patty melts uitgelicht

Patty Melts

Is het een burger? Is het een tosti? Nee, het is de Patty Melt! Eigenlijk het beste van twee werelden en ontzettend lekker om eens te bereiden op de BBQ. Als lunch, dan noemen we het gewoon een tosti, of als avondeten met wat friet en een salade. Het kan allemaal! Wat je in ieder geval nodig hebt om deze patty melts te bereiden is een bakplaat. Ik gebruikte de keramische bakplaat van Weber op mijn Weber Summit Kamado E6, waarbij ik, dankzij het ruime formaat van de BBQ, ook nog ruimte had voor een skillet om de uien in te karameliseren. Dit kan je eventueel ook op de bakplaat doen, maar vanwege het warm houden van de uien is de combinatie van de bakplaat en een skillet ideaal. Verder gaat er op deze patty melts uiteraard een burger patty, heel veel kaas, een heerlijke burger saus en bacon jam, want die had ik toevallig onlangs ook weer eens bereid. Dit alles, samen met het brood en de gekarameliseerde uien, is een ware smaakexplosie in de mond en ik kan je dus alvast verklappen dat je dit wil eten!

 

patty melts recept
Recept afdrukken Pin recept Deel op Facebook
5 van 2 stemmen
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 40 minuten
Totale tijd: 1 uur
Porties: 2 personen
calorieën: 666kcal

Ingrediënten:

  • 4 dikke sneetjes Wit Casinobrood (2 keer dikker dan standaard)
  • 300 gram Rundergehakt
  • 2 Uien
  • 6 plakken Cheddar
  • 2 eetlepels Bacon Jam
  • 1,5 eetlepels Mayonaise
  • 1 eetlepel Ketchup
  • 2 theelepels Gele Mosterd
  • 0,5 theelepel Hot Sauce (kies je favoriet)
  • 2 Augurken
  • 2 eetlepels Roomboter
  • Olijfolie
  • Versgemalen Zwarte Peper
  • Zeezout

Overige Benodigdheden:

  • BBQ met Deksel
  • Ruime Bakplaat
  • Spatel
  • Fijne Rasp

Instructies

  • Steek de BBQ aan en ga daarbij voor een combinatie van directe en indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 160 graden.
  • Snijd ondertussen de uien in halve dunne ringen en zet deze klaar. Meng in een kommetje de mayonaise, ketchup, mosterd en je favoriete hot sauce. Rasp er de augurk bij en meng door de saus.
  • Is de BBQ op temperatuur? Zet de skillet dan op het directe deel van de BBQ en doe er wat olijfolie in. Sluit de BBQ met de deksel en laat de olie warm worden.
  • Is de olie warm? Voeg dan de uien toe en bak deze, regelmatig roerend, tot ze mooi gekarameliseerd zijn. Dit duurt zo’n 20 minuten. Houd de deksel van de BBQ zoveel mogelijk gesloten.
    patty melts recept2
  • Verdeel het gehakt ondertussen in gelijke delen en vorm er burger patties van die net wat groter zijn dan de sneetjes casinobrood. Tijdens het bakken zullen ze iets krimpen. Bestrooi de burger patties rondom met versgemalenzwarte peper en zeezout.
  • Zijn de uien mooi gekarameliseerd? Verplaats de skillet dan naar het indirecte deel van de BBQ. Leg nu de bakplaat op het directe deel van de BBQ en verhoog de temperatuur in de BBQ naar ongeveer 220 graden.
  • Is de BBQ weer op temperatuur en de bakplaat goed heet? Leg dan de burgers op de bakplaat en bak ze 2 minuten.
  • Pak ondertussen het casinobrood er bij. Idealiter wil je sneetjes brood die ongeveer 2 keer dikker zijn dan de standaard sneetjes in de supermarkt. Grote kans dus dat je bij de bakker zelf een ongesneden casinobrood moet kopen en hier zelf mooie sneetjes van snijd voor je patty melts. Bestrijk de sneetjes casinobrood aan één kant met roomboter.
  • Hebben de burgers 2 minuten gebakken? Leg dan de helft sneetjes brood eerst 20 seconden met de niet beboterde kant op de bakplaat en draai ze vervolgens om.
    patty melts recept3
  • Keer nu ook de burgers om en beleg zowel de burgers als de sneetjes brood met een plak cheddar. Bak de burgers nu nog eens twee minuten.
  • Verdeel ondertussen de gekarameliseerde uien over de sneetje brood met cheddar en leg hier na de twee minuten bakken de burger patties met cheddar op.
    patty melts recept5
  • Beleg de patty melts vervolgens met de bacon jam, de burger saus en de laatste plakken cheddar.
  • Leg nu de andere sneetjes casinobrood ook eerst 20 seconden met de niet beboterde kant op de bakplaat en leg ze vervolgens met de beboterde kant naar boven op de zojuist belegde sneetjes brood.
  • Pak nu je spatel er bij en draai de patty melts om. Bak de patty melts nu op de bakplaat nog een minuut of 3, tot het brood mooi goudbruin en krokant gebakken is.
    patty melts recept6
  • Haal de patty melts nu met de spatel van de BBQ en leg ze op een snijplank. Laat de patty melts daar 2 minuten rusten en snijd ze vervolgens diagonaal doormidden. Serveer de patty melts daarna direct. Eet smakelijk!

Benadering van voedingswaarden

Calories: 666kcal | Carbohydrates: 50g | Protein: 35g | Fat: 36g | Saturated Fat: 13g | Polyunsaturated Fat: 3g | Monounsaturated Fat: 14g | Trans Fat: 2g | Cholesterol: 112mg | Sodium: 1043mg | Potassium: 733mg | Fiber: 4g | Sugar: 11g | Vitamin A: 181IU | Vitamin C: 10mg | Calcium: 268mg | Iron: 6mg
BBQ Junkie maakt gebruik van affiliate links in recepten en blogs. Door op één van deze links te klikken kom je bijvoorbeeld terecht bij Bol.com, Vanbeekumspecerijen.nl of Amazon. Als je vervolgens iets bij één van deze webwinkels koopt, ontvang ik daar commissie over, zonder dat jij extra betaalt. Zo steun je BBQ Junkie simpel tijdens het online shoppen!
Patty Melts van de BBQ

Ik bereidde en schreef dit recept in samenwerking met Weber Barbecues Nederland op de Weber Summit Kamado E6, in combinatie met de Weber Keramische Bakplaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept Beoordeling