tri tip mojo marinade uitgelicht

Tri-tip in Mojo Marinade

Tri-tip, of Maminha, kennen we in Nederland als het liesstuk of als het ezeltje. Het is een stuk uit het rund, gesneden uit de lies. Dit stuk vlees is gemakkelijk te bereiden en om die reden heet het ook wel ezel, want zelfs een ezel kan dit stuk vlees niet verpesten. Dat komt omdat dit vlees zowel gebakken als biefstuk als doorbakken goed te eten is. Ik maakte er overigens als eens stoofvlees mee in de dutch oven, maar dit keer gaan we dit stuk vlees in zijn geheel bereiden zoals je ook bij een picanha zou doen. Reverse sear, dus eerst indirect langzaam garen en dan afgrillen. Maar eerst wat uurtjes in een heerlijke mojo marinade, die lekker zurig is, maar ook zeker pit heeft. Heerlijk!

tri tip mojo marinade recept
Recept afdrukken Pin recept Deel op Facebook
4.79 van 14 stemmen
Voorbereidingstijd: 30 minuten
Bereidingstijd: 2 uur
Totale tijd: 2 uur 30 minuten
Porties: 6

Ingrediënten:

Overige Benodigdheden:

Instructies

  • Voor dit recept gaan we de tri-tip eerst marineren. Doe dit minimaal 2 uur, maar bij voorkeur 6 tot 8 uur. Begin dus op tijd met het voorbereiden van de marinade.
  • Neem voor de marinade de keukenmachine en doe hier de tenen knoflook, komijn, zwarte peper, oregano, cayennepeper en paprikapoeder in. Scheur de blaadjes koriander af en voeg ook toe. Voeg vervolgens het rasp én sap van de limoenen toe, gevolgd door de olijfolie. Draai dit tot een glad mengsel en voeg vervolgens het sinaasappelsap toe. Meng dit door het mengsel en giet de marinade vervolgens in een grote ziplock zak of afsluitbare schaal.
  • Haal nu het vlees uit de verpakking en snijd loshangende stukjes vlees en vet weg. Is de vetlaag op de bovenkant erg dik? Snijd dit dan wat bij, zodat je overal een laag van maximaal 1 cm dik hebt.
  • Doe nu het vlees bij de marinade en masseer de marinade in het vlees. Snijd vervolgens de rode uien in dunnen ringen en voeg deze toe aan de marinade. Leg de marinade met het vlees en de rode uien in de koeling en laat wat uurtjes intrekken.
  • Heeft de tri-tip lang genoeg gemarineerd? Haal het vlees dan uit de koeling en steek de BBQ aan. Ga hierbij voor indirecte hitte en een temperatuur van 100 graden.
  • Is de BBQ op temperatuur? Haal het vlees dan uit de marinade en laat het even uitdruipen (gooi de marinade niet weg!). Leg het vlees vervolgens met de vetkant naar boven op j BBQ rooster. Steek de probe van je kernthermometer in het vlees en gaar de tri-tip nu tot een kerntemperatuur van 48 graden.
  • Zet vervolgens een steelpan op laag vuur en doe hier de marinade met de rode uien in. Breng het geheel aan de kook en kook de marinade in tot een saus. Haal de pan vervolgens van het vuur en laat de saus afkoelen.
  • Is de kerntemperatuur van 48 graden bereikt? Dan mag het vlees even van de BBQ. Leg het op een bord of in een schaal en maak de BBQ vervolgens gereed voor direct grillen en een temperatuur van zo’n 200 graden.
  • Is de BBQ gereed? Leg dan het vlees met de vetzijde naar beneden op het rooster en gril de tri-tip 2 minuten. Let er hierbij op dat je niet te veel vlammen krijgt. Draai het vlees na 2 minuten om en gril nog eens 2 minuten. Draai het vlees tenslotte nog één keer om en gril het nogmaals 2 minuten op de vetkant. Haal de tri-tip daarna van de BBQ en laat hem 5 minuten rusten.
  • Leg het vlees nu op een mooie grote snijplank en snijd het vlees in plakken. Let er hierbij op dat de draad van het vlees verloopt en dat je dus steeds op de draad snijdt. Bestrooi het vlees nu met grof zeezout en serveer met de ingekookte marinade. Eet smakelijk!
BBQ Junkie maakt gebruik van affiliate links in recepten en blogs. Door op één van deze links te klikken kom je bijvoorbeeld terecht bij Bol.com, Vanbeekumspecerijen.nl of Amazon. Als je vervolgens iets bij één van deze webwinkels koopt, ontvang ik daar commissie over, zonder dat jij extra betaalt. Zo steun je BBQ Junkie simpel tijdens het online shoppen!
Tri-tip in Mojo Marinade

6 reacties

  1. Het blijkt dat ik gewoon zo’n lekker stukkie vlees in de diepvries heb liggen :), ‘n tijdje terug “aangesmeerd” door de slager haha.
    Het is een stukje van net geen 800 gram maar vroeg me af of ik vanwege de kleinere portie de hoeveelheid marinade aan zou moeten passen (iets meer dan de helft van alle ingredienten gebruiken) of dat dat niet nodig is?

    ALvast bedankt!

    Grt Mark

    • Dat wordt genieten dan! Persoonlijk zou ik gewoon de hoeveelheden aanhouden zoals in mijn recept. Een beetje extra marinade is nooit verkeerd en het is lastig inschatten of iets meer dan de helft genoeg is om jouw stuk vlees goed in de marinade te zetten. Daarbij zijn de meeste hoeveelheden ook niet makkelijk te delen in iets meer dan de helft 🙂 Succes en ik hoor graag wat je van het recept vond!

  2. Hoi Roy,

    Nou ik ben benieuwd hoor, hij ligt heerlijk te marineren! 1,2 kilo Maminha! Doe je als het vlees klaar is, nog een beetje koriander toevoegen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *