Tomaten Tarte Tatin

Eerder maakte ik al eens een rode uien tarte tatin op de BBQ. Een mooi gerecht om als voorgerecht of bijgerecht te serveren. Dit keer ging ik voor een variant met tomaatjes en die ziet er zowaar nóg mooier uit! Het gaat overigens niet alleen om de looks bij deze tomaten tarte tatin, want ook de smaak is heerlijk. Wat mij betreft dan ook zeker een aanrader om eens te serveren als voorafje.

Recept afdrukken Pin recept
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd: 30 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 1 uur
Gang: Bijgerecht, Voorgerecht
Trefwoord: tarte tatin, tomaten tarte tatin
Porties: 4

Ingrediënten:

  • 1 rol Vers Bladerdeeg
  • 500 gram Gekleurde Tomaatjes
  • 1 eetlepel Roomboter
  • 1 eetlepel Suiker
  • 1 eetlepel Balsamico Azijn
  • 2 eetlepels Balsamico Stroop
  • Versgemalen Zwarte Peper
  • Zout

Overige Benodigdheden:

Instructies

  • Steek de BBQ aan en ga hierbij voor indirecte hitte en een temperatuur van 200 graden. Haal ondertussen de rol bladerdeeg alvast uit de koeling en snijd de tomaatjes doormidden.
  • Is de BBQ op temperatuur? Zet de gietijzeren skillet dan op de BBQ en smelt er de boter in. Voeg vervolgens de suiker en balsamico azijn toe en roer dit even door elkaar.
  • Voeg nu de gehalveerde tomaatjes toe en bak ze gedurende een paar minuutjes, terwijl je regelmatig roert. Breng het geheel op smaak met een klein beetje versgemalen peper en zout en haal de skillet weer even van de BBQ.
  • Laat de tomaatjes een beetje afkoelen en leg ze vervolgens allemaal met de gesneden kant omhoog in de pan. Drapeer daarna het bladerdeeg over de tomaten. Snijd het overtollig deeg weg en vouw het deeg in de ruimte tussen de tomaten en de rand van de skillet.
  • Prik wat gaatjes in het deeg en zet de skillet weer op de BBQ. Controleer de temperatuur nog even en bak de tomaten tarte tatin vervolgens 25 minuten op de BBQ, tot het deeg mooi gaar en krokant is.
  • Pak nu de skillet weer van de BBQ. Het kan zijn dat er wat vocht langs de randen van de pan of door de gaatjes die je in het deeg hebt geprikt omhoog is gekomen. Dep dit een beetje droog met keukenpapier. Controleer ook even of het deeg langs de randen goed los komt. Is dat niet het geval? Steek het dan met een aardappelschilmesje los.
  • Nu is het tijd om de tomaten tarte tatin op een plank of bord te krijgen. Neem hiervoor een serveerplank of plat bord dat groter is dan de skillet en leg deze op de skillet. Keer de skillet nu met de plank of bord in een vloeiende beweging om, zodat de tarte tatin uit de pan komt.
  • Til tot slot de skillet op en kijk hoe de tomaten tarte tatin uit de pan is gekomen. Grote kans dat je nog een paar tomaatjes terug op hun plek moet leggen. Maak de tomaten tarte tatin af met wat balsamico siroop en serveer direct. Eet smakelijk!
Tomaten Tarte Tatin
Tomaten Tarte Tatin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *