Taco's al Pastor

Taco’s al Pastor

Bij een rotisserie voor de BBQ denk je al snel aan een kip van het spit. Maar met een rotisserie voor je BBQ kun je veel meer dan dat! Ik bereidde bijvoorbeeld al eens picanha aan het spit en dit keer ging ik voor een recept met buikspek. Het werden deze taco’s al pastor. Een heerlijk gerecht, met langzaam gegaard buikspek en ananas van het spit. Heerlijk kruidig, een beetje pittig, maar tegelijk ook fris door de ananas en salsa verde. Heb jij een rotisserie voor de BBQ? Dan zijn deze taco’s al pastor dan ook zeker een aanrader!

Met de rotisserie aan de slag? Probeer eens Taco's al Pastor!
Met de rotisserie aan de slag? Probeer eens Taco's al Pastor!

Hoofdgerecht

6-8 personen

4 uur

Ingrediënten

– 2 kilo Buikspek zonder Zwoerd
– 1 Ananas
Salsa Verde
– 2 Rode Uien
– 1 bos Koriander
– 2 Limoenen
– 18 Gordita’s
– 2 eetlepels Gerookt Paprikapoeder
– 2 eetlepels Basterdsuiker
– 1 eetlepel Gedroogde Oregano
– 1 eetlepel Gedroogde Tijm
– 1 eetlepel Peper
– 2 theelepels Gemalen Chipotle
– 2 theelepels Zout
– 1 theelepel Knoflookpoeder
– 1 theelepel Gemalen Komijn
– 1 theelepel Uienpoeder
– 1 theelepel Chilipoeder

Overige Benodigdheden

– BBQ met Deksel
Rotisserie voor de BBQ
BBQ Handschoenen
– Scherp Mes

Bereiding

Voor de bereiding van de taco’s al pastor beginnen we de avond van te voren met het in de rub zetten van het buikspek. Snijd het buikspek hierbij in stukken ongeveer even groot als de diameter van je ananas. Meng vervolgens het gerookt paprikapoeder, de basterdsuiker, de oregano, de tijm, de peper, de chipotle, het zout, het knoflookpoeder, de gemalen komijn, het uienpoeder en het chilipoeder tot een rub. Bestrooi het buikspek hier mee, zodat het rondom in de rub staat. Doe de stukken buikspek nu in een ziplock zak of afsluitbare bak en leg het een nachtje in de koeling.

Op de dag dat je het buikspek gaat bereiden heb je zo’n 3 uur nodig op de BBQ. Steek de BBQ dus op tijd aan en ga hierbij voor directe hitte, een temperatuur van 130 graden en het gebruik van de rotisserie.

Pak, terwijl de BBQ op temperatuur komt, het spit erbij en haal het buikspek uit de koeling. Pak ook de ananas er bij en ontdoe deze van de schil. Snijd de ananas nu in plakken van zo’n 2 centimeter dik. Rijg vervolgens om en om de stukken buikspek en de plakken ananas op het spit.

Is de BBQ op temperatuur? Plaats het spit dan in de rotisserie en zet de motor van de rotisserie aan. Voeg eventueel wat rookhout toe en sluit de BBQ met de deksel. Laat het buikspek nu rustig 3 uur garen. Houd wel de temperatuur van de BBQ in de gaten.

Taco's al Pastor van de Rotisserie!

Maak ondertussen ook de salsa verde (recept en ingrediënten vind je hier), snipper de rode uien goed klein, snijd de limoenen in partjes en hak de koriander grof door.

Na 3 uur is het buikspek mooi gaar en zal je zien dat het heerlijke krokante stukjes aan de buitenkant heeft. Pak nu je BBQ handschoenen er bij en til het spit uit de rotisserie zodat het buiten de BBQ even kan rusten.

Plaats nu het BBQ rooster terug op de BBQ en rooster de gordita’s kort, zodat ze warm zijn en een mooi grilstreepje krijgen. Is dat gebeurd? Dan is het tijd om het vlees en de ananas van het spit aan te snijden. Neem hiervoor een grote snijplank een zet het spit hier rechtop op. Houd het spit aan de bovenkant met een BBQ handschoen vast en snijd met een scherp mes reepjes van het buikspek en de ananas. Schep alle stukjes vlees en ananas in een schaal en serveer het samen met de gordita’s, salsa verde, rode ui, koriander en partjes limoen. Je gasten kunnen dan zelf hun taco’s al pastor samenstellen aan tafel. Eet smakelijk!

Taco's al Pastor van de Rotisserie!
Taco's al Pastor van de Rotisserie!

7 reacties

  1. Het water loopt in mijn mond, deze staat vanaf nu op het menu als ik over 2,5 week met een man of 16-17 ga bbqen!
    4-5 kilo buikspek moet het spit op mijn weber Master Touch wel aankunnen, toch?

    Nog een vraagje: als ik dit op mijn weber maak met directe hitte druipt er dan niet te veel vet op de briketten en gaat dit dan niet roken? Zou indirect ook kunnen of is dat uit den boze bij dit recept? Dan kan ik nl een lekbak in het midden zetten met aan weerszijden de briketten.

    Grt Mark

    • Dat gaat je spit wel trekken hoor. Geen probleem. Qua vet heb je juist het voordeel dat het vlees zichzelf bedruipt. Uiteraard gaat er ook wat op de kolen vallen, maar dat heb je altijd met BBQ’en wanneer je grilt. Vet dat verbrandt op de kolen is ook juist de BBQ smaak die we kennen. Op zich geen probleem dus. Eventueel zou je het spit half indirect (voor geen kolen, achter wel) kunnen inrichten.

  2. Nog een extra vraag: als ik 5 kg buikspek gebruik, kan ik dan de ingredienten voor de rub maal 2,5 doen of kan ik beter een andere verhouding nemen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *