Tri-tip in Chimichurri Marinade

Al eerder ging ik eens aan de slag met de tri-tip om er lekkere recepten mee te bereiden. Zo bereidde ik eens een tri-tip in een mojo marinade, maar bereidde ik ook eens een tri-tip als brisket. Allebei erg lekker, maar dit keer ging ik voor een variant met de welbekende chimichurri. Die gebruikte ik namelijk om het vlees in te marineren en dat was erg lekker! Tri-tip, of Maminha, kennen we in Nederland trouwens als het liesstuk of als het ezeltje. Het is een stuk uit het rund, gesneden uit de lies. Dit stuk vlees is gemakkelijk te bereiden en om die reden heet het ook wel ezel, want zelfs een ezel kan dit stuk vlees niet verpesten. En na wat uurtjes in een chimichurri marinade is dit dus een erg lekker stukje vlees. Aanrader!

Recept afdrukken Pin recept Deel op Facebook
5 van 2 stemmen
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 1 uur
Marineren: 4 uur
Totale tijd: 5 uur 15 minuten
Porties: 4 personen
calorieën: 496kcal

Ingrediënten:

Overige Benodigdheden:

Instructies

  • Voor dit recept gaan we de tri-tip eerst marineren. Doe dit idealiter een uur of 4. Langer mag natuurlijk ook. In dit recept ga ik er van uit dat je de chimichurri al hebt voorbereid. Is dat niet het geval, doe dat dan volgens mijn recept.
  • Haal nu het vlees uit de verpakking en snijd loshangende stukjes vlees en vet weg. Is de vetlaag op de bovenkant erg dik? Snijd dit dan wat bij, zodat je overal een laag van maximaal 1 cm dik hebt. Doe de tri-tip daarna in de ziplock zak.
  • Doe nu de chimichurri bij het vlees in de zak en masseer de marinade in het vlees. Leg het gemarineerde vlees in de koeling en laat 4 uur intrekken.
  • Steek, als het vlees nog ongeveer drie kwartier moet marineren, de BBQ aan en ga hierbij eerst voor indirecte hitte en een temperatuur tussen de 100 en 120 graden.
  • Is de BBQ op temperatuur? Haal het vlees dan uit de chimichurri marinade en laat het een beetje uitdruipen. Bestrooi het vlees vervolgens rondom met versgemalen zwarte peper en grof zeezout en leg de tri-tip daarna met de vetkant naar boven op het BBQ rooster. Steek de probe van je kernthermometer in het midden van het vlees en gaar de tri-tip tot een kerntemperatuur van 48 graden. Dit duurde bij mij, met een BBQ temperatuur van ongeveer 110 graden ongeveer 50 minuten.
  • Is de kerntemperatuur van 48 graden bereikt? Dan mag het vlees even van de BBQ. Leg het op een bord of in een schaal en maak de BBQ vervolgens gereed voor directen een temperatuur van zo’n 200 graden.
  • Is de BBQ gereed? Leg dan het vlees met de vetzijde naar beneden op het rooster en gril de tri-tip 2 minuten. Let er hierbij op dat je niet te veel vlammen krijgt. Draai het vlees na 2 minuten om en gril nog eens 2 minuten. Draai het vlees tenslotte nog één keer om en gril het nogmaals 2 minuten op de vetkant. Haal de tri-tip daarna van de BBQ en laat het vlees 5 minuten rusten.
  • Leg het vlees nu op een mooie grote snijplank en snijd het vlees in plakken. Let er hierbij op dat de draad van het vlees verloopt en dat je dus steeds op de draad snijdt. Bestrooi het vlees nu met grof zeezout en serveer vervolgens direct. Eet smakelijk!

Benadering van voedingswaarden

Calories: 496kcal | Carbohydrates: 0.1g | Protein: 62g | Fat: 26g | Saturated Fat: 9g | Polyunsaturated Fat: 1g | Monounsaturated Fat: 13g | Cholesterol: 198mg | Sodium: 655mg | Potassium: 955mg | Sugar: 0.1g | Vitamin A: 13IU | Vitamin C: 0.1mg | Calcium: 75mg | Iron: 4mg
BBQ Junkie maakt gebruik van affiliate links in recepten en blogs. Door op één van deze links te klikken kom je bijvoorbeeld terecht bij Bol.com, Vanbeekumspecerijen.nl of Amazon. Als je vervolgens iets bij één van deze webwinkels koopt, ontvang ik daar commissie over, zonder dat jij extra betaalt. Zo steun je BBQ Junkie simpel tijdens het online shoppen!
Tri-tip gemarineerd in Chimichurri

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept