Maakte ik eerder al een apple crumble op de BBQ én een versie met gezouten karamel, is het nu tijd voor een speculaas variant met appel en peer. Door de crumble te verrijken met speculaaskruiden en de helft van de appels te vervangen door peren krijg je een heerlijk BBQ dessert voor het najaar. Deze speculaas crumble met appel en peer is dan ook een toetje dat je zeker eens moet proberen op de BBQ!


Dessert
6-8 personen
1 uur
Ingrediënten
– 100 gram Bloem
– 100 gram Donkere Basterdsuiker
– 25 gram Suiker
– 75 gram Roomboter
– 2 Appels
– 2 Peren
– 2 eetlepels Citroensap
– 2 theelepels Kaneel
– 1 eetlepel Speculaaskruiden
– 1 snuf Zout
– 1 eetlepel Zonnebloemolie
Overige Benodigdheden
– BBQ met Deksel
– Skillet (ø 27 cm)
Bereiding
Steek de BBQ aan en ga hierbij voor indirect hitte en een temperatuur van 200 graden.
Schil de appels en peren snijd ze in blokjes. Doe de blokjes appel en peer in een kom en voeg hier de 25 gram suiker, de kaneel en het citroensap aan toe. Meng alles door elkaar en zet even aan de kant.
Neem nu een andere mengkom en doe hier de bloem, de basterdsuiker, de speculaaskruiden, het zout en de boter in. Meng de ingrediënten met je handen door elkaar, tot er een kruimeldeeg is ontstaan.
Neem nu de skillet (of een andere schaal of vorm met een diameter van ongeveer 27 cm) en vet deze in met de zonnebloemolie (je kunt eventueel ook wat roomboter gebruiken). Verdeel hierna het appel/peer mengsel over de bodem. Bedek het mengsel vervolgens met het kruimeldeeg.
Is de BBQ op temperatuur? Zet dan de skillet op het (indirecte deel) van het rooster en sluit de BBQ met de deksel. Bak de Speculaas Crumble ongeveer 30 minuutjes. Het kruimeldeeg moet gaar worden en krokant aanvoelen.
Is de Speculaas Crumble met appel en peer klaar? Haal hem dan van de BBQ en laat hem een paar minuutjes afkoelen. Je kunt nu eenvoudig porties uit de skillet opscheppen. Serveer de speculaas crumble van de BBQ eventueel met een lekkere bol ijs. Eet smakelijk!

Voor de 2e keer gemaakt met Jonagold appels. Smaakte weer heerlijk. Na picanha op het spit vulde dit de kleine gaatjes weer prima
Beetje late reactie, maar goed om te horen!
Kan deze ook met stoofperen? Of moet je dan de stoofperen is apart al maken?
Je zal het recept dan moeten beginnen met stoofperen inderdaad. Dus als je de stoofpeertjes zelf wil maken moet je dat vooraf doen.