Apple Crumble met Gezouten Karamel

Apple Crumble met Gezouten Karamel

Een dessert van de BBQ maakt een avondje BBQ’en natuurlijk helemaal af. Zeker als je gasten hebt is het leuk om alles op de BBQ te bereiden. Van een voorgerecht, naar een hoofdgerecht en bijgerechten, tot een toetje van de BBQ. Eerder maakte ik al eens een apple crumble op de BBQ. Nu ging ik een stap verder en breidde die heerlijke apple crumble uit tot een apple crumble met salted caramel van de BBQ. Een heerlijk dessert, dat je zeker eens moet proberen!

Apple Crumble met Salted Caramel
Apple Crumble met Salted Caramel

Dessert

4-6 personen

45 minuten

Ingrediënten

– 100 gram Bloem
– 125 gram Suiker
– 75 gram Roomboter
– 3 Appels
– 2 eetlepels Citroensap
– 2 theelepels Kaneel
– 1 snuf Zout
– 1 eetlepel Zonnebloemolie

Voor de gezouten karamel:
– 200 gram suiker
– 100 milliliter water
– 90 gram roomboter
– 125 milliliter slagroom
– 1/2 theelepel zout

Overige Benodigdheden

– BBQ met Deksel
Skillet (27 cm)
– Steelpan

Bereiding

Voor dit recept gebruiken we in de basis mijn eerdere recept voor appel crumble. Daarbij gaan we dit keer de gezouten karamel maken, op het moment dat de apple crumble op de BBQ staat om te bakken. Het maken van gezouten karamel kan op de BBQ, maar ik vind het zelf makkelijker om dit op het gasfornuis te doen.

Steek de BBQ aan en ga hierbij voor indirect hitte en een temperatuur van 200 graden.

Schil de appels en snijd ze in blokjes. Doe de blokjes appel in een kom en voeg hier 25 gram van de suiker, de kaneel en het citroensap aan toe. Meng alles door elkaar en zet even aan de kant.

Neem nu een andere mengkom en doe hier de bloem, rest van de suiker, het zout en de boter in. Meng de ingrediënten met je handen door elkaar, tot er een kruimeldeeg is ontstaan.

Neem nu de skillet (of een andere schaal of vorm met een diameter van ongeveer 27 cm) en vet deze in met de zonnebloemolie. Verdeel hierna de appelblokjes over de bodem. Bedek de appel vervolgens het kruimeldeeg over de appel.

Is de BBQ op temperatuur? Zet dan de skillet op het (indirecte deel) van het rooster en sluit de BBQ met de deksel Bak de Apple Crumble ongeveer 30 minuutjes. Het kruimeldeeg moet goudbruin en krokant worden.

Zet nu een steelpan op laag vuur en doe hier de suiker en het water voor de gezouten karamel in. Warm het mengsel op tot de suiker begint te verkleuren. Roer hierbij niet in de pan. Laat de suiker rustig kleuren tot er een mooie karamel kleur ontstaat. Dit duurt 10 minuten tot een kwartier.

Is de juiste kleur bereikt? Voeg dan direct de roomboter toe en meng dit door de karamel. Roer dit 2 minuutjes door en voeg vervolgens al roerend geleidelijk de slagroom toe. Roer dit een minuut door en haal de pan vervolgens van het vuur. Roer nu het zout door de karamel en zet de gezouten karamel klaar voor als de apple crumble klaar is.

Is de Apple Crumble van de BBQ klaar? Haal hem dan van de BBQ en schenk er wat van de gezouten karamel over. Je kunt nu eenvoudig porties uit de skillet opscheppen Serveer de apple crumble met de rest van de gezouten karamel en eventueel een lekkere bol ijs. Eet smakelijk!

Gepofte Zoete Aardappelen met Pulled Chicken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *