil vervolgens de appels en snijd ze in parten. Snijd de partjes vervolgens in plakjes en verdeel over de bodem van de skillet.
  • Doe nu de boter met de suiker in de kom van de mixer en klop dit luchtig. Voeg daarna één voor één de eieren toe. Voeg het volgende ei pas toe als het ei ervoor volledig is opgenomen.
  • Mix daarna het vanille extract door het mengsel van boter, suiker en eieren. Spatel vervolgens het bakmeel, de yoghurt en de kaneel door het mengsel. Giet het cakebeslag vervolgens in skillet.
  • Is de BBQ op temperatuur? Zet het cakeblik dan op het rooster en sluit de BBQ met de deksel. Bak de cake vervolgens ongeveer 60 minuten, tot de appel cake mooi goudbruin en gaar is. Controleer dat laatste eventueel met een satéprikker. Komt deze schoon uit de cake als je hem er in prikt? Dan is de cake klaar.
  • Haal de omgekeerde appelcake nu van de BBQ en haal direct uit de skillet. Snijd met een scherp mesje eventueel eerst de randen even los, zodat de cake gemakkelijk los komt. Laat de cake vervolgens op een taartrooster wat afkoelen en snijd de cake daarna in punten. Eet smakelijk!

Benadering van voedingswaarden

Calories: 288kcal | Carbohydrates: 31g | Protein: 5g | Fat: 17g | Saturated Fat: 10g | Polyunsaturated Fat: 1g | Monounsaturated Fat: 4g | Trans Fat: 1g | Cholesterol: 81mg | Sodium: 144mg | Potassium: 95mg | Fiber: 1g | Sugar: 15g | Vitamin A: 546IU | Vitamin C: 1mg | Calcium: 33mg | Iron: 0.4mg
BBQ Junkie maakt gebruik van affiliate links in recepten en blogs. Door op één van deze links te klikken kom je bijvoorbeeld terecht bij Bol.com, Vanbeekumspecerijen.nl of Amazon. Als je vervolgens iets bij één van deze webwinkels koopt, ontvang ik daar commissie over, zonder dat jij extra betaalt. Zo steun je BBQ Junkie simpel tijdens het online shoppen!
Omgekeerde Appelcake van de BBQ
Omgekeerde Appel Cake van de BBQ
Omgekeerde Appel Cake van de BBQ

2 reacties

    • Dat is een goede vraag! Ik heb in de basis het recept van een eerdere cake gebruikt, maar daarbij ging de appel door het beslag. Dan coat je de blokjes appel met poedersuiker, zodat ze niet helemaal naar de bodem zakken. Maar dat is hier dus niet nodig en je hebt de poedersuiker dan ook niet nodig! Ik ga hem er uit halen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept