Koud Gerookte Steak Tartare

Als ik uit eten ga en er staat steak tartare op het menu, dan is de kans groot dat ik daar voor zal gaan. Het is namelijk zo’n gerecht wat ik niet zo snel thuis bereid (tot nu dus), maar wel superlekker vind. Bij een ‘gewone’ steak tartaar is een BBQ natuurlijk niet nodig. Het vlees in een steak tartare is tenslotte rauw. In mijn koud gerookte versie gaat de BBQ echter toch aan. Althans de cold smoke generator die we in de BBQ zetten. Met als resultaat een heerlijke steak tartare, met een mooi vleugje rooksmaak!

Recept afdrukken Pin recept Deel op Facebook
5 van 2 stemmen
Voorbereidingstijd: 25 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 45 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten:

  • 500 gram Bavette
  • 2 Sjalotten
  • 2 Cornichons
  • 4 theelepels Kappertjes
  • 15 gram Peterselie (fijngehakt)
  • 15 gram Bieslook (fijngesneden)
  • 1 eetlepel Olijfolie
  • 2 theelepels Tabasco (of andere hotsauce)
  • 1 eetlepel Worcestershire
  • 2 eetlepels Ketchup
  • 1 eetlepel Dijon Mosterd
  • Versgemalen Zwarte Peper
  • Zout
  • 4 Eidooiers (optioneel)

Overige Benodigdheden:

  • BBQ met Deksel
  • Bakplaat (liefst geperforeerd)
  • Hickory Rookmot
  • Waxinelichtje
  • Uitsteekring (optioneel)

Instructies

  • Voor de bereiding van deze koudgerookte steak tartare beginnen we met het maken van de steak tartaar en het voorbereiden van de cold smoke generator.
  • Neem een grote snijplank en leg hier de bavette op. Heb je een wat dikker stuk? Snijd de bavette dan eerst tot 2 dunnere stukken. Snijd het vlees vervolgens eerst in dunne repen en die repen daarna in kleine blokjes. Hak het vlees daarna nog goed door tot je eigenlijk een soort gehakt (daar komt de naam gehakt dus ook vandaan) hebt. Ik deed dit met 2 grote, scherpe messen, zodat je sneller kunt werken.
  • Verdeel het vlees nu over de bakplaat. Ik gebruikte een geperforeerd exemplaar, zodat de rook ook door de gaatjes in aanraking met het vlees kon komen.
  • Nu is het tijd om de cold smoke generator te vullen met rookmot. Ik gebruikte hickory, een niet al te zware soort rookhout, maar zeer geschikt voor dit recept. Je hoeft de coldsmoke generator niet helemaal te vullen, want je rookt het vlees maar 20 tot 30 minuten. Een volle generator kan tot wel 12 uur rook genereren, dus dat is een beetje overdreven.
  • Zet de cold smoke generator nu in de BBQ en steek de mot aan het begin aan. Ik doe dat door een waxinelichtje onder het begin te zetten. Deze kun je weghalen als de boel brandt, maar omdat het rond het vriespunt was heb ik die moeite niet genomen.
  • Leg nu de bakplaat met de gehakte bavette op het BBQ rooster en sluit de BBQ met de deksel. Zorg er voor dat de schuiven van je BBQ wel een beetje open staan, zodat de rookmot blijft branden en de rook mooi kan circuleren.
  • Rook het vlees nu minimaal 15 minuten en controleer daarna door te proeven hoeveel langer je nog wil doorgaan.
  • Ondertussen heb je mooi de tijd om alle ingrediënten fijn te snijden en te hakken. Doe alles (behalve de eidooiers, als je die wil gebruiken) in een ruime mengkom, waar straks het vlees nog bij kan.
  • Heeft het vlees na 15 minuten genoeg rooksmaak opgenomen? Dan mag de bakplaat van de BBQ. Nog iets verder gaan? Dan sluit je de BBQ weer en ga je nog even door met koud roken. Ik heb het vlees in totaal 20 minuten gerookt.
  • Klaar met roken? Dan is het tijd om het vlees te mengen met alle ingrediënten in de kom. Breng de boel daarbij nog op smaak met versgemalen zwarte peper en wat zout. Daarna is het tijd om de borden op te maken. Ik gebruikte uitsteekringen voor een strak resultaat, maar dat is niet verplicht uiteraard. Maak je wel gebruik van uitsteekringen? Vet ze dan even licht in met wat olijfolie, zodat je ze makkelijker weg kunt halen na het vullen.
  • Heb je een mooie steak tartare op ieder bord? Dan kun je de gerechten nog verder afmaken met een eidooier bovenop (maak dan een kuiltje in de steak tartare) en nog wat bieslook, peterselie en kappertjes. Serveer de steak daarna direct, eventueel met wat stokbrood. Eet smakelijk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *